ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Ο Στιούαρτ Μπάξτερ στο SPORT24

Ο Στιούαρτ Μπάξτερ στο SPORT24
baxte

Ο Στιούαρτ Μπάξτερ εκθειάζει στο SPORT 24 τον "ποιοτικό Πανιώνιο" (19:00 ET 1) και Πάει Στοίχημα!

Μεγαλωμένος στο Μπέρμιγχαμ από Σκοτσέζο πατέρα και Αγγλίδα μητέρα ο Στιούαρτ Μπάξτερ που έχει δουλέψει σε 9 χώρες, έχει έναν Σουηδό γιο, τον Λι που παίζει στην Λαντσκρόνα. Είναι η επιτομή του πολίτη του κόσμου, του πολυπολυτισμικού προπονητή που αισθάνεται χαρά όταν κάθε ημέρα στην προπόνηση της Χέλσινμποργκ έχει να διαχειριστεί προσωπικότητες από 11 διαφορετικά κράτη.
Ο Μπάξτερ, που θα βρεθεί αντιμέτωπος του Έβαλντ Λίνεν στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ πολύ θα ήθελε ο 10ος σταθμός στην καριέρα του να είναι η Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει στο SPORT24 λίγο πριν την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο, τον οποίο χαρακτηρίζει «κόπια» της ομάδας του.

«Ο Πανιώνιος μοιάζει πολύ με την Χέλσινμποργκ. Όπως και εμείς, απαρτίζεται από πολλούς ποδοσφαιριστές διαφορετικής εθνικότητας. Από ότι έχω δει στα 2 dvd που παρακολούθησα αλλά και από τις πληροφορίες του βοηθού μου είναι μια πολύ καλή και οργανωμένη ομάδα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να τα καταφέρουμε»

Ο «δημόσιος κίνδυνος νούμερο 1» για τον Μπάξτερ είναι Αλγερινός και του αρέσει να «τρομοκρατεί» τις αντίπαλες άμυνες.

«Ο Πανιώνιος είναι πολύ καλός στις αντεπιθέσεις και διαθέτει έναν πολύ επικίνδυνο επιθετικό, τον Τζιμπούρ. Είναι πολύ δυνατός και έχει ένστικτο σκόρερ. Πολύ καλός ποδοσφαιριστής είναι και ο Φερνάντεζ. Φυσικά δεν είναι οι μόνοι. Παρακολουθώντας τον Πανιώνιο έχω καταλήξει στην εντύπωση ότι βασίζεται όπως και εμείς στην ομαδική δουλειά»

Θεωρεί όπως και όλοι οι ουδέτεροι παρατηρητές ότι μόνο η τρίτη θέση δεν είναι «ρεζερβέ»

«Στα χαρτιά η Μπορντό και η Γαλατασαράι έχουν πλεονέκτημα για την κατάληψη των δύο πρώτων θέσεων. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες τρεις ομάδες έχουμε ίσες πιθανότητες. Θεωρώ ότι σημαντικότερο ρόλο θα διαδραματίσει η ημέρα που θα βρεθεί η κάθε ομάδα. Είναι μην ξεχνάτε διαφορετικό το σύστημα από τους νοκ άουτ αγώνες. Για εμένα αυτό θα είναι το σημαντικότερο κριτήριο»

Η ομαδικότητα και η ευκολότερη ζωή με τον Λάρσον

Παρότι μετά την κλήρωση η Χέλσινμποργκ λόγω προγράμματος υπερείχε ελαφρά έναντι των αντιπάλων της, μιας και θα αντιμετώπιζε τις πιο αδύναμες ομάδες του γκρουπ, τον Πανιώνιο και την Αούστρια Βιέννης εντός, ο Μπάξτερ προτιμούσε να έχει του ισχυρούς στο «Ολίμπια»

«Για να είμαι ειλικρινής θα προτιμούσα να αγωνιστούμε εκτός έδρας με τον Πανιώνιο και την Αούστρια Βιέννης και εντός με την Μπορντό και την Γαλατά. Πιστεύω ότι θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να προκριθούμε. Θα είχαμε ένα μικρό πλεονέκτημα γιατί είμαστε αρκετά καλοί στην έδρα μας και με τον Πανιώνιο και την Αούστρια θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε την ισοπαλία. Στο ποδόσφαιρο βέβαια ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι θα γίνει»

Άγνωστη, πλην του Λάρσον, η Χέλσινμποργκ ακτινογραφείται χωρίς πολλές λεπτομέρειες από τον προπονητή της, ο οποίος εκθειάζει την ομαδική δουλειά.

«Το μεγαλύτερο προτέρημα είναι η ομαδικότητα μας. Όλες οι ομάδες στη Σουηδία στηρίζονται στην ομαδική δουλειά παρά στις μονάδες. Φυσικά έχουμε την τύχη να βρίσκεται στη δύναμη μας ένας ποδοσφαιριστής όπως ο Χένρικ Λάρσον. Αυτό είναι πολυτέλεια. Ο Χένρικ είναι κοντά στη δύση της καριέρας του αλλά αγωνίζεται λες και βρίσκεται στην αρχή της».

Ο Λάρσον θα είναι και ο μοναδικός ποδοσφαιριστής από τους 22 που θα βρεθούν στον αγωνιστικό χώρο του «Ολίμπια» που έχει προσλάβει πληθωρικές παραστάσεις από το υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

«Το σημαντικότερο που δίνει ένας παίκτης σαν τον Λάρσον στην Χέλσινμποργκ είναι η αυτοπεποίθηση. Η ζωή με αυτόν είναι ευκολότερη καθώς έχουμε περισσότερες λύσεις. Και χωρίς αυτόν θα ζούσαμε φυσικά αλλά τώρα είναι καλύτερα.

Όταν αγωνιζόμασταν εναντίον της Χέρενφεϊν θέλαμε δύο γκολ για να προκριθούμε και ο Χένρικ βγήκε στις εφημερίδες και δήλωσε ότι μπορούμε να προκριθούμε. Οι άλλοι παίκτες άρχισαν να το πιστεύουν. Για να είμαι ειλικρινής αν το δήλωνα εγώ είμαι σίγουρος ότι οι παίκτες μου δεν θα το πίστευαν. Ο Χένρικ παρότι έχει περάσει από μεγάλες ομάδες έχει πολύ καλό χαρακτήρα».

Οι μνήμες της ΑΕΚ, η εμπειρία του Παναθηναϊκού και το στοίχημα στο SPORT24

Οι μνήμες που ξυπνούν από τις αναμετρήσεις με ελληνικές ομάδες είναι χαρούμενες.

«Θυμάμαι όταν με την ΑΙΚ αποκλείσαμε την ΑΕΚ οι πάντες στη Σουηδία εξεπλάγησαν που τα καταφέραμε. Είχαμε ένα μέτριο παιχνίδι στην Αθήνα, όπου μας βοήθησε και η απόδοση του γκολκίπερ μας. Στην Στοκχόλμη αποδώσαμε καλό ποδόσφαιρο και καταφέραμε να προκριθούμε. Έχω καλές αναμνήσεις από την Ελλάδα»

Θα μπορούσε να ήταν και καλύτερες αν το 2001 ο Παναθηναϊκός είχε αποφασίσει να του εμπιστευθεί την τεχνική του ηγεσία. Ο Μπάξτερ βρέθηκε στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου εκείνου του έτους, λίγο μετά τη λύση της συνεργασίας του «τριφυλλιού» με τον Άγγελο Αναστασιάδη.

Ο Στράτος Αποστολάκης είχε αναλάβει προσωρινά αλλά η συντριβή στη «Λεωφόρο» από τον Ολυμπιακός με 4-1 για το κύπελλο Ελλάδας οδήγησε τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού σε βαθύτατες σκέψεις για το αν ο Μπάξτερ ήταν ο καταλληλότερος ηγέτης.

«Είχα έλθει στην Αθήνα το 2001. Ήμουν στο γήπεδο με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού σε ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό για το κύπελλο. Ο Παναθηναϊκός έχασε 4-1 και ήταν πολύ κακός.

Δεν ήλθα τότε γιατί στην ελληνική ομάδα μου ζητούσαν να περιμένω λίγο ακόμη ενώ εγώ ήθελα να δοθεί μια άμεση απάντηση. Δεν ήταν η κατάλληλη χρονική συγκυρία. Ίσως στο μέλλον. Θα ήταν μια φανταστική εμπειρία να βρεθώ στην Ελλάδα και να προπονήσω μια ομάδα, ιδιαίτερα τώρα που ανεβαίνει πολύ το επίπεδο. Θα το ήθελα πολύ να έλθω»

Ο Μπάξτερ εισπράττει τη συνεχή άνοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα της εθνικής ομάδας και των συλλόγων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Από τότε που αποκλείσαμε την ΑΕΚ το παρακολουθώ όσο μπορώ. Ήταν απίστευτη η νίκη της εθνικής Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004. Από τότε πιστεύω ότι αποκτήσατε κάτι σημαντικό.

Πάντα οι ελληνικές ομάδες μπορεί να απέδιδαν καλά αλλά τους έλειπε η αποτελεσματικότητα. Τώρα πιστεύω ότι την απέκτησαν. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν 10 χρόνια ότι μια ομάδα σαν την Λάρισα θα μπορούσε να αποκλείσει την Μπλάκμπερν. Και όμως έγινε»

Όταν το SPORT24 ζητά από τον Μπάξτερ να παίξει στοίχημα για το παιχνίδι με τον Πανιώνιο ο τεχνικός της Χέλσινγκμποργκ δείχνει ότι δεν λαμβάνει εύκολα ρίσκο.

-«Δεν ποντάρω ποτέ τα χρήματα μου σε στοιχήματα».
-«Ωραία, αν ποντάρατε τα δικά μου;» έρχεται η συστημένη απάντηση που εξασφαλίζει ένα βροντερό γέλιο στο συνομιλητή που αντιλαμβάνεται ότι δύσκολα θα ξεφύγει από τη μέγγενη του συγκεκριμένου στοιχήματος.
-«Ο Πανιώνιος είναι πιο ποιοτική ομάδα από ότι εμείς αλλά λόγω έδρας θα τοποθετούσα τα χρήματα σε εμάς» καταλήγει ένας από τους πιο χαρισματικούς συνομιλητές.

«Ασταθής η Χέλσινμποργκ»

Στις μετεωρικές μεταπτώσεις στην απόδοση της Χέλσινμποργκ οφείλεται η εφετινή κακή χρονιά στο πρωτάθλημα Σουηδίας όπως αναφέρει ο Σουηδός δημοσιογράφος της εφημερίδας «Expressen», Περ Άντερσον, ο οποίος αποκαλύπτει μικρά και μεγάλα μυστικά της αντιπάλου του Πανιωνίου στο SPORT24.

«Η Χέλσινμποργκ θεωρείτο φαβορί στην αρχή της περιόδου για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τώρα όμως με μόλις ένα παιχνίδι να απομένει βρίσκεται στην 9η θέση, χωρίς να διατηρεί πλέον καμία ελπίδα για πρόκριση στις επόμενες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας είναι οι μεγάλες μεταπτώσεις στην απόδοση της.

Στη διάρκεια της σεζόν πολλοί ποδοσφαιριστές έφυγαν από την ομάδα εξαιτίας των κακών αποτελεσμάτων όπως ο Μπάμπης Στεφανίδης και ο Φρέντρικ Μπιορκ. Οι οπαδοί είναι απογοητευμένοι από την εικόνα της ομάδας»

Η σουηδική ομάδα μαστίζεται από εσωτερικά προβλήματα και η συσσωρευμένη οργή των οπαδών της ξεχείλισε κατά του προέδρου της.

«Έχουν πολλά προβλήματα στην Χέλσινμποργκ. Πριν λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος Στεν –Ίνγκε Φρέντιν δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του από οπαδούς και αναγκάστηκε να προσλάβει ένοπλους σωματοφύλακες για την προστασία του. Ιδίως όταν παρακολουθεί τα παιχνίδια στο «Ολίμπια.

Την ίδια στιγμή ο προπονητής, Στιούαρτ Μπάξτερ ασκεί έντονη κριτική στο διοικητικό συμβούλιο επειδή δεν κατάφερε να διαφυλάξει το κλίμα στην ομάδα. Ο Μπάξτερ απολαμβάνει του σεβασμού όλων έπειτα από το πρωτάθλημα που κατέκτησε με την ΑΪΚ το 1998 και δεν κατηγορείται για την κάκιστη πορεία της ομάδας»

Παρόλαυτα ο Άντερσον πιστεύει ότι η αντίπαλος του Πανιωνίου έχει τις καλύτερες μονάδες στη Σουηδία, ικανές για να μετατρέψουν ένα παιχνίδι σε…παιχνιδάκι.
«Η Χέλσινμποργκ έχει πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές. Φυσικά ξεχωρίζει ο Χένρικ Λάρσον, αλλά υπάρχουν και πολλοί ακόμη. Ο γκολκίπερ Ντάνιελ Άντερσον είναι 34ων αλλά είναι ένας από τους καλύτερους στην «Allsvenskan» .

Πολύ καλός είναι και ο άλλος επιθετικός της ομάδας, ο Ραζάκ Ομοτογιόσι από το Μπενίν. Όταν ήλθε στη Σουηδία τον Φεβρουάριο του 2007 κανείς δεν τον γνώριζε. Πέτυχε 13 γκολ όμως την εφετινή χρονιά και βρίσκεται στη δεύτερη θέση των σκόρερ. Το αστείο με αυτόν τον παίκτη είναι ότι οι εφημερίδες στη Σουηδία έχουν γράψει πάρα πολλά άρθρα γιατί οι…μηροί του είναι τεράστιοι»








































































TAGS ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ