CONFERENCE LEAGUE

Ρόμα - Φέγενορντ 1-0: Η special ομάδα του Μουρίνιο κατέκτησε το πρώτο Europa Conference League

Οι ποδοσφαιριστές της Ρόμα κατά την απονομή του τροπαίου
Οι ποδοσφαιριστές της Ρόμα κατά την απονομή του τροπαίου AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Η Ρόμα επικράτησε 1-0 της Φέγενορντ στα Τίρανα για τον τελικό του Europa Conference League χάρη σε γκολ του Νικολό Τζανιόλο και κατέκτησε την πρώτη έκδοση του νεοσύστατου τουρνουά. Πέμπτο ευρωπαϊκό τρόπαιο για τον Ζοζέ Μουρίνιο.

Η Ρόμα κατέκτησε την "παρθενική" έκδοση του Europa Conference League, ύστερα από τη νίκη της με 1-0 επί της Φέγενορντ στον τελικό της "Κομπουτάρε Αρένα" στα Τίρανα.

Πρωταγωνιστής του αγώνα ο Νικολό Τζανιόλο, ο οποίος πέτυχε το μοναδικό γκολ του αγώνα στο 32ο λεπτό. Δύο δοκάρια με την έναρξη του 2ου μέρους η Φέγενορντ, η οποία έχασε πολλές ευκαιρίες για γκολ, αλλά βρήκε απέναντί της έναν σταθερό Ρουί Πατρίσιο.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο έφτασε τα πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια στην καριέρα του, με τους "τζιαλορόσι" να κατακτούν το πρώτο μεγάλο στην ιστορία τους.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο ρίσκαρε με τη συμμετοχή του ανέτοιμου Χενρίχ Μχιταριάν στο αρχικό σχήμα και τελικά το πλήρωσε με μια αλλαγή στο 15', αφού ο Αρμένιος μεσοεπιθετικός υπέστη υποτροπή στο μυικό τραυματισμό του στο μηρό. Ο Σέρζιο Ολιβέιρα πέρασε στη θέση του κι έτσι η ενδεκάδα των Ιταλών έγινε γρήγορα ίδια με το αρχικό σχήμα κόντρα στη Λέστερ. Οι Ολλανδοί είχαν τους ίδιους παίκτες στο γήπεδο σε σχέση με το δικό τους τελευταίο ημιτελικό, με εξαίρεση το τέρμα, αφού επέστρεψε ο αρχηγός Τζάστιν Μπάιλοου.

Τα πρώτα 30 λεπτά πέρασαν χωρίς κάτι το ξεχωριστό πλην της αναγκαστικής αλλαγής της Ρόμα. Στο 32', μία λάθος αντίδραση του Γκέρνοτ Τράουνερ σε γέμισμα του Τζιανλούκα Μαντσίνι έφερε τον Νικολό Τζανόλο σε θέση τετ α τετ με τον τερματοφύλακα της Φέγενορντ, κάνοντας το 1-0. Ο διεθνής επιθετικός που επέστρεψε από ρήξη χιαστού στα δύο γόνατα έγινε ο πρώτος Ιταλός που σκόραρε σε ευρωπαϊκό τελικό από τον Φιλίπο Ιντζάγκι το 2007 και φυσικά πέτυχε το πρώτο γκολ στην... ιστορία των τελικών του νεοσύστατου τουρνουά.

Οι Ολλανδοί επιχείρησαν να αντιδράσουν, όμως η Ρόμα έπαιξε ιδανική άμυνα, είτε σε ποδοσφαιρικό επίπεδο είτε σε επίπεδο ψυχολογίας και εκνευρισμού των αντιπάλων της, με συνέπεια να κρατήσει το μηδέν. Ένα σουτ του Ορκούν Κεκτσιού στο οποίο έκανε λάθος ο Ρούι Πατρίσιο ήταν η μοναδική ανησυχία στο 1ο ημίχρονο για τους "τζιαλοορόσι".

Στο 2ο μέρος όλα άλλαξαν. Μέχρι το 51', η Φέγενορντ είχε δύο δοκάρια και ο Πορτογάλος τερματοφύλακας είχε προβεί σε δύο εντυπωσιακές επεμβάσεις. Οι παίκτες του Άρνε Σλοτ είχαν εγκλωβίσει τους Ιταλούς στο γήπεδό τους και σε συνδυασμό με την πελαγοδρόμηση των αμυντικών τους, η μία επικίνδυνη στιγμή διαδεχόταν την άλλη.

Μία κούρσα του Τάμι Έιμπραχαμ στο 52' που ανακόπηκε με τράβηγμα φανέλας από τον Μάρκος Σένεσι πριν ο Άγγλος μπει στην περιοχή οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες για κόκκινη στον Αργεντινό στόπερ, με διαιτητή και VAR να μη συμφωνούν.

Αφού δεν έγινε μέσω του διαιτητή, ο Μουρίνιο προσπάθησε να ανακόψει το μομέντουμ της Φέγενορντ με αλλαγές, ρίχνοντας στο παιχνίδι τον Λεονάρντο Σπινατσόλα και τον Ζορντάν Βερτού. Ο στόχος επετεύχθη σε ένα σημείο, αφού οι Ολλανδοί δυσκολεύτηκαν να βρουν τις ίδιες συνθήκες για τελικές προσπάθειες, όπως τα προηγούμενα λεπτά.

Μάλιστα, οι "τζιαλορόσι" ήταν αυτοί που ανησύχησαν περισσότερο τον αντίπαλο τερματοφύλακα, με φάσεις από κόρνερ. Η είσοδος του Μπράιαν Λίνσεν στην επίθεση της Φέγενορντ δεν είχε αποτέλεσμα, αφού η Ρόμα είχε καταφέρει να πάρει τον έλεγχο του παιχνιδιού και κυκλοφορούσε την μπάλα, στερώντας την από τους Ολλανδούς.

Στα τελευταία λεπτά, η Ρόμα κράτησε με άνεση το προβάδισμα κι έτσι έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου της ιστορίας της.

ΡΟΜΑ: Πατρίσιο, Μαντσίνι, Σμόλινγκ, Ιμπάνιεζ, Κάρσντορπ (89' Βίνια), Μχιταριάν (15' Ολιβέιρα), Κριστάντε, Ζαλέβσκι (67' Σπινατσόλα), Τζανιόλο (67' Βερτού), Πελεγκρίνι, Έιμπραχαμ (89' Σομουρόντοβ)

ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ: Μπάιλοου, Χεερτρούιντα, Τράουνερ (74' Πέντερσεν), Σένεσι, Μαλάσια (89' Τζαχανμπάκς), Άουρσνες, Κεκτσιού (89' Βάλεμαρκ), Νέλσον (74' Λίνσεν), Τιλ, Σινιστέρα, Ντέσερς

TAGS CONFERENCE LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΡΟΜΑ ΖΟΖΕ ΜΟΥΡΙΝΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ