SERIE A

Τεντέσκο ο... λυτρωτής για Παλέρμο

Τεντέσκο ο... λυτρωτής για Παλέρμο
Μοντέλα-Σαμπντόρια

H Παλέρμο ήταν η νικήτρια στο ντέρμπι του ιταλικού Νότου επικρατώντας με 2-1 της Νάπολι στο "Μπαρμπέρα". Νίκη για Σαμπντόρια με 3-0 επί της Έμπολι, στο ματς που άνοιξε την αυλαία της 12ης αγωνιστικής

Μετά από 35 χρόνια Παλέρμο και Νάπολι διασταύρωσαν ξανά τα ξίφη τους στο "Ρέντσο Μπαρμπέρα" για την κορυφαία κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος, με τους "ροζανέρι" όπως και τότε (1-0), έτσι και τώρα (2-1) να είναι αυτοί που έφυγαν χαρούμενοι από το γήπεδο.
Παρά τις απουσίες των δύο βασικών επιθετικών της, Μίκολι και Αμάουρι (Μπριέντζα και Καβάνι κλήθηκαν να αναπληρώσουν το κενό τους), και το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 55', η ομάδα της Σικελίας δεν κατέθεσε τα όπλα και με ένα δεκάλεπτο ξέσπασμα που είχε για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τζάκομο Τεντέσκο κατάφερε να πάρει μία μεγάλη νίκη από βαθμολογικής και ψυχολογικής άποψης...

Βαθμολογικής, γιατί η Παλέρμο προέρχονταν από πέντε συνεχόμενες ισοπαλίες και έξι συνεχόμενα ματς χωρίς νίκη (η τελευταία της επιτυχία ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν επικράτησε με 2-1 της Μίλαν σε αυτό το γήπεδο), αλλά και ψυχολογικά, με τον ιδιόρυθμο πρόεδρο των "ροζανέρι", Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι, να έχει θέσει αυστηρό τελεσίγραφο στον Κολαντουόνο, πως σε περίπτωση που δεν έρθει σύντομα κάποια νίκη δύσκολα θα συνεχίσει!

Στον αντίποδα, η Νάπολ αν και πάλεψε το ματς, δεν μπόρεσε να αποφύγει τη δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας ήττα της (μετά το 1-0 από τη Φιορεντίνα), με το αποτέλεσμα αυτό να αφήνει τους "παρτενοπέι" τρεις πόντους πίσω από την αποψινή τους αντίπαλο.

Το πρώτο ημίχρονο έληξε με τις δύο ομάδες ισόπαλες χωρίς τέρματα, με τον ρυθμό πάντως του αγώνα να είναι αρκετά καλός, τους δύο γκολκίπερ, Φοντάνα και Ιέτζο, να έχουν πολλή δουλειά και τους παίκτες των "ροζανέρι" εξαιρετική γκίνια, με τους Τεντέσκο και Μπριέντζα να σημαδεύουν μέσα σε διάστημα δύο λεπτών τα δοκάρια της εστίας του Φοντάνα!

Το σκορ άνοιξε τελικά στο 55' από πλευράς Νάπολι, με τον Λαβέτζι να κάνει τη σέντρα από τα δεξιά και τον Μπολιατσίνο να προλαβαίνει την απομάκρυνση της μπάλας από τον Τζακάρντο για να νικήσει με κεφαλιά τον Φοντάντα.

Μπορεί πάντως ο Τζακάρντο να μη βρήκε τη μπάλα, πέτυχε όμως με το παπούτσι του τον σκόρερ της Νάπολι, ο οποίος όχι μόνο δεν πανηγύρισε αλλά χρειάστηκε να βγει με το φορείο προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο (με κάποιους επιδέσμους και ράμματα).

Την ώρα που ο Μπολιατσίνο ξαναέμπαινε στο ματς (57') η Παλέρμο έφτανε στην ισοφάριση... Μετά από σέντρα από τα αριστερά, ο Τεντέσκο έκανε το δυνατό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής με τη μπάλα να βρίσκει την πλάτη αντίπαλου αμυντικού να παίρνει τρομερά φάλτσα και να καταλήγει στο βάθος της εστίας του ανήμπορου να αντιδράσει Ιέτζο.

Στο 66' ολοκληρώθηκε η ανατροπή για τους "ροζανέρι", με τον Τεντέσκο να επωφελείται από το γεγονός ότι έμεινε αφύλακτος μέσα στη μικρή περιοχή των φιλοξενουμένων, και με κοντινή προβολή με το αριστερό μετά από εκτέλεση κόρνερ έκανε το 2-1, σκορπώντας τον ενθουσιασμό στους φίλους των Σικελών.

Στο έβδομο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων πάντως, η Νάπολι θα μπορούσε να είχε φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας από το "Μπαρμπέρα", αρκεί η κεφαλιά του Πάολο Καναβάρο μετά από τη σέντρα του Λαβέτζι να μην κατέληγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Φοντάνα, αλλά λίγα εκατοστά πιο κάτω.

Στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης το γεγονός ότι ο τεχνικός της Νάπολι, Έντι Ρέζα (συμπλήρωσε 700 παιχνίδια στον πάγκο ομάδων της Serie A) είχε δώσει το "παρών" και στην αμέσως προηγούμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων πριν από 35 χρόνια, τότε που ως παίκτης είχε αγωνιστεί ως αλλαγή φορώντας τη φανέλα της Παλέρμο!

Δεύτερη σερί "τριάρα" για Σαμπντόρια

Μετά την Κάλιαρι, ήταν η σειρά της Έμπολι να υποταχθεί στην ανωτερότητα της Σαμπντόρια. Η ομάδα του Βάλτερ Νοβελίνο επικράτησε με 3-0 της Έμπολι στο "Λουίτζι Φεράρις" και πανηγύρισε τη δεύτερη σερί νίκη της στο φετινό Καμπιονάτο, με την ομάδα της Τοσκάνης να παραμένει κάτω από την επικίνδυνη ζώνη της βαθμολογίας.

Η ομάδα του Βάλτερ Νοβελίνο ευτύχησε να ανοίξει το σκορ μόλις στο 5', με την βοήθεια παίκτη της... Έμπολι. Μετά την εκτέλεση φάουλ από τον Βόλπι η μπάλα έφτασε στον Μάτζο, με το πλασέ του τελευταίου να βρίσκει και στον Τζακομάτζι, πριν καταλήξει στα δίχτυα.

Η Έμπολι έχασε ευκαιρίες με τους Τόστο και Πότζι να φέρει το ματς στα ίσια, με την ομάδα της Έμπολι να "τιμωρείται" για την αστοχία της στην επίθεση, καθώς δέχτηκε και δεύτερο τέρμα πέντε λεπτά πριν τη συμπλήρωση του πρώτου μέρους.

Ωραίος συνδιασμός από τους Μάτζο και Σαμάρκο, με τον Μοντέλα να γίνεται ο τελικός παραλήπτης και με πλασέ από κοντά να δίνει "αέρα" δύο τερμάτων στην ομάδα του, σημειώνοντας το 140ο τέρμα του στη Serie A.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο τεχνικός της Έμπολι, Τζίτζι Κάνι, πέρασε στο ματς τον Τζοβίνκο στη θέση του Μαριανίνι, επαναλαμβάνοντας την κίνηση που είχε κάνει μία εβδομάδα νωρίτερα όταν το 0-2 από τη Ρόμα έγινε 2-2 (με γκολ του Τζοβίνκο στο 89'), αυτή τη φορά όμως ο νεαρός άσος που ανήκει στη Γιουβέντους δεν μπόρεσε να αλλάξει την μοίρα της ομάδας της Τοσκάνης.

Η καλύτερη στιγμή για την Έμπολι να μειώσει το σκορ σημειώθηκε στο 78', όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Τζοβίνκο, ο Αντονίνι επιχείρησε δυνατό σουτ, με τον Καστελάτζι να απογειώνεται και με τη βοήθεια του Βόλπι να κρατάει απαραβίαστην την εστία του.

Το τελικό 3-0 υπέρ των Γενοβέζων διαμορφώθηκε στο 89', με τον Μπελούτσι να κάνει την κούρσα από τα δεξιά, τον Καράτσολο να βρίσκει τη μπάλα με τακουνάκι μετά τη σέντρα, και τον Σαμάρκο να την σπρώχνει στα δίχτυα, χαρίζοντας στη Σαμπντόρια το δεύτερο σερί "τρίποντο" στο πρωτάθλημα.

Τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής:

ΣΑΒΒΑΤΟ
Σαμπντόρια-Έμπολι 3-0 (5' (αυτ.) Τζακομάτζι, 40' Μοντέλα, 89' Σαμάρκο)
Παλέρμο-Νάπολι 2-1 (57', 66' Τεντέσκο / 55' Μπολιατσίνο)

ΚΥΡΙΑΚΗ
Αταλάντα-Μίλαν (16.00)
Φιορεντίνα-Ουντινέζε
Ίντερ-Λάτσιο
Πάρμα-Γιουβέντους
Ρετζίνα-Τζένοα
Σιένα-Λιβόρνο
Τορίνο-Κατάνια
Ρόμα-Κάλιαρι (21.30)
















































TAGS SERIE A
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ