ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ

Η επόμενη ημέρα των Μιλγουόκι Μπακς: Salary cap, ανάγκες, συμβόλαια και αποχωρήσεις

Η επόμενη ημέρα των Μιλγουόκι Μπακς: Salary cap, ανάγκες, συμβόλαια και αποχωρήσεις
2022 AP PHOTO/JEFF CHIU

Ο προπονητής, το ρόστερ των 30 αθλητών, τα μόλις έξι εγγυημένα συμβόλαια, οι τρεις player-options, οι κρίσιμες αποφάσεις δύο παικτών, το κορεσμένο salary cap, ο σούτινγκ γκαρντ. Ο Χάρης Σταύρου αναλύει τα δεδομένα εν όψει της επόμενης περιόδου και καταλήγει στο συμπέρασμα για τους Μπακς της σεζόν 2022/23.

Ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε η σεζόν τους, ήταν επίπονος. Τους πληγώνει. Οι Μπακς ηττήθηκαν στο Game 7 μιας επικής και άκρως παρανοϊκής ημιτελικής σειράς της Ανατολικής Περιφέρειας με τους Μπόστον Σέλτικς, βγήκαν σε πρόωρες καλοκαιρινές διακοπές και σίγουρα θα χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι να βγάλουν από το μυαλό τους το "What If" που αναφέρεται στην τεράστια απουσία του Κρις Μίντλετον. Θα περνούσαν με εκείνον υγιή; Ποιος μπορεί να απαντήσει...

Το Μιλγουόκι έγραψε αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του στο χθεσινό παιχνίδι, έγραψε αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του NBA βάζοντας 53 τρίποντα λιγότερα από τους αντιπάλους του, στηρίχθηκε σε έναν παίκτη, έζησε όλη τη σειρά, απέναντι στον πιο απαιτητικό αντίπαλο στο κομμάτι της ενέργειας, χωρίς τον δεύτερο ή τρίτο καλύτερο παίκτη του, με αποτέλεσμα να χαλάσει το ροτέισον, παίκτες-κλειδιά από τον πάγκο να μην προσφέρουν τα αναμενόμενα και οι περιφερειακοί να χαθούν, κυριολεκτικά, απέναντι στην άμυνα Λερναία Ύδρα της Βοστώνης.

Η σεζόν των Μπακς δεν ήταν κακή. Η 3η θέση στην Ανατολής με ρεκόρ 51-31 (ίδιο με εκείνο των Σέλτικς) και με μόλις δύο νίκες λιγότερες από τους πρωτοπόρους Χιτ ήταν... ok, όμως με το ρόστερ να έχει φιλοξενήσει ΤΡΙΑΝΤΑ (30) παίκτες, το ζητούμενο για τους πρωταθλητές ήταν να μπουν υγιείς στα playoffs και εκεί να πατήσουν το γκάζι. Το έκαναν, μέχρι να χάσουν τον Κρις Μίντλετον και να δουν τις πιθανότητές τους για πρόκριση στους τελικούς της Περιφέρειας να μειώνονται.

Ίσως, πάντως, τα Ελάφια να έκαναν και ένα μεγάλο λάθος στο φινάλε της κανονικής περιόδου, όταν πήγαν με τα τρίτα στο Κλίβελαντ για να αντιμετωπίσουν τους Καβαλίερς που καίγονταν για νίκη ώστε να έχουν δύο ευκαιρίες στο play-in tournament. Αν έπαιρναν εκείνο το παιχνίδι, θα είχαν το Game 7 με τους Σέλτικς στο Μιλγουόκι. Δεν ήθελαν να ρισκάρουν οτιδήποτε, αισθάνονταν καλά με υγιές ρόστερ, σίγουρα όμως η επιλογή της Βοστώνης να παίξει με φουλ ρόστερ στο Μέμφις που κατέβασε τους αναπληρωματικούς των αναπληρωματικών, δικαίωσε τον Ίμε Ουντόκα. Όπως κι αν έχει, η ιστορία έγραψε ότι οι Σέλτικς ήταν η καλύτερη ομάδα της σειράς και αυτή που συνεχίζει με στόχο να χωρέσει στους NBA Finals.

Μπαίνει αρνητικό πρόσημο στη χρονιά των Μπακς; Είναι αποτυχημένη η σεζόν τους; Στα δικά μας μάτια, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοια. Τόσο γιατί τους έλειψε ένας παίκτης των 20 πόντων, των πέντε ριμπάουντ, των πέντε ασίστ, ένας παίκτης των μεγάλων αγώνων, όσο κι επειδή έτσι θα αφαιρεθεί μέρος της σπουδαίας προσπάθειας που έκαναν οι Σέλτικς. Μπορούσε το Μιλγουόκι κάτι περισσότερο; Σίγουρα, ειδικά αν ήταν πλήρες και είχε αναγκάσει την Βοστώνη να προβληματιστεί περισσότερο για το αμυντικό πλάνο της. Η χρονιά ολοκληρώθηκε πικρά, έτσι είναι όμως το μπάσκετ, έχει σκαμπανεβάσματα και οι πρωταθλητές δεν ήταν αυτή τη φορά οι πιο υγιείς, οι πιο διαβασμένοι, οι πιο ξεκούραστοι.

Θα συνεχίσουν με τον Μπουντενχόλζερ

Η κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος έδωσε στον Μάικ Μπουντενχόλζερ τριετή επέκταση, αν και μετά από τα δύο πρώτα παιχνίδια της ημιτελικής σειράς με τους Νετς η απόφαση για αλλαγή κατεύθυνσης είχε παρθεί. Οι Μπακς πάτησαν στην κορυφή, συνέχισαν με τον ίδιο καπετάνιο κι αν δεν υπάρξει τεράστια έκπληξη, θα πορευθούν με εκείνον για τουλάχιστον ακόμα μία χρονιά. Το συμβόλαιό του εκπνέει το καλοκαίρι του 2024, η συνεργασία του με τον GM Τζον Χορστ είναι άψογη, η δουλειά που έχει κάνει στο Μιλγουόκι κρίνεται συνολικά θετική, φαίνεται όμως ότι γι' ακόμη ένα καλοκαίρι θα υπάρξουν προσθαφαιρέσεις στο team του.

Ο Μπουντενχόλζερ έχει βοηθήσει αρκετούς προπονητές να κάνουν το βήμα προς τα εμπρός, με τον Τέιλορ Τζένκινς των Μέμφις Γκρίζλις να είναι το πιο φωτεινό παράδειγμα, ο Τσαρλς Λι κι ο Ντάρβιν Χαμ θα περάσουν από συνεντεύξεις σε οργανισμούς που ψάχνουν head coach, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι ακόμη να μετακομίσουν σε άλλους οργανισμούς, όπως έκανε το περασμένο καλοκαίρι ο Μπεν Σάλιβαν ο οποίος εργάζεται πλέον στους Μπόστον Σέλτικς.

Από ρόστερ 30 παικτών, μόνο 6 εγγυημένα συμβόλαια

Τραυματισμοί, κορονοϊός, ανταλλαγές, όλα έπαιξαν τον ρόλο τους για να δουλέψει ο Τζον Χορστ περισσότερο από ποτέ στη διάρκεια της σεζόν 2021/22. Οι Μπακς χρησιμοποίησαν 30 παίκτες, αριθμός εξωπραγματικά μεγάλος, με την πλειοψηφία του κόσμου να μη θυμάται ούτε τους μισούς.

Αναλυτικά οι 30 παίκτες σε σειρά σύμφωνα με τα λεπτά τους στην χρονιά: Τζρου Χόλιντεϊ, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κρις Μίντλετον, Μπόμπι Πόρτις, Γκρέισον Άλεν, Πατ Κόνατον, Τζορτζ Χιλ, Τζόρνταν Νουόρα, Γουέσλι Μάθιους, Ρόντνι Χουντ, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Σάντρο Μαμουκελασβίλι, Τζεβόν Κάρτερ, Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο, Σερτζ Ιμπάκα, Σέμι Οτζελέγε, Μπρουκ Λόπεζ, ΝτεΜάρκους Κάζινς, Λιντέλ Γουίγκιντον, Τζαβόντε Σμαρτ, Τζάστιν Ρόμπινσον, ΝτιΆντρε Μπέμπρι, Γκρεγκ Μονρό, Λάνγκστον Γκάλογουεϊ, Γιώργος Καλαϊτζάκης, Ρέιτζον Τάκερ, Λουκ Κορνέτ, Τζεφ Ντάουτιν, Τζαβίν ΝτεΛοριέ, Λούκα Βιλντόσα.

Από όλους αυτούς, μόνο έξι παίκτες είναι δεμένοι για την περίοδο 2022/23. Ο Γιάννης, ο Μίντλετον, ο Χόλιντεϊ, ο Λόπεζ, ο Άλεν και ο Χιλ. Player options έχουν ο Πατ Κόνατον για 5.728.393 δολάρια που πιστεύουμε ότι θα μείνει, ο Μπόμπι Πόρτις για 4.564.980 δολάρια που μάλλον θα αναζητήσει ένα πολυετές συμβόλαιο μετά από δύο συνολικά εξαιρετικές χρονιές και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο για 1.878.720 δολάρια. Μη εγγυημένες είναι οι συμφωνίες των Ρέιτζον Τάκερ - Λούκα Βιλντόσα που μπορούν να κοπούν ανά πάσα στιγμή, με τον Αργεντινό να εξασφαλίζει 500.000 δολάρια αν βρίσκεται στο ρόστερ στην πρεμιέρα της σεζόν.

Από το φετινό ρόστερ οι Μπακς θα ήθελαν να κρατήσουν τον Τζεβόν Κάρτερ, έναν αξιόλογο πόιντ γκαρντ που μπορεί να σουτάρει, να παίξει καλή άμυνα πάνω στη μπάλα και να προσφέρει περισσότερα από τον Τζορτζ Χιλ σε αυτή την φάση της καριέρας τους, φυσικά τους Κόνατον, Πόρτις, Θανάση και ίσως τον Γουέσλι Μάθιους σε έναν πιο συμπληρωματικό ρόλο.

Τα δεδομένα με το salary cap και το Draft

Με το salary cap στα 122 εκατομμύρια δολάρια τη σεζόν 2022/23, οι Χόλιντεϊ - Μίντλετον - Αντετοκούνμπο θα πάρουν τα 113. Όταν προσθέσει κάποιος και τα υπόλοιπα τρία (Χιλ, Άλεν, Λόπεζ), χωρίς τις player options των Κόνατον, Πόρτις, Θανάση, θα δει ότι το ποσό αγγίζει τα 140 εκατομμύρια δολάρια.

Με απλά λόγια, χώρος για σημαντικές κινήσεις δεν υπάρχει πέρα από μία Mid-Level Exception αξίας 6.34 εκατομμυρίων δολαρίων. Με αυτά τα χρήματα θα πρέπει οι Μπακς να βρουν έναν πραγματικά αξιόλογο παίκτη, είτε για την θέση του σούτινγκ γκαρντ, είτε για την θέση 4-5 σε περίπτωση που αποχωρήσει ο Πόρτις, είτε τέλος πάντων γι' αυτό που θα χαρακτηριστεί ως προτεραιότητά τους όταν μάθουν τι σκέφτονται οι τρεις που έχουν player options.

Ακόμη κι αν παραχωρηθεί με ανταλλαγή ο Γκρέισον Άλεν ή ο Τζορτζ Χιλ ή ο Μπρουκ Λόπεζ, η κατάσταση δεν θα αλλάξει για το Μιλγουόκι, που θα συνεχίσει να πληρώνει μεγάλα ποσά σε φόρους πολυτελείας, εκτός αν προχωρήσει σε κάποιο αναπάντεχο rebuild δίνοντας έναν εκ των Χόλιντεϊ - Μίντλετον. Στα δικά μας μάτια κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, η τριάδα υγιής έχει αποδείξει τι μπορεί να κάνει, σίγουρα το οικονομικό κομμάτι παίζει ρόλο σε βάθος χρόνου, φαίνεται όμως ότι ο Τζον Χορστ θα αναζητήσει παίκτες με minimum συμβόλαια για να γεμίσει το ρόστερ με όσο το δυνατόν πιο ποιοτικό τρόπο. Απλώς, με πολλές ομάδες να έχουν κάνει πλέον βήματα προς τα εμπρός, με το ταλέντο να έχει μοιραστεί σε Ανατολή και Δύση, ο ανταγωνισμός για βετεράνους που θέλουν να κυνηγήσουν ένα πρωτάθλημα, είναι πλέον εξωφρενικά μεγάλος.

Φέτος, περισσότερο ίσως από ποτέ τα τελευταία χρόνια, οι Μπακς πρέπει να δουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα το Draft. Θα έχουν την 24η επιλογή στη διαδικασία του Ιουνίου, αν δεν την ανταλλάξουν για να ανέβουν ή για να πάρουν περισσότερα picks στον δεύτερο γύρο και εκεί πρέπει να βρουν έναν όσο το δυνατόν πιο έτοιμο παίκτη που θα μπορεί να μπει άμεσα στο ροτέισον της κανονικής περιόδου. Θα πάρουν κάποιον ψηλό; Θα πάρουν κάποιον περιφερειακό; Όποια κι αν είναι η επιλογή τους, πρέπει να βρουν αθλητή ώριμο, για να καλύψουν με αυτόν μία θέση που δεν θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το μισθολόγιό τους.

Οι δύο προτεραιότητες του οργανισμού

Στις θέσεις 1, 3, 4, 5 οι Μπακς έχουν παίκτη. Χόλιντεϊ, Μίντλετον, Γιάννης και Λόπεζ θα παραμείνουν και δεν υπάρχει και λόγος να πειράξουν ο Χορστ κι ο Μπουντενχόλζερ αυτή την τετράδα. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε μία προσθήκη στο δύο και αν ο Πόρτις πράγματι κάνει opt-out για να επιβραβευθεί με ένα καλό πολυετές συμβόλαιο, θα χρειαστεί και ένας παίκτης που θα μπορεί να παίζει στο 4 πίσω από τον Γιάννη, στο 5 πίσω από τον Λόπεζ και να έχει την ικανότητα να βρεθεί στο αρχικό σχήμα αν ένας από τους δύο απουσιάζει.

Ο 27χρονος ψηλός ήταν εξαιρετικός στην πρώτη του χρονιά στο Μιλγουόκι (11.4 πόντοι, 47.1% στο τρίποντο, 7.1 ριμπάουντ ανά 20.8 λεπτά), ήταν σπουδαίος φέτος με 59 συμμετοχές στην αρχική πεντάδα στο πλευρό του Αντετοκούνμπο (14.6 πόντοι, 39.3% στο τρίποντο, 9.1 ριμπάουντ ανά 28.2 λεπτά), στη σειρά με τους Μπόστον Σέλτικς έπεσε στους 9.8 πόντους και τα 9.5 ριμπάουντ με μόλις 16% από την περιφέρεια, ωστόσο οι Μπακς τον χρειάζονται περισσότερο για την κανονική περίοδο και για την διαχείριση των Γιάννη - Λόπεζ και λιγότερο για τα playoffs στα οποία ούτως ή άλλως οι σταρ παίζουν περισσότερα λεπτά και το ροτέισον είναι πιο σφιχτό. Από την δική του απόφαση θα κριθούν πολλά. Στο Μιλγουόκι περνάει καλά, όμως κάποια στιγμή πρέπει και να πληρωθεί. Και η νυν ομάδα του μάλλον δεν έχει αυτά που εκείνος σκοπεύει να αναζητήσει στην αγορά.

Όσο για την θέση του σούτινγκ γκαρντ; Όταν οι Μπακς απέκτησαν τον Γκρέισον Άλεν δίνοντας ένα κομμάτι ψωμί στους Μέμφις Γκρίζλις, πίστεψαν ότι χτύπησαν φλέβα χρυσού. Ο 26χρονος two-way γκαρντ μπήκε εντυπωσιακά στη σεζόν, είχε 17.2 πόντους με 48% στο τρίποντο σε μια δεκάδα αγώνων από τα τέλη του Οκτώβρη μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη, από εκεί και πέρα όμως έζησε με τεράστια σκαμπανεβάσματα. Ανέβαζε ρυθμό όταν έλειπε κάποιος, δυσκολευόταν όταν το ρόστερ ήταν σχεδόν πλήρες. Στο Μιλγουόκι τον στήριξαν, του έδωσαν διετή επέκταση, τον προτίμησαν από τον Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο (ίσως αυτός να είχε βοηθήσει σημαντικά περισσότερο απέναντι στη Βοστώνη), όμως τον είδαν να έχει 5.7 πόντους στη σειρά με τους Σέλτικς με μόλις 5/20 τρίποντα.

Ο Άλεν είναι ένας καλός παίκτης για την κανονική περίοδο, ενδεχομένως για τον ρόλο του όγδοου παίκτη αν θεωρήσουμε ότι σε αυτή την ομάδα έκτος ήταν ο Πόρτις (με τον Λόπεζ υγιή) και έβδομος ο Κόνατον, έχει συμβόλαιο και θα μείνει, όμως οι Μπακς πρέπει να βρουν κάποιον αν όχι καλύτερο, τουλάχιστον ισάξιο που θα τον ανταγωνιστεί και θα τον πιέσει να εξελιχθεί στον παίκτη που έχουν ανάγκη στο Μιλγουόκι. Στον παίκτη που μπορούσε να τους εκτοξεύσει, αλλά δεν βοήθησε.

Άρα; Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Έναν χρόνο μετά από τον άθλο της κατάκτησης του δεύτερου πρωταθλήματος στην ιστορία τους, οι Μπακς έμειναν με την πικρή γεύση όχι της αποτυχίας, αλλά της αδυναμίας τους να καλύψουν την απουσία του Κρις Μίντλετον. Έχουν αυτή την δικαιολογία, όπως είχαν και το δικαίωμα στην αποτυχία no matter what. Αυτό που μάλλον δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν, είναι να θεωρήσουν ότι πρέπει να σπάσουν αυτόν τον κορμό που τους οδήγησε στην κορυφή του παγκόσμιου μπάσκετ. Δεν έχουν, φυσικά, το δικαίωμα να σπαταλήσουν και τα καλά χρόνια του παίκτη που τους γιγάντωσε, γι' αυτό και θα πρέπει να δουλέψουν μεθοδικά στη διάρκεια της offseason για να στελεχώσουν το ρόστερ με όσο το δυνατόν πιο ποιοτικό τρόπο.

Στο ξεκίνημα της σεζόν 2022/23 ο Γιάννης θα βαδίζει προς τα 28 και προς την πιο παραγωγική φάση της καριέρας του, ο Χόλιντεϊ θα είναι 32 και σύμφωνα με την φετινή του εικόνα μόνο... παλαίμαχος δεν είναι, ενώ ο Μίντλετον θα είναι 31 και θα παραμένει στην καλή φάση της πορείς του στο NBA. Η Big Three θα είναι σε ηλικία πρωταθλητισμού, ο Λόπεζ μόλις έγινε 34 και έχει ακόμη μια-δυο καλές σεζόν μπροστά του, ο Πόρτις είναι 27, ο Κόνατον 29 κι ο Άλεν βαδίζει κι αυτός προς τα 27.

Οι Μπακς δεν είναι γερασμένοι, ξέρουν τι σημαίνει πρωταθλητισμός, ξέρουν ότι το παράθυρό τους δεν έχει κλείσει, ξέρουν ωστόσο ότι ο ανταγωνισμός έχει εκτοξευθεί και σε αυτό το γκρουπ των 15 ομάδων που ξεχώρισαν φέτος (Χιτ, Σέλτικς, Σίξερς, Ράπτορς, Μπουλς, Νετς, Σανς, Γκρίζλις, Γουόριορς, Μάβερικς, Τζαζ, Νάγγετς, Τίμπεργουλβς, Πέλικανς) μπορούν να προστεθούν και μερικές ακόμη όπως οι Καβαλίερς, οι Χόρνετς, οι Κλίπερς, οι Λέικερς, οι Σπερς, οι Μπλέιζερς.

Δεν υπάρχει λόγος για να γκρεμίσουν όσα έχουν χτίσει, αν το κάνουν αυτό θα πρέπει πιθανότατα να "ξοδέψουν" ένα-δύο από τα καλύτερα χρόνια του Αντετοκούνμπο μέχρι να επανέλθουν, αλλά δεν πρέπει και να επαναπαυθούν ή να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά την δικαιολογία του τραυματισμού του Κρις Μίντλετον για το κλείσιμο της φετινής περιόδου. Αν το κάνουν αυτό, τότε την επόμενη περίοδο θα κάνουν βήματα προς τα πίσω.

TAGS ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ NBA ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ