FINAL FOUR 2022

Ο Ολυμπιακός χάνει σπάνια σε ημιτελικό. Το ξέρει αυτό ο Αταμάν;

Ο Ολυμπιακός χάνει σπάνια σε ημιτελικό. Το ξέρει αυτό ο Αταμάν;
INTIME SPORTS

Το Βελιγράδι ντύνεται στα "ερυθρόλευκα", ο Ολυμπιακός μπαίνει στη μάχη και θυμίζει στην Αναντολού Εφές ότι σπάνια χάνει σε ημιτελικό. Για την ακρίβεια έχει μόλις δυο ήττες στα δέκα προηγούμενα Final Four.

Το 11ο Final Four της ιστορίας του. Οι τρεις EuroLeague, η μακρινή του 1997, οι δυο συνεχόμενες το 2012 και το 2013. Τα καραβάνια που είτε έφτασαν στο Βελιγράδι, είτε βρίσκονται στην τελική ευθεία. Ο Μπαρτζώκας, κόουτς της χρονιάς, ο Βεζένκοβ μέλος της κορυφαίας πεντάδας και ο Σλούκας υπεύθυνος για την φάση της χρονιάς.

Ο Ολυμπιακός των ονείρων, των φιλοδοξιών, που θα' χει απέναντι του, ωστόσο, μια πρωταθλήτρια Ευρώπης, του κόουτς Αταμάν που επαναλαμβάνει ότι θα δείξει τις γροθιές του στον κόσμο της ομάδας και καλεί τα ελληνικά μίντια να γράψουν ότι η ομάδα του είναι έτοιμη για ένα εντυπωσιακό back to back.

Σχεδόν είχαμε ξεσυνηθίσει αυτόν τον πυρετό του Final Four. Πέντε χρόνια είχε να πάει ο Ολυμπιακός, η μοναδική ομάδα που μετά το 2012 συμμετείχε στο κορυφαίο ραντεβού. Από το πρωί στο πόδι, με την βράβευση των καλύτερων να προηγείται της συνέντευξης Τύπου, τον συνωστισμό για τις δηλώσεις της τελευταίας προπόνησης, ένας μικρός... χαμός.

Μέχρι και ο Τζόρντι Μπερτομέου τραυματίστηκε (!) αφού εμφανίστηκε με νάρθηκα στο δεξί πόδι και τη βοήθεια μιας μαγκούρας, καθώς το ατύχημα που είχε στη Βαρκελώνη, όταν η μηχανή που οδηγεί (ναι αμέ) έπεσε πάνω στον αστράγαλό του. Κάταγμα, αρκετά βαρύ και ο Τζόρντι μετά βίας ανέβηκε τα σκαλιά για την καθιερωμένη ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση της EuroLeague.

Η τελευταία του ίσως, με την ιδιότητα του προέδρου αλλά και CEO, δηλαδή ως απόλυτου αφεντικού της διοργάνωσης; Λογικά ναι. Στις 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται η θητεία του και η EuroLeague πρέπει να διαλέξει τον αντικαταστάτη του. Λέγεται ότι θα υπάρξει και το ετήσιο μίτινγκ με τους δημοσιογράφους, όπου ενδεχομένως εκεί να δώσει και συγκριμένες απαντήσεις.

Ο καλύτερος προπονητής της χρονιάς

Το τι θα γίνει με τον Μπερτομέου, έτσι κι αλλιώς θα το μάθουμε εν ευθέτω. Το Final Four δεν μπορεί να περιμένει, αρχίζει με δυο μεγάλα ματς τους ημιτελικούς της Πέμπτης, όπου ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Αναντολού Εφές με το κλάσικο Ρεάλ Μαδρίτς - Μπαρτσελόνα να ακολουθεί, δυο ώρες μετά, στον δεύτερο ημιτελικό.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας απέφυγε επιμελώς να πάρει μέρος στα mind games του Εργκίν Αταμάν, που κάθε κουβέντα του για το Final Four καταλήγει με την επωδό "θα πάρουμε την κούπα, είμαι σίγουρος". Λένε ότι η πολλή σιγουριά αναδεικνύει μεγάλη ανασφάλεια. Δεν ξέρουμε αν ισχύει κάτι τέτοιο στην περίπτωση Αταμάν, ή πρόκειται για ένα καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι εκ μέρους του έμπειρου κόουτς.

Ό,τι και να' ναι δεν φαίνεται να απασχολεί τον "coach Β", που από χθες είναι προπονητής της χρονιάς στην EuroLeague, σύμφωνα με την ετυμηγορία των συναδέλφων του στη διοργάνωση. Την σχετική διάκριση είχε κερδίσει και το 2013 όταν με τον Ολυμπιακό κατέκτησε τον τίτλο στο Λονδίνο. Τότε, όμως, υπήρχε το εθιμικό δίκαιο, ο καλύτερος προπονητής να είναι αυτός που παίρνει την κούπα. Φέτος, για πρώτη φορά, το βραβείο απονεμήθηκε πριν ξεκινήσει το Final Four.

Ίσως πιο δίκαιη επιλογή, με την έννοια ότι τώρα επιβραβεύεται η πορεία μιας ολόκληρης σeζόν και όχι οι προπονήσεις, που ναι μεν προσφέρουν πολλά, δεν είναι όμως και επίσημοι αγώνες.

"Δεν ήξερα τίποτε. Αιφνιδιάστηκα και δεν είχα ετοιμάσει κάτι να πω..." έλεγε αργότερα και πριν ξεκινήσει η προπονηση του Ολυμπιακού. Την βράβευσή του, ο 57χρονος κόουτς, την έμαθε την ώρα της ανακοίνωσης του ονόματός του. Και σε μια συγκινησιακή, όσο και σημειολογική κίνηση, το έπαθλο στον Έλληνα προπονητή, παρέδωσε η Νένα Ίβκοβιτς, σύζυγος του αείμνηστου Ντούντα, τον οποίο το 2013 ο Μπαρτζώκας είχε διαδεχθεί στον Ολυμπιακό.

Ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί από τα τερτίπια του Αταμάν: "Δεν πρόκειται να απαντήσουμε στις δηλώσεις του κόουτς. Τρέφω μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό του, αλλά δεν θα εμπλακούμε σε αυτό το παιχνίδι".

Και τι να πει άλλωστε ο Μπαρτζώκας; Να καλέσει τα... τουρκικά μίντια, να διατρανώσουν την πεποίθησή του ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει το Κύπελλο; Μα δεν είναι αυτό το στυλ του. Δεν είναι προπονητής που του αρέσουν οι κινήσεις εντυπωσιασμού, δεν κάνει ποτέ τέτοιες, έχει μια άλλη θεώρηση των πραγμάτρων, περισσότερο σύγχρονη και ταιριαστή με την εποχή μας.

Και πείνα και δίψα για την πρόκριση

Συνήθως ο Ολυμπιακός κερδίζει τους ημιτελικούς. Από τα 10 Final Four που έχει πάρει μέρος, ήττα στο πρώτο ματς του διημέρου έχει γνωρίσει μόνο το 1999 (από την τρομερή Ζάλγκιρις) και το 2009 (από τον Παναθηναϊκό, με το τελευταίο άστοχο σουτ του Μπουρούση). Όλες τις άλλες φορές έχει επικρατήσει: Το 1994 και 95 εναντίον του Παναθηναϊκού, το 1997 κόντρα στην Ολύμπια Λιουμπλιάνας, το 2010 με την Παρτιζάν, το 2012, το 2013 ,το 2015 και το 2017 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αυτές οι νίκες έγραψαν ιστορία και έστειλαν τον Ολυμπιακό οκτώ φορές στον τελικό. Τα ξέρει όλα αυτά ο Αταμάν;

Δεν παίζει η παράδοση, αν και Ολυμπιακός έχει την ίδια πείνα και δίψα λες και δεν έχουν προηγηθεί δέκα Final Four. Λες και διακτινιζόμαστε στο 1994 και ο Ολυμπιακός του Ιωαννίδη κάνει την παρθενική του εμφάνιση στο Τελ Αβίβ.

Το βλέπει κανείς στα μάτια είτε του Σάσα Βεζένκοβ και του Γιαννούλη Λαρεντζάκη που βρίσκονται για πρώτη φορά, είτε του Κώστα Σλούκα, που έχει και τα περισσότερα ματς απ' όλους τους άλλους "ερυθρόλευκους". Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι -λέει-έτοιμος για δυο-τρία μεγάλα σουτ στον ημιτελικό. Το προηγούμενο φάιναλ-φορ που αγωνίστηκε ήταν το 2017, όχι με τον Ολυμπιακό που έπαιξε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά με το κολέγιο του Όρεγκον στο φάιναλ-φορ του Φίνιξ, όταν στον ημιτελικό ηττήθηκε 77-76 από το Νορθ Καρολάινα (και ο Ελληνοαμερικανός είχε πετύχει 21π)

Η Αναντολού Εφές έστω και χωρίς τον Κρούνο Σιμόν που τέθηκε οριστικά νοκ-άουτ, τον Σίνγκλετον με ένα μικρό νάρθηκα στο δεξί του χέρι και τον Μπομπουά... άφαντο από τις δηλώσεις στη μικτή ζώνη, παραμένει μια ομάδα γεμάτη από ταλέντο και τεράστιους παίκτες σαν τον Βασίλιε Μίτσιτς και τον Σέιν Λάρκιν. Ο Μπράιαν Ντάνστον εκφράζει απόλυτα την εμπειρία που διαθέτει η ομάδα του Εργκίν Αταμάν και υπόσχεται μια όχι και τόσο ευχάριστη βραδιά στο... νονό του, Κώστα Σλούκα.

Λένε ότι στα Final Four δεν χωράνε προγνωστικά, κάθε ομάδα έχει 25% πιθανότητες. Ο Βασίλης Σπανούλης, μιλώντας στον Χάρη Σταύρου και τον Σπύρο Καβαλιεράτο, το αποδέχθηκε, διευκρινίζοντας ωστόσο: "Εγώ είμαι όμως Ολυμπιακός και θέλω να νικήσει η ομάδα μου"

Δεν χρειάζονται πολλά-πολλά, ωστόσο. Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι, που έλεγε και πριν από 28 χρόνια ο ξανθός. Ειπώθηκαν σχεδόν τα πάντα. Μένει να μάθουμε τα λόγια και τα έργα πάνω στο παρκέ. Η αλήθεια μπορεί να είναι κατακόκκινη σε ένα Βελιγράδι γεμάτο "ερυθρόλευκους"...

Το SPORT24 στο Final Four στο Βελιγράδι

Το SPORT24 “κατεβάζει” την δική του μπασκετική 5άδα στο Final Four 2022! Π. Διαμαντόπουλος, Σ. Καβαλιεράτος, Β. Σκουντής, Γ. Φιλέρης και Χ. Σταύρου βρίσκονται στο Βελιγράδι και είναι έτοιμοι να μεταδώσουν τον παλμό και όλα τα αγωνιστικά νέα της ομάδας του Ολυμπιακού από την Stark Arena!

Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο κανάλι στο Youtube για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία στιγμή!

TAGS FINAL FOUR 2022 FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ EUROLEAGUE EUROLEAGUE FINAL FOUR 2022 FINAL FOUR EUROLEAGUE FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ