ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Πάει πολύ πιο "γεμάτος" στο "clasico"

Οι Νιάς, Σανκαρέ και Ιωαννίδης πανηγυρίζουν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού
Οι Νιάς, Σανκαρέ και Ιωαννίδης πανηγυρίζουν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού EUROKINISSI

Το πλάνο του Λάζλο Μπόλονι για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Οι παίκτες που έχουν προβάδισμα για την ενδεκάδα, η ένταση που θέλει να βγάλει ο Παναθηναϊκός για να αντιμετωπίσει τους "ερυθρόλευκους" στο δικό τους παιχνίδι, η προσοχή στις αμυντικές στατικές φάσεις και η ανάλυση στο βίντεο.

Το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου, στο ντέρμπι του α’ γύρου στο Φάληρο, "γύρισε" για πρώτη φορά ο διακόπτης. Κι ας ηττήθηκε εντέλει ο Παναθηναϊκός με 1-0 από τον Ολυμπιακό, ήταν η πρώτη φορά μετά από μία τρομερά "αναιμική" εκκίνηση στη σεζόν (τη χειρότερη στην Ιστορία του), που έδειξε φουλ ανταγωνιστικός, στρίμωξε τον "αιώνιο" αντίπαλό του στα σχοινιά για ένα ημίχρονο, ήταν "κανονικός" Παναθηναϊκός.

Ένα γύρο μετά οι "πράσινοι" δίνουν το πρώτο μεγάλο τεστ προόδου. Γύρισαν εντελώς το διακόπτη με το διπλό επί της ΑΕΚ, έμαθαν να παίρνουν νίκες, πατώντας πάνω στην άμυνά τους και σ’ ένα πιο "μαζεμένο", αντί-τουριστικό, αλλά άκρως αποτελεσματικό (όπως φάνηκε στο γήπεδο) αγωνιστικό μοντέλο και πλέον καλούνται να (απο)δείξουν, ότι είναι σε θέση να παρουσιαστούν φουλ ανταγωνιστικοί, απέναντι στον αντίπαλό τους, που δείχνει να έχει τελειώσει το πρωτάθλημα από τον Ιανουάριο.

Το σημαντικό για τον Λάζλο Μπόλονι, δεν είναι (μόνο) το γεγονός ότι δεν ταλαιπωρήθηκε αγωνιστικά το μεσημέρι της Πέμπτης (11/02) στη... λιμνοθάλασσα των "Ζωσιμάδων", επειδή ο διαιτητής Ιωάννης Παπαδόπουλος έπραξε το αυτονόητο και δεν ξεκίνησε ένα ματς, που θα άφηνε πίσω του "πληγές" και στις δύο ομάδες. Ίσα-ίσα που οι "πράσινοι" έχασαν μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία και μία μέρα κανονικής προπόνησης ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Το πιο σημαντικό για τον ίδιο και για όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα του "τριφυλλιού", είναι πως θα πάει στη συγκεκριμένη "μάχη" με πολύ πιο "γεμάτο" ρόστερ σε επιλογές και λύσεις. Ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε, αλλά έμαθε να ζει εδώ κι ένα δίμηνο χωρίς τον αρχηγό του Δημήτρη Κουρμπέλη. Είναι off εδώ κι ένα γύρο ο Αντόνιο Σαβιέρ, προ τριών εβδομάδων "έχασε" και τον Μπουζούκη.

Υπάρχουν εντούτοις, περισσότερες επιλογές σε όλες τις θέσεις για να μπει ο Παναθηναϊκός σε ένα ματς φουλ έντασης, απέναντι σε μία ομάδα που πάντα παίζει σε υψηλό τέμπο στα "μεγάλα" ματς. Και πάνω σ’ αυτή τη φιλοσοφία της έντασης θα επικεντρωθούν και οι δικές του ενδεκαδάτες επιλογές.

Ο Μπόλονι ποντάρει πολύ στον ενθουσιασμό και στη "φρεσκάδα" που φέρνουν οι τρεις νεοαποκτηθέντες Αφρικανοί. Και δεν είναι τυχαίο πως στις ασκήσεις τακτικής της Παρασκευής (12/02), εκεί όπου συνήθως "δείχνει" το μεγαλύτερο μέρος των σκέψεών του γύρω από την ενδεκάδα και οι τρεις ήταν στις "βασικές" επιλογές.

Στον άξονα της μεσαίας γραμμής ο Νιάς (ως αμυντικός μέσος), ο Σανκαρέ (ως αριστερός εσωτερικός χαφ) και ο Μαουρίσιο (δεξιά του), ήταν η τριάδα που "έδειξε" ο 67χρονος τεχνικός και φαίνεται να έχει το προβάδισμα για το "clasico". Στα "φτερά" της επίθεσης ο Ενγκμπακοτό ήταν στα δεξιά, ο Καμπετσής αριστερά και ο Ιωαννίδης στην κορυφή. Μέχρι την τελευταία στιγμή, ωστόσο, θα διεκδικεί φανέλα βασικού (και) ο Μακέντα με τον Καρλίτος. Ειδικά ο πρώτος, λόγω εμπειρίας από τα ελληνικά ντέρμπι "αιωνίων".

Στην άμυνα, η δοκιμή της Παρασκευής (12/02) δεν είχε στους "βασικούς" τον Σένκεφελντ, αλλά τους Βέλεθ και Πούγγουρα, το δίδυμο δηλαδή που σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει ο Μπόλονι και στα Γιάννινα. Λογικό ως ένα βαθμό, δεδομένου ότι ο Ολλανδός μόλις σήμερα "μπήκε" σε φουλ ένταση και σε δίτερμα και τακτική μετά τη διάσειση που υπέστη στο Περιστέρι και η λογική υπαγορεύει πως θα ξεκινήσει στην ενδεκάδα, αντί του Πούγγουρα.

Στα άκρα της άμυνας, ο Χουάνκαρ θα πάρει θέση αριστερά και ο Μολό έχει τον πρώτο λόγο για τα δεξιά, αν και στην προπόνηση της Παρασκευής δοκιμάστηκε για ένα διάστημα με το "βασικό" σχήμα και ο Σάντσες. Η μεγάλη αγωνία του Μπόλονι εντούτοις, αφορά το τέρμα. Ο Διούδης έκανε και σήμερα πιο χαλαρό πρόγραμμα λόγω μέσης. Νιώθει όμως καλύτερα και αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο θα πάρει κανονικά θέση κάτω από τα "πράσινα" γκολπόστ. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Ξενόπουλος, ο οποίος την Παρασκευή υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο, είναι σε εγρήγορση και σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, εάν χρειαστεί να πάρει εκείνος φανέλα βασικού.

Εξίσου σημαντικό για τους "πράσινους" είναι το γεγονός πως κι ο πάγκος τους θα είναι πολύ πιο "γεμάτος" και όταν θα γυρίζει προς τα εκεί ο Ρουμάνος τεχνικός θα βλέπει περισσότερες επιλογές παικτών που μπορούν να του προσφέρουν -ανάλογα με το πως θα πάει το ματς- το ρόλο του "game changer", όπως ο Βιγιαφάνιες, ο Μακέντα, ο Αλεξανδρόπουλος και ο Καρλίτος.

Στις τελευταίες προπονήσεις ο Μπόλονι έριξε μεγάλο βάρος στις αμυντικές στατικές φάσεις, αναγνωρίζοντας πως ο Ολυμπιακός αντλεί μεγάλη δύναμη από τα χτυπήματα που του προσφέρουν ο Βαλμπουενά και ο Φορτούνης. Κάτι που θα επαναλάβει και στην προπόνηση του Σαββάτου (13/02), ζητώντας τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στα μετόπισθεν, προκειμένου να είναι η ομάδα του όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένη, σε ένα κομμάτι του παιχνιδιού που μπορεί να κρίνει πολλά μέσα στο ντέρμπι.

Στη δε ανάλυση του αντιπάλου στο βίντεο, εστίασε πολύ στην πίεση που πρέπει να ασκήσει η ομάδα του ψηλά στην άμυνα του Ολυμπιακού, εκτιμώντας πως μπορεί να εκμεταλλευτεί λάθη σε συνθήκες πρέσινγκ, ενώ ζήτησε ισορροπία στις αμυντικές μεταβάσεις και όχι ρίσκα στις πάσες, ειδικά στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ