ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έμερσον Παλμιέρι: "Παγκοσμίου επιπέδου το δίδυμο Σωκράτη - Μανωλά"

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΕΛΛΑΔΑ - ΒΕΛΓΙΟ  / WORLD CUP / PRELIMINARY / GREECE - BELGIUM (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΕΛΛΑΔΑ - ΒΕΛΓΙΟ / WORLD CUP / PRELIMINARY / GREECE - BELGIUM (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο νικητής του Europa League με τη φανέλα της Τσέλσι, Έμερσον, μιλά στο Sport24.gr για την τρέλα του Μαουρίτσιο Σάρι για το τσιγάρο και το ποδόσφαιρο, τον Εντέν Αζάρ, και πλέκει το εγκώμιο των Παπασταθόπουλου - Μανωλά ενόψει του Ελλάδα - Ιταλία.

Ήταν αυτός που έκανε τη σέντρα από αριστερά τέσσερα λεπτά μετά από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου στο Μπακού για να πιάσει την κεφαλιά ο Ολιβιέ Ζιρού και ν' ανοίξει το σκορ και το δρόμο για την επικράτηση (4-1) της Τσέλσι επί της Άρσεναλ στον τελικό του Europa League.

Ο Έμερσον Παλμιέρι πήγε το καλοκαίρι του 2018 στο Λονδίνο, αποτελώντας προσωπική εισήγηση του προπονητή των μπλε, Μαουρίτσιο Σάρι.

Ο 60χρονος Ναπολιτάνος μπορεί να μην τον είχε παίκτη στο παρελθόν, τον γνώριζε ωστόσο από τις μονομαχίες της Νάπολι με τη Ρόμα στη Serie A.

Ο 24χρονος Βραζιλιάνος αριστερός μπακ γεννήθηκε στο Σάο Πάουλο και ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής της Σάντος.

Το 2011 προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα, στην οποία έμεινε μέχρι το 2014. Η Παλέρμο τον απέκτησε δανεικό για μία σεζόν, η Ρόμα τον αγόρασε ομως το επόμενο καλοκαίρι (2015) και τον κράτησε στην Αιώνια Πόλη για τρία χρόνια.

Μέχρι, δηλαδή, να τον πάρει ο Σάρι μαζί του στο Λονδίνο πέρυσι τέτοια εποχή. Μπορεί να είναι Βραζιλιάνος και να αγωνίστηκε στην Κ17 της σελεσάο, αλλά φορά πλέον το εθνόσημο της Ιταλίας.

Το 2017 απέκτησε ιταλική υπηκοότητα και κλήθηκε κατόπιν εισήγησης του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού, Τζαν Πιέρο Βεντούρα.

Chelsea's Ruben Loftus-Cheek, right, celebrates with teammates Eden Hazard, center, and Emerson, left, after scoring his sides third goal during the English Premier League soccer match between Chelsea and Brighton & Hove Albion at Stamford Bridge stadium in London, Wednesday, April 3, 2019. (AP Photo/Frank Augstein)
Chelsea's Ruben Loftus-Cheek, right, celebrates with teammates Eden Hazard, center, and Emerson, left, after scoring his sides third goal during the English Premier League soccer match between Chelsea and Brighton & Hove Albion at Stamford Bridge stadium in London, Wednesday, April 3, 2019. (AP Photo/Frank Augstein) AP

Ο Έμερσον Παλμιέρι (αριστερά) πανηγυρίζει με τον Λόφτους Τσικ

Το ντεμπούτο του με τη σκουάντρα ατζούρα μετατέθηκε λόγω τραυματισμών μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2018 - με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι πλέον στον πάγκο - όταν και πέρασε ως αλλαγή στη θέση του Ντομένικο Κρισίτο στο ματς με την Πορτογαλία για το Nations League.

Θα έλθει σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα για το ματς με την Ιταλία (8/6) στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής των προκριματικών του Euro 2020.

To Sport24.gr συνομίλησε τηλεφωνικά μαζί του λίγο μετά από τον θρίαμβο των μπλε στο Αζερμπαϊτζάν και την κατάκτηση του Europa League.

Ο Έμερσον αποκάλεσε "φαινόμενο" τον συμπαίκτη του, Εντέν Αζάρ, ο οποίος εδώ και λίγες ώρες ανήκει στη Ρεάλ, ενώ αποθέωσε τον Ναπολιτάνο τεχνικό του για τον οποίον υποστήριξε πως τσιγάρο και ποδόσφαιρο πάνε μαζί!

Έπλεξε το εγκώμιο της Εθνικής Ελλάδας και συγκεκριμένα του κεντρικού αμυντικού διδύμου που συνθέτουν οι Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Κώστας Μανωλάς, αλλά και του συμπατριώτη του εξτρέμ του ΠΑΟΚ, Λέο Ζαμπά, τον οποίον αντιμετώπισε στους ομίλους του Europa League κι έχουν τον ίδιο ατζέντη (Λέο Κορνασίνι της Elenko).

- Η πρώτη σου σεζόν στην Αγγλία κλείνει μ' ένα τρόπαιο. Αισθάνεσαι δικαιωμένος ή έχεις μετανιώσει που άφησες τη Ρόμα πέρυσι για την Τσέλσι;

"Αισθάνομαι δικαιωμένος που επέλεξα την Τσέλσι την περυσινή σεζόν. Από την πρώτη στιγμή ήξερα ότι ήταν το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα μου. Το τέλος της χρονιάς δικαίωσε την επιλογή μου. Θεωρώ τη σεζόν μας καλή, αν και δεν ήταν εύκολη στη διάρκειά της. Το Europa League ήταν η ανταμοιβή για εμάς, για τον προπονητή μας".

- Έχεις παίξει τόσο στη Serie A, όσο και στην Premier League. Πιο δύσκολη "πίστα";

"Τόσο το αγγλικό, όσο και το ιταλικό πρωτάθλημα βρίσκονται στο πλέον υψηλό επίπεδο που υπάρχει. Η γνώμη μου είναι ότι η Premier League είναι πιο δυνατή ως λίγκα κι αυτό γιατί επενδύονται περισσότερα χρήματα από τις ομάδες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι το πιο δύσκολο πρωτάθλημα στον κόσμο".

- Ο Εντέν Αζάρ αποχαιρέτησε την Τσέλσι. Φέρεται να είναι κοντά στη Ρεάλ. Μπορεί να φθάσει στο επίπεδο του Κριστιάνο και του Μέσι;

"Ο Αζάρ έδειξε ότι είναι φαινόμενο. Το απέδειξε ακόμη μια φορά. Σαφώς και μπορεί να φθάσει στο επίπεδο του Μέσι και του Κριστιάνο. Σύμφωνοι ότι δεν έχει τις ίδιες κατακτήσεις τίτλων, αλλά ατομικά βρίσκεται κατά την άποψή μου στο top-5 του κόσμου".

Chelsea's Eden Hazard, left, celebrates with Chelsea's Emerson after scoring his side's opening goal during the English Premier League soccer match between Chelsea and Wolverhampton Wanderers at Stamford Bridge stadium in London, Sunday, March 10, 2019. (AP Photo/Matt Dunham)
Chelsea's Eden Hazard, left, celebrates with Chelsea's Emerson after scoring his side's opening goal during the English Premier League soccer match between Chelsea and Wolverhampton Wanderers at Stamford Bridge stadium in London, Sunday, March 10, 2019. (AP Photo/Matt Dunham) AP

Οι δρόμοι θα χωρίσουν για Εντέν Αζάρ και Έμερσον Παλμιέρι

- Μαουρίτσιο Σάρι. Τι σημαίνει για σένα;

"Ο Σάρι είναι πολύ σημαντικός προπονητής στην καριέρα μου. Το αξίζε αυτό το τρόπαιο γι' όλα αυτά που έχει κάνει. Θα τον έχω πάντα μέσα στην καρδιά μου".

- Περισσότερο εθισμένος είναι στο τσιγάρο ή στο ποδόσφαιρο;

"Όσο του αρέσει το τσιγάρο, του αρέσει και το ποδόσφαιρο (γέλια). Μελετά ατελείωτες ώρες για το ποδόσφαιρο. Για τον Σάρι το τσιγάρο και το ποδόσφαιρο πάνε μαζί. Είναι εθισμένος και στα δύο. Βέβαια είναι ξεκάθαρο ότι το ποδόσφαιρο είναι πιο ωφέλιμο από το τσιγάρο (γέλια). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σεβαστούμε τη συνήθειά του αυτή".

- Ελλάδα. Το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό σου;

"Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα, αυτό είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό. Αλλά και ποδοσφαιρικά, βλέπουμε ότι οι ομάδες της αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια. Ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα φέτος, οπότε υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός και δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός. Αυτό κάνει καλό στο πρωτάθλημα. Δεν είχα ποτέ πρόταση, ούτε συζητήσεις με ελληνική ομάδα".

- Σε λίγες ημέρες θα βρίσκεσαι στη χώρα μας. Πώς βλέπεις το ματς;

''Δεν θα είναι εύκολο ματς, αντίθετα το περιμένω δύσκολο. Τη σεβόμαστε ως εθνική ομάδα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού και στα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτό κάτι δείχνει".

- Πιο επικίνδυνος Έλληνας παίκτης για τους Ιταλούς;

"Δεν ξεχωρίζω κάποιον ατομικά, έστω κι αν υπάρχουν παίκτες με ποιότητα. Το σύνολο, νομίζω, αποτέλεσε δύναμη της εθνική σας ομάδας. Η άμυνα παραδοσιακά ήταν η δυνατή γραμμή.

Italy's Emerson Palmieri , right, passes Jorginho as he runs to change his shorts that ripped during the UEFA Nations League soccer match between Portugal and Italy at the Luz stadium in Lisbon, Monday, Sept. 10, 2018. (AP Photo/Armando Franca)
Italy's Emerson Palmieri , right, passes Jorginho as he runs to change his shorts that ripped during the UEFA Nations League soccer match between Portugal and Italy at the Luz stadium in Lisbon, Monday, Sept. 10, 2018. (AP Photo/Armando Franca) AP

Ζορζίνιο και Έμερσον Παλμιέρι. Συμπαίκτες στην Τσέλσι. Συμπατριώτες (Βραζιλιάνοι). Συμπαίκτες και στην εθνική Ιταλίας.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος κι ο Κώστας Μανωλάς είναι δίδυμο παγκοσμίου επιπέδου. Τον Κώστα τον γνώριζα από την Ιταλία. Με τον Σωκράτη δεν είχα παίξει αντίπαλος, αλλά τον έβλεπα να παίζει με την Ντόρμτουντ. Είναι βασικός στην Άρσεναλ και για να είσαι βασικός σε μια τέτοια ομάδα πρέπει να είσαι τοπ-επιπέδου. Το διαπίστωσα φέτος όταν παίξαμε αντίπαλοι".

- 'Επαιξες κι αντίπαλος με τον ΠΑΟΚ στη φάση των ομίλων. Ποιον ξεχώρισες;

"Τους δύο συμπατρίωτες μου. Ο Λέο Μάτος προσφέρει πολλή εμπειρία στην ομάδα. Φαίνεται ακόμη και σε ματς με μεγαλύτερους αντιπάλους.

Ο ΠΑΟΚ είναι τυχερός που έχει τον Λέο Ζαμπά. Είναι εκρηκτικός εξτρέμ. Μπορεί να είναι μικρός σε ηλικία, θεωρώ όμως ότι έχει όλα τα εφόδια και είναι έτοιμος να παίξει σε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα".

Photo credits: AP Images

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ