FOOTBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Με τέτοια πτώση στην πίεση ψηλά και στο passing game, το 13-3-0 είναι κατόρθωμα

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, στον αγώνα με τον Βόλο
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, στον αγώνα με τον Βόλο EUROKINISSI SPORTS

Μικρότερη πίεση ψηλά, λιγότερο passing game. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τη μεγάλη πτώση του Ολυμπιακού σε σχέση με πέρυσι και εξηγεί γιατί το 13-3-0 είναι κατόρθωμα του Μαρτίνς.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με γκέλα τις υποχρεώσεις του για το 2022. Η ομάδα του Μαρτίνς έμεινε στο 0-0 στη Ριζούπολη, απέναντι στον ουραγό και χτυπημένο από τον covid-19 Απόλλωνα.

Και ο Πορτογάλος και ο Βαλμπουενά χρησιμοποίησαν την ίδια λέξη στις δηλώσεις τους μετά τον αγώνα: ξυπνητήρι. Ο Μαρτίνς είπε χαρακτηριστικά: "Υπάρχει ένα θετικό, ότι σήμερα το παιχνίδι θα λειτουργήσει σαν μάθημα, ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Τίποτα δεν έχουμε κατακτήσει αν δεν παίζουμε όπως μπορούμε".

Την επομένη, ο Μαρτίνς τα έψαλλε στους παίκτες, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί ξανά τέτοια εμφάνιση.

"Τέτοιος" είναι ο μέσος όρος του Ολυμπιακού φέτος

Οι αντιδράσεις του Πορτογάλου είναι δικαιολογημένες. Υπάρχει όμως ένας αστερίσκος. Κι αυτός λέει πως "τέτοιες" είναι κατά μέσο όρο οι εμφανίσεις του Ολυμπιακού στη φετινή Super League Interwetten.

Έπαιξε πολύ καλύτερα όταν νίκησε τον ΠΑΟΚ ή την ΑΕΚ, σύμφωνοι. Αλλά, έχει παρουσιάσει και εικόνα ακόμα πιο "αναιμική" απ'αυτήν της Τετάρτης στη Ριζούπολη.

Στη σούμα, στο μέσο όρο, ο φετινός Ολυμπιακός του πρωταθλήματος είναι αυτός που είδαμε στη Ριζούπολη, ειδικά στην επίθεση.

Στη Ριζούπολη απείλησε όσο απειλεί φέτος, καμία διαφορά

Αυτή είναι η εικόνα των τελικών και των expected goals στο 0-0 της Ριζούπολης.

Τα xG του Ολυμπιακού ήταν στο 1.30, του Απόλλωνα ίσα που έφτασαν το 0.26. Ε, αυτός είναι ο επιθετικός μέσος όρος του Ολυμπιακού στο φετινό πρωτάθλημα.

Πριν αρχίσει το ματς στη Ριζούπολη, ο μέσος όρος του Ολυμπιακού στα xGoals υπέρ ήταν 1.25. Αυτός είναι ο φετινός Ολυμπιακός στην επίθεση, εκεί κινείται.

Σύμφωνοι, είναι λογικό ο Μαρτίνς και οι φίλοι της ομάδας να περιμένουν πως οι πρωταθλητές θα καταφέρουν να είναι πολύ πιο απειλητικοί με αντίπαλο την ουραγό της βαθμολογίας. Δεν είναι ποτέ καλό όταν μένεις κοντά στον μέσο όρο σου ακόμα κι όταν έχεις χαμηλό εμπόδιο μπροστά σου.

Όμως, τελικά δεν είναι ψέμα, είναι αλήθεια: απέναντι στον Απόλλωνα ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που είναι φέτος κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα. Τόσο απειλεί.

Και φέτος ανώτερος, αλλά πολύ λιγότερο

Δείτε στο σχετικό γράφημα τη σύγκριση του φετινού Ολυμπιακού με τις δύο προηγούμενες σεζόν. Οι κόκκινες μπάρες είναι η σεζόν 2019-20, οι μπλε η περσινή και οι γκρι αυτή που διανύουμε.

Οι φετινές επιδόσεις του Ολυμπιακού στα xG Υπέρ και Κατά σε σχέση με την περσινή και την προπέρσινη σεζόν
Οι φετινές επιδόσεις του Ολυμπιακού στα xG Υπέρ και Κατά σε σχέση με την περσινή και την προπέρσινη σεζόν


Στην επίθεση ο Ολυμπιακός έχει πέσει από το περσινό 1.71 xG στο 1.26. Η αμυντική επίδοση δεν έχει μεγάλη διαφορά, από περσινό 0.59 στο φετινό 0.613.

Όμως, η μεγάλη πτώση στην επιθετικότητα του Ολυμπιακού έχει εμφανές αποτέλεσμα στη μέση διαφορά των xGoals με τον αντίπαλο.

Στις δύο προηγούμενες σεζόν ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα με ίδια κι απαράλλακτη επίδοση. Οι ερυθρόλευκοι ήταν κατά μέσο όρο 1.12 xGoals "καλύτεροι" από τον αντίπαλό τους.

Φέτος αυτή η διαφορά έχει πέσει στα 0.63 xGoals. Με λίγα λόγια, ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να είναι καλύτερος από τον αντίπαλό του, αλλά η ανωτερότητά του είναι μικρότερη.

Άλλωστε, αυτό έχει αποτυπωθεί και στα τελικά σκορ. Οι εννέα από τις 13 νίκες των ερυθρόλευκων είναι με ένα γκολ διαφορά.

Παρόμοια αποτύπωση και στον δείκτη των μεγάλων ευκαιριών για γκολ.

Οι φετινές μεγάλες ευκαιρίες του Big-5 σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι
Οι φετινές μεγάλες ευκαιρίες του Big-5 σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι

Ο Ολυμπιακός ήταν πέρυσι ο βασιλιάς των μεγάλων ευκαιριών, με 2.7 μεγάλες ευκαιρίες για γκολ ανά αγώνα. Η φετινή επίδοση είναι μόλις 1.6, κάτω από το 1.8 της ΑΕΚ και οριακά πάνω από το 1.5 του Παναθηναϊκού.

Η πτώση του Ολυμπιακού στην πίεση ψηλά

Η πτώση του Ολυμπιακού στον δείκτη των xGoals και στις μεγάλες ευκαιρίες είναι στην ουσία είναι το αποτέλεσμα. Σε αυτούς τους δείκτες αποτυπώνεται η κάμψη που έχουν οι ερυθρόλευκοι σε άλλα πράγματα.

Ο Ολυμπιακός είναι πολύ λιγότερο απειλητικός από πέρυσι και πρόπερσι επειδή έχει σταματήσει να κάνει άλλα πράγματα. Με πρώτο το να πιέζει και να κλέβει ψηλά.

Οι φετινές επιδόσεις του Ολυμπιακού στην πίεση σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι
Οι φετινές επιδόσεις του Ολυμπιακού στην πίεση σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι


Οι ερυθρόλευκοι φέτος "παίζουν πιο πίσω". Το μέσο ύψος έναρξης νέων επιθέσεων είναι στα 18.62μ από την εστία του Βατσλίκ, πιο χαμηλά από τις περσινές επιδόσεις.

Στις μεσαίες μπάρες βλέπετε την πτώση στην πίεση ψηλά. Τις δύο προηγούμενες σεζόν η ομάδα του Μαρτίνς είχε σταθερά 7+ high turnovers, δηλαδή νέες επιθέσεις που άρχιζαν με ανάκτηση κατοχής ψηλά στο γήπεδο.

Φέτος ο Ολυμπιακός είναι στα 5.9. Όχι μόνο δεν είναι πλέον η ομάδα που πιέζει ψηλά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο πρωτάθλημα, αλλά είναι στην 4η θέση της λίστας, πίσω από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Άρη.

Κάπως έτσι έχει μειωθεί και ο αριθμός των τελικών που βρίσκει ο Ολυμπιακός από την πίεση ψηλά, από το περσινό 1.4 ανά αγώνα στο φετινό 1.1.

Η πτώση στο passing game

Παρόμοια εικόνα και στους δείκτες του passing game, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Opta.

Ο φετινός τρόπος επίθεσης του Ολυμπιακού σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι
Ο φετινός τρόπος επίθεσης του Ολυμπιακού σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι


Ο Ολυμπιακός κάνει κατά μέσο όρο μόλις 11.9 κατοχές με 10+ πάσες και προφανώς έχει και λιγότερες επιθέσει με τέτοιον τρόπο: δύο σε κάθε αγώνα, κάτω από το περσινό 2.5 και το προπέρσινο 2.4.

Ο μοναδικός δείκτης που έχει αυξηθεί είναι αυτός των άμεσων επιθέσεων, αυτών δηλαδή που ξεκινούν κάτω από τη σέντρα και καταλήγουν γρήγορα σε τελική ή ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή.

Εκεί ο Ολυμπιακός έχει ανέβει στο 2.0 από το περσινό 1.2, προφανώς γιατί φέτος παίζει πιο χαμηλά στο γήπεδο και έχει ψάξει περισσότερο την άμεση μετάβαση από το μισό του γηπέδου στο άλλο.

Δεν είναι μόνο η απουσία Φορτούνη και ο λίγος χρόνος Βαλμπουενά

Όταν μια ομάδα έχει τέτοια δραματική πτώση στην επιθετικότητά της, για ένα διάστημα 16 αγωνιστικών, δεν μπορεί να φταίει μόνο ένα πράγμα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό, που τις προηγούμενες δύο σεζόν ήταν σταθερά η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, με διαφορά από τους υπόλοιπους ειδικά την περσινή σεζόν.

Δεν είναι λοιπόν μόνο η απουσία του Φορτούνη, που ήταν πέρυσι ο κορυφαίος δημιουργός του πρωταθλήματος. Ούτε μόνο ο μειωμένος χρόνος συμμετοχής του Βαλμπουενά, που ήταν ο δεύτερος κορυφαίος δημιουργός πίσω από τον Φορτούνη.

Η δημιουργία τους είναι δεδομένο πως λείπει, ειδικά αν προστεθεί στην εικόνα το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει πάρει λίγα πράγματα από τους παίκτες που αποκτήθηκαν για να συνεισφέρουν σ'αυτόν τον τομέα.

Όμως, δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για τα πρόσωπα της μεσοεπιθετικής γραμμής ή για την τεράστια πτώση της απόδοσης του Καμαρα.

Τα στοιχεία της Opta δείχνουν με σαφήνεια πόσο διαφορετική είναι η εικόνα του Ολυμπιακού και σε τομείς που δεν έχουν να κάνουν με το αν λείπει ο Φορτούνης ή αν αποδείχθηκε καλός ο Ονιεκούρου.

Ομάδα με λιγότερα "μπορώ" σε σχέση με την προηγούμενη διετία

Ο Ολυμπιακός πιέζει λιγότερο, τρέχει λιγότερο, είναι πολύ λιγότερο aggresive σε σχέση με την εικόνα που είχε τις τελευταίες δύο σεζόν. Ο Μαρτίνς και το επιτελείο του γνωρίζουν τον ρόλο που έχει παίξει η κούραση της περσινής "ανώμαλης" σεζόν ή το πόσο διαταράχθηκε η σωστή προετοιμασία από κρούσματα covid.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως τα σωματικά "μπορώ" των ερυθρόλευκων δεν είναι αυτά που ήταν. Ο Μαρτίνς προφανώς και το γνωρίζει και εμφανώς το διαχειρίζεται από την αρχή της σεζον.

Πιο χαμηλά μέτρα, λιγότερη πίεση, διαχείριση αποτελεσμάτων. Είδαμε τον Ολυμπιακό να "κάθεται" στο προβάδισμα και να παίζει με τον χρόνο ακόμα και απέναντι σε ομάδες όπως η Λαμία, ο Παναιτωλικός, ο Ιωνικος.

Ο Μαρτίνς κάνει διαχείριση

Αν οι ερυθρόλευκοι είχαν καινούργιο προπονητή, θα λέγαμε πως είναι στη φιλοσοφία του. Όμως, τον Μαρτίνς τον ξέρουμε. Τέτοια διαχείριση μέσα στους αγώνες, τέτοια εικόνα συνολικά στο πρωτάθλημα δεν μπορούν παρά να σημαίνουν πως και ο Πορτογάλος κάνει διαχείριση.

Προσπαθεί για το μάξιμουμ των βαθμών με μια ομάδα που δεν "τραβάει" όπως την προηγούμενη διετία. Υπό αυτό το πρίσμα, με όλα τα δεδομένα από τα στοιχεία της Opta, το 13-3-0 που τρέχει ο Ολυμπιακός εντός των συνόρων είναι παραπάνω από ικανοποιητικό.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως πρόκειται για ένα ακόμα κατόρθωμα του Μαρτίνς, που έχει την ομάδα του στο ίδιο ρεκόρ με πέρυσι, παρά τα μειωμένα "μπορώ".

Νίκες από τις στημένες φάσεις, ούτε το 50% των γκολ από open play

Ο Πορτογάλος ξέρει ότι πρέπει να παίρνει νίκες όπως κι αν είναι η ομάδα του κι αυτό κάνει. Ακόμα κι αν πρέπει διαρκώς να κερδίζει χάρις σε γκολ από στημένες φασεις.

Ο τρόπος που σκοράρει ο Ολυμπιακός σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι
Ο τρόπος που σκοράρει ο Ολυμπιακός σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι

Ακόμα κι αν φέτος ο Ολυμπιακός έχει τέτοια εικόνα στην επίθεση, που δεν παίρνει ούτε το 50% των γκολ του από το open play, από την κανονική ροή του αγώνα. Ακόμα κι αν πρέπει να στηρίζεται περισσότερο από ποτέ στις στημένες φάσεις.

Η τύχη του Ολυμπιακού φέτος

Με αυτήν την εικόνα, το 13-3-0 είναι κατόρθωμα. Και όχι, δεν θα λάβουμε υπόψιν τη διαφορά. Γιατί γι'αυτήν φροντίζουν δύο παράγοντες: ο πρωτοπόρος και οι ομάδες που ακολουθούν. Η διαφορά δεν μεγαλώνει μόνο απ'αυτόν που είναι μπροστά, μεγαλώνει κυρίως από τα προβλήματα αυτών που μένουν πίσω.

Κι αυτή είναι, μέχρι στιγμής, η τύχη του Ολυμπιακού στο φετινό πρωτάθλημα. Απέναντι στις δικές του δυσκολίες, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ παρέταξαν δικές τους, ακόμα μεγαλύτερες.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ