FOOTBALL ANALYSIS

Ο Παναθηναϊκός είναι σοφτ, αλλά και καλύτερος από ποτέ την τελευταία τριετία

Ο Σεμπαστιάν Παλάσιος πανηγυρίζει μαζί με Χουάνκαρ το γκολ κόντρα στον Άρη
Ο Σεμπαστιάν Παλάσιος πανηγυρίζει μαζί με Χουάνκαρ το γκολ κόντρα στον Άρη PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ούτε ο χαρακτήρας, ούτε η ποιότητα. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει γιατί το βασικό θέμα συζήτησης γύρω από τον Παναθηναϊκό πρέπει να είναι η μεγάλη βελτίωση με τον Γιοβάνοβιτς στον πάγκο.

Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να συνεχίσει το καλό του σερί, έχασε με 3-1 από τον Βόλο στον Πανθεσσαλικό. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς είχε πίσω της τρεις σερί εντός έδρας νίκες, αλλά έφυγε πάλι ηττημένη σε αγώνα μακριά από τη Λεωφόρο.

Ήταν η πέμπτη ήττα σε επτά εκτός έδρας αγώνες, με το Τριφύλλι να έχει νικήσει μόνο τη Λαμία (σε ουδέτερο) και να έχει πάρει βαθμό απέναντι στον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

Η ήττα ήρθε σαν μικρό πισωγύρισμα μια εβδομάδα πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Κυρίως, ήρθε σαν "σφαλιάρα" σε ένα εξαιρετικό διάστημα για τον Παναθηναϊκό.

Κόσμος και Τύπος μπήκαν πάλι σε συζήτηση για το τι λείπει. Χαρακτήρας, ποιότητα, ίσως και τα δύο μαζί. Συζήτηση που έχει ενδιαφέρον, αλλά δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από το πιο σημαντικό.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο καλύτερο διάστημα της τριετίας

Το γεγονός πως αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός είναι στην καλύτερη κατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ από το καλοκαίρι του 2019. Δείτε τι εννοούμε στο σχετικό γράφημα. Η καμπύλη δείχνει τη διαφορά των xGoals που έχει ο Παναθηναϊκός με τον αντίπαλο σε κυλιόμενο μέσο όρο έξι αγώνων.

Για να το πούμε πιο απλά, η καμπύλη δείχνει το πόσο καλύτερος είναι σε κάθε διάστημα ο Παναθηναϊκός από τον αντίπαλό του.

Η πορεία στην απόδοση του Παναθηναϊκού στη Super League Interwetten από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα
Η πορεία στην απόδοση του Παναθηναϊκού στη Super League Interwetten από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα

Ο Γιοβάνοβιτς έχει τον Παναθηναϊκό πιο ψηλά από ποτέ σ'αυτήν την τριετία. Από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα, κανείς από τους Δώνη, Πογιάτος και Μπόλονι δεν είχε φέρει τους πράσινους σ'αυτήν την αγωνιστική κατάσταση.

Από τη μία είναι θλιβερό να βλέπεις ότι ο Παναθηναϊκό σε κανένα διάστημα δεν έχει "αγγίξει" το να έχει 1.00 xGoals διαφορά από τον αντίπαλό του, από την άλλη πρέπει να πιστωθεί στον Γιοβάνοβιτς αυτό που συμβαίνει τώρα.

Γιατί δεν μιλάμε για αποτελέσματα, για νίκες. Τέτοιες πήρε σε ένα διάστημα και ο Μπόλονι πέρυσι. Ήρθαν με τόσο κακή αγωνιστική εικόνα, που ήταν δεδομένο πως έχουν πολύ σύντομη διάρκεια ζωής.

Ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς δεν είναι ψηλά επειδή έχει κάνει σερί νικών, αλλά διότι η ομάδα του είναι, μετά την αρχή της σεζόν, καλύτερη από τον αντίπαλο όσο δεν ήταν ποτέ οι πράσινοι από το καλοκαίρι του 2019.

Μικρή βελτίωση στην επίθεση, μεγάλη στην άμυνα

Δείτε στο επόμενο γράφημα μια πρώτη περιγραφή του πως έχει έρθει αυτή η εικόνα για τον Παναθηναϊκό. Δείχνει τις φετινές επιδόσεις σε xGoals Υπέρ και Κατά σε σύγκριση με τις περσινές. Οι κόκκινες μπάρες είναι η σεζόν 2019-20, οι μπλε η περσινή και οι γκρι η φετινή.

Οι φετινές επιδόσεις του Παναθηναϊκού σε άμυνα και επίθεση σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι
Οι φετινές επιδόσεις του Παναθηναϊκού σε άμυνα και επίθεση σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι

Στην επίθεση μικρή άνοδος στα 1.12 xGoals Υπέρ. Στην άμυνα σημαντική βελτίωση και "κάθοδος" στα 0.64 xGoals Κατά. Κάπως έτσι, η μέση διαφορά με τον αντίπαλο έχει ανέβει στα 0.48 xGoals.

Στα τελευταία έξι παιχνίδια ο Παναθηναϊκός είναι κατά μέσο όρο 0.86 xG καλύτερος από τον αντίπαλο, αυτός είναι και ο λόγος που η καμπύλη στο πρώτο γράφημα είναι πιο ψηλά από ποτέ.

Πρώτος στην πίεση ψηλά στο γήπεδο

Κι αυτοί δεν είναι οι μοναδικοί δείκτες που δείχνουν την καλή δουλειά που γίνεται φέτος στον Παναθηναϊκό. Αφήνουμε τη σύγκριση με το δικό του παρελθόν και πάμε να δούμε το πως τα πηγαίνει η ομάδα του Γιοβανοβιτς σε σχέση με τους αντιπάλους της στη φετινή Super League Interwetten.

Αρχίζουμε με τα High Turnovers. Τις φορές δηλαδή που μια ομάδα αρχίζει νέα κατοχή κοντά στην εστία του αντιπάλου, τα κλεψίματα δηλαδή ψηλά στο γήπεδο.

 Τα κλεψίματα ψηλά στο γήπεδο που κάνουν κατά μέσο όρο οι ομάδες στη φετινή Super League Interwetten
Τα κλεψίματα ψηλά στο γήπεδο που κάνουν κατά μέσο όρο οι ομάδες στη φετινή Super League Interwetten

Ο Παναθηναϊκός πρώτος στη λίστα, με 6.6 τέτοια κλεψίματα ανά αγώνα. Αξίζει να σημειώσουμε πως η αντίστοιχη επίδοση του Παναθηναϊκού πέρυσι ήταν 4.7, η μόλις 10η επίδοση του πρωταθλήματος.

Προσπάθεια να παίξει ποδόσφαιρο

Αφήνουμε την πίεση ψηλά και πάμε στο κομμάτι της κατοχής. Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει τις κατοχές με 10 και περισσότερες πάσες που κάνουν κατα μέσο όρο οι ομάδες της φετινής Super League Interwetten.

Οι κατοχές με 10+ πάσες που κάνουν κατά μέσο όρο οι ομάδες στη φετινή Super League Interwetten
Οι κατοχές με 10+ πάσες που κάνουν κατά μέσο όρο οι ομάδες στη φετινή Super League Interwetten

Ο Παναθηναϊκός είναι 2ος, πίσω από τον ΠΑΟΚ, με 12.9 τέτοιες επιθέσεις ανά αγώνα. Με το περσινό Boloni-ball ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 5.1 κατοχές με 10+ πάσες ανά αγώνα, ενώ η ομάδα του Δώνη είχε 8.8.

Πάμε να δούμε και το τι κάνει ο Παναθηναϊκός με αυτές τις κατοχές. Το επόμενο γράφημα δείχνει τις επιθέσεις με build up, τις φορές δηλαδή που μια ομάδα φτάνει σε τελική ή σε ενέργεια μέσα στην αντίπαλη περιοχή μετά από 10+ πάσες.

Οι επιθέσεις με 10+ πάσες που κάνουν κατά μέσο όρο οι ομάδες στη φετινή Super League Interwetten
Οι επιθέσεις με 10+ πάσες που κάνουν κατά μέσο όρο οι ομάδες στη φετινή Super League Interwetten

Πρώτος ο Παναθηναϊκός με 2.8 τέτοιες επιθέσεις ανά αγώνα, ενώ η αντίστοιχη περσινή επίδοση ήταν μόλις 0.8.

Έχει δεχθεί ελάχιστες μεγάλες ευκαιρίες

Και μια βόλτα από την άμυνα, εκεί που ήδη είδαμε τη μεγάλη βελτίωση του Παναθηναϊκού, το πόσο απειλείται φέτος λιγότερο από πέρυσι. Πάμε και σε έναν επιμέρους δείκτη, τις μεγάλες ευκαιρίες που έχουν δεχθεί οι ομάδες στο πρωτάθλημα.

Οι μεγάλες ευκαιρίες που έχουν δεχθεί οι ομάδες στη φετινή Super League Interwetten
Οι μεγάλες ευκαιρίες που έχουν δεχθεί οι ομάδες στη φετινή Super League Interwetten

Ο Παναθηναϊκός στις χαμηλές θέσεις. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δέκα μεγάλες ευκαιρίες, όσες και ο Ολυμπιακός, με τον Αστέρα να είναι η μοναδική ομάδα που έχει αντιμετωπίσει λιγότερες.

Χαρακτήρας και ποιότητα δεν αλλάζουν έτσι απλά

Οπότε, σαφώς και είναι λογικό να προβληματίζουν τα αποτελέσματα μακριά από τη Λεωφόρο. Είναι λογικό να συζητάμε για έλλειμμα χαρακτήρα ή ποιότητας, με την απάντηση βέβαια να είναι "και τα δύο".

Παρόλα αυτά όμως, υπάρχει η εικόνα μιας ομάδας στο χορτάρι που έχει κάνει άλματα σε σχέση με πέρυσι. Που παίζει καλύτερα, που πιέζει ψηλά, που απειλείται πολύ λιγότερο.

Ναι, έχει ακόμα θέματα να λύσει. Ναι, είναι εκνευριστικό να είσαι φίλος του Παναθηναϊκού και να τον βλέπεις να ανακαλύπτει κάθε φορά νέο τρόπο για να χάσει εκτός έδρας.

Όμως δεν λύνονται όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Κάποια δεν λύνονται και καθόλου. Γιατί στο φινάλε, αν συμφωνήσουμε ότι λείπει και χαρακτήρας και ποιότητα, τότε είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι το πράγμα δεν αλλάζει. Χαρακτήρας και ποιότητα δεν είναι πράγματα επίκτητα.

Ο Γιοβάνοβιτς πάει εξαιρετικά σε αυτά που είναι δική του ευθύνη

Δεν είναι όλα στο χέρι του Γιοβάνοβιτς να τα λύσει μέσα σε μια σεζόν. Όποτε, ας μην ξεχνάμε αυτά που είναι στο χέρι του, αυτά που είναι η δουλειά του.

Στο χορτάρι ο Παναθηναϊκός είναι αισθητά βελτιωμένος και μάλιστα το τελευταίο του διάστημα είναι το καλύτερο από το καλοκαίρι του 2019. Όχι μέσω μεταγραφών, αλλά μέσω δουλειάς του προπονητή.

Με τον Βέλεθ, τον Σένκενφελντ, τον Χουάνκαρ, τον Σάντσες, τον Βιγιαφάνιες, τον Αϊτόρ, τον Καρλίτος, τον Μακεντα. Παίκτες που ήταν στην ομάδα και πέρυσι.

Δουλειάς που θα πρέπει να συνεχιστεί, ανεπηρέαστη. Γιατί δεν παρουσιάζει μόνο έναν Παναθηναϊκό βελτιωμένο σε σχέση με πέρυσι. Αυτό στο φινάλε είναι και εύκολο, πέρυσι δεν έπαιζαν ποδόσφαιρο οι πράσινοι, έκαναν κάτι άλλο.

Η δουλειά του Γιοβάνοβιτς είναι καλή γιατί έχει τον Παναθηναϊκό ψηλά στις κατηγορίες που είδαμε. Αποδεικνύοντας ότι το πως παίζει μια ομάδα είναι πρώτα από όλα απόφαση.

Και μετά έρχεται η ποιότητα του ρόστερ να καθορίσει πόσο καλά μπορείς να πας με αυτό το ποδόσφαιρο.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ