OPINIONS

Χάαλαντ: One of a ki(n)d

Dortmund's Erling Braut Haaland poses after scoring his first goal during the Champions League round of 16 first leg soccer match between Borussia Dortmund and Paris Saint Germain in Dortmund, Germany, Tuesday, Feb. 18, 2020. (AP Photo/Martin Meissner)
Dortmund's Erling Braut Haaland poses after scoring his first goal during the Champions League round of 16 first leg soccer match between Borussia Dortmund and Paris Saint Germain in Dortmund, Germany, Tuesday, Feb. 18, 2020. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ σκοράρει κατά ριπάς, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και έχει προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού στους φιλάθλους της Ντόρτμουντ, αλλά και γενικότερα του ποδοσφαίρου. Γράφει ο Ηλίας Καλλονάς.

Το βράδυ της Τρίτης (18/02) ο Έρλινγκ Χάαλαντ έδωσε άλλη μία σπουδαία παράσταση, καθώς οδήγησε την Ντόρτμουντ στη νίκη με 2-1 επί της Παρί Σεν Ζερμέν για τη φάση των 16 του Champions League. Ο Νορβηγός επιθετικός σημείωσε και τα δύο γκολ της ομάδας, βοηθώντας τα μέγιστα προκειμένου να αποκτήσει προβάδισμα πρόκρισης στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο 19χρονος στράικερ γράφει σε κάθε αγώνα ιστορία, αφού καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προκαλώντας φρενίτιδα ενθουσιασμού στους φιλάθλους της Ντόρτμουντ, αλλά και γενικότερα του ποδοσφαίρου. Είναι χαρακτηριστικό πως έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε σε δύο διαφορετικές ομάδες την ίδια σεζόν στο Champions League, αφού στο πρώτο μισό φορούσε τη φανέλα της Ζάλτσμπουργκ, με την οποία είχε οχτώ γκολ σε έξι συμμετοχές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Salzburg's Erling Braut Haaland, second right, celebrates his goal before it is canceled by the video referee during the Champions League Group E soccer match between FC Red Bull Salzburg and Napoli in Salzburg, Austria, Wednesday, Oct. 23, 2019. (AP Photo/Kerstin Joensson)
Salzburg's Erling Braut Haaland, second right, celebrates his goal before it is canceled by the video referee during the Champions League Group E soccer match between FC Red Bull Salzburg and Napoli in Salzburg, Austria, Wednesday, Oct. 23, 2019. (AP Photo/Kerstin Joensson) AP PHOTO/KERSTIN JOENSSON

O Χάαλαντ με τη φανέλα της Ζάλτσμπουργκ το πρώτο μισό της σεζόν

Συνολικά, έχει σημειώσει δέκα τέρματα σε επτά αγώνες, το οποίο τον καθιστά τον πρώτο ποδοσφαιριστή κάτω των 20 ετών που τα καταφέρνει μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα, παίκτες όπως οι Αντριάνο, Σαντιό Μανέ και Ρομπέρτο Φιρμίνο χρειάστηκαν έντεκα ματς για να φτάσουν στον συγκεκριμένο στόχο. Παράλληλα, με τα δύο γκολ που σημείωσε απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, έκανε το "3 στα 3" σε ντεμπούτο με την Ντόρτμουντ σε διοργάνωση, αφού είχε σκοράρει στον πρώτο αγώνα με τους Βεστφαλούς και στην Bundesliga, αλλά και στο DFB-Pokal.

ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ, ΚΑΛΠΑΖΕΙ

Η δυνατότητα που έχει ο Χάαλαντ να πετυχαίνει γκολ με διαφορετικούς τρόπους τον μετατρέπουν σε "one of a kind" επιθετικό. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως δεν έχουμε δει αντίστοιχη περίπτωση στράικερ μ' αυτή του Νορβηγού, αλλά για το συγκεκριμένο συμπέρασμα καλείται να μας επιβεβαιώσει η ιστορία. Το σίγουρο είναι πως ο νεαρός επιθετικός διαθέτει απίστευτα φυσικά προσόντα, τρομερή δύναμη και τεράστια ευχέρεια στο σκοράρισμα.

Παρά το γεγονός πως έχει ύψος 1.94μ, είναι μαγικός ο τρόπος που διανύει το γήπεδο με σπριντ. Μάλιστα, στο χθεσινό παιχνίδι κατάφερε να διανύσει τα 60 μέτρα σε 6.64! Επίδοση που θυμίζει περισσότερο... Γιουσέιν Μπολτ παρά ποδοσφαιριστή. Τα σχεδόν δύο γκολ που έχει ανά 90 λεπτά στο εφετινό Champions League αποδεικνύουν το ξεχωριστό ταλέντο του, αλλά και το γεγονός πως αποτελεί μία "μηχανή των γκολ".

ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ "ΑΠΟΣΒΕΣΗ"

Είναι βέβαιο πως τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι διοικούντες την Ντόρτμουντ αποφάσισαν να καλύψουν τη ρήτρα ύψους 20.000.000 ευρώ που υπήρχε στο συμβόλαιό του με τη Ζάλτσμπουργκ, δεν περίμεναν πως η "απόσβεση" των χρημάτων θα γίνει σε λιγότερο από δύο μήνες. Μπορεί οι Βεστφαλοί να χρειάστηκε να δώσουν κάτι παραπάνω στον μάνατζερ του παίκτη, Μίνο Ραϊόλα και στον πατέρα του, με αποτέλεσμα το deal να φτάσει τα 45.000.000 ευρώ, αλλά με την εικόνα που παρουσιάζει ο Χάαλαντ είναι δεδομένο πως δεν έχουν μετανιώσει ούτε για ένα... cent.

ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΧΡΥΣΟ" ΠΑΠΟΥΤΣΙ

Σε μόλις επτά συμμετοχές με τους Βεστφαλούς, έχει καταφέρει να σημειώσει 11 τέρματα και να μοιράσει μία ασίστ. Με βάση τα λεπτά συμμετοχής, που δεν υπερβαίνουν τα 450 συνολικά, ο Χάαλαντ σκοράρει ένα γκολ κάθε 41 λεπτά! Στο πρωτάθλημα έχει οχτώ γκολ σε πέντε αναμετρήσεις, τα οποία σε συνδυασμό με τα 16 που πέτυχε το πρώτο μισό της σεζόν στην αυστριακή Bundesliga με τη Ζάλτσμπουργκ τον μετατρέπουν σε ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση του "Χρυσού Παπουτσιού". Κι η αλήθεια είναι πως θα είχε περισσότερες πιθανότητες αν ο συντελεστής του αυστριακού πρωταθλήματος ήταν στο 2.0 κι όχι στο 1.5.

Βέβαια, τη δεδομένη χρονική στιγμή, την κούρσα για το "Χρυσό" Παπούτσι οδηγεί ο Τσίρο Ιμόμπιλε που έχει πετύχει 26 γκολ και έχει 52 βαθμούς, με τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι να είναι δεύτερος με 23 γκολ και 46 πόντους, ενώ ακολουθούν οι Τίμο Βέρνερ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Έρλινγκ Χάαλαντ με 40 πόντους. Ο Νορβηγός έχει πετύχει τέσσερα περισσότερα τέρματα (24 αντί 20) από τους άλλους δύο σούπερ σταρ, αλλά ο συντελεστής, όπως προείπαμε, δεν τον έχει βοηθήσει στη μάχη για το βραβείο.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ;

"Είμαι χαρούμενος που αναδείχθηκα MVP του αγώνα, αλλά αισθάνομαι πως μπορώ να τα πάω ακόμη καλύτερα. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά επικίνδυνο, καθώς η Παρί είναι μία πολύ δυνατή ομάδα και μπορεί να κάνει την ανατροπή στη ρεβάνς", σχολίασε ο Χάαλαντ μετά τον χθεσινό αγώνα.

Και το ερώτημα είναι πόσο καλύτερο μπορεί να τα πάει και πού μπορεί να φτάσει; Με τα προσόντα που διαθέτει, την ευκολία με την οποία σκοράρει, αλλά και την ωριμότητα που βγάζει στο παιχνίδι του, παρότι είναι μόλις 19 ετών, το μέλλον προμηνύεται λαμπρό. Και σίγουρα είναι θέμα χρόνου να τον δούμε μακριά από τη Βεστφαλία.

Αλλά δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Μπορούμε να απολαύσουμε την στιγμή και τα κατορθώματά του. Άλλωστε, δεν πρόκειται για έναν απλό ποδοσφαιριστή...

Photo Credits: AP Photo/Martin Meissner

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ντόρτμουντ - Παρί Σεν Ζερμέν: Ο συγκλονιστικός Χάαλαντ και το γκολ του Νεϊμάρ
Χάαλαντ: Συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο
Το εκπληκτικό tweet της Ντόρτμουντ για τον Χάαλαντ
Χάαλαντ: Η βολίδα που έπιασε τα 104 χλμ και το σπριντ... Γιουσέιν Μπολτ!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ