ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το δίκιο του Ιτούδη, η απογοήτευση του Ζούρου κι ο Αταμάν

Το δίκιο του Ιτούδη, η απογοήτευση του Ζούρου κι ο Αταμάν
EUROKINISSI

Η πρόταση του Ιτούδη που η FIBA οφείλει να ακούσει και να εξετάσει, ο σκασμένος Ζούρος και το deja vu του Αταμάν. Ο Χάρης Σταύρου γράφει γι' αυτά που είδε, άκουσε, συζήτησε στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του τουρνουά Ακρόπολις.

Η δεύτερη ημέρα του τουρνουά Ακρόπολις ολοκληρώθηκε με ένα αποτέλεσμα - έκπληξη, τη νίκη της Πολωνίας επί της Τουρκίας και την εύκολη επικράτηση της Ελλάδας επί της Γεωργίας. Στο τέλος της βραδιάς δεν υπήρχαν πανηγύρια, υπήρχαν όμως αρκετά θέματα προς συζήτηση, κυρίως από τις δηλώσεις και τις συμπεριφορές/αντιδράσεις των προπονητών.

Ο Δημήτρης Ιτούδης είδε πράγματα που δεν του άρεσαν, είδε όμως και αυτό που -προφανώς- είχε θέσει ως προτεραιότητα στο ματς με την Γεωργία. Είδε τον Κώστα Σλούκα να παίρνει 20 λεπτά και προς το φινάλε του ματς να "ξεμπουκώνει".

Οι 21 πόντοι του Έλληνα γκαρντ επιτεύχθηκαν από 8/9 δίποντα, 1/4 τρίποντα και 2/2 βολές, με τον προπονητή του να αισθάνεται ότι ο αθλητής του μάζεψε πολύ από το χαμένο έδαφος για να είναι ακόμη καλύτερος απόψε με την Τουρκία, κυρίως όμως το βράδυ της 25ης Αυγούστου στο ντέρμπι στο Βελιγράδι.

Ο Ιτούδης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Μιχάλη Λούντζη, έδωσε 7:16 στον Αγραβάνη, 13:10 στον Καλάθη, 12:18 στον Παπαπέτρου. Κι εκεί που όλοι συζητούν για την δωδεκάδα του EuroBasket και αναλύουν τους ρόλους που έχουν οι 15 που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην προετοιμασία, ο 51χρονος προπονητής έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα της αύξησης των roster spots σε 14 από 12 που είναι σήμερα.

"Θέλω κι εσείς, μέσα από το δικό σας Μέσο, να γράψετε για το πόσο σημαντικό είναι να αλλάξει αυτός ο κανονισμός. Νομίζω ότι είναι καιρός σε τέτοιες διοργανώσεις όπως το EuroBasket, το Παγκόσμιο Κύπελλο και το ολυμπιακό τουρνουά, οι ομάδες να έχουν 14 αθλητές μαζί τους, ακόμη κι αν πρέπει να ντύνονται οι 12" είπε προς το SPORT24, στη συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρης Ιτούδης.

"Είμαστε σε μία περίοδο με ιούς, με υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού στα πρωταθλήματα, σε οποιαδήποτε διοργάνωση, υπάρχουν τραυματισμοί και κόπωση. Είναι άδικο να έχεις έναν τραυματισμό και να μένεις με 11. Το λέω με γνώση ότι η FIBA θέλει την εξέλιξη του αθλήματος. Το 2000 είχαμε 10 παίκτες. Με μία προσπάθεια πήγαμε στους 12 και τώρα είναι ευκαιρία να το ανοίξουμε αυτό για να εξελίξουμε το άθλημα. Με όλο το σεβασμό προς όλους, μου έδωσες μία καλή πάσα για να αναφερθώ σε αυτό το ζήτημα για το οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι έχω επιχειρήματα" πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός προπονητής.

Και φυσικά έχει δίκιο. Το άθλημα πηγαίνει προς τα εμπρός, η καταπόνηση είναι τεράστια και το NBA, όπως πάντα, δείχνει τον δρόμο. Με 15 παίκτες ενεργούς σε κάθε αγώνα, με ρόστερ 15 θέσεων συν δύο Two-Way Contracts που μπορούν να καλύψουν τρύπες (ξεκούραση, τραυματισμούς, Covid-19), κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι οργανισμοί των αθλητών να μην φτάνουν συνεχώς στα όριά τους.

Είναι, λοιπόν, η σειρά της FIBA να πράξει τα δέοντα, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για τουρνουά με συμπυκνωμένα προγράμματα. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, θα παίξει πέντε αγώνες σε επτά ημέρες στον όμιλό της, με δύο back-to-backs.

Γιατί να μην έχει τη δυνατότητα για ένα πιο ανοιχτό rotation;

Γιατί ο Κωστής Γόντικας να μη χωρέσει στο ρόστερ ώστε σε κάποιο από τα ματς με Ουκρανία, Εσθονία, Μεγάλη Βρετανία να ξεκουραστεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο;

Γιατί σε περίπτωση τραυματισμού η διαχείριση των λεπτών να πρέπει να γκρεμιστεί για να χτιστεί από το μηδέν; Η FIBA ακούει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Ο σκασμένος Ζούρος κι ο Αταμάν που είναι... Αταμάν

Αντίθετα με τον σχεδόν πάντα αισιόδοξο Ιτούδη, ο Ηλίας Ζούρος ήταν πολύ προβληματισμένος από την εικόνα της δικής του ομάδας. Κι όταν λέμε πολύ, εννοούμε ΠΟΛΥ.

Πριν από το τζάμπολ, όταν τον ρωτήσαμε αν θα προτιμούσε να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με ενεργούς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Γιώργο Παπαγιάννη μάς εξήγησε τα πολλά προβλήματα που πρέπει να διαχειριστεί και μας τόνισε πως δεν τον ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα, αλλά να προλάβει να τους έχει όλους έτοιμους εν όψει των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μετά από το τέλος της αναμέτρησης, ο Ζούρος ήταν σκασμένος. Έκανε αναφορά στην εικόνα των γκαρντ, όμως όσοι είδαν τον αγώνα Γεωργία - Ελλάδα, κατάλαβαν ποιο ήταν το πρόβλημα.

Δεν ήταν ούτε η η αστοχία του Τόκο Σενγκέλια, ούτε η υπερβολική αυτοπεποίθηση του Σάντρο Μαμουκελασβίλι, ούτε καν τα 2/21 τρίποντα. Αυτός είναι απλά ένας αριθμός που μπορεί να συμβεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ξανά η εικόνα του Θαντ ΜακΦάντεν, που στα 35 του πλέον, δυσκολεύεται να ξεχωρίσει, να ηγηθεί και να ανεβάσει επίπεδο αυτή την ομάδα.

Η Γεωργία δεν έχει καλά γκαρντ και το γεγονός ότι ο ΜακΦάντεν δεν μπορεί να περάσει κανέναν στο ένας εναντίον ενός, με αποτέλεσμα να παίρνει τραβηγμένα σουτ υπό κάκιστες προϋποθέσεις, καταστρέφει όλη την προσπάθεια και μαζί και την ψυχολογία των γύρω του.

Δεν είναι κακός παίκτης ο Αμερικανός, ωστόσο σε αυτή τη φάση του καλοκαιριού κάνει περισσότερο κακό στην ομάδα του παρά την βοηθάει. Και η κατάσταση ίσως να μη βελτιωθεί σημαντικά, καθώς ο Ζούρος σέντερ περιμένει τον Γκόγκα Μπιτάτζε που παραμένει αμφίβολος για το EuroBasket, με αποτέλεσμα το rotation του να κινδυνεύει να μπλεχθεί ακόμη περισσότερο. Ήδη ο Έλληνας προπονητής αναγκάζεται να βάζει τον Μαμουκελασβίλι στο τρία, σε μία θέση που ο παίκτης των Μπακς δεν αισθάνεται καλά κι ας γράφει εξαιρετικά νούμερα.

Ο Εργκίν Αταμάν, από την άλλη, έδειχνε σκασμένος σαν τον Ζούρο, αλλά δεν ήταν και τόσο. Είδε την Τουρκία να κάνει άθλια εμφάνιση απέναντι στην Πολωνία, ξέρει όμως ότι από τον Λάρκιν μέχρι τον Κορκμάζ και από τον Οσμάν μέχρι τον Σενγκούν, όλοι σκέφτονταν το ματς με την Ελλάδα. Ήξεραν ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεκουράζεται, είχαν μάθει για το επικείμενο sold out και μετρούσαν αντίστροφα γι' αυτή την πρόκληση απέναντι στον κορυφαίο μπασκετμπολίστα του κόσμου και το κατάμεστο ΟΑΚΑ.

Ήταν τόσες πολλές οι φορές που ο Αταμάν έπιασε το κεφάλι του στη διάρκεια του σαρανταλέπτου, που ακόμη και η ευγενέστατη σύζυγός του, η οποία καθόταν στις courtside seats μαζί με την σύζυγο του Σερτάτς Σανλί, θα τον λυπήθηκε.

Απλώς ο συγκεκριμένος προπονητής είναι διαφορετικός. Έζησε την ίδια κατάσταση και στην Αναντολού Εφές, βέβαια εκεί χανόταν τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, πήγαινε στην παραλία και άφηνε τους συνεργάτες του να τρέξουν τις προπονήσεις. Και γύριζε για τα ματς της EuroLeague, την οποία κατέκτησε τον περασμένο Μάιο για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν.

Το ρόστερ αυτής της Τουρκίας είναι σπουδαίο. Έχει σούπερ σκόρερ στον άσο, έχει παικταρά στο δύο, έχει έναν καταπληκτικό σμολ φόργουορντ και έναν ανερχόμενο σταρ του NBA. Έχει μονάδες, που πρέπει να γίνουν ομάδα, δεν έχει όμως σημαντικό βάθος στον πάγκο. Και ίσως αυτό να κοστίσει σε ένα τουρνουά έξι έως εννέα αγώνων, σε διάστημα δυόμισι εβδομάδων.

Για την Ελλάδα και την Τουρκία, το αποψινό ματς (21:00 ERT1 / ERTWORLD, LIVE από το SPORT24) μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην ψυχοσύνθεσή τους. Σπουδαίοι παίκτες που δεν έχουν κουμπώσει ο ένας με τον άλλο στον βαθμό που έχουν ανάγκη, δύο σχολές μπάσκετ με διαφορετικά στοιχεία. Με σκληράδα στην άμυνα η μία, με φουλ επίθεση και με άναρχο μπάσκετ η άλλη. Θα γίνει όμορφη μάχη στο ΟΑΚΑ και ίσως αυτό να είναι το πρώτο φιλικό από το οποίο θα βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ EUROBASKET EUROBASKET 2022 ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ