ΑΓΓΛΙΑ

Χάντερσφιλντ - Νότιγχαμ 0-1: Η Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη επέστρεψε στην Premier League μετά από 23 χρόνια

Huddersfield Town's English defender Levi Colwill reacts on the pitch after scoring an own goal during the English Championship play-off final football match between Huddersfield Town and Nottingham Forest at Wembley Stadium in London, on May 29, 2022. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE  - NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Huddersfield Town's English defender Levi Colwill reacts on the pitch after scoring an own goal during the English Championship play-off final football match between Huddersfield Town and Nottingham Forest at Wembley Stadium in London, on May 29, 2022. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE ADRIAN DENNIS/AFP

Η Νότιγχαμ Φόρεστ επιβλήθηκε με 1-0 της Χάντερσφιλντ στον τελικό playoffs ανόδου αξίας 193 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε χώρα στο "Γουέμπλεϊ" και πανηγύρισε την επιστροφή της στην Premier League μετά από 23 χρόνια αναμονής.

Τα χρόνια της υπομονής, της προσμονής και της λαχτάρας για τους οπαδούς της Νότιγχαμ Φόρεστ έλαβαν τέλος το απόγευμα της Κυριακής (29/5). Η ομάδα του Στιβ Κούπερ έκαμψε με 1-0 την αντίσταση της Χάντερσφιλντ στον μεγάλο τελικό της ανόδου που διεξήχθη στον Γουέμπλεϊ παρουσίας 80.019 θεατών και επέστρεψε στην μαγική Premier League μετά από 23 χρόνια απουσίας, ακολουθώντας τις Φούλαμ και Μπόρνμουθ που είχαν πάρει το απευθείας εισιτήριο για τα μεγάλα σαλόνια.

Οι ρεντς, στο διοικητικό τιμόνι των οποίων βρίσκεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης και ειδικά στο πρώτο μέρος, με το χρυσό γκολ να έρχεται στο 43ο λεπτό, μέσω αυτογκόλ του Κόλγουιλ.

Η Χάντερσφιλντ από την πλευρά της κατέκτησε την 3η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος αφήνοντας στην 4η την Νότιγχαμ, με τον ιστορικό σύλλογο (δις πρωταθλητές Ευρώπης το 1979 και το 1980) να αποδεικνύεται όμως πιο ανθεκτικός στα playoffs και μετά απο την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά να ρίχνει νοκ-άουτ και τους "terriers" και να επιστρέφει στην κατηγορία των μεγάλων στο πρώτο της ματς στο "ναό του ποδοσφαίρου" μετά από 30 χρόνια.

Πέρα μάλιστα από το τεράστιο πρεστίζ που είχε για τους ρεντς ο προβιβασμός, τούς έφερε και ένα τεράστιο κέρδος στα ταμεία τους, που ανέρχεται σε ένα ποσό ύψους 193 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ματς

Το ξεκίνημα του τελικού ήταν νευρικό και για τις δύο ομάδες με αποτέλεσμα να μην καταγραφεί ούτε μία φάση άξια αναφοράς στο πρώτο 10λεπτο, με την Νότιγχαμ να έχει την πρώτη μεγάλη φάση στο 12ο λεπτό. Ο Γκάρνερ εκτέλεσε φάουλ από τα αριστερά και ο Γέιτς έπιασε τη γυριστή κεφαλιά, με τη μπάλα να φεύγει δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας της Χάντερσφιλντ που στάθηκε τυχερή στη συγκεκριμένη φάση.

Οι ρεντς απέκτησαν ώθηση από αυτή τη φάση και η συνέχεια τους βρήκε να ελέγχουν το ρυθμό μέσω της κατοχής της μπάλας, για να έχουν στο 21' την δεύτερη τελική τους προσπάθεια, με το σουτ του Γέιτς λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή να φεύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Μέχρι το ημίωρο η ομάδα του Κούπερ ήταν εκείνη που είχε το πάνω χέρι, με τον Σπενς να αποτελεί κινητήριο μοχλό των επιθέσεών της από τα δεξιά, με την Χάντερσφιλντ από την πλευρά της να παίζει αρκετά παθητικά και να περιμένει μέχρι το 33' για την πρώτη δική της απειλή, με το σουτ του Τόμας από πλάγια θέση που εξουδετέρωσε με γροθιές ο Σαμπά.

Στο 38' ο Γουόρντ προσπάθησε να απειλήσει ξανά για τους τυπικά γηπεδούχους αλλά το σουτ του κόντραρε σε σώματα, με την Νότιγχαμ να είναι ωστόσο καλύτερη ως προς τη συνολική εικόνα και να δικαιώνεται στο 43' έστω και με αρκετή δόση τύχης.

Ο Γκάρνερ βρέθηκε σε θέση έξω αριστερά και επιχείρησε το γέμισμα, με τον Κόλγουιλ να προσπαθεί να διώξει αλλά να βάζει λάθος το πόδι του, για να στείλει τη μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας της ομάδας του και να φέρει έκρηξη χαράς και ενθουσιασμού στους φίλους της Νοτιγχαμ.

Το δεύτερο μέρος απέκτησε έναν κάπως πιο γρήγορο ρυθμό στο πρώτο 15λεπτο, χωρίς ωστόσο να έχει μεγάλες φάσεις, με την Νότιγχαμ να απειλεί κυρίως με σουτ εκτός περιοχής που δεν αιφνιδίασαν τον σταθερό Νίκολς, και την Χάντερσφιλντ να ανεβάζει στροφές και να κρατάει περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια της αλλά να αδυνατεί να πατήσει με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή και να φτιάξει καθαρές ευκαιρίες.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως με τη συμπλήρωση 70 λεπτών αγώνα, η Χάντερσφιλντ μετρούσε μόλις 1 τελική στο δεύτερο μέρος έναντι 3 της Νότιγχαμ, που όσο περνούσε η ώρα γέμιζε με αυτοπεποίθηση βλέποντας τον στόχο της Premier League να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Η εικόνα αυτή δεν άλλαξε ούτε στη συνέχεια και αυτό αποτυπώθηκε ανάγλυφα από ένα ακόμα στατιστικό, με την Νότιγχαμ να έχει 2 τελικές εντός εστίας με τη συμπλήρωση 90 λεπτών (η μία κατέληξε στα δίχτυα) και την Χάντερσφιλντ ούτε μία. Τα έξι λεπτά των καθυστερήσεων δεν έφεραν κάποια αλλαγή, με την Νότιγχαμ να έχει τον απόλυτο έλεγχο και να μην απειλείται ουσιαστικά, για να κρατήσει σφιχτά το προβάδισμα μέχρι το τελευταίο σφύριγμα και να ξαναβρεθεί στην κατηγορία των μεγάλων για πρώτη φορά μετά από το 1999.

ΧΑΝΤΕΡΣΦΙΛΝΤ: Νίκολς, Λις, Κόλγουιλ, Σαρ (57' Ράσελ), Άβιλα, Ο'Μπράιεν, Χογκ, Τόφολο, Σινάνι (67' Χολμς), Γουόρντ (67' Ρόουντς), Τόμας

ΝΟΤΙΓΧΑΜ: Σαμπά (90' Χόρβατ), Γουόραλ, Κουκ, ΜακΚένα, Σπενς, Γέιτς, Γκάρνερ, Κόλντμπακ, Ζινκερνάγκελ (74' Λόου), Τζόνσον, Ντέιβις (66' Σάριτζ)

TAGS ΑΓΓΛΙΑ ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ