ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κράτα με να σε κρατώ, ν' ανεβούμε το βουνό

Κράτα με να σε κρατώ, ν' ανεβούμε το βουνό
EUROKINISSI

Το δεύτερο φιλικό με την Ισπανία είναι το ματς που ξεχάστηκε ήδη για την Εθνική, η οποία συνεχίζει για την επόμενη προπόνηση, με στόχο το ματς με τη Σερβία. Εκεί που θα δούμε πιθανότατα για πρώτη φορά τη δυναμικότητά της εν όψει Eurobasket. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Φιλικά προετοιμασίας. Φιλικά. Προετοιμασίας. Απλά, ελληνικά και κατανοητά.

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος βάλθηκε να μας... τρελάνει μετά από τη νίκη της Ελλάδας επί της Ισπανίας το βράδυ της Τρίτης (9/8), όταν έλεγε για ένα 24ωρο πως δεν υπήρχε λόγος ενθουσιασμού κι... ανοίγματος. Δίκιο είχε, πραγματικά όσοι πετούσαν στα σύννεφα ζουν σε άλλη διάσταση. Η ένστασή μου απέναντι στον Bald Brother ήταν πως μπασκετμπολίστες του επιπέδου του Καλάθη, του Παπανικολάου, του Παπαπέτρου, του Γιάννη δεν επηρεάζονται από τη χαρά του κόσμου. Έχουν ζήσει τα πάντα, σε κάθε επίπεδο, οπότε θα ήταν οξύμωρο να πανηγυρίζουν για ένα θετικό αποτέλεσμα στο πρώτο ματς του καλοκαιριού.

Ο ενθουσιασμός από το ματς του ΟΑΚΑ αφορούσε τη μυθική βραδιά του Αντετοκούνμπο, την οποία χαρακτηρίσαμε μυθική επειδή πάτησε παρκέ μετά από τρεις μήνες, έπαιξε 21 λεπτά στα κόκκινα, σφυροκόπησε τους αντιπάλους του και έγραψε ένα σπουδαίο 31/10 για να ευχαριστήσει 16 χιλιάδες θεατές που πήγαν στο γήπεδο για να τον απολαύσουν και να τον αποθεώσουν.

Δεν υπήρχε ενθουσιασμός για την νίκη επί των Ισπανών. Υπήρχε χαρά γι' αυτή την όμορφη βραδιά, για το υπέροχο κλίμα που έμοιαζε πράγματι με ατμόσφαιρα NBA.

Γνωρίζαμε ότι τα πόδια θα είναι βαριά στο δεύτερο παιχνίδι σε τρεις ημέρες. Γνωρίζαμε ότι η Ισπανία θα θέλει να ευχαριστήσει το δικό της κοινό που γέμισε το Wizink Center της Μαδρίτης. Σλούκας και Παπαγιάννης ήταν δεδομένα εκτός και όταν έγινε γνωστό ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα προφυλαχθεί (δεν έχει κάτι σοβαρό, απλώς δεν υπήρχε λόγος να πιεστεί), δεν υπήρχε πια πίεση για οτιδήποτε.

Με τον Greek Freak εκτός, ο Δημήτρης Ιτούδης δοκίμασε πρόσωπα και σχήματα, άλλαξε θέσεις σε αρκετούς παίκτες και πρωτίστως, έκρυψε πράγματα από τους προσεχείς αντιπάλους του. Πήγε σε ροτέισον 9 παικτών (Ντόρσεϊ, Λαρεντζάκης, Αγραβάνης, Καλάθης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Κώστας και Θανάσης Αντετοκούνμπο, Κασελάκης), έδωσε ελάχιστο χρόνο σε Λούντζη, Μποχωρίδη, Κουζέλογλου και καθόλου στον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη. Είδε αυτά που ήθελε, σε άμυνα κι επίθεση και στο τέλος της βραδιάς κράτησε συγκεκριμένους αριθμούς.

Τα 7/24 τρίποντα, από τα οποία αρκετά άστοχα ήταν ελεύθερα.

Τις 17/29 βολές. Δώδεκα άστοχες, με το 58.6% να είναι προφανώς προβληματικό.

Τα 17 λιγότερα ριμπάουντ. Οι Ισπανοί πήραν 15 επιθετικά.

Υπήρχαν και θετικά νούμερα. Το 55.3% στο δίποντο, οι 16 ασίστ για τα 10 λάθη απέναντι στο 21/17 των Ισπανών, τα οκτώ κλεψίματα που έδειξαν πείσμα, αλλά και οι χαμένες περίοδοι για έναν, για τέσσερις, για έναν και για έναν πόντο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η εικόνα της Εθνικής ήταν θετική. Ούτε φαντασμαγορική, ούτε άσχημη. Ήταν θετική. Σλούκας, Γιάννης και Παπαγιάννης είναι οι τρεις σημαντικότεροι παίκτες αυτής της ομάδας και ήταν και οι τρεις εκτός.

Είδαμε καλή κυκλοφορία της μπάλας, είδαμε και απαράδεκτες επιστροφές στην άμυνα. Είδαμε πείσμα ακόμη και στο -14, είδαμε μεγάλα σερί, επιστροφές και ένα ανταγωνιστικό σύνολο που αντιλαμβάνεται ότι πλήρες, είναι ικανό για μεγάλα πράγματα.

Είδαμε τους ψηλούς της Ισπανίας να κάνουν ό,τι θέλουν (Ερνανγκόμεθ 23 πόντοι, 10 ριμπάουντ, Πραντίγια 12 πόντοι) ανά διαστήματα, σε μία φροντ λάιν από την οποία έλειπαν ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας του κόσμου και ο δεύτερος καλύτερος σέντερ της περσινής EuroLeague.

Με απλά λόγια, το χθεσινό ματς ήταν μια καλή προπόνηση, ένα ξεμούδιασμα, ένα κυριολεκτικά φιλικό προετοιμασίας για κάποια από τα παιδιά που θα βρίσκονται στην δωδεκάδα και θα έχουν ρόλο. Τίποτα περισσότερο. Όλοι ξέρουν πόσο σημαντικό είναι να λειτουργήσουν στον ρόλο τους, όλοι είναι έτοιμοι να σπρώξουν ο ένας τον άλλο, να σηκώσουν ο ένας τον άλλο και να φτάσουν ως ομάδα στους στόχους τους. Αυτό το παιχνίδι ξεχάστηκε, η επόμενη προπόνηση είναι σημαντικότερη και πλέον όλοι ελπίζουν ότι στο τουρνουά Ακρόπολις ο Δημήτρης Ιτούδης θα έχει αν όχι όλους, τους περισσότερους παίκτες του διαθέσιμους.

Ακόμη και στα παιχνίδια με Πολωνία (17/8), Γεωργία (18/8) και Τουρκία (19/8) πάντως δεν περιμένουμε να βγουν πολλά συμπεράσματα. Θα δούμε σίγουρα πεντάδες που θα θεωρηθούν σημαντικές στο δρόμο προς το EuroBasket, όμως η λογική λέει πως θα γίνει μια διαχείριση δυνάμεων και... στρατηγικής μέχρι το μεγάλο ματς της 25ης Αυγούστου με τη Σερβία στο Βελιγράδι.

Εκεί, στη Σταρκ Αρένα που θα έχει κολασμένη ατμόσφαιρα, θα δούμε την Ελλάδα σε mood πρόβας μεγάλων αγώνων, εκεί θα δούμε πως θα λειτουργήσει ο Γιάννης στα double και τα triple-teams, πόσο θα σουτάρουν οι περιφερειακοί, ποιοι θα ξεκινούν, ποιοι θα τελειώνουν τα ματς, αν κορμιά σαν του Παπαπέτρου θα πέσουν στον Μίτσιτς στο μισό ή σε ολόκληρο το γήπεδο για να "ζεσταθούν" εν όψει του πιθανού συναπαντήματος με την Σλοβενία του Ντόντσιτς στα προημιτελικά.

Προς το παρόν, αυτό που λένε ο Ιτούδης, ο Γιάννης και όσοι βρίσκονται στην Εθνική, πως η επόμενη προπόνηση μετράει, είναι πέρα για πέρα αληθινό, όσο κλισέ κι αν ακούγεται. Δεν θα πρέπει να περιμένει κάποιος θαύματα από αυτή την ομάδα, σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας της, το ξαναλέμε, επειδή αυτό είναι το νόημα της προετοιμασίας. Να προβλέπεις προβλήματα, να ανακαλύπτεις λύσεις και να αισθάνεσαι καλά διαβασμένος για κάθε κατάσταση.

Υ.Γ.: Βράδυ Πέμπτης και εκατομμύρια followers του Βινίσιους τον είδαν στους λογαριασμούς του στα social media να ποζάρει με φανέλα της Εθνικής Ελλάδας.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROBASKET 2022 EUROBASKET ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ