ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Ο Ματέους Βιτάλ είναι δημιουργός από τα αριστερά και δεκάρι

Ο Ματέους Βιτάλ με τη φανέλα της Κορίνθιανς
Ο Ματέους Βιτάλ με τη φανέλα της Κορίνθιανς AP PHOTO/FERNANDO VERGARA

Ανεβάζει το ταβάνι του ο Παναθηναϊκός, έχει ανάγκη όμως από φορ πρωταθλητισμού. Ο Τσάρλυ αναλύει τον 23χρονο Βραζιλιάνο που έχουν κλείσει οι "πράσινοι".

Πολλές φορές στην ζωή οι σφαλιάρες είναι ευεργετικές. Αυτή που έδωσε ο Παναιτωλικός το περασμένο Σάββατο στον Παναθηναϊκό έκανε τους πάντες να καταλάβουν πως χρειάζεται να κινηθούν γρήγορα για να κλείσουν δυνατές μεταγραφές.

Άμεσα λοιπόν ολοκληρώθηκαν οι συμφωνίες με Λούντκβιστ και Βιτάλ, ενώ σύμφωνα με τα ρεπορτάζ έχει γίνει πρόταση για απόκτηση του Σεμπαστιάν Παλάσιος. Είναι ξεκάθαρο πως και η διοίκηση κατάλαβε πως πρέπει να "τρέξει" τις μεταγραφές και πως δεν φθάνει μόνο η δουλειά του Γιοβάνοβιτς και λίγες προσθήκες για να βγει η χρονιά. Επίσης και ο προπονητής, συμπληρώνοντας 7 φιλικά δίχως νίκη, συνειδητοποίησε πως, αν πάει με αυτό το ρόστερ, θα φάει τα μούτρα του.

Δημιουργός από τα αριστερά και δεκάρι

Το γεγονός πως μετά τον Λούντκβιστ ο Παναθηναϊκός ενεργοποίησε και την συμφωνία για τον Βιτάλ δημιούργησε σε πολλούς έκπληξη στη λογική πως πρόκειται για δύο δημιουργικούς ποδοσφαιριστές. Όποιος όμως γνωρίζει το ποδόσφαιρο του Γιοβάνοβιτς και τη θέση που έχει μονιμοποιηθεί από το περσινό πρωτάθλημα ο Βιτάλ, καταλαβαίνει και πώς θα χωρέσουν, αλλά και για ποιον χτυπάει η καμπάνα.

Όπως έγραψα την ημέρα που έκλεισε η συμφωνία του Παναθηναϊκού με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, πρόκειται για έναν προπονητή που δουλεύει το 4-2-3-1 και αρέσκεται να φέρνει δημιουργούς από τα άκρα.

Πασάρει με 90% ευστοχία, καλός στην πρώτη ντρίπλα

Ο Βιτάλ άρχισε στη Βάσκο ως καθαρό δεκάρι, πηγαίνοντας στην Κορίνθιανς άλλαζε θέσεις, παίρνοντας χώρο και χρόνο και στους τρεις ρόλους πίσω από τον επιθετικό. Από το περσινό πρωτάθλημα καθιερώθηκε στα αριστερά με ανάποδο πόδι, σε έναν ρόλο που συνολικά έχει παίξει και τα περισσότερα παιχνίδια στην καριέρα του. Πασάρει με 90% ευστοχία, τεράστιο ποσοστό για τη θέση του, δίνει 1.3 Key Passes και επίσης είναι καλός στην πρώτη ντρίπλα. Βάζοντας την μέτρηση στο 90λεπτο, ο Βιτάλ δοκιμάζει 3.7 ντρίπλες και έχει επιτυχημένες τις 2.4. Δοκιμάζει 2.1 σουτ το παιχνίδι, το 1.1 εκτός περιοχής.

Μιλώντας με ανθρώπους που εξειδικεύονται στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας και εμπιστεύομαι πήρα τις εξής πληροφορίες: έχει αγωνιστεί και στις τρεις θέσεις πίσω από τον φορ, τα τελευταία δύο χρόνια καθιερώθηκε με ανάποδο πόδι στα αριστερά και ασφαλώς μπορεί να παίξει άνετα ως δεκάρι.

Έχει καλό κοντρόλ, καλό σουτ και του αρέσει να ανεβάζει παίκτη για το overlap από την πλευρά του. Δηλαδή θα κάνει χαρούμενο τον Χουάνκαρ!

Διαθέτει ωραία ντρίπλα τεχνικής, όμως δεν έχει ξεπέταγμα και γι' αυτό πασάρει πολύ. Συνηθίζει να προσπαθεί να περάσει τον πρώτο παίκτη και στη συνέχεια να ψάχνει ν' ανοίξει -με μικρή πάσα και συνεργασία- την αντίπαλη άμυνα Η Κορίνθιανς τον δίνει δανεικό, γιατί αποκτήθηκαν οι Ζιουλιάνο και Ρενάτο Αουγκούστο, ενώ στη θέση του ορισμένα ταλέντα έχουν πάρει τα πάνω τους.

Επιλογές υψηλού επιπέδου πίσω από τον φορ

Η πρόταση που έγινε στον δεξιό εξτρέμ Παλάσιος δείχνει ξεκάθαρα το πώς οραματίζεται την ομάδα του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Έχει ληφθεί η απόφαση να δημιουργηθεί ένα σύνολο που θα μπορεί να δημιουργεί και θα έχει ποιότητα στην τελική επιλογή. Έχω γράψει πολλές φορές πως η δουλειά και το που μπορεί να φθάσει ένας προπονητής το κάθε ρόστερ έχουν συγκεκριμένο ταβάνι. Το ταβάνι των δυνατοτήτων της κάθε ομάδας μπορούν να το ανεβάσουν οι ποδοσφαιριστές. Στον Παναθηναϊκό, έστω και αργά, το κατάλαβαν θέλοντας να χτίσουν την ομάδα με μία τετράδα, που για τα ελληνικά δεδομένα θα είναι πραγματικά ποιοτική.

Ο Λούντκβιστ είναι ένας καθαρά δημιουργικός ποδοσφαιριστής, δεδομένα η πρώτη θέση του είναι αυτή μπροστά από δύο κεντρικά χαφ και εκεί έχει αγωνιστεί στα περισσότερα παιχνίδια στην καριέρα του. Ο Βιτάλ έχει ποιότητα δεκαριού, παίζει με πολλές μικρές πάσες, αρχίζει από τα αριστερά για να γίνει έξτρα δημιουργός και φυσικά μπορεί να παίξει και σαν δεκάρι. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς εκτιμά την ικανότητα του Χατζηγιοβάνη στο ένας με ένας και θα είναι ο καθαρός εξτρέμ στο ρόστερ. O Παλάσιος δεν είναι τόσο καλός στην ντρίπλα και στην ατομική ενέργεια, αλλά διαθέτει σπουδαία ικανότητα στο να γίνεται δεύτερος φορ, αντίληψη στον χώρο που πρέπει να κινηθεί και ψύχραιμη ποιοτική τελική επιλογή.

Μετά από καθυστέρηση, έπειτα από πολλά πίσω- μπρος, σε αυτήν την τετράδα έχει καταλήξει ο Γιοβάνοβιτς για τις τρεις θέσεις πίσω από τον επιθετικό. Το μόνο που απομένει είναι να έρθει ο Παναθηναϊκός σε συμφωνία με την Ιντεπεντιέντε για να ολοκληρωθεί το παζλ για τις δημιουργικές θέσεις.

Δύσκολα να βρει χώρο ο Βιγιαφάνιες

Παίρνοντας ο Παναθηναϊκός τους Βιτάλ, Λούντκβιστ και ειδικά από την στιγμή που ο Βιτάλ καλύπτει ακριβώς τα κουτάκια στην ενδεκάδα που συμπλήρωνε πέρυσι ο Βιγιαφάνιες, γίνεται φανερό πως σφίγγει ο κλοιός για τον Αργεντινό χαφ.

Ο Μπόλονι δεν εκτιμήθηκε ποτέ, όμως ο Αλαφούζος γνωρίζει πως μαζεύοντας την ομάδα τού έδωσε σημαντικό χρόνο. Επίσης το ρόστερ που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι δεν είχε κερδίσει ούτε σε φιλικά ούτε σε επίσημα πριν από τον Ρουμάνο τεχνικό, ενώ δεν έχει κερδίσει σε κανένα από τα 9 παιχνίδια, 2 επίσημα και 7 φιλικά από την ημέρα που έφυγε. Στον Παναθηναϊκό οπότε ξέρουν καλά πως είναι ο τελευταίος που έφταιγε. Υπήρχε και υπάρχει δυσαρέσκεια για τους ποδοσφαιριστές που του έκαναν τη ζωή δύσκολη. Με τον τρόπο που δημιουργήθηκε το ρόστερ έδειξαν στον Βιγιαφάνιες ότι ο χρόνος του θα είναι περιορισμένος και τον αναγκάζουν να ψαχτεί, ένα χρόνο πριν τελειώσει το συμβόλαιο του.

Χρειάζεται φορ πρωταθλητισμού

Ασφαλώς και με τις μεταγραφές των Βιτάλ - Λούντκβιστ, την επιθυμία για να αποκτηθεί δεξιός εξτρέμ που να κάνει τη διαφορά, έχει γίνει ένα πρώτο βήμα. Για να δούμε όμως κανονικό Παναθηναϊκό δεν φθάνει. Υπάρχει ξεκάθαρη έλλειψη ταχύτητας και έντασης από το δίδυμο των χαφ, αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι που λείπει από το παζλ είναι ένας φορ που να κάνει τη διαφορά. Για να κάνεις πρωταθλητισμό, είναι απαραίτητο να έχεις επιθετικό που να σου ανεβάζει το επίπεδο.

Είναι σπουδαίο να ξεκινά το πρωτάθλημα και να γνωρίζεις πως από τον επιθετικό σου μπορείς να υπολογίζεις σε 20 τουλάχιστον γκολ μέσα στη χρονιά. Ο Παναθηναϊκός επενδύει σε ποδοσφαιριστές που θα παίζουν περιφερειακά του φορ, αυτοί οι ποδοσφαιριστές όμως για να κάνουν τη διαφορά και στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά και να μπορούν να τελειώνουν φάσεις από τις πίσω γραμμές, έχουν μεγάλη ανάγκη ως σημείο αναφοράς έναν επιθετικό υψηλού επιπέδου.

Ο Μακέντα ήταν μία επιτυχημένη μεταγραφή του Νίκου Νταμπίζα, με βάση την κατάσταση που είχε βρεθεί ο Παναθηναϊκός και τις οικονομικές δυνατότητες εκείνης της εποχής. Από την στιγμή που είναι ξεκάθαρο πως γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης, είναι απαραίτητο να βρεθεί ένας επιθετικός πρωταθλητισμού που θα βελτιώσει τα νούμερα αποτελεσματικότητας όλης της ομάδας. Μόνο τότε θα μπορέσει να αξιοποιηθεί και να κάνει πραγματικά τη διαφορά η ποιοτική για τα ελληνικά δεδομένα τριάδα περιφερειακών επιθετικών που χτίζει ο Παναθηναϊκός για την επόμενη περίοδο.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ