ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Λούντκβιστ θα κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις, ζητούμενο είναι η διάρκεια

Ο Λούντκβιστ με τη φανέλα της Αϊντχόφεν
Ο Λούντκβιστ με τη φανέλα της Αϊντχόφεν © 2018 JOHN RAOUX / AP IMAGES

Για τον Ραμόν Λούντκβιστ, ο Παναθηναϊκός είναι μία τεράστια ευκαιρία για να σηκώσει την καριέρα του και να ηγηθεί ενώ για τους πράσινους ο Σουηδός μεσοεπιθετικός είναι ένα σημαντικό στοίχημα που έχουν ανάγκη να τους βγει. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Ραμόν Λούντκβιστ θεωρούταν μεγάλο ταλέντο, όταν έπαιζε στις μικρές ομάδες της Αϊντχόφεν και της Εθνικής Σουηδίας. Την πιο κρίσιμή εποχή, για την εξέλιξη της καριέρας του, τον πρόδωσαν τα γόνατά του. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια, έπαιξε σε πιο χαμηλό επίπεδο στην Ολλανδία, χωρίς να κάνει την διαφορά που δικαιολογεί η ποιότητά του.

Για τον 24 χρόνο ποδοσφαιριστή, ο Παναθηναϊκός αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία, να σηκώσει την καριέρα του. Το σίγουρο είναι, πως η πρώτη του εικόνα, θα είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που περιμένει ο κόσμος, ζητούμενο όμως είναι, να βρει διάρκεια.

Ο Παναθηναϊκός έχασε και στο φιλικό με τον Παναιτωλικό στην Λεωφόρο, έχει γεμίσει με προβληματισμό τους φίλους του, αλλά και όσους βρίσκονται κοντά στην ομάδα. Δεν έχει κερδίσει κανένα από τα 7 φιλικά που έχει δώσει και πλέον όλοι έχουν αντιληφθεί πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το γήπεδο, έστω και μέσα από τα φιλικά, φωνάζει πως χρειάζονται μεταγραφές και μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η τελευταία εβδομάδα για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Αν βγει η μεταγραφή, θα γίνει δικός του

Όλα δείχνουν πως ο Ραμόν Λούντκβιστ, θα είναι ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, τουλάχιστον για την επόμενη σεζόν. Υπάρχει συμφωνία με την διοίκηση της Γκρόνιγκεν για δανεισμό του ποδοσφαιριστή, με οψιόν αγοράς για το καλοκαίρι, λίγο κάτω από τα 800 χιλιάρικα. Έχει μπει δηλαδή, ένα ρεαλιστικό νούμερο, που επιτρέπει στον Παναθηναϊκό, αν βγει ο ποδοσφαιριστής, να τον κάνει δικό του.

Ο δύσκολος για να πει το ναι για μεταγραφή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς φαίνεται να πιστεύει πως είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα ποιοτικά προσόντα του Λούντκβιστ. Ο καθένας καταλαβαίνει πως όταν ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής, βρίσκεται στην Γκρόνιγκέν στα 24 του χρόνια και αποφασίζει ο σύλλογός του να τον δώσει δανεικό με μία τόσο χαμηλή οψιόν αγοράς, κάτι θα πρέπει να μην έχει πάει καλά στην καριέρα του.

Μεγάλο ταλέντο

Στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που όταν έπαιζε στις μικρές ομάδες της Αϊντχόφεν και της Εθνικής Σουηδίας, έδειχνε ικανός να κάνει σοβαρή καριέρα, που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ποιοτικό του χτύπημα μπάλας, την δεξιοτεχνία του και το καλό του δεξί πόδι, όμως στην πράξη δεν έχει καταφέρει να κάνει την διαφορά σε επίπεδο ανδρών.

Ο Λούντκβιστ, το 2013 στα 16 του χρόνια, έφυγε από την πατρίδα του και την ομάδα του Κάλμαρ, για την Αϊντχόφεν. Παίζοντας στις ομάδες νέων, της Αϊντχόφεν, αλλά και της Εθνικής Σουηδίας, έδειχνε σπουδαία πράγματα. Το 2016, ο Φίλιπ Κοκού βλέποντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Λούνκβιστ και τις εμφανίσεις του με την ομάδα νέων της Αϊντχόφεν, τον είχε ξεχωρίσει και τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα.

Την κρίσιμη στιγμή, τον πρόδωσαν τα γόνατα του

Αποδείχτηκε πως δεν ήταν γραφτό ο Λούντκβιστ, να κάνει καριέρα στην Αϊντχόφεν. Δύο τραυματισμοί στα γόνατά του δεν του επέτρεψαν να πάρει συμμετοχές με την πρώτη ομάδα. Δύο τραυματισμοί, ο ένας καπάκι από τον άλλον, την εποχή που έπρεπε ο ποδοσφαιριστής, να κάνει την μετάβαση από την ομάδα νέων στην ανδρική.

Από την Αϊντχόφεν έφυγε λίγο πριν πριν συμπληρώσει τα 22 του χρόνια, έχοντας αφήσει όμορφες αναμνήσεις με τα κατορθώματά του, στις μικρές ομάδες του συλλόγου, έχοντας όμως παίξει συνολικά μόλις 14 λεπτά, σε αγώνες πρωταθλήματος και ένα σκάρτο 10λεπτό, στο Champions League, απέναντι στην Ατλέτικο.

Τον Ιανουάριο του 2018, λίγο πριν συμπληρώσει τα 22 του χρόνια, πήγε στην Μπρέντα για να πάρει τα πρώτα του παιχνίδια σε επίπεδο ανδρών. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή, που ήρθαν έτσι τα πράγματα, δύο τραυματισμοί, καπάκι ο ένας μετά τον άλλον, την εποχή που έπρεπε από τους νέουςτης Αϊντχόφεν, να ενσωματωθεί στην ανδρική ομάδα, που τον οδήγησαν να ξεκινήσει με καθυστέρηση, το χτίσιμο της καριέρας του. Σήμερα είναι 24 ετών και έχει αγωνιστεί μόλις 2,5 χρόνιασε επίπεδο ανδρών.

Τα νούμερα του δεν είναι εντυπωσιακά, όταν μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή με πολύ αυξημένη τεχνική κατάρτιση και ένα πολύ καλό δεξί πόδι. Στην Μπρέντα του καταγράφηκαν 5 άσιστ σε 17 παιχνίδια, η ομάδα όμως έπεσε και το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή για την Γκρόνιγκεν.Στις δύο σεζόν, που είναι και οι μοναδικές που ξεκίνησε και ολοκλήρωσε, σε επίπεδο ανδρών, σημείωσε 49 συμμετοχές, πέτυχε 8 τέρματα και έδωσε 4 ασίστ.

Καθαρός επιτελικός χαφ

Κινήθηκε κάτω από τις προσδοκίες που δημιουργεί η πρώτη του εικόνα. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή, με αυξημένη τεχνική κατάρτιση. Είναι ξεκάθαρο πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, πήρε την επιλογή, να μην επενδύσει σε αριθμούς, αλλά σε συγκεκριμένα προσόντα.

Επειδή πρόκειται για έναν καθαρά δημιουργικό ποδοσφαιριστή, πιθανότατα να βοηθηθεί, παίζοντας σε μία ομάδα, που θα χρειάζεται να ανοίγει άμυνες. Το περασμένο Σάββατο, είχε πέσει μαζί το όνομα του Σουηδού και του Βραζιλιάνου Βιτάλ. Στην λογική, πως θα αποκτηθούν και οι δύο, ειπώθηκε και γράφτηκε λανθασμένα πως ο Λούντκβιστ είναι 8άρι.

Δεν αποκλείεται ο Γιοβάνοβιτς να θέλει τον Βραζιλιάνο σαν έξτρα δημιουργό από τα αριστερά, εκεί άλλωστε παίζει και στην Κορίνθιανς, σε κάθε περίπτωση όμως, ο Λούντκβιστ είναι ένα καθαρό δεκάρι. Επειδή η Γκρόνιγκεν παίζει ένα σφιχτό γα τα ολλανδικά δεδομένα 4-2-3-1, αναγκάζεται και να μαρκάρει, όμως ο ρόλος του είναι επιτελικός χαφ, στο 4-2-3-1.

Έχει καλή υποδοχή μπάλας, δυνατό πόδι, ποιοτική σέντρα, καλά στημένα. Γεμάτες χρονιές, ανάλογες των προσόντων του, με παραγωγή και αποτελεσματικότητα σε διάρκεια δεν έχει βγάλει. Για τον Σουηδό, ο Παναθηναϊκός αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία, να σηκώσει την καριέρα του και να δείξει, πως μπορεί να αξιοποιήσει, να εκμεταλλευτεί τα προσόντα του και επιτέλους να δικαιώσει τις προσδοκίες, που ο ίδιος είχε δημιουργήσει σε μικρή ηλικία.

Ο Λούντκβιστ με αριθμούς

Τα δυόμιση χρόνια που έχει παίξει στο ολλανδικό πρωτάθλημα, έπαιξε συνολικά 66 παιχνίδια, σημείωσε 8 τέρματα και του καταγράφηκαν 9 ασιστ.

Μετρώντας τις επιδόσεις του, σε 90λεπτό, έχει 0,9 κλεψίματα, 1,4 επιτυχημένα τάκλιν σε 2.1 προσπάθειες. Δοκιμάζει 1,5 σουτ, το 1 εκτός περιοχής. 1,5 επιτυχημένες ντρίπλες, σε 2,6 προσπάθειες και στο δημιουργικό κομμάτι, μοιράζει 1,9 Key passes το παιχνίδι.

Θα κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις

Στο 4-2-3-1 του Γιοβάνοβιτς, ο Λούντκβιστ, πρέπει να καταφέρει να γίνει ο βασικός επιτελικός χαφ. Να αποκτήσει διάρκεια και τα νούμερα που σε κάνει να φαντάζεσαι, όταν τον βλέπεις να κοντρολάρει, να εκτελεί και να δημιουργεί, που όμως μέχρι τα 24 του χρόνια, πουθενά δεν έχει πετύχει να χτίσει.

Είναι δεδομένο, πως στο πρώτο κοντρόλ, με την πρώτη σέντρα, την πρώτη εκτέλεση, θα κερδίσει τους πάντες. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με ξεκάθαρη ατομική ποιότητα. Δεν ξεχωρίζεις στις ακαδημίες της Αϊντχόφεν αν δεν έχεις κάποια ανεπτυγμένα στοιχεία και ο Λούντκβιστ έχει υψηλή τεχνική κατάρτιση, δυνατό στην εκτέλεση, ποιοτικό στην σέντρα και στην δημιουργία πόδι.

Για τον Λούντκβιστ, ο Παναθηναϊκός αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία, για να σηκώσει την καριέρα του και να ηγηθεί. Για τον σύλλογο είναι ένα σημαντικό στοίχημα που έχει ανάγκη να του βγει. Ο Λούντκβιστ έρχεται για δανεικός. Η οψιόν όμως που έχει μπει, είναι τέτοια, που επιτρέπει στη διοίκηση του Παναθηναϊκού να τον αποκτήσει, αν ο ποδοσφαιριστής παίξει σύμφωνα με όσα σε κάνει να φαντάζεσαι, τις πρώτες στιγμές που τον βλέπεις.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ