ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Υπάρχει πρόβλημα χαρακτήρα στον Παναθηναϊκό

Ο Φεντερίκο Μακέντα
Ο Φεντερίκο Μακέντα INTIME

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό που είχε τον απόλυτο έλεγχο στα πρώτα 34 λεπτά του αγώνα με τον Βόλο, αλλά βρήκε πάλι τρόπο να χάσει ένα εκτός έδρας παιχνίδι, δείχνοντας πως υπάρχει πρόβλημα χαρακτήρα.

Σε ένα περίεργο παιχνίδι που κρίθηκε στα λάθη του Κώτσιρα και σε μία υπερβολική κόκκινη κάρτα, ο Παναθηναϊκός έχασε με 3-1 από τον Βόλο και έβαλε φρένο στην ανοδική του πορεία. Το χειρότερο είναι πως συνέχισε τον κύκλο των αρνητικών αποτελεσμάτων μακριά από τη Λεωφόρο και για ακόμη μία φορά άφησε μία αίσθηση πως μακριά από το γήπεδο του λυγίζει εύκολα.

Είχε τον απόλυτο έλεγχο στα πρώτα 34 λεπτά

Η αλήθεια είναι πως στα πρώτα 34 λεπτά, τίποτα δεν προμήνυε την συγκεκριμένη εξέλιξη. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς στο συγκεκριμένο διάστημα είχε τον απόλυτο έλεγχο. Το παιχνίδι με τον Βόλο έμοιαζε να ‘ναι μία συνέχεια του αγώνα με τον Άρη. Ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει μία πολύ εύκολη κατοχή μπάλας, δεν ένιωθε την παραμικρή απειλή, είχε σε καλή κατάσταση τους δύο ακραίους επιθετικούς και έφθανε εύκολα στα όρια της αντίπαλης περιοχής.

Επιπόλαιες τελικές αποφάσεις

Οι τελικές ήταν πολλές, το πρόβλημα όμως ήταν πως οι εκτελέσεις δεν ήταν ανάλογες των προσδοκιών που υπήρχαν. Έγιναν συνολικά πολλά λάθη ώστε να χάσει από έναν φανερά κατώτερο αντίπαλο ο Παναθηναϊκός. Στο διάστημα που κυριαρχούσε, τα λάθη είχαν να κάνουν με τον τρόπο εκτέλεσης, με την τελευταία απόφαση. Πολλές τελικές, όμως, ήταν είτε ξεψυχισμένες εκτελέσεις, είτε πλασεδάκια που δεν είχαν καμία πιθανότητα να καταλήξουν στα δίχτυα.

Με λίγα λόγια, ο Παναθηναϊκός στα πρώτα 34 λεπτά που ήταν το διάστημα της κυριαρχίας του, δεν κατάφερε να σκοτώσει τον αντίπαλο του. Ήταν φλύαρος, είχε πολλές στιγμές που κατάφερε να βγάλει εκτελέσεις από καλές θέσεις, καμία όμως από τις τελικές που δημιούργησε, δεν είχε πιθανότητες για να νικήσει τον ασταθή Κότνικ.

Καμία βοήθεια από τον σέντερ φορ

Επίσης, για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, έβλεπες μία ομάδα να αναπτύσσεται σωστά, να παίρνει δημιουργία, πίεση από τους δύο ακραίους ποδοσφαιριστές, να έχει παιχνίδι με την μπάλα από τους εσωτερικούς χαφ και να προσπαθεί να φτιάξει με πολλούς παίκτες επιθέσεις, όμως να μην παίρνει την παραμικρή βοήθεια στο χτίσιμο τους από τον σέντερ φορ της. Όπως γίνεται συνήθως, όταν παιχνίδι του Παναθηναϊκού δεν πηγαίνει καλά, στα σόσιαλ γίνεται ο κακός χαμός και αναζητούνται ευθύνες.

Η αλήθεια είναι πως ο Γιοβάνοβιτς την έχει σε καλή αγωνιστική κατάσταση την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός σήμερα πλήρωσε μεμονωμένες άσχημες στιγμές και μία γεμάτο υπερβολή απόφαση του διαιτητή. Αν ψάχνουμε για κάποιο λάθος του Γιοβάνοβιτς, στο μοναδικό που μπορεί να σταθεί κανείς, είναι πως παρότι ο Μακέντα έδειξε και με τον Άρη πως δεν είναι σε καλή κατάσταση, τον κράτησε στην βασική ενδεκάδα και στο παιχνίδι με τον Βόλο.

Η εικόνα του ήταν προβληματική. Σε κανένα σημείο του αγώνα δεν μπόρεσε να βοηθήσει τους συμπαίκτες του. Ειδικά στο καλό διάστημα του Παναθηναϊκού, αν υπήρχε ένας φορ πιο υποστηρικτικός, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να αξιοποιήσει την μορφή που είχε πάρει ο αγώνας.

Το λάθος του Κώτσιρα

Παρ' όλα αυτά, υπήρχε ένα παιχνίδι που φαινόταν ότι εύκολα ή δύσκολα ο Παναθηναϊκός θα το κερδίσει. Δυο στιγμές όρισαν την μοίρα του. Δύο στιγμές από τα δύο ακραία μπακ. Στο 34ο λεπτό, ο Κώτσιρας που είχε κάνει το λάθος και στο τέρμα που δέχτηκε ο Παναθηναϊκός από την ΑΕΚ, έδωσε μία πάσα, πάρε-βάλε στον Βαν Βερτ και επέτρεψε στον Βόλο, χωρίς να έχει καταφέρει να δημιουργήσει μισή φάση, να προηγηθεί στο σκορ. Ο Κώτσιρας, στην προηγούμενη φάση, είχε δει στρωμένη την μπάλα για να εκτελέσει τον Κότνικ και αντί να σουτάρει πάνω στο τρέξιμο του, επέλεξε να κάνει μία περίεργη ντρίπλα μαζί με το κοντρόλ και βγήκε με την μπάλα έξω από το γήπεδο. Ήταν μία από τις πολλές φάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες για να σκοράρουν, όμως δεν τις χειρίστηκαν καλά οι παίκτες του Παναθηναϊκού.

Το κακό με τον Κώτσιρα είναι πως, ενώ έχει προσόντα, καλό διασκελισμό, ταχύτητα, σωστό ύψος για την θέση του, μαζεύει την μπάλα και την βγάζει γρήγορα μπροστά, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει ακραίο λάθος και δεν είναι όσο ουσιαστικός θα έπρεπε επιθετικά. Ο Γιοβάνοβιτς έδωσε την θέση του σε έναν μπακ με λιγότερα προσόντα, όπως είναι ο Σάντσες και την ημέρα που μπήκε αναγκαστικά στην ενδεκάδα λόγω της απουσίας του Χουανκάρ, χάρισε το προβάδισμα στον αντίπαλο. Είναι σαν να δικαίωσε τον Γιοβάνοβιτς που τον έχει πετάξει από την βασική ενδεκάδα και προτιμά να δίνει τη θέση του σε έναν μπακ που δημιουργικά έχει λιγότερες δυνατότητες.

Το δεύτερο χτύπημα ήταν ακόμη πιο σκληρό

Είναι σκληρό σε ένα παιχνίδι που κερδίζεις όλες τις μάχες, που το μόνο που σκέφτεσαι είναι πώς θα βρεις τρόπο να ανοίξεις την άμυνα του αντιπάλου, να μένεις πίσω στο σκορ από ένα λανθασμένο αδικαιολόγητο γύρισμα ενός ποδοσφαιριστή σου. Το παιχνίδι, όμως, έγινε ακόμα πιο σκληρό για τον Παναθηναϊκό και η αλήθεια είναι πως ο άνθρωπος που κρέμασε και υποχρέωσε σε ήττα την ομάδα του, ουσιαστικά δεν έφταιγε.

Οι ποδοσφαιριστές του Γιοβάνοβιτς ήταν ανώτεροι και μετά το 34ο λεπτό πήραν την μπάλα, δημιούργησαν την ευκαιρία στην επόμενη φάση, από σέντρα του Αϊτόρ, που δεν καθάρισε ο Κότνικ, αλλά μέχρι να γυρίσει το σώμα του ο Μακέντα, η ευκαιρία είχε χαθεί. Στο 41ο λεπτό, ο Λούντκβιστ αντί να εκτελέσει με δύναμη, έκανε ένα αδύναμο πλασεδάκι. Όμως ο Παναθηναϊκός ήταν εκεί. Έδειχνε πως είναι σε θέση να διορθώσει το λάθος του Κώτσιρα και έψαχνε τρόπους για να αξιοποιήσει την ανωτερότητα του.

Στο 44ο λεπτό, ο φουκαράς ο Σάντσες που έπαιζε με ανάποδο πόδι σαν μπακ, πήγε εσωτερικά για να τρέξει την μπάλα. Το να παίζει μπακ με ανάποδο πόδι δεν είναι εύκολο, καθώς πρέπει να παίρνεις την πλευρά, έχοντας την μπάλα συνεχώς προς τα έξω. Πάνω στο τρέξιμο του, ο Μπαριέντος έκανε τάκλιν και με τα δύο πόδια, ο Σάντσες απλά συνέχισε το τρέξιμο του και με το βηματισμό του, πάτησε το πόδι του ποδοσφαιριστή, που επί της ουσίας ήταν αυτός που είχε πάει επικίνδυνα στην φάση. Ο Μπαριέντος σίγουρα πόνεσε, αν όμως κάποιος δει τη φύση της φάσης, αυτός κινήθηκε επικίνδυνα όχι ο Σάντσες. Ο μπακ του Παναθηναϊκού απλά έχασε τον έλεγχο της μπάλας και δεν πρόλαβε να σταματήσει αν και προσπάθησε στο τέλος την κίνηση του.

Σε δύο λοιπόν στιγμές δημιουργήθηκαν οι συνθήκες να πρέπει ο Παναθηναϊκός να ανέβει ένα βουνό. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν σίγουρα δύσκολο. Ο Βόλος κατάφερε να αξιοποιήσει τον παίκτη παραπάνω, να κερδίσει σε αμυντική ασφάλεια, μέσα από το δικαίωμα της εύκολης κατοχής που του πρόσφερε το αριθμητικό πλεονέκτημα, γεγονός που έφερε και κούραση στους παίκτες του Παναθηναϊκού.

Βρίσκει πάντα τρόπο να χάνει εκτός έδρας

Η εικόνα στο διάστημα που ο Παναθηναϊκός έπαιζε με 11 ποδοσφαιριστές δείχνει πως η ομάδα βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση, υπάρχει όμως και η εξής πραγματικότητα: δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι συμβαίνει στον Παναθηναϊκό και τα θαλασσώνει μακριά από τη Λεωφόρο. Υπάρχει πρόβλημα χαρακτήρα στην ομάδα και δεν είναι κάτι απλό για να λυθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται τρόπος για να φύγει ηττημένη η ομάδα του Γιοβάνοβιτς, από ένα παιχνίδι που δεν ήταν κατώτεροι. Σε κανένα παιχνίδι από τα 5 που έχει χάσει εκτός έδρας ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως ήταν πραγματικά κατώτερος από τον αντίπαλο του. Ακόμα και όταν δεν έπαιξε καλά, χειρότερη ομάδα στο γήπεδο δεν ήταν. Κι όμως το ρεκόρ είναι 1-1-5, με την μοναδική νίκη να έχει γίνει σε ουδέτερο. Δηλαδή στις 6 φορές που έχει πάει να παίξει σε έδρα αντιπάλου, πήρε μία ισοπαλία στο Καραϊσκάκης και έχασε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια.

Υπάρχει λοιπόν ξεκάθαρο πρόβλημα χαρακτήρα, για το οποίο ο προπονητής, αλλά και συνολικά ο σύλλογος πρέπει να βρει λύση. Δεν επιτρέπεται η συγκεκριμένη ομάδα, να έχει αυτό το ρεκόρ μακριά από το γήπεδο της. Για να πετύχει τους φετινούς του στόχους ο Παναθηναϊκός, οφείλει να βρει τρόπο και να βελτιώσει την εκτός έδρας συμπεριφορά του. Να μάθει να κερδίζει και μακριά από την Λεωφόρο.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ