ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Υπόμνημα σε ΣτΕ

Υπόμνημα σε ΣτΕ
Βοτανικος

Νέο υπόμνημα στο ΣτΕ, την μέρα που έληγε η προθεσμία από την ΠΑΕ. Εκτός Καραγκούνης-Μάντζιος

α) την εκτίμηση της διπλής ανάπλασης υπό το πρίσμα του περιβαλλοντικού "ισοζυγίου" και της αρχής της "πολεοδομικής βιωσιμότητας".
β) τη συνταγματικότητα της ρύθμισης της διπλής ανάπλασης με τυπικό νόμο και
γ) τη συμβατότητα των επίμαχων διατάξεων του Νόμου 3481/2006 με το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο.
Τα επιμέρους επιχειρήματα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός συνοψίζονται ως εξής:

1. Τα περιβαλλοντικά οφέλη από την ολοκλήρωση του σχεδίου διπλής ανάπλασης είναι θετικά. Αυτό πιστοποιείται από την ποιοτική στάθμιση των αλλαγών που επέρχονται στις δύο περιοχές της διπλής ανάπλασης (Λ. Αλεξάνδρας- Βοτανικός) και, εν γένει, στο οικοσύστημα του λεκανοπεδίου Αττικής, την πραγματική περιβαλλοντική κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές αυτές και τα οικονομικά δεδομένα που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του σχεδίου διπλής ανάπλασης.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκτιμά ότι η νομιμότητα μίας πολεοδομικής λύσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποτελεσματικότητα και, συνακόλουθα, με τη βιωσιμότητα της λύσης αυτής. Με άλλα λόγια το σχέδιο της διπλής ανάπλασης είναι ένα πρωτότυπο σχέδιο περιβαλλοντικά ισχυρό, άμεσα πραγματοποιήσιμο και οικονομικά βιώσιμο.

2. Σε ότι αφορά στη θέσπιση των επίμαχων ρυθμίσεων με τυπικό νόμο (Ν. 3481/2006), ο οποίος ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Βουλής, η ΠΑΕ ΠΑΟ υποστηρίζει ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, διότι δεν υπήρχε προηγουμένη συνήθης διοικητική διαδικασία ικανή να στηρίξει ένα τόσο σύνθετο σχέδιο διπλής ανάπλασης, το οποίο απαιτεί τη σύμπραξη και συντονισμό μεγάλου αριθμού δημοσίων και ιδιωτικών φορέων.

Ταυτόχρονα, η διπλή ανάπλαση αποτελεί μία συνδυαστική πολεοδομική παρέμβαση δύο περιοχών που δεν θα μπορούσε η μία να γίνει χωρίς την άλλη. Περαιτέρω, η ανάγκη περιβαλλοντικής αναβάθμισης των δύο υποβαθμισμένων πόλων του σχεδίου της διπλής ανάπλασης συνιστά λόγο κατεπείγοντος που δικαιολογεί την επέμβαση του ίδιου του Νομοθέτη.

3. Τέλος, το σχέδιο διπλής ανάπλασης θεσπίστηκε σύμφωνα και με τις επιταγές του κοινοτικού δικαίου. Ειδικότερα, πριν από την δημοσίευση του Ν. 3481/2006 δεν ήταν απαραίτητη η εκπόνηση στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης κατά τα οριζόμενα στην Οδηγία 2001/42/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι οι ρυθμίσεις του νόμου αυτού δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω Οδηγίας.

Εξάλλου, ούτε εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά τα οριζόμενα στην Οδηγία 85/337/ΕΟΚ, ήταν αναγκαία πριν από την ψήφιση του Ν. 3481/2006. Σύμφωνα με τη πάγια νομολογία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ορθώς, ο νομοθέτης προέβλεψε ότι η μελέτη αυτή θα πρέπει να εκπονηθεί στο στάδιο οριστικοποίησης των σχετικών έργων, οπότε θα γίνουν πλήρως αντιληπτές οι όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις (κάτι που ήδη έχει κάνει η πράξη η ΠΑΕ).

Τα παραπάνω καταδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός "κυνηγάει" και παραμένει, προσηλωμένη στο στόχο της να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή του νέου της γηπέδου στο Βοτανικό αντιλαμβανομένη την σημασία της ανάγκης προστασίας του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και σεβόμενη βέβαια την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Την ίδια ώρα όμως και εφόσον ο νόμος 3481/2006 είναι ακόμη σε ισχύ συνεχίζει κανονικά τις κινήσεις της για την πρόοδο του έργου γεγονός που αποδεικνύεται και από την έντονη κινητικότητα που επέδειξε και αυτήν την εβδομάδα το επιτελείο του γηπέδου.

Εκτός οι "Κάρα" και Μάντζιος

Την Παρασκευή, οι ποδοσφαιριστές του Τεν Κάτε ξεκίνησαν την προπόνηση με το καθιερωμένο ζέσταμα και ταχύτητες και στην συνέχεια δούλεψαν σε εναλλασσόμενα γκρουπ πάνω σε σέντρες-σουτ και δίτερμα.

Ατομικά προπονήθηκαν οι Λεοντίου, Μάντζιος, Καραγκούνης, Μάτος και Βύντρα, κάτι που δείχνει ότι οι "Κάρα" και Μάντζιος θα μείνουν εκτός αποστολής ενόψει του αγώνα στην Τρίπολη.
























TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ