ΠΑΟΚ

Σάντος: "Σημασία έχει να ξέρεις καλά το ποδόσφαιρο"

Σάντος: "Σημασία έχει να ξέρεις καλά το ποδόσφαιρο"
σάντος

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Φερνάντο Σάντος, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην χθεσινή εκπομπή της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, το "Αθλόραμα της Δευτέρας", ανέλυσε τα πλάνα του για την ομάδα

Για τις εκτός έδρας εμφανίσεις της ομάδας του ΠΑΟΚ:


" Νομίζω ότι όντως χρειάζεται ένα φάρμακο γι αυτό", είπε χαριτολογώντας και συμπλήρωσ ε: "η φιλοσοφία των παιχνιδιών και των προπονήσεων είναι η ίδια αλλά όντως χρειάζεται μία θεραπεία. Είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσει καταρχήν κάθε ποδοσφαιριστής, ατομικά να το αλλάξει αυτό και κατ επέκταση όλη η ομάδα να αλλάξει η νοοτροπία.

Όταν λέμε νοοτροπία λέμε να υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος. Μέσα στην Τούμπα ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Η ομάδα μπαίνει στο γήπεδο καθαρά να κερδίσει τα παιχνίδια, εκτός έδρας η ομάδα έχανε εύκολα το στόχο της, πήγαινε απλά για να παίξει.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τον Αστέρα Τρίπολης. Για 15΄ πάλεψε ομάδα, δέχτηκε ένα γκολ
από τον αντίπαλο και στη συνέχεια έχασε τον προσανατολισμό της.

Πρέπει λοιπόν και στα εκτός έδρας παιχνίδια να μπαίνουμε με έναν ξεκάθαρο στόχο. Να κοιτάμε να μην χάσουμε και να πάρουμε τη νίκη. Μεγάλη σημασία έχει να ξέρεις καλά το ποδόσφαιρο. Το άθλημα έχει συγκεκριμένες στρατηγικές, στην άμυνα, την επίθεση, πρέπει να ξέρεις πως πρέπει να παίξεις".








Για το γιατί αποδέχτηκε την πρόταση Ζαγοράκη είπε:


" Ο παράγοντας Ζαγοράκης ήταν όντως σημαντικός. Για μένα ήταν ωστόσο πολύ σημαντικό να ακούσω πριν πω το "ναι" στον Θοδωρή Ζαγοράκη το σχέδιό του. Για παράδειγμα αν άκουγα ότι θα ερχόμουν να δουλέψω σε μία ομάδα που θα ήθελε να παλέψει απλά στις μεσαίες θέσεις της βαθμολογίας θα έλεγα όχι. Εφόσον το σχέδιο έλεγε ότι θα αρχίζαμε φέτος να χτίσουμε την ομάδα με στόχο τις επόμενες σεζόν να διεκδικούμε τίτλους και να παλεύουμε τις 2-3 ψηλές θέσεις, αποδέχτηκα την πρόταση".


Ποιος όμως είναι ο πρώτος στόχος του ΠΑΟΚ σύμφωνα με τον Φερνάντο Σάντος;

"Καταρχήν πρέπει να αλλάξει η οργάνωση, ο σύλλογος γενικά. Οι δομές να οργανωθούνε σε επαγγελματικά πλαίσια και πρότυπα. Κατά δεύτερο είναι η ομάδα. Δεν χρειάζεται να αλλάξει μόνο η νοοτροπία αλλά να αλλάξεις και την ποιότητά της.

Μία χρονιά γνωριμίας ώστε στο τέλος να μπορώ να πω στον πρόεδρο ότι αυτοί οι παίκτες κάνουν για να φτάσει ο ΠΑΟΚ σε ψηλό επίπεδο ή δεν κάνουν. Αν έχεις παίκτες του 5 ή του 6 δεν φτάνουν για να κάνεις μεγάλη ομάδα και να πάρεις τίτλους".




Τι είναι όμως αυτό που θέλει ο Πορτογάλος τεχνικός του ΠΑΟΚ;


"Αυτό που θέλω είναι καλούς παίκτες. Δεν έχει καμία σημασία από ποια χώρα θα έρθει ένας ποδοσφαιριστής. Και δεν μιλάω μόνο για παίκτες που είναι καλοί στην τεχνική. Πρέπει να έχουν τη νοοτροπία του νικητή.

Για παράδειγμα ο Ριβάλντο είναι ένας παίκτης με τέτοια νοοτροπία. Ο συγκεκριμένος παίκτης κάθε χρόνο στην καριέρα του παίζει για να παίρνει τίτλους. Δεν είναι βέβαια εφικτό να κερδίζεις τα πάντα σε ένα χρόνο, αλλά έχει σημασία η νοοτροπία. Θέλω παίκτες νικητές. Συμφωνώ ότι το Πορτογαλικό και το ισπανικό ποδόσφαιρο είναι σε άνθιση αλλά και η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλες δυνατότητες.



Για παράδειγμα η εθνική Ελλάδας είναι πολύ δυνατή. Βλέπεις την εθνική και την συγκρίνεις με αυτήν πριν από 5 χρόνια και όλα είναι διαφορετικά. Δεν είναι το ταλέντο που έχει αλλάξει γιατί αυτό υπήρχε. Τώρα η Ελλάδα παίζει πάντα για τη νίκη, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Είναι πιθανό να δημιουργήσεις και παίκτες νικητές. Όχι με μαγικό ραβδάκι. Στην προπόνηση με δουλειά και αυτό διευκολύνεται αν έχεις μαζί σου 2-3 παίκτες τέτοιου βεληνεκούς. Έτσι γίνεται πιο εύκολη η δουλειά του προπονητή. Όταν έρχεται ένας παίκτης με διαφορετική νοοτροπία και οι άλλοι παίκτες προσπαθούν να τον ακολουθήσουν.

Και η ΑΕΚ την δεύτερη φορά είχε το ίδιο πρόβλημα. Με τον Μπρούνο Άλβες οι υπόλοιποι ανέβαζαν το πάθος τους, το κίνητρό τους. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλοί παίκτες που παίζουν χρόνια στον ΠΑΟΚ και κάθε χρόνο αφήνουν υποσχέσεις.

Αυτό γίνεται κάθε χρόνο, αλλά χάνει την αξία του. Όλα αυτά τα χρόνια λέμε ότι η ομάδα έχει καλούς παίκτες κάτι μπορεί να κάνει αλλά τελικά η ομάδα τερματίζει στην 5η ή την 6η θέση. Υπάρχει ένα καλό επίπεδο παικτών στον ΠΑΟΚ αλλά είναι συγκεκριμένο επίπεδο.

Επειδή μου αρέσει να χρησιμοποιώ παραδείγματα, ένα από αυτά είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο που ήταν παίκτης μου στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Τον βοήθησε ότι έφυγε και πήγε στην Μάντσεστερ και ανέβηκε σε ένα χρόνο σε κορυφαίο επίπεδο, χάρη στους συμπαίκτες του, Γκιγκς, Σκοουλς, Νιστελρόι. Σε μία ομάδα που παλεύει συνέχεια για τίτλους. Αν έμενε στην Σπόρτινγκ θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια.

Έχει σημασία πως διαχειρίζεσαι το ταλέντο. Το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα. Με στρατηγική πώς να βάζεις και πώς να μην δέχεσαι γκολ".












Σε εκείνο το σημείο ο κ. Σάντος παρομοίασε τον ΠΑΟΚ με την Πόρτο όπως ήταν πριν 30 χρόνια λέγοντας:

" Θυμάμαι σαν τον ΠΑΟΚ ήταν και η Πόρτο πριν τριάντα χρόνια. Μία πολύ δυνατή ομάδα στην έδρα της, με πολύ κόσμο κι εκείνη εκπροσωπούσε την Βόρεια Πορτογαλία. Όταν έπαιζε μακριά, έχανε με κατεβασμένα χέρια.

Ήρθε ένας καινούριος πρόεδρος, άλλαξε όλη τη δομή και την οργάνωση, πήρε παίκτες αλλά και δημιούργησε κάποιους από τα σπλάχνα της Πόρτο και η ομάδα έγινε ένα μεγαθήριο, κατέκτησε Champions League, UEFA, πρωταθλήματα.

Αυτό δείχνει ότι όλα μπορούν να συμβούν αν αλλάξεις τη δομή. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να παίζει για να εκπροσωπεί τη Βόρεια Ελλάδα αλλά πρέπει να το κάνει και μακριά από την έδρα του. Τη δυναμική που έχει, το τι εκπροσωπεί πρέπει να το βγάλει και μακριά από το γήπεδό του.

Γνωρίζω ότι πριν λίγα χρόνια ξοδεύτηκαν εκατομμύρια για να έρθουν παίκτες και τώρα υπάρχει ένα χρέος από εκείνη την εποχή. Κι όλα αυτά γιατί δεν υπήρχε ένας στόχος και ένα πλάνο. Έγινε απλά σπατάλη χρημάτων που αν συνεχίσει να γίνεται μετά από λίγο καιρό δεν θα υπάρχει και ο σύλλογος".







Όσο για το δέσιμο του με την ομάδα του ΠΑΟΚ ο κ. Σάντος είπε:


"Είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος. Εφόσον ήρθα εδώ, ο ΠΑΟΚ είναι η ζωή μου. Η ατμόσφαιρα είναι καλή. Παίζουν ρόλο οι άνθρωποι αλλά από τη στιγμή που είπα το ναι, με ενδιαφέρει να πάει καλά ο ΠΑΟΚ. Ίσως κάποιες φορές θέλοντας να λέω την αλήθεια ίσως να μην λέω πολύ ευχάριστα πράγματα, αλλά πλέον ζω γι αυτήν την ομάδα. Υπήρχε στην αρχή ένα άγχος επειδή είχα προπονήσει και άλλες ομάδες στην Ελλάδα".

Για την φιλοσοφία του για τις μεταγραφές ο Πορτογάλος τεχνικός ξεκαθάρισε πως:

"Δεν θέλω μέτριους παίκτες. Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε τη νοοτροπία. Αυτοί που θα έρθουν δεν πρέπει να είναι 2-3 καλοί παίκτες. Θα πρέπει να μπορούν να αλλάξουν τη νοοτροπία. Αν είχα 2 εκατομμύρια ευρώ μπάτζετ θα έπαιρνα 3 παίκτες, αλλά αν είχα 200.000 ευρώ θα έπαιρνα έναν".

Κι όσο για το σχόλιό του για τον Θοδωρή Ζαγοράκη;

"Ο Ζαγοράκης ήταν ένα φανταστικό παράδειγμα ειδικά στις προπονήσεις. Σίγουρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως πρόεδρος είναι διαφορετικά, αλλά ακόμα και με αυτόν τον ρόλο είναι ένας νικητής", επισήμανε ο κ. Σάντος.

Σε ερώτηση για το τι περίμενε και τι βρήκε στον ΠΑΟΚ είπε:

" Κατά 70% είναι τα πράγματα στον ΠΑΟΚ όπως τα είπε στη συνάντησή μας στο Μόναχο ο Ζαγοράκης και 30% όχι. Ο πρόεδρος μου είπε την αλήθεια και το αναγνωρίζω αυτό. Βέβαια ο νυν πρόεδρος έχει παίξει με τους παίκτες και υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο".


Για το πώς τα έφερε η μοίρα και τη συνεργασία του 4 φορές με ελληνικές ομάδες τόνισε:


"Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει. Πιστεύω πολύ στο Θεό. Δεν μπορείς όμως να κάθεσαι και να σου έρχονται τα πράγματα θεόσταλτα. Πρέπει να δουλέψεις, απλά ο Θεός σου δείχνει το δρόμο. Δεν μπορεί μία ομάδα που δεν έχει παίκτες να τα πάει καλά επειδή απλά το θέλει ο Θεός…. Υπήρχαν ευκαιρίες να δουλέψω και σε άλλες χώρες. Όλα όμως σε σχέση με την Ελλάδα έγιναν την κατάλληλη ώρα.

Για το ότι τον εμπιστεύονται για προπονητή των ομάδων τους, πρώην παίκτες του όπως οι Βέλιτς, Νικολαϊδης και Ζαγοράκης δήλωσε:

" Είναι όντως μία δικαίωση", ενώ όταν του ζητήθηκε να αναφέρει την καλύτερη του στιγμή ως προπονητής είπε: " Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις στιγμές σε μία πορεία 20 χρόνων. Ήταν ωραία όταν την πρώτη μου ομάδα την πήρα από την 3η κατηγορία και την πήγα στην 1η και έμεινα 4 χρόνια εκεί, ή στην Πόρτο που κατέκτησα τίτλους κι έφτασα στα προημιτελικά του Champions League. Και στην Ελλάδα είχα πολύ καλές στιγμές. Ήταν ενδιαφέρουσα δουλειά και την δεύτερη χρονιά στην ΑΕΚ που είχε τεθεί στόχος σε 4-5 να διεκδικήσει πρωτάθλημα και φέτος είναι βασική υποψήφια να το κατακτήσει. Βρίσκω και πολλές ομοιότητες τώρα στον ΠΑΟΚ όπου υπάρχει ανάλογος στόχος και ενδιαφέρουσα δουλειά".


Ποια είναι όμως τα όνειρά του ο κ. Σάντος είπε:


"Σίγουρα όλοι κάνουμε όνειρα αλλά γενικότερα είμαι πιο ρεαλιστής αλλά ένα όνειρο είναι μέσα στα επόμενα 3 χρόνια είναι να πάω με τον ΠΑΟΚ στο Champions League.

Η φιλοσοφία μου είναι αυτή του νικητή. Τέλειος δεν είναι κανείς, μόνο ο Θεός. Τα λάθη ανήκουν στο παρελθόν και το παρελθόν είναι για το Μουσείο. Μου αρέσει να πατάω στο παρόν και να κοιτώ το μέλλον. Το να είσαι προπονητής σε εθνική ομάδα είναι στόχος για κάθε έναν".





Όσο τέλος για το που πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει ο ΠΑΟΚ δήλωσε:


" Είπα από την αρχή ότι δεν είναι καλό να δημιουργείς φαντασιώσεις. Είναι καλύτερα να κατακτάς πρώτα. Όχι να υπόσχεσαι. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ μου εκφράζει την πίστη του. Μου ζητάνε οι φίλαθλοι να δουλεύουμε έτσι αλλά πιο γρήγορα…".





































TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ