ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Αλεξανδρόπουλος και ο Γιαννίκης έκαναν εύκολο το ντέρμπι στον Παναθηναϊκό

Ο Αλεξανδόπουλος στο Παναθηναϊκός - ΑΕΚ
Ο Αλεξανδόπουλος στο Παναθηναϊκός - ΑΕΚ ΙΝΤΙΜΕ

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό που πήρε εύκολα το ντέρμπι με την ΑΕΚ αφενός χάρη στην πολύ καλή εμφάνιση του Αλεξανδρόπουλου, που βρέθηκε από "σπόντα" στην ενδεκάδα, αφετέρου εξαιτίας του ποδοσφαιρικού σχεδίου του Γιαννίκη που απέτυχε παταγωδώς.

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε πολύ πιο εύκολα απ' όσο φανταζόταν μία πολύ σημαντική νίκη απέναντι στην ΑΕΚ, που του εξασφάλισε την είσοδο του στα playoffs.

Είχε την τύχη να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να ξεκινήσει ο Αλεξανδρόπουλος και ο Αργύρης Γιαννίκης να παρουσιάσει ένα σχέδιο που του άφηνε γήπεδο προς εκμετάλλευση.

Τη διαφορά την έκανε αυτός που έπαιξε από τύχη

Ο τραυματισμός του Βιγιαφάνες και η ανετοιμότητα του Μαουρίτσιο ανάγκασαν τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να χρησιμοποιήσει τον Αλεξανδρόπουλο. Τον πιο σύγχρονο χαφ με διαφορά που διαθέτει στο ρόστερ του, αλλά ο ίδιος τον έχει πολύ χαμηλά στη δική του αξιολόγηση.

Ο Αλεξανδρόπουλος δεν είναι στην βασική ενδεκάδα του Γιοβάνοβιτς, καθώς στον δικό του χώρο αποκτήθηκε ποδοσφαιριστής τον Ιανουάριο, ενώ επιστρέφει και ο Κουρμπέλης.

Η αλήθεια είναι πως ο μικρός τον ανταγωνισμό δεν τον βλέπει. Όμως αν δεν βοηθούσαν οι συνθήκες, θα έβλεπε το παιχνίδι από τον πάγκο. Από τη στιγμή που αγωνίστηκε έκανε την διαφορά. Η δυνατότητα του να περνά τον προσωπικό του παίκτη ήταν αυτή που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να πάει το παιχνίδι ακριβώς όπως το ήθελε ο Παναθηναϊκός.

Στο 13ο λεπτό έκανε μέσα από την περιοχή μία ενέργεια που λίγοι Έλληνες χαφ θα δοκίμαζαν να κάνουν, αξιοποίησε το χαμηλό επίπεδο του αντιπάλου του και πήρε το πέναλτι. Έκανε κι άλλες τέτοιες μέσα στο παιχνίδι και είναι σίγουρο πως ο Πογέτ που τον έβλεπε από τις εξέδρες θα έτριβε τα χέρια του. Ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα στο σκορ, κάτι που δεν επέτρεψε στον Αργύρη Γιαννίκη να πάρει πίσω την αρχική του προσέγγιση.

Όπως έγραψα και στον πρόλογο μου, τα δύο στοιχεία που όρισαν την τύχη του ντέρμπι ήταν η παρουσία του Αλεξανδρόπουλου και το σχέδιο του Γιαννίκη.

Είχε διάταξη για ποδόσφαιρο αντεπιθέσεων και έπαιξε κάτι τελείως διαφορετικό

Πραγματικά είναι να σηκώνεις τα χέρια ψηλά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον αγώνα ο προπονητής της ΑΕΚ. Ένας προπονητής όταν παίρνει την απόφαση να ξεκινήσει με τους Γκαρσία, Τσούμπερ, Αμραμπάτ πίσω από την επιθετική τριάδα, σε κάνει να καταλαβαίνεις ότι θέλει να παίξει στον χώρο.

Η ΑΕΚ δεν είχε στο γήπεδο αφεντικό. Από το δίδυμο του άξονα έλειπε ο Σιμάνσκι και η απόφαση του Γιαννίκη ήταν να μην χρησιμοποιηθεί κανένας κανονικός επιτελικός χαφ. Με μία διάταξη, λοιπόν, που φωνάζει πως θα πάει να παίξει παιχνίδι χώρου και αντεπιθέσεων, η ΑΕΚ κατέβηκε για να παίξει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Από την πρώτη φάση βλέπαμε πως η επιλογή της ήταν να πιέσει ψηλά, να κρατήσει τις γραμμές της στο ύψος της σέντρας. Προσπάθησε να το κάνει αυτό, χωρίς να έχει στο γήπεδο, καθαρό επιτελικό χαφ με τρία εξτρέμ να κινούνται πίσω από τον επιθετικό και με μία άμυνα, που ως γνωστών δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Με αυτό το πλάνο χάρισε στους παίκτες του Γιοβάνοβιτς χώρους προς εκμετάλλευση. Ήταν εύκολο να βρουν τα σημεία που πρέπει να χτυπήσουν.

Ο Παναθηναϊκός, που έχει αποδειχθεί όλη την σεζόν πως δυσκολεύεται να ανοίξει πολυπρόσωπες άμυνες, είχε την ευτυχία να βρει έναν αντίπαλο που του προσφέρει παιχνίδι, στο ένας με ένας των εξτρέμ, με τα αντίπαλα μπακ και την δυνατότητα να πέφτει ο Ιωαννίδης απευθείας πάνω στους αντιπάλους στόπερ. Αυτά τα στοιχεία τα αξιοποίησε εύκολα και πήρε με άνεση μία πολύτιμη νίκη. Την πρώτη σε ντέρμπι την φετινή περίοδο.

Χτύπησε τους Ρότα και Χατζησαφί

Στο πρώτο γκολ ο Αλεξανδρόπουλός έπαιξε ένας με ένας με τον Ρότα και πήρε το πέναλτι. Στην συνέχεια ήταν ξεκάθαρη η στόχευση να βγάζουν τους Παλάσιος - Αϊτόρ στο τρέξιμο τους.

Δύο λεπτά μετά την εύστοχή εκτέλεση πέναλτι του Αϊτόρ, ο Σάντσες έκλεψε μία μπάλα, πάσαρε ευθεία στο τρέξιμο του Παλάσιος. Ο Χατζισαφί δεν ήταν στην θέση του και ο Αργεντίνος εξτρέμ τσίμπησε την μπάλα και εξέθεσε τον Τζαβέλλα, που βγήκε για να καλύψει και ολοκλήρωσε μέχρι τέλους την προσπάθεια του γράφοντας το 2-0.

Το τρίτο τέρμα ήρθε ξανά από τα άκρα, αυτή τη φορά από την δεξιά πλευρά όταν με μία όμορφη σέντρα ο Αϊτόρ, βρήκε την κίνηση του Ιωαννίδη, ο οποίος έβαλε ένα κλασικό σεντερφορίσιο τέρμα και έκανε το 3-0.

Θα μπορούσε χωρίς να πιεστεί, δίχως να είναι πολύ επιθετικός να πετύχει και τέταρτο τέρμα ο Παναθηναϊκός. Βλέπετε το έκανε πολύ εύκολο που ο Ιωαννίδης έβρισκε αρκετά ψηλά τους αντίπαλους στόπερ.

Δημιουργήθηκαν συνθήκες για να αξιοποιήσουν οι Παλάσιος και Αϊτόρ τα τρεξίματα τους

Ο Παναθηναϊκός βραχυκυκλώνει στα δύσκολα και ο Γιαννίκης εφάρμοσε ένα αγωνιστικό σχέδιο που έμοιαζε σαν να έχει σαν στόχο να του κάνει εύκολη την ζωή. Του πρόσφερε ξεκάθαρη στόχευση και χώρους για να χτυπήσει και να αξιοποιήσει τα προσόντα των ποδοσφαιριστών του.

Παίζοντας ο Γιοβάνοβιτς με τους Αϊτόρ και Παλάσιος στην πλευρά που έχουν τα καλά τους πόδια, είναι ξεκάθαρο πως θέλει να αξιοποιήσει την ταχύτητα τους.

Δίνοντας τους τον Ρότα και τον Χατζισαφί και μάλιστα σε συνθήκες που είναι εύκολο με ένα σπριντ να βγεις στην πλάτη τους, εξασφαλίζεις πως θα βρουν εύκολα καθαρές φάσεις για να χτυπήσουν με τα σπριντ τους.

Γίνεται ακόμα πιο περίεργο που επέλεξε το συγκεκριμένο πλάνο, χρησιμοποιώντας τον πιο αδύναμο αμυντικά αριστερό μπακ που διαθέτει. Δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην συγκεκριμένη αποστολή ο Χατζισαφί.

Σε σύγχυση

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι είχε στο μυαλό του ο Αργύρης Γιαννίκης, είναι όμως ξεκάθαρο πως βρίσκεται σε σύγχυση. Κατέβασε ενδεκάδα που φώναζε πως έχει σχεδιαστεί για να παίξει ποδόσφαιρο αντεπιθέσεων και πήγε σε ένα πλάνο που από το πρώτο λεπτό επέτρεπε στον αντίπαλο να παίξει στις αντεπιθέσεις.

Και όλα αυτά απέναντι σε μία ομάδα που γνωρίζουν οι πάντες πως βραχυκυκλώνει όταν της μικραίνεις τα μέτρα και της δίνεις την μπάλα. Άλλωστε ο ίδιος ο Γιαννίκης τον Παναθηναϊκό τον κέρδισε με αυτόν τον τρόπο στον πρώτο γύρο.

Ανοιχτή σε όλα η σεζόν για τον Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός με πολύ μεγάλη άνεση κέρδισε το πρώτο ντέρμπι του μέσα φετινή σεζόν και επικύρωσε την παρουσία του στα playoffs. Η σεζόν ακόμη είναι ανοιχτή και προσφέρει το δικαίωμα στην ομάδα να την κλείσει με επιτυχία. Ο Παναθηναϊκός έχει ως μίνιμουμ στόχο να βγει στην Ευρώπη.

Η κλήρωση τού άνοιξε την πόρτα για να φθάσει στον τελικό. Ο μίνιμουμ στόχος που πρέπει να επιτευχθεί είναι να τερματίσει στην τέταρτη θέση και να φθάσει στον τελικό του Κυπέλλου. Αν συμβούν αυτά τα δύο, η σεζόν θα είναι επιτυχημένη.

Υπάρχει η δυνατότητα για την απόλυτη επιτυχία μέσα από την κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά ασφαλώς υπάρχουν και είναι ανοιχτά τα άσχημα σενάρια.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να μην πετύχει η φετινή ομάδα την έξοδο της Ευρώπης, ούτε φυσικά να αποκλειστεί στο Κύπελλο από την Λαμία. Σε κάθε περίπτωση ακόμη η σεζόν για τον Παναθηναϊκό είναι ανοιχτή και έχει δρόμο.

Φοβίζει για τη συνέχεια ο τρόπος που αντιμετώπισε ο Γιαννίκης το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Τα πράγματα είναι διαφορετικά για την ΆΕΚ. Ο αποκλεισμός από το Κύπελλο τής στερεί το δικαίωμα να βρει τρόπο για να μετατρέψει σε πετυχημένη την φετινή χρονιά.

Είναι σίγουρο πως το τέλος της σεζόν θα βρει ένα γκρουπ ανθρώπων που θα έχει αποτύχει. Υπάρχουν όμως ακόμα παιχνίδια και ντέρμπι που θα πρέπει να δοθούν. Ο Αργύρης Γιαννίκης δείχνει σε σύγχυση και ο τρόπος που αντιμετώπισε το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό δημιουργεί φόβο και για τη συνέχεια.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ