OPINIONS

Βίγια λαμπρός τους οδηγεί

Βίγια λαμπρός τους οδηγεί

Σε έναν αγώνα που έκοβε την ανάσα και κρίθηκε από μια αλλαγή οι Ισπανοί κατάφεραν να κερδίσουν με 1-0 τους Πορτογάλους και να πάνε στους 8 της διοργάνωσης. Είναι δεδομένο πως η ομάδα του Ντελ Μπόσκε είναι ένα επίπεδο κάτω από αυτό του Αραγόνες που κατέκτησε το Euro πριν δύο χρόνια.

Χαίρετε κύριοι,

Σε έναν αγώνα που έκοβε την ανάσα και κρίθηκε από μια αλλαγή οι Ισπανοί κατάφεραν να κερδίσουν με 1-0 τους Πορτογάλους και να πάνε στους 8 της διοργάνωσης. Είναι δεδομένο πως η ομάδα του Ντελ Μπόσκε είναι ένα επίπεδο κάτω από αυτό του Αραγόνες που κατέκτησε το Euro πριν δύο χρόνια.

Τότε οι παίκτες της Εθνικής Ισπανίας ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση και πιο φρέσκοι απ’ ότι είναι σήμερα. Είναι όμως φανερό πως το Ευρωπαϊκό που κατέκτησαν το 2008 έχει δώσει άλλον αέρα και ψυχολογία νικητή στους φούρια ρόχα.

Οι κατεξοχήν λουζερς,λοιπόν, Ισπανοί κατάφεραν να πάνε στους 8 και βάση κλήρωσης να βρίσκονται πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλον στα ημιτελικά οδηγούμενοι ουσιαστικά από έναν ποδοσφαιριστή.

Ο κορμός λοιπόν της Μπαρτσελόνα, Πικέ, Πονγιόλ, Τσάβι, Ινιέστα και φυσικά ο Βίγια που μπαίνει από αυτήν τη σεζόν μέσα σε αυτόν έχουν καταφέρει να φέρουν την Ισπανία στο πιο ψηλό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι Ισπανοί που σε Μουντιάλ δεν έχουν πετύχει ποτέ τίποτα άνοιξαν σαν πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του σε όλες τις εταιρίες.

Το τουρνουά αυτό πιστοποίησε πως η Εθνική Ισπανίας πλέον είναι η νέα μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη της Ευρώπης. Κατάφερε να πάει μακριά και ουσιαστικά να είναι η πιο υπολογίσιμη αντίπαλος για τη Βραζιλία και την Αργεντινή σε μια διοργάνωση που τα πάντα της πήγαν στραβά.

Οι Ισπανοί ξεπέρασαν την ήττα στην πρεμιέρα από τους Ελβετούς παρότι ο Κασίγιας είναι πιο ασταθής από ποτέ, η επιλογή του Ντελ Μπόσκε να χρησιμοποιήσει στην ίδια ευθεία δύο ίδιους παίκτες (Μπούσκετς,Αλόνσο) κάνει κακό τόσο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού όσο και στην αμυντική λειτουργία καθώς ο Τσάβι είναι φανερά έξω από τα νερά του.

Ο…άθλιος Τόρες

Πάνω απ’ όλα όμως τεράστια ζημιά στους φούριας ρόχας δημιουργεί η άθλια κατάσταση του Τόρες. Ο στράικερ της Λίβερπουλ δεν είναι απλά σε κακή κατάσταση. Είναι σε τραγική. Ουσιαστικά βλέπουμε έναν ποδοσφαιριστή που δεν έχει καμία εμπιστοσύνη πρώτα απ’ όλα ο ίδιος στον εαυτό του και δεν τον βοηθούν οι φυσικές δυνάμεις που έχει ή μάλλον που δεν έχει αυτήν την εποχή, να βρει το πραγματικό του πρόσωπο.

Το πρόβλημα με τον Τόρες γίνεται ακόμα μεγαλύτερο λόγω της φυσιογνωμίας που έχει το παιχνίδι των Ισπανών που είναι επηρεασμένο από αυτό της Μπαρτσελόνα. Οι φούρια ρόχα λοιπόν σαν άλλη Μπάρτσα παίζουν ποδόσφαιρο κατοχής και προσπαθούν με μικρές κοντινές πάσες και κάθετα τρεξίματα των Τσάβι, Ινιέστα να ανοίξουν τις αντίπαλες άμυνες.

Για να βγει όμως αυτό το ποδόσφαιρο πρέπει η μπάλα να μπορεί να ακουμπάει ψηλά στον σέντερ φορ. Όσο λοιπόν στράικερ ήταν ο Τόρες οι Ισπανοί έπαιζαν αναγκαστικά παράλληλο ποδόσφαιρο, ήταν εξαιρετικά προβλέψιμοι και δεν γινόταν να απειλήσουν.

Όταν μπήκε ο Λιορέντε

Η διαφορά φάνηκε από το 58ο λεπτό που μπήκε ο Λιορέντε. Τότε βρέθηκε στην ανάπτυξη των Ισπανών σημείο αναφοράς. Μπόρεσαν λοιπόν να βάλουν τη μπάλα στην καρδιά της άμυνας των Πορτογάλων και να εκμεταλλευτούν πως ήταν πολύ εύκολο γι’ αυτούς να έχουν πάνω από 60% κατοχής σε όλο το παιχνίδι.

Η παρουσία του Λιορέντε βέβαια αποδείχθηκε πως ήταν αρκετή για να ανοίξεις την άμυνα των Πορτογάλων. Πιθανόν να είναι και για να κερδίσουν την Παραγουάη, για να πάρουν όμως οι φούριας ρόχας Μουντιάλ χρειάζονται τον καλό Τόρες.

Ο Ντελ Μπόσκε αυτό το γνωρίζει και επέλεξε να τον ανεβάσει μέσα από τα παιχνίδια. Δίνοντάς του δηλαδή χρόνο περισσότερο από αυτόν που αξίζει. Η σκέψη του αυτή μέχρι στιγμής όμως δεν του βγήκε. Ο Τόρες δεν έχει δείξει κανένα σημάδι βελτίωσης και οι Ισπανοί παίζουν φανερά καλύτερα χωρίς αυτόν.

Οι επιλογές που έχει πλέον είναι τρεις. Ή συνεχίζει μέχρι τέλους με τον Τόρες ελπίζοντας πως μια θετική ενέργεια που θα του βγει μέσα στο παιχνίδι θα τον βοηθήσει να πάρει να πάνω του ή πάει με τον Λιορέντε στην κορυφή όπως στο τελευταίο μισάωρο με τους Πορτογάλους ενώ βέβαια το ρόστερ των Ισπανών του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει έναν εκ των πολλών περιφερειακών επιθετικών που έχει στη θέση του Βίγια και τον πρώτο σκόρερ των Ισπανών στην κορυφή.

Σε κάθε περίπτωση ο οίστρος και η κλάση του Βϊγια έχει κρατήσει τους Ισπανούς μέσα στη διοργάνωση και δίνει τη δυνατότητα στον Ντελ Μπόσκε να επανεξετάξει το αρχικό του πλάνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ