ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σκυλακάκης: "Όλα καλά με Ερασιτέχνη"

Σκυλακάκης: "Όλα καλά με Ερασιτέχνη"
Παναθηναϊκός, Σκυλακάκης, Τσιατσιάμης

Σκυλακάκης: "Όλα καλά με Ερασιτέχνη για το γήπεδο". Αφιέρωμα της UEFA στον Τζιόλη

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόεδρος της εταιρείας "Διπλή Ανάπλαση ΑΕ", αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας με το έργο "ζωής" για την "πράσινη" ΠΑΕ οριακά να φαίνεται να δημιουργείται.

-Μιλήσατε για περίφραξη του έργου και προκαταρκτικά έργα πόσος χρόνος χρειάζεται για να φύγουν οι εταιρίες που στεγάζονται στην περιοχή;

Εχουμε ήδη τον χώρο των 56 στρεμμάτων κι εκεί δεν υπάρχει καμία εταιρία. Σ' αυτόν μπορούν να ξεκινήσουν τα προκαταρκτικά έργα. Τα ενοικιαστήρια τα οποία έχουμε εξετάσει σε βάθος, έχουν λήξει όλα. Για τα περισσότερα εκδικάζονται αγωγές.

Μπορούμε με καλή συνεργασία στο επόμενο εξάμηνο να έχουμε ολοκληρώσει την αποχώρησή τους από τον χώρο τον οποίο ονομάζουμε χώρο γηπέδου. Εκεί που θα κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Είναι εφικτό αυτό να γίνει σε ένα εξάμηνο χωρίς να επηρεάζεται το χρονοδιάγραμμα.





-Υπάρχει ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα φύγουν οι εταιρίες από εκεί;

Ολες αυτές οι εταιρίες ήξεραν ότι έπρεπε να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για την αποχώρησή τους όταν δημιουργήθηκε το 1995 το διάταγμα για τον Ελαιώνα. Είχε προδιαγραφεί η απομάκρυνσή τους. Θα συνεισέφερε βέβαια ένα πρόγραμμα για την μετεγκατάστασή τους, αλλά αυτό θα το εξετάσουν η κυβέρνηση και η νέα δημοτική αρχή από την 1/1/2007.

-Μιλώντας για τα επόμενα βήματα μιλήσατε για την σύμβαση με τον ερασιτέχνη. Τι διαφωνίες υπάρχουν και αν μπορείτε να προχωρήσετε χωρίς την συναίνεσή του.

Καταρχήν δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς ερασιτέχνη να μην υλοποιηθεί το έργο του γηπέδου. Είναι ένα όνειρο ζωής γι' αυτούς τους ανθρώπους. Ο Ερασιτέχνης εξασφάλισε σημαντικά οικονομικά οφέλη, έναν νέο χώρο με δυνατότητες για μία νέα εποχή. Ασφαλώς υπάρχουν θέματα που απομένουν να συζητηθούν. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα υπάρξει σχετική συμφωνία με την καλή θέληση όλων των πλευρών.

-Αν ο Eρασιτέχνης δεν πάει στον Βοτανικό μπορεί να προχωρήσει ο Δήμος και να μπει η ΠΑΕ ενοικαστής;

Εχουμε εξασφαλίσει την ιδιοκτησία της γης, την πολεοδομική ρύθμιση και την χρηματοδότηση. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει το έργο. Η ερώτηση είναι υποθετική, διότι οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν το έργο δεν μπορεί παρά να είναι και οι πρωταγωνιστές.

-Το μπάτζετ έχουμε εικόνα που θα φτάσει;

Εχουμε εικόνα. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις απαλλοτριώσεις. Υπάρχει το γήπεδο, το πολυλειτουργικό κέντρο του Δήμου και η διαμόρφωση στην Λ. Αλεξάνδρας, τα οποία θα υλοποιηθούν σε διάφορες φάσεις, με πρώτο το γήπεδο, το οποίο θα κοστίσει περίπου 85 εκ. ευρώ. Το σύνολο των έργων είναι 145 εκ. ευρώ στην διπλή ανάπλαση. Σ' αυτά συμπεριλαβάνονται και τα 85 εκ. ευρώ του γηπέδου. Επίσης υπάρχουν 130 εκ. ευρώ έργα υποδομής. Μετά υπάρχει η αξία της γης.

Ο Δήμος πληρώνει στην Εθνική Τράπεζα 20,3 εκ. ευρώ και περίπου 15-20 εκ. ευρώ υπολογίζουμε το κόστος των απαλλοτριώσεων σε ό,τι αφορά την διπλή ανάπλαση. Το ύψος του ποσού είναι θέμα δικαστηρίων. Και βεβαίως υπάρχουν και οι απαλλοτριώσεις για τα έργα υποδομής που θα κυμανθούν μεταξύ 30-40 εκ. ευρώ. Δηλαδή θα προσεγγίσουμε τα 350 εκ. ευρώ. Συνολικός προϋπολογισμός γι' αυτό το έργο. Απ' αυτά ένα σημαντικό κομμάτι, τα 145 εκ. ευρώ, είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.

Ο Δήμος δίνει για την αξία της γης 20+15 εκ. ευρώ (οικόπεδο Ε.Τ.Ε + απαλλοτριώσεις), δηλαδή 35 άντε 40 εκ. ευρώ, μίας γης που κρατά στην ιδιοκτησία του, διότι κάνει παραχώρηση χρήσης για 99 χρόνια. Δεν κάνει σε καμία περίπτωση παραχώρηση ιδιοκτησίας.

Ετσι έχει συμφωνηθεί και στα μνημόνια που έχουμε κάνει. Με αυτά τα χρήματα προχωράει ο Δήμος και η Πολιτεία αναλαμβάνει τα έργα υποδομής που σταδιακά θα έχουν μεγάλο όφελος, τόσο από πλευράς «πρασίνου», αλλά και τεράστιο όφελος αναπτυξιακό. Θα αλλάξει όψη η περιοχή και η πολιτεία θα πάρει πίσω τα χρήματα που θα βάλει σε 5-10 το πολύ χρόνια και περισσότερα απ' αυτά.







-Υπάρχει χρονοδιάγραμμα και για τα υπόλοιπα σημαντικά έργα τόσο στον Βοτανικό, όσο και στη Λ. Αλεξάνδρας;

Το κομμάτι του περιβάλλοντος χώρος - μέσα στον χώρο της ανάπλασης - είναι θέμα που μας αφορά άμεσα (σ.σ. τα έργα πρόσβασης στο γήπεδο) και θα ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με το γήπεδο. Το βαρύ έργο εκεί είναι το ίδιο το γήπεδο. Στην εξέλιξη του επόμενου έτους μπορεί να ξεκινήσει ο διαγωνισμός και για το πολυλειτουργικό κέντρο του Δήμου.

Το κομμάτι της Λ. Αλεξάνδρας εκ των πραγμάτων θα ξεκινήσει αργότερα, αφού προηγείται η μετακίνηση του Eρασιτέχνη στο νέο γήπεδο. Η πλευρά του ερασιτέχνη από την πρώτη στιγμή, ήθελε να έχει διασφαλίσει ότι θα υπάρχει νέος χώρος για να αφήσει τον παλιό.



-Ποιο ειναι το μεγαλύτερο αγκάθι που μπορεί να κολλήσει το έργο;

Το έργο έχει ισχυρά θετικά κίνητρα για όλους. Καθημερινά θα πρέπει να επιλύουμε προβλήματα. Είναι σαν μία σελίδα στο ίντερνετ. Αν ανοίξεις μία, ξεπηδούν δεκάδες, εκατοντάδες ακόμα... Θα συνεχίσουμε εμείς, αλλά και οι διάδοχοί μας να ξεπερνούν προβλήματα και ώρες αγωνίας.

Είναι μεγάλο έργο για τον Παναθηναϊκό, αλλά και την πόλη. Είναι μεγάλο έργο και για την πολιτεία. Το κόστος των 350 εκ. ευρώ τα φανερώνει όλα. Το έργο έχει φτάσει σε τέτοια ωριμότητα που είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί.



-Μπορείτε να μας διευκρινίσετε εκ νέου πόσα ακριβώς χρήματα θα καταβάλει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για το γήπεδο;

Το πόσα ακριβώς είναι ένα ερώτημα. Η συμφωνία με την ΠΑΕ λέει 3,3 εκ. ευρώ τον χρόνο για 20 χρόνια. Με έτος βάσης τον Αύγουστο του 2005. Αλλά το επιτόκιο τότε ήταν 2% και τώρα έχει πάει στο 3,5%. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε 20 χρόνια. Μπορεί να έχουμε αυξήσεις, αλλά και μειώσεις. Σύμφωνα με τωρινά δεδομένα μιλάμε για 75 εκ. ευρώ. Εγγυημένα τραπεζικά από τον Παναθηναϊκό. Με τα 24 εκ. ευρώ που εγγυάται και η Alpha Bank το έργο προχωράει.

-Ο ΠΑΟ θα δίνει το 3,3. Μετά τα 20 χρόνια έχει καμία υποχρέωση η ΠΑΕ;

Μετά υπάρχουν ενοίκια. Και πριν τα 20 χρόνια υπάρχουν ενοίκια. Η σύμβαση είναι για 49 χρόνια.

-Δηλαδή θα πληρώνει 3,3 συν ενοίκιο;

Ο Παναθηναϊκός μας έχει εγγυηθεί μίνιμουμ ενοίκιο 3,3 εκ. ευρώ. Ακόμα και αν βγάζει ένα εκ. ευρώ λιγότερο, θα πρέπει να συμπληρώνει αυτό το ποσό. Και αυτή ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε.

-Και μετά τα 20 χρόνια;

Μετά υπάρχουν τα ενοίκια, μη εγγυημένα όμως πλέον

Τζιόλης: "Συνέπεια και διάρκεια"

Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Τζιόλη πραγματοποίησε η UEFA στην επίσημη ιστοσελίδα της. Ο 21χρονος άσος χαρακτηρίζεται από τον πρώην πλέον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδας, Θοδωρή Ζαγοράκη ως ο αντικαταστάτης του ενώ ο Τζιόλης δηλώνει:

"Είναι μεγάλη τιμή να μιλά για μένα με αυτόν τον τρόπο ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Ελπίζω η παρουσία μου στην εθνική ομάδα να συνεχιστεί, γιατί το σημαντικότερο στο ποδόσφαιρο είναι η συνέπεια και η διάρκεια.

Είναι φυσιολογικό να γράφει καλά πράγματα για σένα ο Τύπος μετά από ένα καλό παιχνίδι, όμως οι αγώνες περνούν γρήγορα, το ποδόσφαιρο συνεχίζεται και πρέπει να κοιτάζουμε το επόμενο παιχνίδι Είμαι πολύ χαρούμενος και έχω πολλά περισσότερα να προσφέρω ακόμη. Κανείς δεν σου χαρίζει τίποτα. Παίζεις μόνο επειδή αξίζεις.

Θέλω να συνεχίσω να κάνω βήματα προόδου και θα δώσω τα πάντα για να βοηθήσω την ομάδα να κερδίσει τίτλους".





























TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ