NBA

Μιλγουόκι Μπακς: Οι πρώτες κινήσεις, τα 15 συμβόλαια και τα περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση

Μιλγουόκι Μπακς: Οι πρώτες κινήσεις, τα 15 συμβόλαια και τα περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση
2022 AP PHOTO/MORRY GASH

Γιατί έμειναν οι Κάρτερ, Μάθιους, Πόρτις; Πως διαμορφώνεται το Depth Chart εν όψει της σεζόν 2022/23; Ποια είναι η λογική της πρώτης προσθήκης της offseason; Τα περιθώρια, ο επόμενος στόχος και η απόφαση για τη ρακέτα. Ο Χάρης Σταύρου αναλύει τα δεδομένα για τους Μιλγουόκι Μπακς των αδελφών Αντετοκούνμπο.

Επιθετικοί, κυνικοί, ρεαλιστές και αποφασιστικοί ήταν οι παράγοντες των Μπακς που μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη της Free Agency 2022 ολοκλήρωσαν τέσσερις κινήσεις εν όψει της σεζόν 2022/23 στην οποία θέλουν να επιστρέψουν στο status των contenders. Το φινάλε της περιόδου και ο αποκλεισμός από τους Μπόστον Σέλτικς πλήγωσαν τα Ελάφια, που δείχνουν ότι θα στηριχθούν στον κορμό τους, αν και δεν έχουν ολοκληρώσει το πλάνο που υπάρχει στο μυαλό τους.

Η ομάδα του Μιλγουόκι είχε μια ξεκάθαρη προτεραιότητα: Να κρατήσει τον Μπόμπι Πόρτις. Το SPORT24 σας είχε προϊδεάσει από την Τετάρτη 29 Ιουνίου πως υπήρχε διάθεση επέκτασης και από τις δύο πλευρές για τρία ή τέσσερα χρόνια με ένα ποσό 10-12 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και τελικά το deal έκλεισε στα 49 εκατομμύρια για τέσσερα έτη, με την τελευταία χρονιά να έχει player option.

Ο Πόρτις είναι ο απόλυτος παίκτης για τους Μπακς. Μπορεί να παίξει στο 4, μπορεί να παίξει στο 5, έχει παίξει ακόμη και στο 3 με τους Αντετοκούνμπο - Λόπεζ μαζί του στο παρκέ. Μπορεί να είναι πενταδάτος αν κάποιος από τους δύο starters απουσιάζει, το έκανε στη διάρκεια της σεζόν 2021/22 εξαιτίας του προβλήματος του Μπρουκ Λόπεζ στη μέση, μπορεί όμως και να λειτουργήσει καταπληκτικά στον ρόλο του έκτου παίκτη. Με απλά λόγια, ο Πόρτις είναι η απόλυτη δικλείδα ασφαλείας γι' αυτή την ομάδα που έχει στηριχθεί και σε εκείνον και έχει δικαιωθεί. Τη σεζόν 2021/22 ο 27χρονος ψηλός μέτρησε 72 συμμετοχές στην κανονική περίοδο (59 φορές starter), με 14.6 πόντους από 53.3% στο δίποντο, 39.3% στο τρίποντο και 75.2% στις βολές, 9.1 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ ανά 28.2 λεπτά.

Πέρα από τον Πόρτις, οι Μπακς κράτησαν με minimum συμβόλαιο τον 36χρονο Γουέσλι Μάθιους για να έχουν ακόμα μία επιλογή στην περιφερειακή τους γραμμή, αλλά και τον Τζεβόν Κάρτερ που βαδίζει προς τα 27 του χρόνια και έδειξε εξαιρετικά στοιχεία με την πίεση πάνω στη μπάλα και στο περιφερειακό σουτ.

Ο Κάρτερ δεν αποκλείεται να είναι την ερχόμενη σεζόν ο δεύτερος πόιντ γκαρντ στο ροτέισον του Μάικ Μπουντενχόλζερ, μπροστά από τον Τζορτζ Χιλ, ειδικά από τη στιγμή που πήρε διετές συμβόλαιο και δεν θεωρείται απλώς ένας από τους 15 που θα βρίσκονται στο ρόστερ της κανονικής περιόδου. Για την ιστορία, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, ο νεαρός μπασκετμπολίστα ταξίδεψε στην Αθήνα και απόλαυσε τις καλοκαιρινές του διακοπές στο πλευρό των Γιάννη - Θανάση Αντετοκούνμπο μαζί με τον Πατ Κόνατον, τον Τζόρνταν Νουόρα, δύο assistant coaches των Μιλγουόκι Μπακς και την επικεφαλής ενδυνάμωσης της ομάδας.

Η πρώτη προσθήκη της offseason

Μαζί με τις τρεις επεκτάσεις που δόθηκαν στους Κάρτερ, Μάθιους, Πόρτις, οι Μπακς προχώρησαν και σε μία προσθήκη που προκάλεσε εντύπωση. Ίσως όχι μεγάλη, ειδικά μετά από τις περσινές των Ρόντνι Χουντ - Σέμι Οτζελέγε. Σίγουρα όμως η απόκτηση του Τζο Ινγκλς είναι μια πιο ορθολογική απόφαση από τους Τζον Χορστ - Μάικ Μπουντενχόλζερ, που έβαλαν στο ρόστερ έναν πολύ έμπειρο μπασκετμπολίστα με ασύγκριτη δημιουργία στο πικ-εν-ρολ, με αξιόπιστο περιφερειακό σουτ, αλλά και με ένα μεγάλο ερωτηματικό να τον ακολουθεί.

Ο 34χρονος Αυστραλός των 203 εκατοστών (θα γίνει 35 ετών στις 2/10) υπέστη ρήξη χιαστού στις 30 Ιανουαρίου του 2022, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε σε τι κατάσταση θα εμφανιστεί στο training camp και αν θα υπάρχουν μικροί ή μεγαλύτεροι περιορισμοί για εκείνον στις πρώτες εβδομάδες της regular season.

Αν ο Ινγκλς είναι σε καλή κατάσταση, είναι δεδομένο ότι θα βοηθήσει διότι πέρα από καλός σουτέρ και αξιόλογος αμυντικός, είναι ένας εντυπωσιακός -για την θέση του- δημιουργός. Σε 590 αγώνες στο NBA έχει 8.6 πόντους (40.8% στο τρίποντο), 3.2 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ και 1.6 λάθη ανά 25.7 λεπτά, ενώ στις πέντε πρώτες σεζόν του στις ΗΠΑ είχε 406/409 παιχνίδια. Έχασε δηλαδή μόλις τρεις αγώνες των Τζαζ στους οποίους είχε 11.4 πόντους με 42% στο τρίποντο από το 2017 έως το 2021.

Το Depth Chart, τα 15 συμβόλαια και το περιθώριο

Αυτή τη στιγμή, πρωί Παρασκευής 1 Ιουλίου, οι Μπακς έχουν ήδη 15 συμβόλαια στο ρόστερ τους. Απλώς από αυτά τα 15, τα 13 είναι πλήρως εγγυημένα, γεγονός που σημαίνει ότι τα δύο non-guaranteed μπορούν να σπάσουν για να προκύψει χώρος ο οποίος θα καλυφθεί από παίκτες υψηλότερου επιπέδου.

Επιπροσθέτως, οι Μιλγουόκι Μπακς δεν έχουν καλύψει το ένα από τα δύο Two-Way Contracts, αξίας μισού εκατομμυρίου δολαρίων, που επίσης μπορεί να τους φανεί χρήσιμο τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και για κάποιον παίκτη που θα λάμψει στο Summer League του Λας Βέβκας (7 έως 17 Ιουλίου).

PG: Τζρου Χόλιντεϊ, Τζεβόν Κάρτερ, Τζορτζ Χιλ, Λούκα Βιλντόσα*
SG: Γκρέισον Άλεν, Πατ Κόνατον, Γουέσλι Μάθιους, Ρέιτζον Τάκερ*
SF: Κρις Μίντλετον, Τζο Ινγκλς, ΜαρΤζόν Μποτσάμπ,
PF: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Θανάσης Αντετοκούνμπο
C: Μπρουκ Λόπεζ, Μπόμπι Πόρτις, Σάντρο Μαμουκελασβίλι**

* Έχουν non-guaranteed συμβόλαια
** Έχει Two-Way Contract (έως 50 αγώνες κανονικής περιόδου).

Σε αυτό το ρόστερ οι Μπακς θα ήθελαν να χωρέσουν τον Τζόρνταν Νουόρα στη θέση του Ρέιτζον Τάκερ, όμως ο νεαρός σκόρερ θα αναζητήσει κάτι περισσότερο από το minimum. Επί της ουσίας, μπορούν να ανοίξουν δύο θέσεις, με τους Μπακς να έχουν κάτι στο μυαλό τους και για την περιφέρεια, αλλά και για την ρακέτα.

Ο επόμενος στόχος του Τζον Χορστ

Η πληροφορία πως οι Μπακς ενδιαφέρθηκαν/ενδιαφέρονται για τον Τζέι Κράουντερ των Φοίνιξ Σανς, δείχνει ότι αναζητούν έναν σκληροτράχηλο παίκτη που θα κάνει αυτά που έκανε ο Πι Τζέι Τάκερ στο δεύτερο μισό της σεζόν 2020/21. Δεν είχαν τέτοιο κορμί πέρυσι και τους έλειψε, όμως για να πάρουν τον Κράουντερ που μπορεί να παίξει σε τρεις θέσεις (2-3-4) και μπαίνει στην τελευταία σεζόν του συμβολαίου του, θα πρέπει οι Σανς να δουν πως θα τσουλήσει η υπόθεση του Κέβιν Ντουράντ που ζήτησε ανταλλαγή για να μετακομίσει από τους Μπρούκλιν Νετς είτε στην Αριζόνα, είτε στη Φλόριντα για λογαριασμό των Μαϊάμι Χιτ.

Ο Κράουντερ είναι ένας πάρα πολύ σκληρός, ανταγωνιστικός χαρακτήρας και στα 31 του μπορεί να παίξει σε κάθε ομάδα. Μπορεί να λειτουργήσει σε έναν ρόλο εξολοθρευτή, μπορεί να βάλει το ανοιχτό σουτ από την περιφέρεια, μπορεί στους Μπακς να παίξει στο δύο έχοντας γύρω του τον Χόλιντεϊ, τον Μίντλετον, τον Αντετοκούνμπο και τον Λόπεζ. Τρομακτική πεντάδα αμυντικά. Αν οι Σανς τον έχουν στο trading block, σίγουρα θα θέλουν να τον στείλουν στην απέναντι περιφέρεια. Γι' αυτό και στο Μιλγουόκι θα έχουν καλές πιθανότητες να τον αποκτήσουν δίνοντας σίγουρα τον Γκρέισον Άλεν και ίσως και τον Τζορτζ Χιλ.

Θα πάει με τρεις ψηλούς ή θα αποφύγει το ρίσκο;

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει προσθήκη και στη ρακέτα. Η τριάδα των Αντετοκούνμπο - Πόρτις - Λόπεζ είναι αρκετή, αν είναι υγιής, ώστε όλοι να παίρνουν τα λεπτά που χρειάζονται, να έχουν ρυθμό, να είναι αποδοτικοί και ευχαριστημένοι, σίγουρα όμως σε περίπτωση απουσίας θα χρειαστεί ένα έξτρα κορμί. Οι Μπακς αναγκάστηκαν πέρυσι να χρησιμοποιήσουν τους Λουκ Κορνέτ, ΝτεΜάρκους Κάζινς, Γκρεγκ Μονρό, Τζαβίν ΝτεΛοριέ, Σερτζ Ιμπάκα χωρίς να πάρουν κάτι ιδιαίτερο, οπότε ίσως φέτος διαχειριστούν διαφορετικά την κατάσταση και αποκτήσουν έναν αξιόλογο αναπληρωματικό σέντερ.

Ο Χασάν Γουάιτϊσάιντ τσεκάρει πολλά από τα κουτάκια που ενδιαφέρουν τον Μάικ Μπουντενχόλζερ, έχει εμπειρία, μέγεθος, είναι σπουδαίος μπλοκέρ, αποτελεσματικός κοντά στο καλάθι, είχε πέρυσι 8.2 πόντους, 7.6 ριμπάουντ και 1.6 μπλοκ ανά 17.9 λεπτά στους Γιούτα Τζαζ στον ρόλο του backup του Ρουντί Γκομπέρ και τουλάχιστον στα δικά μας μάτια είναι ένας σέντερ, αν και ιδιαίτερος χαρακτήρας, που μπορεί να ανεβάσει επίπεδο τους πρωταθλητές του 2021.

Άλλοι ψηλοί, ελεύθεροι τη στιγμή που γράφεται το κείμενο το πρωί της Παρασκευής (1/7), είναι ο πανάκριβος Γιουσούφ Νούρκιτς, ο Μοντρέζλ Χάρελ, ο Τόμας Μπράιαντ, ο Ντουάιτ Χάουαρντ, ο Μάικ Μασκάλα (εξαιρετική περίπτωση φθηνού stretch-five), ο Ρόμπιν Λόπεζ, ο Τζέιλεν Σμιθ, ο Κεβόν Λούνι, ο Γκόργκι Τζενγκ, ο ΛαΜάρκους Όλντριτζ, ο Μπισμάκ Μπιγιόμπο και ο επίσης πανάκριβος για τα δεδομένα των Μπακς, Μίτσελ Ρόμπινσον.

Τα διαθέσιμα ποσά

Όσο για τα διαθέσιμα χρήματα που μπορεί να προσφέρει ο Τζον Χορστ; Η Bi-Annual Exception δόθηκε στον Μπόμπι Πόρτις, η Mid-Level Exception δόθηκε στον Τζο Ινγκλς, οπότε υπάρχει μία Trade Exception μόλις 1.517.981 δολαρίων που εκπνέει στις 7 Ιουλίου και δεν θα επιβαρύνει το ήδη μεγάλο μισθολόγιο του οργανισμού. Οι υπόλοιποι που θα αποκτηθούν, θα αποκτηθούν με minimum αποδοχές, εκτός αν προκύψει κάποια ανταλλαγή που θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα.

Υ.Γ.: Κρατήστε το όνομα του ΜαρΤζόν Μποτσάμπ. Εντυπωσιακός slasher, καταπληκτικός χαρακτήρας, μπορεί να εξελιχθεί για τους Μπακς σε παίκτη που θα μπει άμεσα στο ροτέισον. Δείτε το video και θα καταλάβετε.

TAGS NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ