ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μόνο με θαύμα θα πετύχει ο Μπόλονι

Ο Λάζλο Μπόλονι
Ο Λάζλο Μπόλονι EUROKINISSI SPORTS

Τον Παναθηναϊκό τον βελτίωσε, τον έβαλε μέσα στους στόχους του, όμως για να πετύχει ο Λάζλο Μπόλονι χρειάζεται ένα μικρό θαύμα. Γράφει ο Τσάρλυ.

Την ημέρα που ο Παναθηναϊκός έβαζε στο ρόστερ του προσόντα που του έλειπαν και στο ελληνικό ποδόσφαιρο μπορούν να κάνουν την διαφορά οι φίλοι αλλά και αρκετοί που κάνουν το ρεπορτάζ της ομάδας φώναζαν από συνήθεια. Στον Παναθηναϊκό δικαιολογημένα έχει δημιουργηθεί ένα κοινό έτοιμο να αρπάξει την κάθε αφορμή και να σηκώσει πόλεμο αρκετές φορές χωρίς αιτία.

ΘΟΡΥΒΟΣ ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ

Με το καλημέρα αποδείχτηκε πως ο θόρυβος που σηκώθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν υπερβολικός χωρίς γνώση και ουσία. Το μοναδικό λάθος που έγινε ήταν η υπερβολικά χαμηλή οψιόν που μπήκε για την τον Εμμανουλίδη. Όμως οι περισσότεροι δεν έμειναν εκεί. Κατηγόρησαν τον Ντρεοσί για νέο Στραματσόνι χωρίς να κοιτάξουν τα χαμηλά συμβόλαια για τα προσόντα που έχουν οι ποδοσφαιριστές που έφερε. Τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας των ποδοσφαιριστών χωρίς να φέρνουν στο μυαλό τους την ιεραρχία που πρέπει να υπάρχει σε μία ποδοσφαιρική ομάδα αλλά και την βελτίωση έστω στα αποτελέσματα που υπάρχει στον Παναθηναϊκό.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει ένα μικρό δείγμα με θετικά αποτελέσματα που μπορεί να οφείλεται στην εύνοια, αλλά ένα ρεκόρ πρωταθλητισμού 17 αγώνων 11-3-3. Συμφωνώ πως αυτό το ρεκόρ δεν έχει έρθει μέσα από ποδόσφαιρο που γεμίζει τον οπαδό της ομάδας, όμως αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και θυμηθούμε τι ομάδα ανέλαβε από τον Πογιάτος μπορούμε να αποδεχτούμε πως δεν υπάρχει προπονητής στον κόσμο που θα μπορούσε να συνδυάσει αυτό το ρεκόρ και με καλό ποδόσφαιρο.

ΑΓΝΟΟΥΝ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ

Είναι τρελό αλλά παρότι ο Μπόλονι είναι προπονητής 26 χρόνια και το όνομα του σχετίζεται με την ανάδειξη σπουδαίων ποδοσφαιριστών που στάζουν μέλι για αυτόν διαβάσαμε τρελά πράγματα. Είναι να τρελαίνεσαι, αλλά γράφτηκε πως δουλεύει σε όλη του την καριέρα μόνο με μεγάλους. Επίσης κάποιοι πιστεύουν πως δικαιούνται να τον κρίνουν με βάση τις λίγες ημέρες που εργάστηκε στην Γάνδη. Να αγνοούν 26 χρόνια καριέρας και να πιάνουν σαν κριτήριο καριέρας 20 ημέρες προπονητικής δουλειάς.

Απλά να ενημερώσω πως σήμερα οι ποδοσφαιριστές που θεωρούν πως τους κρατούσε πίσω η δουλειά του Μπόλονι βρίσκονται στην 12η θέση στο βέλγικο πρωτάθλημα. Δεν δικαιώθηκαν που ώθησαν την διοίκηση να τον απομακρύνει. Επίσης είναι γνωστό πως οι ποδοσφαιριστές έχουν πάντα ιδιοτέλεια και η άποψη τους δεν είναι και τόσο βαρύνουσα όσο πιστεύουν. Συνήθως όταν σταματάνε το ποδόσφαιρο και κάνουν την αναδρομή τους στο παρελθών καταλαβαίνουν από ποιους βοηθήθηκαν και από ποιους όχι.

ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΛΟΙΔΟΡΗΘΗΚΑΝ

Η νίκη του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι και η εικόνα της ομάδας στο δεύτερο μέρος όταν μπήκαν μέσα σε αυτήν τα προσόντα που ήθελε να περάσει ο Μπόλονι έκανε τους πάντες να κάνουν ένα βήμα πίσω και να περιμένουν να δουν που θα βγάλει το πλάνο.

Βλέπετε, οι ποδοσφαιριστές με το καλημέρα απέδωσαν. Οι μεταγραφές λοιδορήθηκαν όμως ήταν απόλυτα ασφαλείς. Ήρθαν με αξιοποίηση της γαλλικής αγοράς που γνωρίζουν καλά προπονητής και τεχνικός διευθυντής. Δεν ήρθαν ποδοσφαιριστές που θα κάνουν ξαφνικά τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή μπήκαν όμως συγκεκριμένα προσόντα όπου αυτός ήταν και ο στόχος.

Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ο Λάζλο Μπόλονι πιστεύει πως στο γαλλικό ποδόσφαιρο υπάρχουν προσιτοί οικονομικά ποδοσφαιριστές αφρικανικής καταγωγής με προσόντα που στο δικό μας ποδόσφαιρο μπορούν να αναδειχτούν. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι καλό στην αμυντική τακτική, όμως υστερεί σημαντικά σε φυσική δύναμη ενέργεια και ταχύτητα. Αυτά τα προσόντα μπορούν να πάνε την ομάδα ένα βήμα παρακάτω και πάνω σε αυτόν τον άξονα έγιναν οι κινήσεις.

Ασφαλώς και έμειναν κάποιες θέσεις πίσω, όπως το ντουμπλάρισμα στα μπακ. Όμως είμαστε στον Ιανουάριο και δεν γίνεται να καλυφτούν όλες οι παραλήψεις του καλοκαιριού. Παρότι η αρχική εισήγηση ήθελε απόκτηση μπακ, αποφασίστηκε να καλυφτούν οι πλευρές με την τετράδα των Σάντσες, Μολό, Χουανκάρ, Χατζηθεοδωρίδη μέχρι το καλοκαίρι. Σε αυτό φυσικά βοήθησε η παρουσία και η διάθεση του Μολό.

Έγιναν τρεις προσθήκες με γνώμονα να μπουν συγκεκριμένα προσόντα.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ Ο ΝΙΑΣ

Μου προκάλεσε και μένα εντύπωση για ποιόν λόγο ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να φέρει παίκτη ως δανεικό μέχρι το καλοκαίρι. Η απάντηση έρχεται από το γεγονός πως ο Κουρμπέλης θα χάσει σημαντικό αριθμό παιχνιδιών και επίσης ο Μπόλονι έκρινε πως είναι πολύ μικρός αριθμός οι τρεις στόπερ.

Ο Νιάς ήρθε για να δώσει ύψος, δύναμη, ένταση, μία έξτρα λύση στην ανασταλτική λειτουργία τόσο για την θέση "6" όσο και για το κέντρο της άμυνας. Ο Ντρεοσί είχε ενημερώσει τον Μπόλονι πως ο ποδοσφαιριστής μπορεί να παίξει και στο κέντρο άμυνας και για αυτό δόθηκε το πράσινο φως για τον δανεισμό του.

Με το καλημέρα ήρθε και η δικαίωση της μεταγραφής. Έχει έναν μαγικό τρόπο ο θεός του ποδοσφαίρου και κάποιες επιλογές είτε σωστές είτε λανθασμένες να τις αναδεικνύει. Ήρθε το πρώτο παιχνίδι να αναδείξει πόσο σημαντική κίνηση ήταν ο δανεισμός του Νιάς για τους στόχους που έχει ο Παναθηναϊκός στην συνέχεια της σεζόν. Τραυματίστηκε ο Σένκεφελντ, άλλος στόπερ στον πάγκο δεν υπήρχε και μπήκε στο γήπεδο ο Νιάς που κάλυψε με ασφάλεια την θέση.

Επιθετικός στο μαρκάρισμα, καλός στο ψηλό παιχνίδι, γρήγορος στις αντιδράσεις του και επειδή η κανονική του θέση είναι αυτή του αμυντικού χαφ με σίγουρη αρχική μεταβίβαση. Να σημειώσω εδώ πως η Λιλ φέτος κάνει πρωταθλητισμό, είναι πρώτη στο Σαμπιονά και δεν του έχει δώσει ευκαιρίε. Τον χρησιμοποίησαν μία φορά στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Σέλτικ για το Europa League, σε ρόλο δεξιού μπακ. Δείγμα και της αθλητικότητας του ποδοσφαιριστή.

Για τον Σανκαρέ έγραψα με το που αποκτήθηκε. Είναι τρελό να έρχεται στην Ελλάδα ποδοσφαιριστής με 265 παιχνίδια στο Σαμπιονά, που συνολικά έχει αγωνιστεί σε 370 παιχνίδια στο γαλλικό ποδόσφαιρο και που η τελευταία του δουλειά στη Γαλλία ήταν στην Μπορντό, έχοντας, σε 84 παιχνίδια από τη θέση "8", πέτυχει 19 τέρματα και δώσει 9 ασίστ, να μην διαφημίζεται η μεταγραφή. Ο Σανκαρέ ακόμα και φέτος στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας έπαιξε και στα 6 παιχνίδια των ομίλων του Europa League σε όλες τις δυνατές θέσεις δείγμα του πόσο χρήσιμος μπορεί να αποδεχτεί για έναν προπονητή.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα επικοινωνίας στον σύλλογο. Για την ακρίβεια, ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα όχι στην Ελλάδα αλλά στα Bαλκάνια που την ημέρα που θα αποκτούσε ποδοσφαιριστή με το βιογραφικό του Σανκαρέ θα ξεσκιζόταν από κριτική και θα διαβάζαμε μόνο τα αρνητικά περιστατικά που αφορούν τον ποδοσφαιριστή. Καλώς γράφτηκαν αλλά υπάρχει και μία σπουδαία καριέρα πίσω και συγκεκριμένα προσόντα. Ασφαλώς και υπάρχουν λόγοι για αυτό θα πρέπει όμως οι φωνές διαμαρτυρίες να συνοδεύονται και με μία γνώση της αιτίας που γκρινιάζουμε.

Πολλοί γκρινιάζουν πιθανότατα και δικαιολογημένα για την ποιότητα του ποδοσφαίρου που θέλει να παίξει ο Μπόλονι. Το ποδόσφαιρο έχει πολλά κομμάτια, δεν είναι μόνο η άμυνα και η επίθεση για να κερδίζεις σε διάρκεια πρέπει αυτό που κάνεις καλά να δημιουργεί προβλήματα στους αντιπάλους σε έναν βαθμό ικανό να τους λυγίζεις. Είναι δεδομένο πως ο Λάζλο Μπόλονι προτιμά ένα πιο άμεσο ποδόσφαιρο. Θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ώστε η ομάδα του να έχει ασφάλεια πίσω και να χτυπά με ταχύτητα στον χώρο. Ασφαλώς δεν μπορεί αυτή η λογική να λειτουργεί πάντα ειδικά σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και ο ίδιος γνώριζε πως χρειάζεται επιπλέον στοιχεία για να ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες.

ΕΞΤΡΑ ΠΑΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Ήθελε έναν ποδοσφαιριστή που να πατά από τον χώρο του άξονα την αντίπαλη περιοχή ώστε να παίρνουν βοήθεια οι φορ του και να γίνεται πιο επικίνδυνος ο Παναθηναϊκός όταν η μπάλα πηγαίνει στα άκρα. Ακριβώς σε αυτό το κομμάτι ήρθε για να κουμπώσει ο Σανκαρέ. Ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να φέρνει το παιχνίδι ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου όταν θα έρθει σε καλύτερη κατάσταση, να βελτιώσει και την πίεση ψηλά της ομάδας, αλλά που σαν κύριο προσόν έχει την ικανότητα να παίζει κάθετα και να πατά την αντίπαλη περιοχή.

Ο Σανκαρέ που είδα στο Περιστέρι είναι πιο βαρύς από τον ποδοσφαιριστή που θυμάμαι στο Σαμπιονά, όμως έχει ακόμα προσόντα που στο ελληνικό ποδόσφαιρο κάνουν την διαφορά. Με το καλημέρα έγινε φανερό πως αν δουλέψει ως επαγγελματίας και έρθει στα δικά του συνηθισμένα επίπεδα φυσικής κατάστασης και τρεξιμάτων στο δικό μας ποδόσφαιρο θα κάνει μεγάλη διαφορά.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΡΑ

Ο Μπόλονι επιθυμεί να δημιουργήσει μία ομάδα που θα παίζει γρήγορα στον χώρο και θα είναι επιθετική από τα άκρα. Θέλει να έχει μόνιμα διαθέσιμους εξτρέμ για να μπορεί να τους φέρνει από τον πάγκο και στην διάρκεια των αγώνων και για αυτόν τον λόγο ζήτησε δύο εξτρέμ από την στιγμή που θα έφευγε ο Εμμανουηλίδης. Ποδοσφαιριστές με όπλο το σπριντ, την ταχύτητα που μπορούν να βγάλουν πάνω στα αντίπαλα μπακ και πάνω σε αυτήν την λογική έγινε η προσθήκη του Ενγκμπακοτό και η προσπάθεια για τον Μεντόσα.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πρόκειται, δηλαδή, για προσθήκες στην λογική της εξέλιξης της επιθετικής βελτίωσης. Βλέπετε, στο ποδόσφαιρο δεν γίνονται θαύματα. Δεν υπάρχει προπονητής που μπορεί να πάρει μία ομάδα που δεν κερδίζει για 5 αγωνιστικές και ξαφνικά να καλύψει την βαθμολογική απόσταση από τους στόχους της παίζοντας ταυτόχρονα και σπουδαίο ποδόσφαιρο. Ο Μπόλονι άλλωστε από την πρώτη ημέρα στην παρουσίαση του ξεκαθάρισε πως στο ξεκίνημα ο στόχος του είναι για νίκες στο 1-0.

Τότε η ομάδα δεν κέρδιζε και κανένας δεν αντέδρασε. Όταν το πέτυχε όμως ξαφνικά πολλοί θυμήθηκαν το μέγεθος του Παναθηναϊκού. Μόνο που για να βρεθεί μία ομάδα που κέρδιζε ως πραγματικός Παναθηναϊκός πρέπει κάποιος να ψάξει πολλά χρόνια πίσω. Ο Μπόλονι τον Ιανουάριο ήθελε να εκμεταλλευτεί ο σύλλογος τα προσόντα που μπορούν να αποκτηθούν από την αγορά της Γαλλίας και με στοχευμένες κινήσεις να ψάξει για την εξέλιξη του σχεδίου του και αυτό συνέβη.

Το τρίτο τέρμα στο Περιστέρι ήταν λες και το ζωγράφισε ο προπονητής του Παναθηναϊκού.

Άνοιγμα της αντίπαλης άμυνας με με μεγάλη μεταβίβαση πάνω στο τρέξιμο του εξτρέμ που ήρθε από τον πάγκο πάνω στον κουρασμένο αντίπαλο μπακ παράλληλη μεταβίβαση και τέρμα από κάθετο κόψιμο ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στον άξονα. Φάση που βγήκε ακριβώς από τα προσόντα που ήθελε ο Μπόλονι να προσθέσει για να βελτιωθεί η μεσοεπιθετική λειτουργία της ομάδας του.

Σε κάθε περίπτωση έχει δημιουργηθεί ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για τον Λάζλο Μπόλονι. Το πλάνο του είναι απόλυτα κατανοητό και θα μπορούσε σε ένα υγιές περιβάλλον να φέρει αποτελέσματα φοβάμαι όμως πως ο Παναθηναϊκός έχει πολύ σκληρή αρρωστημένη καθημερινότητα.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ

Το γράφω τώρα που το διπλό στο Περιστέρι σε συνδυασμό με την καλή εικόνα των τριών νέων μεταγραφών έφερε νηνεμία.

Έρχονται δύσκολα παιχνίδια, υπάρχουν playoffs με συνεχόμενα ντέρμπι, απαίτηση για 4η θέση και για πρόκριση στον τελικό του Kυπέλλου. Όλα αυτά μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον που δεν τον στηρίζει. Οι ποδοσφαιριστές είχαν μάθει σε λιγότερη πίεση και δεν βλέπουν με καλό μάτι που τους φωνάζει ο προπονητής και υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό με ρεπόρτερ της ομάδας που λατρεύει τους πρώην.

Όταν δέχεται τόση πολλή και έντονη πίεση ο προπονητής στις νίκες είναι δεδομένο πως όταν θα υπάρξουν -δεν έχει τόσο καλό υλικό για να υπάρξουν- άσχημα αποτελέσματα θα δημιουργηθεί ένα τσουνάμι το οποίο θα είναι και δύσκολα διαχερίσιμο. Έχουν δημιουργηθεί όλες οι συνθήκες για να αποτύχει κι αυτή η προσπάθεια και ο μόνος τρόπος για να μην συμβεί αυτό είναι να έρθουν υπερβολικά θετικά αποτελέσματα.

Ο Μπόλονι για να πετύχει στον Παναθηναϊκό με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί χρειάζεται μία εντυπωσιακή θετική πορεία που αγγίζει τα όρια του θαύματος. Δεν έχει το περιθώριο απλά να βελτιώσει την ομάδα και να την ετοιμάσει για την νέα σεζόν.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ