ΠΑΟΚ

Όσα πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ κόντρα στη Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ

Ο Γιασμίν Κούρτιτς
Ο Γιασμίν Κούρτιτς EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ αναλύει τη Μαρσέιγ λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση της Πέμπτης με τον ΠΑΟΚ και γράφει για όσα πρέπει να προσέξει η ομάδα του Λουτσέσκου στο Βελοντρόμ το οποίο δημιουργεί άγχος στους Γάλλους.

Ο ΠΑΟΚ στο Βελοντρόμ θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά στην ιστορία του σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μπορεί το νεοσύστατο Conference League να μην έχει την αίγλη των δύο μεγαλύτερων διοργανώσεων της UEFA, όμως δεν παύει να πρόκειται για μία διεθνή διοργάνωση και ο χαρακτήρας του αγώνα να είναι ιστορικής σημασίας.

Ο Δικέφαλος ακόμα και στην ήττα του στην Λεωφόρο, απέδειξε πως βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και πως δουλεύει σκληρά. Ασφαλώς και το επίπεδο ανταγωνισμού, ανεβαίνει αρκετά.

Η Μαρσέιγ δεν είναι άτρωτη, έχει τις αδυναμίες της, όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ομάδες που απέκλεισε ο ΠΑΟΚ στους προηγούμενους γύρους. Ο πρώτος στόχος που πρέπει να έχει η ομάδα του Λουτσέσκου είναι να καταφέρει να είναι ανταγωνιστική και να πάει την σειρά στην Τούμπα. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια στο Βελοντρόμ.

Πέντε νίκες στην σειρά έφτιαξαν το κλίμα

Το κλίμα που υπάρχει στην Μαρσέιγ δεν έχει καμία σχέση με την εκρηκτική κατάσταση που υπήρχε από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Την πραγματικότητα εκείνης της εποχής την είχα περιγράψει με το κείμενο μου, όταν έγινε η κλήρωση, από τις 10 Μαρτίου τρέχει ένα σερί 5 νικών.

Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη στην Μασσαλία. Αρχικά οι Σαμπάολι, Μίλικ αποφάσισαν να ρίξουν τους τόνους. Ο Αργεντίνος τεχνικός άρχισε να φέρεται στον Πολωνό φορ σαν να είναι το βασικό του 9άρι και οι οργανωμένοι, που έχουν καψούρα τον Πολωνό φορ, έμειναν σε στάση αναμονής. Έχει παίξει ρόλο πως υπάρχει ένα πλαίσιο που η Μαρσέιγ μπορεί να κλείσει την σεζόν, απόλυτα επιτυχημένα, κατακτώντας την δεύτερη θέση στο Σαμπιονά και την απευθείας πρόκριση στο Champions League.

Επίσης η κλήρωση στο Conference έχει δημιουργήσει έναν στρωμένο δρόμο για τον τελικό της διοργάνωσης καθώς αν περάσει τον ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει, τον νικητή του ζευγαριού Σλάβια - Φέγενορντ.

Κομβικό ρόλο έπαιξε η νίκη επί της Νις

Το σημαντικό παιχνίδι ήταν αυτό με την Νις. Οι δύο ομάδες ήταν ισόβαθμες στην δεύτερη θέση με 50 βαθμούς, οι μεταξύ τους σχέσεις εχθρικές, μετά από όσα είχαν συμβεί στο παιχνίδι του πρώτου γύρου που διακόπηκε και άρχισε από την αρχή με το μπουκάλι που έφαγε ο Παγέτ.

Η Νις είχε αποκλείσει την Μαρσέιγ με 4άρα στο Κύπελλο και πέρα από το σημαντικό βαθμολογικό ενδιαφέρον ο αγώνας είχε και έναν χαρακτήρα εκδίκησης. Η Μαρσέιγ είχε να κερδίσει εντός έδρας για το πρωτάθλημα από τις 4/2. Είχε νικήσει μόλις 1/6 τελευταία εντός έδρας παιχνίδια και ήταν πολύ σημαντικό που κατάφερε να κερδίσει την Νις.

Ο Μίλικ με πέναλτι άνοιξε το σκορ, ο Μπακαμπού έκανε το 2-0 και στις καθυστερήσεις ήρθε το τελικό 2-1. Αποτέλεσμα που έφερε μόνη στην δεύτερη θέση την Μαρσέιγ και άφησε πίσω, τα όσα είχαν συμβεί, το προηγούμενο διάστημα.

Στην διακοπή για τις εθνικές ο Μίλικ έπαθε θλάση στο φιλικό της Πολωνίας με την Σκωτία. Δεν ήταν η καλύτερη είδηση, όμως μεταξύ μας, ο Σαμπάολι δεν τα έβαψε και μαύρα. Ο ίδιος έχει δουλέψει την ομάδα του χωρίς τον Πολωνό και εξαιτίας της πίεσης που δέχεται βάζει νερό στο κρασί του και τον ξεκινάει.

Σε κάθε περίπτωση, την ώρα που γράφεται το κείμενο είναι αμφίβολος, το πιθανότερο είναι να μην ξεκινήσει και να πάρει χρόνο ερχόμενος από τον πάγκο στο παιχνίδι με την Μονπελιέ. Ο Σαμπάολι, είχε δηλώσει στις 26/2 πως "Όταν καλούμε να φτιάξω την ενδεκάδα, το βασικό μου 9άρι είναι ο Παγέτ" και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος με τον Αργεντίνο προπονητή, σε κάθε παιχνίδι αλλάζει σύστημα και λογική. Το πιθανότερο όμως είναι να δούμε την Μαρσέιγ με καθαρό φορ στο γήπεδο καθώς αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα και η ομάδα κερδίζει.

Ντιένγκ ή Μπακαμπού στη κορυφή της επίθεσης

Στο διπλό με 4-2 επί της Σεντ Ετιέν στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο νεαρός Ντιένγκ. Κοντός για σέντερ φορ, με ύψος 1,78, όμως αρκετά δραστήριος. Χώνεται στις φάσεις, βγάζει νεύρο, απέναντι όμως σε έναν αντίπαλο που παίζει σε χαμηλά μέτρα είναι πολύ πιθανό αν ξεκινήσει να βγαίνει στα άκρα για να ζητήσει μπάλες.

Υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει ο Μπακαμπού που έχει κάνει καριέρα στην Βιγιαρεάλ και μετά από τρία χρόνια στην Κίνα, επέστρεψε στην Ευρώπη τον περασμένο Ιανουάριο για λογαριασμό της Μαρσέιγ. Και ο Μπακαμπού είναι ένας επιθετικός που θέλει ελεύθερα μέτρα, για να αξιοποιήσει την ταχύτητα του, λόγω όγκου όμως, μοιάζει να ταιριάζει περισσότερο στην αναμέτρηση. Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι θα σκεφτεί ο Σαμπάολι.

Υψηλή κατοχή και ποσοστό στις εύστοχες μεταβιβάσεις

Σε κάθε παιχνίδι βλέπουμε και διαφορετική λογική. Στην νίκη με 4-1 στην έδρα της Μπρεστ έπαιξε με καθαρό 4-3-3, στο εντός έδρας 2-1 επί της Νις επανέφερε τακτική με τρεις στόπερ και τους Παγέt, Γκεντουζί πίσω από τον Μίλικ. Στο διπλό με 4-2 επί της Σεντ Ετιέν καθαρό 4-2-3-1. Σε κάθε περίπτωση τα συστήματα αλλάζουν, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρες βασικές αρχές, πλεονεκτήματα και αδυναμίες.

Ο Σαμπάολι έχει εκπαιδεύσει την ομάδα του σε ένα παιχνίδι κατοχής και με πολλές κοντινές πάσες. Η Μαρσέιγ είναι δεύτερη σε κατοχή μπάλας στο Σαμπιονά με 61,3%, δεύτερη σε ευστοχία στις μεταβιβάσεις με 88,1%, σε αυτές τις δύο κατηγορίες είναι πίσω μόνο από την Παρί. Δίχως να μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως έχει την καλύτερη άμυνα, έχει πετύχει μέσα από την δική της σίγουρη κατοχή, να δέχεται τις λιγότερες τελικές στο πρωτάθλημα μόλις 8,8 ανά παιχνίδι.

Δεν είναι επιθετική στον τρόπο που προσπαθεί να κερδίσει την αναχαίτιση της κατοχής

Η μεγάλη αδυναμία της Μαρσέιγ, που θα πρέπει να την αξιοποιήσει ο ΠΑΟΚ ειδικά στο Βελοντρόμ, είναι πως όταν γίνεται κάποιο λάθος στην ανάπτυξη δεν είναι η πιο επιθετική ομάδα, στον τρόπο που προσπαθεί να κερδίσει ξανά την μπάλα. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς βλέποντας τα παιχνίδια της βγαίνει και από τους αριθμούς, καθώς στο πρωτάθλημα η Μαρσέιγ, είναι 18η στα κλεψίματα με 8,4 και κάνει τα λιγότερα φάουλ, από όλες τις ομάδες, μόλις 9,1 ανά παιχνίδι.

Κουμάντο στον άξονα ο Γκεντουζί

Στο γήπεδο έχει δύο ηγέτες. Στον άξονα και μέχρι η μπάλα να φθάσει στον χώρο που χρειάζεται η τελική απόφαση, κουμάντο κάνει ο Γκεντουζί. Παίρνει πολλές μπάλες πάνω του. Συνήθως είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες επαφές και με τις περισσότερες πάσες. Είναι ο κινητήριος μοχλός της ομάδας, ο ποδοσφαιριστής που έκανε πιο σίγουρη, πιο ασφαλή την ανάπτυξη της Μαρσέιγ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Παγέτ δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί μόνο από τον μπακ

Η Μαρσέιγ τα περισσότερα τέρματα και τις περισσότερες τελικές τις παίρνει από τους δύο ακραίους. Τον Παγέτ που λειτουργεί και σαν δημιουργός, ξεκινά συνήθως αριστερά αλλά ο Σαμπάολι τον έχει στο μυαλό του σαν επιθετικό και του ζητά να παίρνει πιο ψηλά και πιο εσωτερικά την μπάλα.

Είναι ο τρόπος που παίζει ο Παγέτ τέτοιος που δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί μόνο από τον δεξιό μπακ. Το πιθανότερο είναι πολύ σπάνια να πέφτει πάνω του. Είναι απαραίτητο να βγαίνει βοήθεια από τους χαφ αλλά και συχνά θα πέφτει πάνω στους στόπερ. Είναι ο πιο ποιοτικός παίκτης της Μαρσέιγ και ο Σαμπάολι του έχει δώσει περισσότερες αρμοδιότητες. Είναι ο πρώτος σκόρερ της Μαρσέιγ, στο πρωτάθλημα με 10 γκολ, πρώτος σε ασίστ με 9 και φυσικά σε key passes 3,5.

Προσοχή στα ρήγματα που δημιουργεί ο Ουντέρ

Από την στιγμή, που δεν αγωνίστηκε στο Ζοφρουά Γκισάρ, είναι σίγουρο πως στην απέναντι πλευρά, στα αριστερά της άμυνας του ΠΑΟΚ θα πέφτει ο Ουντέρ. Είναι και ο τρόπος που παίζει ο Ρονζιέ που βρίσκεται πίσω του τέτοιος, που φοβάμαι πως αν παίξει με Μπίσεσβαρ, Βιεϊρίνια, στα αριστερά ο ΠΑΟΚ θα βασανιστεί.

Ο Ρονζιέ μπαίνει εσωτερικά, γίνεται έξτρα χαφ, για τον Σαμπάολι και δίνει το πλάτος και το ένας με ένας από τα άκρα στον Ουντέρ. Ο Τούρκος εξτρέμ παίζει με θράσος, αξιοποιεί την ταχύτητα του, προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγματα στο ένας με ένας και θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τον Βιεϊρίνια.

Καλό νέο για τον ΠΑΟΚ που λογικά δεν θα αντιμετωπίσει τον Μίλικ

Οι τρεις πιο σημαντικοί και πιο δύσκολοι ποδοσφαιριστές που καλείται να αντιμετωπίσει η άμυνα του ΠΑΟΚ, είναι ο Γκεντουζί από τον άξονα και οι Παγέτ, Ουντέρ, που παίζουν από τα άκρα. Μπορεί να μην έχει σοβαρό θέμα ο Σαμπάολι που δεν θα έχει στην διάθεση του τον Μίλικ, η αλήθεια είναι πως η άμυνα του ΠΑΟΚ, θα υπέφερε αν θα είχε να παίξει και τον Πολωνό φορ. Μπορεί και φέρνει παιχνίδι πάνω του και κάνει δουλειά, δημιουργώντας συνθήκες, για να πατήσουν περιοχή οι παίκτες από τα άκρα και τις πίσω γραμμές.

Της δημιουργεί άγχος το Βελοντρόμ

Δεν είναι εύκολος αντίπαλος η Μαρσέιγ. Μπορεί να βγει σε καλό όμως στον ΠΑΟΚ που παίζει το πρώτο παιχνίδι στο Βελοντρόμ. Είναι δύσκολο γήπεδο και αν ζοριστεί η ομάδα δημιουργεί πίεση, στους παίκτες της, παρά στον αντίπαλο. Η Μαρσέιγ με ρεκόρ 6-5-4, έχει μόλις την 11η καλύτερη επίδοση στα εντός έδρας παιχνίδια και με 33 βαθμούς σε 15 εκτός έδρας αγώνες έχει μακράν την καλύτερη επίδοση στα εκτός έδρας.

Έχει πάρει έξι περισσότερους πόντους με τα ίδια παιχνίδια από την δεύτερη στα εκτός έδρας Νις, και οκτώ πόντους παραπάνω από την πρωτοπόρο Παρί. Ο πρώτος στόχος του ΠΑΟΚ είναι να μείνει ζωντανός μετά αγώνα της Πέμπτης και να πάει την σειρά στην Τούμπα.

TAGS ΠΑΟΚ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ