FOOTBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Πιο κοντά από ποτέ την τελευταία τριετία

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Πιο κοντά από ποτέ την τελευταία τριετία
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Η αλήθεια και το ψέμα του -16 του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει γιατί αυτή τη στιγμή οι δύο ομάδες είναι πιο κοντά από ποτέ την τελευταία τριετία.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο ((14/01, COSMOTE Sport1 και Live SPORT24) στο μεγάλο ντέρμπι της 18ης αγωνιστική της Super League Interwetten.

Οι δύο αιώνιοι προέρχονται από άσχημα αποτελέσματα, με τους ερυθρόλευκους να μένουν στο 0-0 απέναντι στον Απόλλωνα στη Ριζούπολη και τους πράσινους να χάνουν 3-1 εκτός έδρας από τον Βόλο.

Η βαθμολογία λέει πως τις δύο ομάδες τις χωρίζουν 16 βαθμοί: στους 42 είναι ο αήττητος και πρωτοπόρος Ολυμπιακός, στους 26 ο Παναθηναϊκός.

Πτώση του Ολυμπιακού, άνοδος του Παναθηναϊκού

Η αλήθεια όμως είναι πως αυτή τη στιγμή οι δύο ομάδες βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ την τελευταία τριετία. Αυτό λέει η φόρμα τους, η απόδοση που έχουν στα τελευταία έξι παιχνίδια πρωταθλήματος.

Δείτε στο γράφημα. Η καμπύλη δείχνει τη διαφορά των xGoals που έχουν οι δύο ομάδες με τον αντίπαλο τους σε κυλιόμενο μέσο όρο έξι αγώνων.

Για να το πούμε πιο απλά, η καμπύλη δείχνει το πόσο καλύτερος είναι σε κάθε διάστημα ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός από τον αντίπαλό τους.

Η πορεία της απόδοσης Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα
Η πορεία της απόδοσης Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα

Εννοείται πως στα προηγούμενα δύο πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός ήταν σταθερά πολύ πάνω από τον Παναθηναϊκό. Δείτε όμως τι συμβαίνει φέτος.

Η απόδοση του Ολυμπιακού έχει πέσει αισθητά, την ώρα που ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Κάπως έτσι, το ντέρμπι της Λεωφόρου έρχεται σε μία στιγμή που οι γηπεδούχοι έχουν κάνει μια μικρή προσπέραση. Αυτή τη στιγμή η απόδοση του Παναθηναϊκού στα τελευταία έξι παιχνίδια είναι καλύτερη από την αντίστοιχη του Ολυμπιακού κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις σεζόν.

Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να είναι ανώτερος

Αυτό ΔΕΝ σημαίνει πως ο φετινός Παναθηναϊκός είναι καλύτερος από τον Ολυμπιακό. Το γράφημα δείχνει την πορεία της φόρμας και σ' αυτήν οι πράσινοι έχουν πάει καλύτερα στα τελευταία έξι παιχνίδια τους στη Super League Interwetten.

Συνολικά ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να είναι καλύτερος από τον Παναθηναϊκό, να έχει καλύτερη εικόνα από την αρχή του πρωταθλήματος μέχρι και σήμερα.

Δείτε το στο γράφημα με τις φετινές επιδόσεις των ομάδων, τους μέσους όρους τους, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Opta.

Οι επιδόσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στη φετινή Super League Interwetten
Οι επιδόσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στη φετινή Super League Interwetten

Ο Γιοβάνοβιτς έχει βελτιώσει την αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού, με το 0.64 να είναι πολύ κοντά στο 0.63 του Ολυμπιακού. Η ομάδα του Μαρτίνς βέβαια πάει καλύτερα επιθετικά, με το 1.26 xG να αφήνει πίσω το 1.12 των πράσινων.

Ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα και στις μεγάλες ευκαιρίες για γκολ και στις ενέργειες με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και στις εναέριες μονομαχίες.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη πιέζει περισσότερο ψηλά στο γήπεδο, με 6.6 κλεψίματα ανά αγώνα, ενώ έχει και περισσότερες επιθέσεις με Build up, με κατοχές δηλαδή που ξεπερνούν τις 10 συνεχόμενες πάσες.

Η αλήθεια και το ψέμα της βαθμολογίας

Η βαθμολογία δεν λέει ψέμματα, ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι πιο ψηλά από τον Παναθηναϊκό. Όμως, η απόδοση των ομάδων μέχρι στιγμής δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί διαφορά 16 βαθμών.

Οι δύο ομάδες θα έπρεπε να βρίσκονται πιο κοντά. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει νίκες σε ματς που θα έπρεπε να έχει γκελάρει, ο Παναθηναϊκός έχει ηττηθεί σε αγώνες που θα έπρεπε να έχει έστω την ισοπαλία.

Η αποτελεσματικότητα έχει μεγαλώσει μια διαφορά, που θα έπρεπε να είναι μικρότερη σύμφωνα με την απόδοση των ομάδων.

Η ευκαιρία του Παναθηναϊκού

Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα, αλλά για τον Παναθηναϊκό ισχύει το εξής: ποτέ την τελευταία τριετία δεν αντιμετώπισε τον αιώνιο αντίπαλο σε καλύτερη αγωνιστική συγκυρία.

Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο ματς, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς πάει σε ένα ντέρμπι αιωνίων με τον αντίπαλο να έχει προβάδισμα, αλλά πιο μικρό από ποτέ τα τελευταία τρία χρόνια.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ