ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Πέταξε μεγάλη ευκαιρία να φύγει με διπλό από την Τούμπα

Οι απογοητευμένοι Καρλίτος και Καμπετσής στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός
Οι απογοητευμένοι Καρλίτος και Καμπετσής στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός δεν εκμεταλλεύτηκε την αδύναμη ενδεκάδα του Πάμπλο Γκαρσία, σπατάλησε την ευκαιρία να φύγει με το διπλό από την Τούμπα και θα δώσει μεγάλη μάχη για να μπει στην τετράδα. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Παναθηναϊκός δεν πίεσε όσο θα έπρεπε για να αξιοποιήσει στην Τούμπα τις πολλές αλλαγές που είχε στην ενδεκάδα του ο ΠΑΟΚ. Η αρχική διάταξη και ο συνολικός τρόπος που προσέγγισε το παιχνίδι ο Πάμπλο Γκαρσία έδινε την δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει περισσότερα από όσα τελικά διεκδίκησε στο παιχνίδι.

Η συμπεριφορά των παικτών του Μπόλονι έμοιαζε σαν στόχος της ομάδας να ήταν η ισοπαλία, σαν να μην γνώριζαν τη βαθμολογία.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Η "λευκή" ισοπαλία διατηρεί στον ΠΑΟΚ την ασφάλεια των επτά βαθμών και κρατά μακριά από την 4άδα τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Μπόλονι χρειάζεται οπωσδήποτε να κερδίσει εντός έδρας τον Αστέρα και την ΑΕΚ για να έχει πιθανότητες τις δύο τελευταίες αγωνιστικές.

Φυσικά θα πρέπει να βρει τρόπο να φτιάξει και καμία επίθεση. Δεν ξέρω αν έγινε αντιληπτό στο προπονητικό επιτελείο και στους ποδοσφαιριστές όμως χάθηκε πολύ μεγάλη ευκαιρία να μπει γερά στο κόλπο. Καλύτερες συνθήκες για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα δεν μπορούσε να βρει.

ΑΔΥΝΑΜΗ Η ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΟΥ ΓΚΑΡΣΙΑ

Από τις επιλογές του Γκαρσία έλειπε με πυρετό ο Ζίβκοβιτς και αποφάσισε να φρεσκάρει τους Ίνγκασον, Ροντρίγκο, Σβαμπ. Η ενδεκάδα που παρέταξε ο Γκαρσία αλλά και με την διαχείριση που έκανε στο παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές που υπήρχαν στο γήπεδο δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν την πραγματική πίεση στον Παναθηναϊκό.

Το αρχικό 3-4-3 με τρεις παίκτες στην τελευταία γραμμή άμυνας, δύο 6άρια μπροστά τους, δεν γινόταν να φέρει δημιουργία και πραγματική πίεση στον αντίπαλο. Στερούσε στον ΠΑΟΚ ανάπτυξη από τον άξονα καθώς έπρεπε να κάνουν παιχνίδι οι Τσιγγάρας, Αουγκούστο και ταυτόχρονα παίζοντας οι Τζόλης, Καντουρί εσωτερικά άφηνε και τα δύο άκρα με έναν ποδοσφαιριστή.

ΔΕΝ ΠΙΕΣΕ ΤΟΝ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε με ένα μεγάλο πρόβλημα στην αριστερή πλευρά, καθώς η απουσία του Χουάνκαρ έφερνε τον Χατζηθεοδωρίδη στο συγκεκριμένο χώρο, που η τελευταία του παρουσία στην ρεβάνς με τον ΠΑΣ υπήρξε και καταστροφική. Στην πραγματικότητα, όμως, πάνω του έπεφτε ο Λύρατζης που δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσει συνθήκες να φανεί το πρόβλημα στο συγκεκριμένο χώρο.

ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ

Οι παίκτες του Μπόλονι χρειάζονταν μόνο τη νίκη και είχαν την τύχη ο αντίπαλος τους να κατέβει με έναν τρόπο που έδινε την δυνατότητα στην ομάδα του να βγάλει με ευκολία το αμυντικό του πλάνο. Η πίεση που ήταν σε θέση να ασκήσει ο ΠΑΟΚ βάσει των παικτών που υπήρχαν στο γήπεδο ήταν περιορισμένη, συνεπώς δινόταν το δικαίωμα στον Παναθηναϊκό να ψάξει για τη νίκη. Κάτι που στην πραγματικότητα δεν το έκανε. Για ακόμα μία φορά δεν μπόρεσε να βρει τρόπο να είναι απειλητικός.

Με βάση τις συνθέσεις των δύο ομάδων, ο Παναθηναϊκός δεν είχε τίποτα να φοβηθεί και στο γήπεδο είχε περισσότερη ποιότητα από τον αντίπαλο του. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια εκμεταλλεύτηκε τον παίκτη παραπάνω που βάσει τακτικής υπήρχε στον άξονα και κράτησε περισσότερο μπάλα από ό,τι συνηθίζει σε αυτά τα παιχνίδια.

Ο τρόπος, όμως, που κυκλοφορούσε την μπάλα ήταν μόνιμα φοβικός. Οι παίκτες του Μπόλινι δεν μπορούσαν να φθάσουν σε τελική. Για την ακρίβεια τους ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πάρουν την μπάλα και να γυρίσουν πρόσωπο στην αντίπαλη εστία. Ασφαλώς και το να παίξεις μέσα σε 4 ημέρες εκτός έδρας με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ και να πάρεις δύο ισοπαλίες δεν είναι αποτυχία.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ 78' ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΡΟΗ

Όμως η δυσκολία που υπάρχει στο να δημιουργεί ευκαιρίες φέρνει έντονο προβληματισμό. Ήταν σκληρή η εικόνα με τον Γκεστράνιους να παραδέχεται το ακραίο λάθος του να διακόψει το παιχνίδι ενώ ο Παναθηναϊκόςέβγαζε καθαρή ευκαιρία. Είναι σκληρό να βλέπεις μία ομάδα που για 78 λεπτά φαινόταν αδύνατον να πάει σε καθαρή τελική όταν το πετυχαίνει να διακόπτεται από λανθασμένη απόφαση του διαιτητή.

Η αλήθεια είναι πως η φάση διακόπηκε νωρίς, δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος πως θα εξελισσόταν με τον ίδιο τρόπο αν δεν είχε σφυρίξει ο Γκεστράνιους. Πάντως φαίνεται πως είχε πάρει συγκεκριμένη ροή και θα ήταν δύσκολο να δούμε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ασφαλώς και είναι λογικό να νιώθουν αδικημένοι οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού όμως μιλάμε και για μία ομάδα που η πρώτη φορά που πήρε σωστά την μπάλα και έτρεξε μέτωπο προς την αντίπαλη εστία ήταν στο 78ο λεπτό και έπρεπε να φθάσουμε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων για να απειλήσει.

Οι επιλογές του Γκαρσία έδιναν τη δυνατότητα στους παίκτες του Παναθηναϊκού να ζητήσουν περισσότερα από το παιχνίδι. Έφθασε στο σημείο να εφαρμόσει το 3-4-3 με επιθετική τριάδα των Καντουρί, Μουργκ, Κρμέντσικ και έκλεισε το παιχνίδι με τον Λάμπρου αντί του Καντουρί που βγήκε με ενοχλήσεις.

Το 3-4-3 τουλάχιστον με τον τρόπο που αυτήν την εποχή μπορεί να το εφαρμόσει ο ΠΑΟΚ είναι δεδομένο πως στο δημιουργικό κομμάτι δεν βοηθάει για να ανοίξει πολυπρόσωπες άμυνες όπως αυτή που παρουσίασε η ομάδα του Μπόλονι. Συνολικά όμως έχει δώσει ασφάλεια στην τελευταία γραμμή άμυνας του ΠΑΟΚ και έχει βοηθήσει στην διαχείριση στα παιχνίδια ίσων μέτρων.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΦΕΡΕΪΡΑ

Η είσοδο στην πρώτη 4άδα φαίνεται πως την κλείδωσε το δικαίωμα που έδωσε η συγκεκριμένη τακτική επιλογή να αποκτήσει ασφάλεια η τελευταία γραμμή άμυνας του ΠΑΟΚ. Τρία συνεχόμενα παιχνίδια με μηδέν παθητικό ήταν αδύνατον να βγάλει η άμυνα του Γκαρσία όσο έπαιζε με δίδυμο στόπερ. Φοβάμαι, όμως, μήπως επαναλάβει ο Γκαρσία το περσινό λάθος του Φερέιρα και οι φίλοι του ΠΑΟΚ ζήσουν για δεύτερη σερί χρονιά το ίδιο έργο. Θυμίζω πως ΠΑΟΚ και στα περσινά playoffs σε αυτήν την ειδική διαδικασία παιχνιδιών – συνεχόμενα ντέρμπι που διεξάγονται στο τέλος της σεζόν και οι ομάδες δεν παίζουν σε υψηλή ένταση- τον είχε βοηθήσει το 3-4-3 να βγάλει με αξιοπρέπεια την συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο Φερέιρα αποφάσισε να χτίσει τον ΠΑΟΚ μέσα από αυτήν την συνταγή και πολύ γρήγορα αποδείχθηκε πως δημιουργεί πρόβλημα με οργανωμένες άμυνες. Ασφαλώς και αν δουλευτεί σωστά και με διαφορετική φιλοσοφία μπορείς από το συγκεκριμένο σύστημα να πάρεις επιθετικότητα από τις πίσω γραμμές.

Φαντάζει δύσκολη η διαδικασία για μία ελληνική ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό έχοντας αρχικό σύστημα με τρεις στην άμυνα. Αυτά όμως θα μας απασχολήσουν μετά την ολοκλήρωση της σεζόν. Ο Γκαρσία μέσα από αυτήν την τακτική φαίνεται πως θα καταφέρει να γλιτώσει την ομάδα του από ένα μεγάλο κάζο όπως θα ήταν να μείνει εκτός Ευρώπης και την Πέμπτη έχει την ευκαιρία να σφραγίσει το εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου. Δημιουργεί συνθήκες ώστε να κρατήσει την θέση του και για την επόμενη σεζόν.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού για ακόμα μία φορά είδε την ομάδα του να μην μπορεί να απειλήσει. Χρειάζεται οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος ώστε να μπορεί να τελειώνουν περισσότερες επιθέσεις. Το θετικό σε σχέση με το παιχνίδι της Τετάρτης είναι πως στην Τούμπα τουλάχιστον δεν έπαιξαν σε τόσο χαμηλά μέτρα. Η ανάγκη για την νίκη και ο περισσότερος παίκτης που βάση τακτικής των δύο προπονητών υπήρχε στον άξονα βοήθησε τουλάχιστον να διεξαχθεί ο αγώνας στα ίσα μέτρα.

Θα μπορούσε να έχει πάρει περισσότερους από τους δύο βαθμούς στα εκτός έδρας παιχνίδια με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Ακόμα όμως δεν έχει κριθεί τίποτα. Μετά την διακοπή υποδέχεται Αστέρα και ΑΕΚ αν κάνει το 2/2 θα βρεθεί ξανά στην μάχη της 4άδας.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ