NBA FINALS

Ο υπερφυσικός Αντετοκούνμπο και η "χρυσή εποχή" του Μιλγουόκι

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πανηγυρίζει σε μια προσπάθειά του με τους Σανς
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πανηγυρίζει σε μια προσπάθειά του με τους Σανς @ 2021 AARON GASH / ASSOCIATED PRESS

Το Game 4 που μπορεί να κρίνει τους NBA Finals, τα υπερφυσικά ματς του Γιάννη Αντετοκούνμπο που πλέον δεν έχει να αποδείξει το παραμικρό, το πανδαιμόνιο εντός κι εκτός Fiserv Forum και τα μικρά πράγματα που μπορούν να κάνουν το γήπεδο να γείρει. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για το Game 3 των τελικών και την εμφατική επικράτηση των Μπακς επί των Σανς.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα κλειστά σύνορα των ΗΠΑ δεν επέτρεψαν στο SPORT24 να καλύψει τη σειρά των NBA Finals από την αρχή, ωστόσο το πρώτο ματς στο Μιλγουόκι ήταν ακριβώς όπως το περιμέναμε. Οι Μπακς νίκησαν πολύ εύκολα τους Σανς, μείωσαν στο 1-2 και θα γυρίσουν για τουλάχιστον μία φορά στο Φοίνιξ, με την ελπίδα να μη χρειαστεί να παίξουν εκεί ένα Game 7.

Αποστολή στις ΗΠΑ: Χάρης Σταύρου

Πως θα γίνει αυτό; Αν κερδίσουν τον μεθαυριανό αγώνα (ξημερώματα της Πέμπτης στις 04:00), ταξιδέψουν με αυτοπεποίθηση και το μομέντουμ στις αποσκευές τους στην Αριζόνα, κάνουν εκεί το μπρέικ και παλέψουν στο γήπεδό τους το matchball για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μπορούν να το κάνουν, έδειξαν στον υπερθετικό βαθμό πως είναι ικανοί να συντρίψουν και αυτόν, τον τέταρτο κατά σειρά, αντίπαλό τους στα playoffs, χάρη στον αυτοκρατορικό Γιάννη Αντετοκούνμπο που κάνει μυθικές εμφανίσεις λίγες ημέρες μετά από τον τραυματισμό του στο αριστερό γόνατο.

"Πέρασα πολλά για να βρίσκομαι εδώ, να μιλάω μαζί σας, να παίζω σε αυτά τα ματς με τους συμπαίκτες μου ενώ πρόσφατα σκεφτόμουν ότι θα μείνω για έναν χρόνο εκτός δράσης. Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι και προσπαθώ να το απολαύσω, να διασκεδάσω κάθε στιγμή του. Το έχω πει και στο παρελθόν, αυτή τη δουλειά θα την κάνω για 10-12 χρόνια, οπότε προσπαθώ να απολαμβάνω κάθε ημέρα, κάθε στιγμή όσο περισσότερο γίνεται" ήταν τα λόγια του Greek Freak μετά από τον αγώνα στον οποίο έγραψε 41 πόντους και 13 ριμπάουντ. Σαρανταέναν έβαλε, τρεις ημέρες μετά από τους σαρανταδύο στο Φοίνιξ. Δύο σερί σαραντάρες, δύο σερί νταμπλ-νταμπλ, επίδοση που σε τελικούς του ΝΒΑ έχει γράψει μόνο αυτός και ο Σακίλ Ο' Νιλ.

Το είπαμε και στη live σύνδεση με τον Παντελή Βλαχόπουλο και τον Σπύρο Καβαλιεράτο νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έχει κάτι να αποδείξει. Είναι σούπερσταρ, είναι μελλοντικός Hall of Famer, είναι ένας από τους 3-4 κορυφαίους εν ενεργεία μπασκετμπολίστες, ένας ηγέτης, ένας παίκτης που ξέρει τα βασικά του αθλήματος στον υπερθετικό βαθμό κι ας διαφωνούν πολλοί επειδή κάνει airball σε βολές ή δεν σουτάρει από το τρίποντο με 40%.

Ο κόσμος ζητάει από τον Αντετοκούνμπο να γίνει ο... Αντετοντουράντ ή ο Αντετοκάρι, ο Αντετοχάρντεν ή ο Αντετολίλαρντ, αυτό όμως δεν γίνεται. Σε κάθε αθλητή πρέπει να κοιτάζουμε περισσότερο τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει και να μη στεκόμαστε με υπερβολές στις αδυναμίες του, αφήστε που στον Γιάννη οι αδυναμίες είναι ελάχιστες και σίγουρα σκεπάζονται από το πληθωρικό του παιχνίδι. Τα φετινά playoffs του είναι μαγικά. Και δεν χρειάζεται καν να παραθέσει κάποιος τους αριθμούς του. Αρκεί να παρακολοεθεί τους αγώνες του και να μην έχει άποψη από highlights.

Τι να αποδείξει; Οι φωνές που έβαλε στους συμπαίκτες του στο Game 2 στο Φοίνιξ αποκάλυψαν έναν άλλο Γιάννη, ο οποίος μέχρι φέτος υποστήριζε το "lead by example". Προτιμούσε να αφήνει τη δουλειά του να μιλάει για εκείνον και να αναγκάζει τους γύρω του να τον ακολουθήσουν. Πλέον, όταν αυτό δεν συμβαίνει, όταν "πέφτει μαύρο", αντιδράει, μιλάει, εμψυχώνει, δίνει κίνητρο και κουράγιο, το ξέσπασμα στο Φοίνιξ δεν λειτούργησε εκείνο το βράδυ, τρεις μέρες μετά όμως οι Μπακς ήταν μια άλλη ομάδα.

Με 18 χιλιάδες οπαδούς στο πλευρό τους, αν και περίπου χίλιοι υποστήριζαν τους Σανς, τα Ελάφια κάλπασαν. Και κάλπασαν περήφανα. Έπαιξαν καλό μπάσκετ από την πρώτη περίοδο κι έπειτα, είχαν σπουδαίες συνεργασίες, εμπιστεύθηκαν ο ένας τον άλλο, ακόμη και όταν κόλλησαν βρήκαν λύσεις, με ή χωρίς τον Γιάννη στο παρκέ. Ο Χόλιντεϊ έπαιξε με αποφασιστικότητα και έδειξε τον σπουδαίο χαρακτήρα του, ο Μίντλετον δεν ενθουσίασε αλλά πρόσφερε σε κάθε τομέα του παιχνιδιού, ο Κόνατον έδωσε λύσεις, ο Πόρτις ήταν μια μηχανή παραγωγής ενέργειας, που έπαιρνε δύναμη από το κοινό για να ξεσπάει και να την στέλνει πίσω στις εξέδρες. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε φάση που πρωταγωνιστεί ακούγεται το "Μπό-μπι, Μπό-μπι", δεν ήταν τυχαία τα λόγια του στο The Players Tribune, δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται σε αυτόν τον οργανισμό και δεν είναι τυχαίο ότι πήγε με minimum.

Ο Μόντι Γουίλιαμς γκρίνιαξε στη συνέντευξη Τύπου για τα κριτήρια των διαιτητών, κυρίως για να πάρει κάτι περισσότερο στο επόμενο ματς, όμως οι Μπακς έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Έπαιξαν με σκληράδα στην άμυνα, είχαν επιθετικότητα, ήταν άγριοι, βούτηξαν και έκλεψαν μπάλες, ήταν χαρακτηριστικό ένα hustle play του Τάκερ στο πρώτο μέρος, όταν πήρε την μπάλα δίνοντας μάχη, ντρίμπλαρε με αυτοπεποίθηση στο κέντρο και φώναξε στο Φοίνιξ ότι "απόψε μιλάμε εμείς".

Την ίδια ώρα, στην Deer District, έξω από το Fiserv Forum, 25 χιλιάδες άνθρωποι (!!!) είχαν στήσει ένα απίθανο πανηγύρι που θύμιζε φεστιβάλ, συναυλία ροκ σταρ. Και όμως, ανάμεσά τους βρίσκονταν χιλιάδες Αμερικανοί που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά των ΗΠΑ για να "μυρίσουν" NBA Finals κι ας μην μπήκαν στο γήπεδο. Ένας άνδρας κρατούσε 1000 δολάρια απο τις 3 το μεσημέρι και εκλιπαρούσε για ένα εισιτήριο, δεν το βρήκε. Και Αμερικανούς με φανέλες της εθνικής ομάδας είδαμε και οπαδούς των Σανς ανάμεσα σε εκείνους των Μπακς είδαμε και η σειρά συνεχίζεται.

Και συνεχίζεται με τους Μπακς να έχουν πάρει φόρα. Ακόμη και μικρά πράγματα είναι ικανά να κάνουν τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο, όπως για παράδειγμα αυτά που συμβαίνουν στις διακοπές των αγώνων. Στο Game 3, για παράδειγμα, είδαμε τον Ντέιβιντ Μπακτιάρι, φανατικό οπαδό των Μπακς και επαγγελματία παίκτη του φούτμπολ, να κάνει αυτό που κάνει σε κάθε αγώνα στο Fiserv Forum: Να κατεβάζει ποτήρια μπίρας σαν να ήταν σφηνάκια. Ξεσήκωσε το κοινό, αυτή τη φορά όμως επικράτησε πανδαιμόνιο όταν έκανε το ίδιο ο πατέρας του, ένας ηλικιωμένος άνδρας και στη συνέχεια ένας μικρός κατάπιε τον χυμό του και πέταξε το κουτάκι με δύναμη στο έδαφος. Ήταν δύο στιγμές απόλυτης έκρηξης στο Fiserv Forum που νόμιζες ότι "φόρτιζαν" τους παίκτες των Μπακς και έπνιγαν εκείνους των Σανς.

Το Μιλγουόκι ζει τη δική του "χρυσή εποχή", έχει μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τα καταστήματα γεμίζουν και παίρνουν μια τεράστια ανάσα μετά από την πανδημία, οι ντόπιοι απολαμβάνουν τις συγκυρίες, υποστηρίζουν την ομάδα και ονειρεύονται το πρωτάθλημα. Φανταστείτε την Κοζάνη ή την Φλώρινα να γίνονται ξαφνικά το κέντρο του ενδιαφέροντος στον ελληνικό αθλητισμό. Κάτι τέτοιο συμβαίνει αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ, με τον Στίβεν Έι Σμιθ να διαμαρτύρεται χθες πως άφησε την ζέστη του Λας Βέγκας για το κρύο του Ουισκόνσιν και να συνεχίζει αυτή την τουλάχιστον αστεία βεντέτα με τους οπαδούς των Μπακς. Το Μιλγουόκι ήταν και παραμένει μια μικρή αγορά κι αυτό κάνει το παραμύθι του ακόμη πιο όμορφο.

Το Game 4 θα είναι, πιθανότατα, εντελώς διαφορετικό. Το Φοίνιξ θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο, αν και πλέον έχει αρχίσει να κουράζεται και να γίνεται πιο προβλέψιμο μετά απο τις τρεις ημέρες περισσότερης ξεκούρασης που είχε συγκριτικά με τους Μπακς στο ξεκίνημα της σειράς. Ο Κρις Πολ δεν θα το βάλει κάτω, ο Ντέβιν Μπούκερ μπορεί να ανακάμψει, απλώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τους Σανς να έχουν πολλούς σε καλή βραδιά. Αν ο Μπρίτζες βάλει 27, ο Κράουντερ θα μείνει χαμηλά. Αν ο Κράουντερ βάλει 6/7 τρίποντα, ο Μπρίτζες θα χαθεί. Ο Έιτον μπορεί να διαλύσει τους πάντες σε μια περίοδο και να εξαφανιστεί. Ο πάγκος είναι πλέον περιορισμένος μετά από τον τραυματισμό του Σάριτς.

Γενικώς, οι Σανς είναι πράγματι μια εξαιρετική ομάδα, που όμως δεν μπορεί να τρομάξει το Μιλγουόκι. Το λέγαμε και πριν από την έναρξη της σειράς πως από τους Μπακς θα εξαρτηθούν όλα, από τη δική τους συνέπεια και από τη δική τους πνευματική ισορροπία. Μέχρι στιγμής κυνηγούν. Αν την Πέμπτη έχουν ισοφαρίσει, τότε θα δούμε άλλη σειρά, μια σειρά στις δύο νίκες που θα κόψει την ανάσα.

Το SPORT24 στους NBA Finals:

Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος της ομάδας του SPORT24, Χάρης Σταύρου, βρίσκεται στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού για να μεταφέρει τον παλμό από τις αναμετρήσεις που θα αναδείξουν το νικητή του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο. Ειδήσεις, αποτελέσματα, φαντασμαγορικά στιγμιότυπα και όλη η δράση εντός και εκτός παρκέ από μόνο στο SPORT24.

Χορηγός της αποστολής στις ΗΠΑ ο ιταλικός και παγκόσμιος κολοσσός Mapei, με τα κορυφαία υλικά για την κατασκευή. Όταν περνάμε μπροστά από ένα εντυπωσιακό σπίτι, το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω. Όταν μένουμε σε αυτό το σπίτι το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω, εάν έχει στεγάνωση Mapei! Η Mapei προσφέρει μια ευρεία γκάμα στεγανωτικών προϊόντων για υπόγειους χώρους, συνεχίζει με τους ορόφους και φτάνει στις ταράτσες με κορυφαία προϊόντα στεγάνωσης για ψυχρές και πράσινες οροφές. Υλικά για την κατασκευή Mapei. Στα καταστήματα δομικών υλικών και ειδών υγιεινής και στο mapei.gr.

TAGS NBA FINALS NBA ΤΕΛΙΚΟΙ NBA 2021 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ