ΝΟΤΙΓΧΑΜ

Υπάρχει λόγος που οι νεοφώτιστοι της Premier League παίρνουν τα 200 εκατομμύρια λίρες

Nottingham Forest's Sam Surridge celebrates after scoring his team's first goal during the English FA Cup fifth round soccer match between Nottingham Forest and Huddersfield Town, at the City Ground, in Nottingham, England, Monday, March 7, 2022. (AP Photo/Rui Vieira)
Nottingham Forest's Sam Surridge celebrates after scoring his team's first goal during the English FA Cup fifth round soccer match between Nottingham Forest and Huddersfield Town, at the City Ground, in Nottingham, England, Monday, March 7, 2022. (AP Photo/Rui Vieira) © 2022 RUI VIEIRA / AP IMAGES

Η Premier League είναι χρυσοφόρα αλλά και μια πολύ δύσκολη κατηγορία για τους νεοφώτιστους. Τα ασανσέρ της τελευταίας δεκαετίας και το έπος της Λέστερ, ενώ το Νότιγχαμ πανηγυρίζει ακόμη την ιστορική επιστροφή της Φόρεστ μετά από 23 χρόνια.

Η Νότιγχαμ ξαναβρέθηκε στην Premier League μετά από 23 χρόνια, οι οπαδοί της που πήγαν στο Γουέμπλεϊ αλλά και όσοι είδαν τον τελικό των playoffs με την Χάντερσφιλντ (1-0) δάκρυσαν την ώρα που ο Τζόναθαν Μος σφύριζε τη λήξη του αγώνα των 200 εκατομμυρίων και ο Βαγγέλης Μαρινάκης στα επινίκια της μεγάλης νίκης υποσχόταν μετά την άνοδο και τους τίτλους "που έρχονται".

Για τους παλιότερους η Φόρεστ είναι πάντα η "ομάδα του Μπράιαν Κλαφ", που μαζί με τον αιώνιο βοηθό του Πίτερ Τέιλορ, τρεις μήνες μετά την μόλις 44 ημερών περιπέτειά τους στην Leeds "Dumned" United, περνούσαν την πύλη του ιστορικού Σίτι Γκράουντ. Ήταν 6 Ιανουαρίου 1975. Η Νότιγχαμ έπαιζε ακόμα στην Β Εθνική και ο Κλαφ που ήθελε να αφήσει πίσω του το φιάσκο της Λιντς, βάλθηκε να σκαρώσει ένα ποδοσφαιρικό θαύμα.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, η Νότιγχαμ αφού πρώτα ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία (το 1977, σαν τρίτη της β' κατηγορίας) πήρε το πρωτάθλημα Αγγλίας το 1978 και πήρε δυο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών (1979 και 1980)! Πίτερ Σίλτον, Βιβ Άντερσον, Κενι Μπαρνς, Άρτσι Γκέμιλ, Γκάρι Μπερτλς, Τόνι Γούντκοκ, Πίτερ Γουίδ, Τζον Ρόμπερτσον, Τρέβορ Φράνσις, είναι μερικά από τα ονόματα των τρομερών παιδιών του Κλαφ, που έκαναν τη Φόρεστ διάσημη σε όλη την Ευρώπη.

Αυτή η πενταετία (1975-80) με τους δυο αξέχαστους τελικούς και τα χρυσά 1-0 (κόντρα στην Μάλμοε και το Αμβούργο) για τους 55άρηδες-60άρηδες που τότε ήταν έφηβοι, έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη και η αύρα ενός ένδοξου παρελθόντος ακολουθούσε διαχρονικά το ιστορικό κλαμπ.

Τζον Ρόμπερτσον (αριστερά), Ιαν Μπόγερ και Κένι Μπαρνς πανηγυρίζουν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της Νότιγχαμ, μετά το 1-0 επί της Μάλμοε το 1979 στο Μόναχο
Τζον Ρόμπερτσον (αριστερά), Ιαν Μπόγερ και Κένι Μπαρνς πανηγυρίζουν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της Νότιγχαμ, μετά το 1-0 επί της Μάλμοε το 1979 στο Μόναχο ASSOCIATED PRESS

Η Νότιγχαμ είχε υποβιβαστεί στην πρώτη διοργάνωση της Πρέμιερ Λιγκ (1992-93), επέστρεψε αμέσως, βγήκε ξανά στην Ευρώπη, έπεσε ξανά το 1997, επέστρεψε ξανά, για να πέσει οριστικά το 1999 όταν άρχισε άρχισε η δίνη των αγωνιστικών και οικονομικών προβλημάτων, ειδικά μετά την κατάρρευση της ITV,που συμπαρέσυρε στην καταστροφή μια σειρά από ομάδες.

Η επιστροφή της στην Premier League, όπως και να' χει, είναι ένα σπουδαίο γεγονός για την μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Εκτός όμως από ιστορία το ποδόσφαιρο στην Αγγλία είναι και μπίζνες, εξ ου και το τεράστιο "πακέτο" που εισπράττει (κυρίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα) κάθε νεοφώτιστη ομάδα της Premier League. Τα συνολικά έσοδα της επόμενης τριετίας προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια λίρες (!) και το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου μοιάζει με την κότα που γεννάει χρυσά αυγά.

Από την άλλη κανείς δεν εγγυάται ότι μια ομάδα που ανεβαίνει από την Championship στην Premier League εξασφαλίζει και την παραμονή της στο πρωτάθλημα των μεγάλων, έχοντας ταυτόχρονα και τα έσοδα που προσφέρει η συμμετοχή στους 20 καλύτερους του νησιού. Μόνο, που οι τρεις τελευταίοι, κάθε χρόνο, τέτοια εποχή χαιρετάνε το τρένο και πρέπει να προσαρμόζουν τα μπάτζετ τους ανάλογα.

Τα χρήματα και τα ασανσέρ

Πόσο μεγάλη είναι η διαφορά; Αρκεί να σας πούμε ότι η Νότιγχαμ που ανέβηκε φέτος ως τρίτη ομάδα της Τσαμπιονσίπ είχε ένα ρόστερ αξίας 75.8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το αντίστοιχο της Νόριτς (της τρίτης ομάδας που υποβιβάστηκε από την Premier League) ήταν διπλάσιο (146, 75 εκατ)!

Καταλαβαίνει κανείς ότι δεν παίρνουν... τζάμπα τα χρήματα για τη συμμετοχή τους στην Premier League οι νεοφώτιστοι. Πρέπει να δημιουργήσουν και την ανάλογη ομάδα, ώστε να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες δυσκολίες που έχουν τα σαλόνια της Premier League. Οι διαφορές της πρώτης με την δεύτερη κατηγορία είναι τεράστιες και συνήθως όσοι ανεβαίνουν, βάζουν ως πρώτο στόχο την παραμονή τους.

Ο ανταγωνισμός άλλωστε είναι τεράστιος και δεν είναι ασυνήθιστο οι ομάδες που ανεβαίνουν, την επόμενη ή μέσα στις δυο-τρεις επόμενες να υποβιβάζονται. Σημειώστε ότι την τελευταία δεκαετία:

  • Η Φούλαμ που ανέβηκε φέτος από την Championship (ως πρωταθλήτρια) το κάνει για τρίτη φορά. Άλλες τόσες έχει υποβιβαστεί από τηνPremier League
  • Η Νόριτς υποβιβάστηκε (από την Premier League) για 4η φορά. Άλλες τρεις έχει κερδίσει την άνοδό της, σε ένα μοναδικό πάνω - κάτω στις δυο κατηγορίες.
  • Δυο ανόδους και έναν υποβιβασμό μετράει η Μπόρνμουθ, η οποία θα παίζει και αυτή του χρόνου στην Premier League.
  • Δυο φορές έχει ανέβει και έχει πέσει η Γουότφορντ η οποία φέτος έπεσε στην Championship.

Υπάρχουν, βέβαια, και χειρότερα. Αν δει κανείς το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ Sunderland Till Die θα θυμάται ότι η κινηματογράφηση της σεζόν 2018-19 ξεκίνησε με στόχο να καταγράψει την πορεία επανόδου στην Premier League και εν τέλει η ιστορική ομάδα υποβιβάστηκε στην League 1 (τρίτη κατηγορία). Παρεμπιπτόντως φέτος πήρε το εισιτήριο για την Championship, μαζί με την Γουίγκαν που το 2013 είχε υποβιβαστεί από την Premier League και κατρακύλησε δυο κατηγορίες κάτω...

Το έπος της Λέστερ

Δεν γίνονται, όμως, όλα τα κλαμπ ασανσέρ. Να πηγαινοέργονται από την Premier League στην Championship. Το παράδειγμα της Λέστερ είναι το κορυφαίο. Το 2014 ανέβηκε από την Championship, επιστρέφοντας μετά από δέκα χρόνια στην Premier League και δυο χρόνια αργότερα κατακτούσε το πρωτάθλημα! Ένα πραγματικό έπος, που έτσι κι αλλιώς παιζόταν 5.000 προς ένα και πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί.

Η Λιντς, επίσης. Ανέβηκε το 2020 μετά από 16 χρόνια. Αν και φέτος κινδύνευσε αρκετά, μετράει πλέον δυο σεζόν στην Premier League, με τον Μαρσέλο Μπιέλσα να υπογράφει την επιστροφή της με ωραία μπάλα και 170 αγώνες πριν αποχωρήσει τον Φεβρουάριο που μας πέρασε.

Αλλά και η Γουλβερχάμπτον (προβιβάστηκε το 2018) με την Άστον Βίλα (επανήλθε στην Πρέμιερ, ένα χρόνο μετά) μπόρεσαν να σταθεροποιηθούν και παίζουν κανονικά με τις ομάδες της ελίτ, όπως και η Μπράιτον (κέρδισε την άνοδό της το 2017 μετά από 34 χρόνια).

✏ Από τις ομάδες που πήραν το εισιτήριο για την Premier League τη σεζόν 2020-21, μόνο η Μπρέντφορντ κατάφερε να παραμείνει (χωρίς προβλήματα) στην κατηγορία. Τερμάτισε στην 13η θέση. Το ρόστερ της κοστολογήθηκε στα 230 εκατομμύρια ευρώ!

Προς το παρόν το Νότιγχαμ πανηγυρίζει ακόμη, καθώς την Δευτέρα υποδέχθηκε την ομάδα στην παραδοσιακή παρέλαση για την άνοδο, κάνει όνειρα για την Premier League, αλλά όλοι ξέρουν ότι το νέο πρωτάθλημα δεν θα' ναι παίξε γέλασε!

TAGS ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΑΓΓΛΙΑ PREMIER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ