ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Από το ταξίδι για τον Ρονάλντο έξι χρόνια πριν, στο ίδιο γήπεδο τώρα για να σωθεί από τις βόμβες

Πρόσφυγες ξεκουράζονται σε γυμναστήριο του Εθνικού Πολυτεχνείου του Λιβ | 10 Μαρτίου 2022
Πρόσφυγες ξεκουράζονται σε γυμναστήριο του Εθνικού Πολυτεχνείου του Λιβ | 10 Μαρτίου 2022 YURIY DYACHYSHYN/AFP

Η εξομολόγηση της Κατερίνα Γκλουσένκο ραγίζει καρδιές. Έξι χρόνια πριν πήγε στην "Arena Lviv" για να θαυμάσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε ματς της Ρεάλ και τώρα είναι στο ίδιο μέρος που λειτουργεί ως καταφύγιο για να σωθεί από τις ρωσικές βόμβες.

Η ειρήνη είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα και ανεκτίμητα αγαθά στην ιστορία της ανθρωπότητας και αυτό το αντιλαμβάνεται πλέον ο κάθε άνθρωπος που κατοικεί στον πλανήτη και βλέπει τα όσα αποκαρδιωτικά και ζοφερά λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία, από τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου που έγινε η ρωσική στρατιωτική εισβολή και έπειτα.

Νεκροί και τραυματίες, μεταξύ των οποίων άμαχοι και μικρά παιδιά, είναι μέσα στον καθημερινό μαύρο απολογισμό, την ώρα που πόλεις καταστρέφονται και ψυχές διαλύονται.

Τα εκατομμύρια προσφύγων που έχουν δημιουργηθεί μέσα από τη φρίκη του πολέμου κάνουν άπαντες να συνειδητοποιούν πως η ζωή χωρίς ειρήνη δεν έχει την ίδια αξία, με τις ιστορίες που φτάνουν στα αυτιά όλων μας από ανθρώπους που έχασαν τα πάντα μέσα σε μία στιγμή να είναι καθηλωτικές.

Κάποιες τις ανέδειξε η αγγλική εφημερίδα Sun μέσω του ανταποκριτή της στο Λβιβ, με την "Arena Lviv" (γήπεδο που χρησιμοποιούσαν μέχρι πρότινος ως έδρα οι δύο ομάδες της πόλης FC Lviv και Rukh Lviv) να έχει μετατραπει σε καταφύγιο που στεγάζονται και σιτίζονται γύρω στους 500 ανθρώπους, που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην παράνοια του πολέμου.

Πανοραμικό πλανο από την Arena Lviv στην Ουκρανία, ενός εκ των οκτώ γηπέδων που φιλοξένησαν αγώνες για το Euro 2012
Πανοραμικό πλανο από την Arena Lviv στην Ουκρανία, ενός εκ των οκτώ γηπέδων που φιλοξένησαν αγώνες για το Euro 2012 ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Μεταξύ αυτών και η Κατερίνα Γκλουσένκο, 29χρονη επιχειρηματίας (πουλάει προϊόντα ομορφιάς) και μητέρα δύο παιδιών, του 4χρονου Βλάντισλαβ και της ενός έτους Μιροσλάβα, που έχει ζήσει το συγκεκριμένο μέρος όπως έπρεπε να είναι πάντα.

Ως ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο που φιλοξενεί αγώνες για να διασκεδάσει και να ψυχαγωγήσει τον κόσμο, με την ίδια να αποκαλύπτει πως τον Νοέμβριο του 2015 ήταν στις εξέδρες και παρακολούθησε διά ζώσης τον αγώνα Σαχτάρ - Ρεάλ για τη φάση των ομίλων του Champions League.

Κίνητρο για να βρεθεί στο γήπεδο τότε ήταν το μεγάλο ποδοσφαιρικό είδωλό της, Κριστιάνο Ρονάλντο, που σε εκείνο το ματς είχε βρει δύο φορές το δρόμο προς τα δίχτυα στην επικράτηση των μερένγκες με σκορ 4-3 επί της Σαχτάρ.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο με αντίπαλο τον Μάρσιο Αζεβέδο σε αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης απέναντι στην Σαχτάρ στο Λβιβ για το Champions League | 25 Νοεμβρίου 2015
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο με αντίπαλο τον Μάρσιο Αζεβέδο σε αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης απέναντι στην Σαχτάρ στο Λβιβ για το Champions League | 25 Νοεμβρίου 2015 SERGEI SUPINSKY/AFP

"Είμαι μεγάλη ποδοσφαιρική φαν αλλά δεν μου αρέσει να βρίσκομαι εδώ με αυτές τις συνθήκες. Το σκάσαμε από τη γενέτειρα πόλη μας, το Ντνίπρο, όταν άρχισαν να πέφτουν βόμβες και ακούσαμε πως θα ήμασταν ασφαλείς αν ερχόμασταν στην Arena Lviv", τόνισε η 29χρονη, πρώην ερασιτέχνιδα τερματοφύλακας αλλά και φαν της Ρεάλ.

Και πρόσθεσε με νόημα: "Ελπίζουμε να υπάρχουν ξανά ποδοσφαιρικοί αγώνες σε αυτό το μέρος όταν όλο αυτό που ζούμε τώρα, θα έχει τελειώσει".

Υπενθυμίζεται πώς σε αυτό το γήπεδο, χωρητικότητας 34.915 θεατών, έχει δώσει 14 ματς η εθνική Ουκρανίας και παραμένει αήττητη ενώ το 2012 φιλοξενήθηκαν τρία ματς της τελικής φάσης του Euro (συνδιοργανώθηκε από Πολωνία και Ουκρανία), μεταξύ των οποίων το Γερμανία - Πορτογαλία που έληξε 1-0 υπέρ της "Μάνσαφτ".

TAGS ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ