ΠΑΟΚ

Γράφει και πάλι ιστορία ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου

Ο Γιασμίν Κούρτιτς
Ο Γιασμίν Κούρτιτς EUROKINISSI SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τις υπερβάσεις που χρειάστηκε να κάνει ο ΠΑΟΚ για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Conference League και τους ήρωες ενός ιστορικού για τον Δικέφαλο παιχνιδιού.

Ήταν δεδομένο ότι για να προκριθεί ο ΠΑΟΚ στους "16" του Conference League θα έπρεπε να πετύχει πράγματα που δεν είχε καταφέρει στο παρελθόν. Το βασικό ήταν να κερδίσει για πρώτη φορά ένα παιχνίδι στην Τούμπα σε νοκ άουτ αγώνα μετά από φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μόνο έτσι θα μπορούσε να προκριθεί…

Το να προκριθεί όμως στη διαδικασία των πέναλτι ήταν μάλλον απρόσμενο. Ποτέ στο παρελθόν δεν τα είχε καταφέρει. Σε καμία από τις 4 φόρες που χρειάστηκε να κριθεί μια πρόκριση στην Ευρώπη στα πέναλτι ο ΠΑΟΚ δεν πανηγύρισε. Ούτε με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, ούτε με την Μπάγερν Μονάχου, ούτε απέναντι στη Σεβίλλη, ούτε και με την Μπενφίκα.

Ήρωες στα πέναλτι Πασχαλάκης και Κούρτιτς

Το έκανε με την Μίντιλαντ σπάζοντας μια στοιχειωμένη για αυτόν παράδοση και μάλιστα πετυχαίνοντας το απόλυτο 5 στα 5, με τον Πασχαλάκη να αποκρούει το πρώτο των Δανών και τον…σπεσιαλίστα Κούστιτς να σκοράρει στο τελευταίο του ΠΑΟΚ.

Έστω και έτσι ο ΠΑΟΚ βρίσκεται για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια στους 16 μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και θα παίξει στην Ευρώπη μήνα Μάρτιο. Και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη θα περιμένει να δει τι θα του φέρει η κλήρωση στην οποία δεν υπάρχουν και… μεγαθήρια αν εξαιρέσει κανείς τη Ρόμα του Μουρίνιο.

Η Βασιλεία, που την έχει αποκλείσει στο παρελθόν, η Κοπεγχάγη την οποία αντιμετώπισε στους ομίλους, η γαλλική Ρεν, η Γάνδη, η Λίντσερ και οι δυο ολλανδικές Φέγενορντ και Άλκμααρ είναι όλες δυνατές αλλά καμία δεν τρομάζει.

Το κακό δεύτερο ημίχρονο τον οδήγησε στη ρουλέτα των πέναλτι

Ο ΠΑΟΚ βέβαια θα μπορούσε να πάρει την πρόκριση από την κανονική διάρκεια ήδη αν ήταν πιο καλός στο δεύτερο ημίχρονο. Εκεί που έδωσε δικαιώματα στους Δανούς να τον απειλήσουν και να μειώσουν το σκορ στο 80' πηγαίνοντας το παιχνίδι στην παράταση.

Και εκεί όμως ο Δικέφαλος έδειχνε να είναι περισσότερο διεκδικητικός, έψαχνε το γκολ που τελικά δεν το βρήκε. Την πρόκριση την πήρε με το δύσκολο τρόπο στα πέναλτι και δίκαια την πανηγύρισαν σαν τρελοί οι παίκτες του και ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ήθελε να κυριαρχήσει και τα κατάφερε

Ο Ρουμάνος προτίμησε να ξεκινήσει το παιχνίδι με τους «έμπειρους». Με Κρέσπο δίπλα στον Ίνγκασον, τον Βιειρίνια αριστερά και τον Μπίσεσβαρ μπροστά από τον αρχηγό του ΠΑΟΚ έδειξε ότι ποντάρει στις παραστάσεις τους και την εμπειρία τους σε «τελικούς» όπως ήταν το παιχνίδι απέναντι στη Μίντιλαντ.

Και αν ο Κρέσπο ξεκουράστηκε στον αγώνα με τον Άρη, αφού όπως παραδέχθηκε ο προπονητής του η αναμέτρηση με την Μίντιλαντ ήταν η προτεραιότητα του, δεν συνέβη το ίδιο ούτε με τον Βιεϊρίνια που ξεκίνησε βασικός στο Χαριλάου και πολύ περισσότερο με τον Μπίσεσβαρ που έπαιξε σε όλο το παιχνίδι.

Ίσως ο τραυματισμός του Άκπομ να ήταν αυτός που ανάγκασε τον Λουτσέσκου να αναθεωρήσει τα πλάνα του και να πάει σε ένα περισσότερο δημιουργικό σχήμα. Οι επιλογές ωστόσο του Ρουμάνου έδειχναν πως ήθελε να χτυπήσει το παιχνίδι από την αρχή και να το κερδίσει επιβάλλοντας την ανωτερότητα του στον αγωνιστικό χώρο.

Και αυτό έκανε…Από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης ο ΠΑΟΚ έδειξε στους Δανούς ότι είναι το αφεντικό. Με μπροστάρη τον Ζίβκοβιτς που κέρδισε όλες τις προσωπικές μονομαχίες από το Ζουνίνιο πήρε την κατοχή της μπάλας και πίεζε χωρίς μέχρι το 20΄να βρει κάποια μεγάλη φάση.

Την βρήκε χάρη στο πείσμα του Αντόνιο Τσόλακ. Ο Κροάτης που το καλοκαίρι πήρε από το χέρι τη Μάλμε και με 5 γκολ σε 8 παιχνίδια την οδήγησε στους ομίλους του Champions League μπορεί να έχασε το τετ α τετ με τον Όλαφσον αλλά ξαπλωμένος στο χορτάρι βρήκε τρόπο να στείλει την μπάλα προς τον Ζίβκοβιτς για να γίνει το 1-0.

Και ήρθε λίγο αργότερα ο Βιεϊρίνια για να πετύχει ένα γκολ για.. highlight που λένε που μπορεί να μην ήταν αυτό που τελικά έδωσε την πρόκριση αλλά είναι ένα από τα πιο σημαντικά που έχει πετύχει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Και έχει πετύχει πολλά….

Βρίσκει στην Ευρώπη τη διέξοδο για τη διάκριση

Ο ΠΑΟΚ βρίσκει διέξοδο στην Ευρώπη σε μια σεζόν που δεν πήγε όπως την περίμενε στο πρωτάθλημα. Βρήκε ευκαιρία διάκρισης στο Conference League, θα συνεχίσει να την ψάχνει και στο κύπελλο και ότι του βγει στο πρωτάθλημα.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να πάει…σβηστά στα παιχνίδια της Λίγκας αφού μέσα από αυτά δημιουργεί τις συνθήκες – ταΐζοντας με νίκες την αυτοπεποίθηση του- για να πετύχει σπουδαία πράγματα στις άλλες διοργανώσεις. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει…

Παρακολουθήστε την Game Night για τη μεγάλη πρόκριση του ΠΑΟΚ:

TAGS ΠΑΟΚ CONFERENCE LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ