ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η σεζόν δεν έβγαινε με κόσμο

Ο Λάζλο Μπόλονι στον πάγκο του Παναθηναϊκού
Ο Λάζλο Μπόλονι στον πάγκο του Παναθηναϊκού EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για την απόλυση του Λάζλο Μπόλονι, μετά από την ήττα του Παναθηναϊκού από την ΑΕΚ, το συντηρητικό ποδόσφαιρο και τα αποτελέσματα που πρέπει να πάρεις αν θες να επιβιώσεις.

Η ήττα από την ΑΕΚ, που έφερε και μαθητικά τον Παναθηναϊκό εκτός Ευρωπαϊκών εισιτηρίων, ήρθε και η απόλυση του Λάζλο Μπόλονι. Είναι κανόνας πως όταν το ποδόσφαιρό σου είναι πολύ συντηρητικό, είσαι υποχρεωμένος να πάρεις αποτελέσματα, για να επιβιώσεις. Ο προπονητής που παίζει αμυντικά, χρειάζεται τα αποτελέσματα, όταν αυτά δεν έρχονται είναι δύσκολο, να βρει φίλους και στηρίγματα.

ΜΕ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΕ Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΕΖΟΝ

Τα άσχημα αποτελέσματα των playoffs, έφεραν τους ελάχιστους που μπόρεσαν να βρουν τρόπο να πάνε στην Λεωφόρο, απέναντι στον Ρουμάνο προπονητή. Πραγματικά με το πρόσωπο που έδειξε ο Παναθηναϊκός, δεν θα ήταν εύκολο να βγει η σεζόν, αν οι αγώνες διεξαγόντουσαν με κόσμο. Αυτήν την πραγματικότητα, πρώτα από όλα, θα πρέπει να την καταλάβει η διοίκηση και να καταφέρει να αλλάξει την επόμενη σεζόν, την πορεία της ομάδας. Από τα ρεπορτάζ, φαίνεται πως έχει σκοπό να το κάνει, ας το δούμε και να μην το πιστέψουμε. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Με την απόλυση του Μπόλονι, κλείνει ουσιαστικά και ο κύκλος του φετινού Παναθηναϊκού, μία σεζόν που καταδικάστηκε από την αρχή σε αποτυχία. Σήμερα είναι εύκολο και βολεύει πολλούς να ρίξουν όλη την ευθύνη στον Ρουμάνο προπονητή, που αποχώρησε. Η αλήθεια όμως είναι, πως για να κρίνεις ολοκληρωτικά και δίκαια την δουλειά ενός προπονητή, πρέπει να του έχεις δώσει το δικαίωμα να έχει στα χέρια του, την ομάδα από την αρχή. Στην Ελλάδα δεν το καταλαβαίνουμε, γιατί είναι ο κανόνας το να αλλάζεις προπονητή μέσα στην σεζόν, όμως τις δυνατότητες ενός συνόλου, σε μεγάλο ποσοστό τις ορίζει ο καλοκαιρινός σχεδιασμός.

Το που μπορεί να φθάσει το ταβάνι του κάθε ρόστερ που δημιουργείται το καλοκαίρι, είναι δεδομένο, οπότε δεν μπορείς και να κάνεις θαύματα, αναλαμβάνοντας στα μέσα στην σεζόν ένα ήδη αποτυχημένο σχέδιο. Ασφαλώς και υπάρχουν περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα βλέπουμε φέτος να συμβαίνει με την Τσέλσι, που υπάρχει ένα πολύ αξιόλογο ρόστερ, που ο προπονητής, δεν ήξερε πως να το διαχειριστεί και η αλλαγή, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες, για σοβαρή βελτίωση. Όμως αυτό αποτελεί την εξαίρεση, όχι τον κανόνα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ

Στην προκειμένη περίπτωση το έγκλημα έγινε το καλοκαίρι. Επαναλαμβάνω, αυτό που είχε γράψει όταν και πήρε την απόφαση να αντικατασταθεί ο Γιώργος Δώνης. Ασφαλώς και γίνεται να βρεις καλύτερο προπονητή από τον Γιώργο Δώνη, όμως το πιο πιθανό είναι να βρεις κάποιον πολύ χειρότερο, όπως τελικά και έγινε.

Ο προπονητής είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στον σχεδιασμό μίας ομάδας, πόσο μάλλον όταν παίρνεις την απόφαση, να διακόψεις ένα χρόνο νωρίτερα, την συνεργασία με έναν προπονητή, που προσωπικά δεν είμαι σίγουρος αν πέτυχε, αλλά δεδομένα δεν απέτυχε και είναι αγαπητός στον κόσμο.

Το περασμένο καλοκαίρι, όφειλε να πάρει πολύ σοβαρά η διοίκηση την επιλογή του διάδοχου του Δώνη. Όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά επέτρεψε στον Τσάβι Ρόκα, να φέρει έναν προπονητή, που δεν είχε προπονήσει ποτέ ξανά ομάδα. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι δεδομένο πως το μόνο που απασχολεί τον τεχνικό διευθυντή, είναι να φέρει τους ποδοσφαιριστές που ήθελε ο ίδιος.

Είναι απίστευτο, αλλά ο Τσάβι Ρόκα, επέλεξε έναν προπονητή, που δεν είχε δοκιμαστεί, σε καμία ομάδα για να διδάξει ένα δύσκολο, σύγχρονο ποδοσφαιρικό σχέδιο. Είναι να σηκώνεις τα χέρια ψηλά, με το πώς το επέτρεψε, να συμβεί αυτό ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού.

Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, δημιουργήθηκε, μία ομάδα, που όπως απέδειξε πολύ γρήγορα το γήπεδο, ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Ο προπονητής εντελώς άπειρος, δεν γνώριζε, πώς να δημιουργήσει τις συνθήκες, για να κερδίζει με το ποδόσφαιρο που ο σύλλογος και ο ίδιος είχαν επιλέξει.

Τώρα που η σεζόν έφθασε στο τέλος της, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως από την στιγμή, που ο φετινός Παναθηναϊκός χτίστηκε σε αυτές τις βάσεις, ήταν και καταδικασμένος από την αρχή να αποτύχει.

Ο ΜΠΟΛΟΝΙ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ

Ο Λάζλο Μπόλονι, κλήθηκε με στόχο να μαζέψει ένα λανθασμένο αρχικό σχέδιο. Αυτό που μπορούσε να κάνει, ήταν να συμμαζέψει όσο γίνεται πιο γρήγορα την ομάδα, να αξιοποιήσει και να βάλει σε μία σειρά ένα ρόστερ που δεν ήταν δικό του και να δημιουργήσει μία προοπτική για την επόμενη σεζόν, ώστε να ενεργοποιηθεί και ο επόμενος χρόνος συνεργασίας του, με τον σύλλογο. Αρχικά, σαν έμπειρος τεχνικός κατάφερε την ομάδα να την μαζέψει. Κανένας προπονητής δεν μπορεί να είναι απόλυτα δίκαιος με όλο του το ρόστερ. Η αλήθεια είναι, πως με τον τρόπο που το διαχειρίστηκε βοήθησε για να γίνει αντιληπτό το επίπεδο που βρίσκεται ο κάθε ποδοσφαιριστής.

ΥΠΗΡΞΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ

Εκεί που απέτυχε εμφατικά, είναι στο τελευταίο και πιο σημαντικό κομμάτι, για να ανανεωθεί η συνεργασία των δύο πλευρών. Το ποδοσφαιρικό του σχέδιο, δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε να υπάρχει κανείς, που να δικαιούται να υποστηρίξει, πως αξίζει να του δοθεί η ευκαιρία, για να αναλάβει από την αρχή, τον σχεδιασμό της ομάδας. Δεν αποκλείεται αν το έκανε, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, τον χρόνο όμως στο ποδόσφαιρο τον κερδίζεις με την δουλειά σου. Ο Μπόλονι απόλυτα φυσιολογικά, προσπάθησε να μαζέψει την ομάδα του και την έφερε ένα βήμα πιο πίσω, όσο αναφορά τα θέλω της στο παιχνίδι, προκειμένου να πάρει τις πρώτες νίκες, ποτέ όμως δεν έψαξε για την εξέλιξη στο σχέδιο του. Περίμενε κανείς, κάποια στιγμή, να δημιουργηθούν συνθήκες για να γίνει ο Παναθηναϊκός πιο επιθετικός.

Επειδή έχω μάθει να βλέπω με ρεαλισμό το ποδόσφαιρο και αντιλαμβάνομαι την ανάγκη που έχει ένας προπονητής να μάθει την ομάδα του να κερδίζει, δεν βιάστηκα να τον κρίνω για το πλάνο του. Σε όλα μου τα κείμενα πάντως, ακόμα και σε αυτά που τόνιζαν τα κομμάτια που έχει συμβάλει ο Μπόλονι για να έρθουν τα θετικά αποτελέσματα, τόνιζα πως επιτυχία δεν γίνεται να έρθει, αν δεν πετύχει να ανεβάσει τον βαθμό επιθετικότητας της ομάδας του. Το πρόβλημα εδώ δεν ήταν μόνο επειδή δεν τα κατάφερε, αλλά επειδή δεν προσπάθησε ποτέ.

Επίσης υπήρξαν και σε αυτήν την διαδρομή στοιχεία, που ήταν πράγματι απογοητευτικά για έναν τόσο έμπειρο προπονητή. Το κοουτσάρισμα του, ήταν απογοητευτικό, τόσο από πλευράς της συνολικής κατεύθυνσης της ομάδας, αλλά και από τον τρόπο που διαχειριζόταν τις αλλαγές. Ήταν πάρα πολλά τα παιχνίδια, που οι παρεμβάσεις του, έκαναν κακό στην ομάδα του και έμοιαζε σαν να μην είχε την πλήρη αντίληψη, του τι συμβαίνει στο γήπεδο.

Ασφαλώς και δεν είναι λογικό, να χρεώσει κανείς, την φετινή αποτυχία σε έναν άνθρωπο, που παρέλαβε μία ήδη αποτυχημένη ομάδα στην διάρκεια της σεζόν και που με την εμπειρία του από 27 χρόνια καριέρας, κατάφερε να την βάλει μέσα στους στόχους της. Όταν όμως αυτό συνέβη, έδειξε ανικανότητα, που δεν συμβαδίζει με τις παραστάσεις του, να ανεβάσει επίπεδο τον Παναθηναϊκό. Ένας προπονητής, οφείλει να παρουσιάσει ένα αγωνιστικό σχέδιο, που να μπορέσει να πείσει την διοίκηση πως αν το ακολουθήσει, μέσα από αυτό θα έρθουν οι επιτυχίες, ο Λάζλο Μπόλονι δεν τα κατάφερε.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ασφαλώς ο Παναθηναϊκός αυτήν την στιγμή δεν είναι μία ομάδα, που βλέπεις το ρόστερ, τον τρόπο που συνολικά λειτουργεί και σε κάνει να πιστεύεις πως το μόνο που χρειάζεται να βρει για να πετύχει, είναι έναν καλό προπονητή. Όμως μόνο μέσα από την ανακοίνωση ενός ονόματος που θα δημιουργήσει ασφάλεια, με ένα βιογραφικό που από μόνο του μαρτυρά πως γνωρίζει καλά την δουλειά και υποχρεώνει τους πάντες να τον σεβαστούν και να περιμένουν, η διοίκηση μπορεί να ψάξει για το επόμενο βήμα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ

Από όσα βγαίνουν επικοινωνιακά προς τα έξω, φαίνεται πως ο Γιάννης Αλαφούζος έχει αποφασίσει, να δώσει καλό συμβόλαιο σε προπονητή και να ανεβάσει σε σημαντικό ποσοστό το μπάτζετ της ομάδας. Αυτά δεδομένα θα συμβούν, περιμένουμε να δούμε όμως τις επιλογές αλλά και την συνολική οργάνωση που θα υπάρχει. Όπως σίγουρα θα γνωρίζει και ο ίδιος καλά, ο κόσμος της ομάδας είναι στα κάγκελα και για να κυλήσει ήρεμα η επόμενη χρονιά, υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Επιλογές προσώπων εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, που θα κάνει τον κόσμο του Παναθηναϊκού, να βρει κουράγιο για υπομονή, περιμένοντας επιτέλους, την επιτυχία. Και υπάρχει κάτι πολύ βασικό, επειδή δεν πιστεύει ο κόσμος της ομάδας, πως η επιτυχία μπορεί να έρθει με την συγκεκριμένη διοίκηση, θα πρέπει να γίνουν επιλογές, που θα πείθουν από μόνες τους, πως είναι σε θέση να γυρίσουν το φύλλο.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Αποδείχτηκε αυτά τα τρία χρόνια, πως καλό είναι να κοιτάζεις την ακαδημία σου, ειδικά για τον Παναθηναϊκό που οι μεγάλες του ομάδες έχουν δημιουργηθεί με βάσεις από τα δικά του φυτώρια, όμως είναι συγκεκριμένοι οι ποδοσφαιριστές, που έχουν την νοοτροπία να σταθούν σε έναν κανονικό Παναθηναϊκό. Επιτέλους, αυτή η ομάδα, πρέπει να πατήσει ξανά στα πόδια της, να μπουν σε όλα τα πόστα άνθρωποι που μπορούν να επαναφέρουν τον σύλλογο στο πραγματικό του στάτους. Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται προσωπικότητες στον πάγκο, στο γήπεδο, αλλά και σε θέσεις κλειδιά έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Επαναλαμβάνω πως μαθαίνω πως υπάρχει η πρόθεση όλα αυτά να συμβούν, από λόγια όμως χορτάσαμε, από πράξεις που να συμβαδίζουν με την κοινή λογική πάσχουμε.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ