ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Πιο δύσκολο το φετινό κατόρθωμα του Λουτσέσκου ακόμα και από το νταμπλ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Λουτσέσκου έκανε το δεύτερο ταξίδι του με τον ΠΑΟΚ να φαντάζει υπέροχο αφού πήρε γενναίες αποφάσεις και κατάφερε να μετατρέψει σε επιτυχημένη σεζόν, μία χρονιά που είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες για να γίνει καταστροφική. Γράφει ο Τσάρλυ.

Τεράστια πρόκριση πέτυχε ο ΠΑΟΚ, επί της Μίντιλαντ. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι, πέτυχε δύο μεγάλα γκολ και πήρε προβάδισμα πρόκρισης στο 28ο λεπτό.

Η κίνηση του πανούργου Ζίβκοβιτς χωρίς μπάλα

Στο 20ο λεπτό ο Τσόλακ κράτησε ζωντανή, μία βαθιά μπαλιά, που δεν διαχειρίστηκε σωστά ο αμυντικός της Μίντιλαντ, έδωσε πεσμένος μία έξυπνη πάσα στον πανούργο Ζίφκοβιτς και έγινε το 1-0.

Πέρα από την λανθασμένη αμυντική αντίδραση του Ζουνίνιο και την πάσα που έδωσε πεσμένος ο Τσόλακ, όλα τα λεφτά ήταν ο τρόπος που κινήθηκε ο Σέρβος εξτρέμ. Πως με τον χώρο που πήρε, βοήθησε και τον συμπαίκτη του, να του περάσει την μπάλα, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε και καθαρό πεδίο για τον εαυτό του για να σκοράρει.

Είναι σπουδαίο το χάρισμα του Ζίφκοβιτς, στον τρόπο που λειτουργεί σαν δεύτερος επιθετικός. Δεν είναι μόνο η σπάνια ικανότητα στην εκτέλεση, αλλά και η γνώση, το ένστικτο ακόμη του πώς πρέπει να λειτουργήσει, για να δημιουργήσει τις πιο κατάλληλες συνθήκες για να σκοράρει.

Ο αρχηγός φυλούσε ένα ακόμα αριστούργημα

Έξι λεπτά αργότερα, εμφανίστηκε ο παλιός Βιεϊρίνια. Κατάφερε ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, σε μία σεζόν που η συνολική του εικόνα δείχνει πως πλησιάζει το τέλος της καριέρας του, να αφήσει το αποτύπωμα του, με ακόμα ένα σπουδαίο γκολ και σε ομορφιά, σε σημασία, αλλά και από πλευράς δυσκολίας.

Είναι πιο σημαντικό από όσα έχει πετύχει, γιατί το έβαλε σε μία εποχή, που κανένας δεν περίμενε, πως φυλάει ακόμη ένα ποδοσφαιρικό αριστούργημα. Μπορεί να είναι το τελευταίο, μπορεί και όχι, κανείς πλέον δεν ξέρει.

Από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ πήρε σκορ πρόκρισης, οι παίκτες του Λουτσέσκου πήγαν στην λογική της διαχείρισης.

Δεν λειτούργησε σωστά από το 75ο-90ο λεπτό

Για πολύ μεγάλο διάστημα, ο ΠΑΟΚ λειτούργησε σωστά. Προσπάθησε να κλειδώσει την πρόκριση μέσα από την δική του κατοχή μπάλας. Μέσα από τον έλεγχο, που θέλει ο Λουτσέσκου να έχουν οι ποδοσφαιριστές του. Τα πήγαιναν περίφημα μέχρι το 75ο λεπτό.

Μπαίνοντας στο τελευταίο τέταρτο, λειτούργησε η λογική, να κρατήσουμε το αποτέλεσμα, παίζοντας πίσω από την μπάλα σε χαμηλά μέτρα. Σε αυτή την συνθήκη πήρε χαμηλό βαθμό. Άφησε στους παίκτες της Μίντιλαντ να σηκώσουν την μπάλα, έβγαζαν ανάπτυξη κυρίως από την δεξιά πλευρά και στην τρίτη προσπάθεια να φέρουν την μπάλα με αυτόν τον τρόπο μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ, ήρθε η μείωση του σκορ σε 2-1.

Η δεύτερη ευκαιρία και το γεμάτο παιχνίδι του Τσόλακ

Στην συνέχεια είδαμε πολύ Τσόλακ. Όσο πιο πολύ κουραζόταν ο ΠΑΟΚ, τόσο περισσότερο το παιχνίδι του πήγαινε σε μεγάλες πάσες για τον Κροάτη φορ. Ο Τσόλακ, έφυγε από τον ΠΑΟΚ, με την στάμπα του αποτυχημένου σαν παλτό. Πήγε στην Μάλμε και έδειξε πως είναι καλύτερος επιθετικός από ότι πιστέψαμε στην χώρα μας και από ότι μας έδειξε ο ίδιος.

Στην επιστροφή του βρήκε έναν προπονητή να τον πιστεύει και δημιουργήθηκε ξαφνικά χώρος για να αγωνιστεί. Ο ΠΑΟΚ έτσι κι αλλιώς δεν έπαιρνε σπουδαία σεζόν από κανέναν από τους δύο φορ του. Ο Λουτσέσκου είναι ένας προπονητής που παίζει μόνιμα με έναν επιθετικό, όμως φροντίζει σε όλα τα παιχνίδια, να χρησιμοποιεί και τους δύο.

Έχει σαν λογική να τελειώνει με φρέσκο επιθετικό τα παιχνίδια του. Ήρθε στην συνέχει η πώληση του Σβιντέρσκι, οπότε ήταν δεδομένο πως ο Τσόλακ θα πάρει ακόμα μία ευκαιρία. Ξαφνικά ο τραυματισμός του Άκπομ, τον άφησε μόνο του.

Ο Λουτσέσκου που δεν τελειώνει ούτε 90λεπτό με τον ίδιο φορ, ήταν αναγκασμένος να αφήσει τον Τσόλακ να πεθάνει στο γήπεδο. Πραγματικά το παιχνίδι ήταν εξοντωτικό, για τον Κροάτη φορ. Ειδικά όταν πήγε στην παράταση, οι συμπαίκτες του, τον έψαχναν σαν σανίδα σωτηρίας. Τον έψαχναν συνεχώς, του πέταγαν μεγάλες μπαλιές και βλέπαμε τον Τσόλακ να προσπαθεί άλλοτε με επιτυχία άλλοτε όχι, να βγει πρώτος στην μπάλα προκειμένου να κρατήσει την ομάδα του ψηλά.

Ήταν πραγματικά πολύ γεμάτο παιχνίδι, από τον Κροάτη φορ, βοήθησε σημαντικά, την ομάδα του να φθάσει σε αυτήν την επιτυχία. Η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι, που οι ποδοσφαιριστές του Λουτσέσκου έβγαλαν προσωπικότητα.

Έβγαλε το αγκάθι

Είναι σπουδαία για πολλούς λόγους η πρόκριση του ΠΑΟΚ. Θυμίζω πως στην πρώτη περίοδο του Λουτσέσκου, υπήρχε σαν αγκάθι, το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ, δεν τα πήγε καλά στην Ευρώπη. Ήταν το μόνο που έλειπε από εκείνη την περίοδο. Φέτος η διάκριση στην Ευρώπη είχε μπει σαν στόχος.

Το πιο σημαντικό από όλα, είναι πως έρχεται σε μία σεζόν, που είχαν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για να είναι αποτυχημένη. Δεν είναι μακριά, το παιχνίδι με τον Άρη. Στις 28 Νοεμβρίου η αποστολή του ΠΑΟΚ, έφυγε με την βοήθεια της αστυνομίας από την Τούμπα.

Μία εβδομάδα αργότερα ήρθε η ήττα στην Νίκαια και τότε τα σύννεφα πύκνωσαν. Όλα έδειχναν πως η χρονιά δεν γυρίζει με τίποτα. Μάλιστα, υπήρχαν και δημοσιεύματα, που μιλούσαν για πρόωρη διακοπή της συνεργασίας του ΠΑΟΚ με τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Βρήκε το θάρρος να ακυρώσει τον ίδιο του τον εαυτό

Ο Ρουμάνος τεχνικός, απέδειξε πως τα πολλά μηδενικά στο συμβόλαιο του, δεν έχουν μπει τυχαία. Έκανε κάτι πολύ δύσκολο. Μάζεψε ο ίδιος προπονητής, που ξεκίνησε την σεζόν, μία ομάδα που στήθηκε λάθος το καλοκαίρι.

Ο Λουτσέσκου έδειξε μία σπάνια για προπονητή ευελιξία. Λειτούργησε λες και έχει αντικατασταθεί. Σαν να ήρθε κάποιος άλλος στην θέση του και έπρεπε να πάρει διαφορετικές αποφάσεις από αυτές που έπαιρνε ο ίδιος.

Αναθεώρησε απόψεις δικές του, ακύρωσε τον ίδιος του τον εαυτό, πήρε πολλές αποφάσεις και γύρισε την χρονιά. Άλλαξε αγωνιστικό πλάνο, άφησε εκτός ομάδας τους Βαρέλα, Εσίτι, μείωσε τον χρόνο και τον ρόλο στους Βιεϊρίνια, Ελ Καντουρί, Σβαρμπ.

Βρήκε σχηματισμούς, που δεν είχαν τον Μπίσεσβαρ στο γήπεδο. Έδωσε χώρο και χρόνο στους Λύρατζη, Τσιγγάρα. Κατάλαβε πως είναι απαραίτητο να βρίσκεται στο γήπεδο ο Αουγκούστο. Δημιούργησε προϋποθέσεις για να γίνει ο νέος ηγέτης του ΠΑΟΚ στο γήπεδο ο Κούρτιτς.

Δημιούργησε λοιπόν μία νέα αγωνιστική πραγματικότητα, μέσα στην σεζόν που έτρεχε. Μία νέα πραγματικότητα η οποία αρχικά έσωσε την σεζόν του ΠΑΟΚ και βλέπουμε πλέον πως έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για να την κάνουν και επιτυχημένη.

Αυτό που έχει πετύχει φέτος είναι πιο δύσκολο

Αυτό που κατάφερε ο Λουτσέσκου, είναι πολύ σπάνιο. Στην πρώτη του περίοδο, με το νταμπλ, το αήττητο πρωτάθλημα, έβαλε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Αυτό που έχει καταφέρει φέτος είναι πιο δύσκολο.

Όταν όλα δουλεύουν ρολόι, η επιτυχία είναι πιο εύκολη. Υπήρχε και η αίσθηση πως ο οργανισμός του ΠΑΟΚ, εκείνη την εποχή δούλευε τέλεια, είχε αποφασίσει η διοίκηση να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να έρθει η κατάκτηση του πρωταθλήματος και ο Λουτσέσκου ήταν ο τυχερός, που βρέθηκε στην κατάλληλη ομάδα στο κατάλληλο χρονικό σημείο.

Ασφαλώς ποτέ δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά, σε μία επιτυχία πάντοτε η συνεισφορά του προπονητή είναι σημαντική, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μία ομάδα που κατέκτησε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της και το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 35 χρόνια.

Ο Λουτσέσκου όμως, φέτος πετυχαίνει στα δύσκολα. Τα κατάφερε να γυρίσει την κατάσταση, σε ένα σημείο που δεν φαινόταν να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο. Το φετινό του κατόρθωμα είναι αυτό που αποδεικνύει, πως απόλυτα δικαιολογημένα, όλες οι ομάδες που ήθελαν να ανταγωνιστούν τον Ολυμπιακό, του είχαν στρώσει χαλί με χρήματα και ήταν η πρώτη τους επιλογή.

Ο Σαββίδης, νίκησε στον πλειστηριασμό και δικαιώθηκε. Καθώς ο Λουτσέσκου είναι ο μόνος προπονητής, που κατάφερε με την δουλειά του, να μαζέψει τα λάθη και τις παραλείψεις που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίστηκαν και το περασμένο καλοκαίρι. Άλλαξε το πλοίο πορεία, το έβαλε σε ήρεμη γαλήνια θάλασσα και πλέον το δεύτερο ταξίδι μαζί του, φαντάζει υπέροχο.

TAGS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ