ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Σούρερ στο SPORT 24

Ο Σούρερ στο SPORT 24
shurergonza

Ένας οπαδός του ΟΣΦΠ από την Αργεντινή, ο Γκαμπριέλ Σούρερ, μιλάει στο SPORT 24 για το ντέρμπι


Ο Γκαμπριέλ Φρανσίσκο Σούρερ Περάλτα γεννήθηκε το 1971 στην Ραφαέλα της Σάντα Φε, 100 περίπου χιλιόμετρα δυτικότερα του Μπουένος Άιρες. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Λανούς. Το 1996 πέρασε τον Ατλαντικό και αγωνίστηκε για 8 χρόνια στην Ισπανία (Ράθινγκ του Σανταντέρ, Ντεπορτίβο, Λας Πάλμας και Ρεάλ Σοθιεδάδ).

Από τους Βάσκους τον πήρε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2004. Ο Σούρερ έμεινε 2 χρόνια στην Ελλάδα και αποτέλεσε βασικό πυλώνα της αμυντικής λειτουργίας των «ερυθρόλευκων». Αγωνίστηκε σε 59 παιχνίδια με την κόκκινη φανέλα πετυχαίνοντας ένα γκολ. Είναι 14 φορές διεθνής με την Εθνική Αργεντινής. Σήμερα είναι προπονητής στα εφηβικά τμήματα της Λανούς. Καταφέραμε να τον βρούμε στη Ραφαέλα, τη γενέτειρά του, εκεί όπου περνάει τις διακοπές του και δέχτηκε πολύ ευγενικά να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Γκαμπριέλ την Κυριακή και την Τετάρτη έχουμε δυο κολλητά ντέρμπι στην Ελλάδα. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα βρεθούν αντιμέτωποι πρώτα για το πρωτάθλημα και ύστερα για το Κύπελλο. Φαντάζομαι πως δεν το γνώριζες.


"Όχι, δεν είχα ιδέα. Φοβερή σύμπτωση να παίζονται και τα δυο παιχνίδια μέσα σε τέσσερις μέρες. Είμαι σίγουρος πως οι φίλαθλοι στην Ελλάδα δεν θα έχουν άλλο θέμα συζήτησης. Αν το «clasico» είναι από μόνο του πρωταγωνιστής στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε η διπλή του εκδοχή πρέπει να έχει ξεσηκώσει κυριολεκτικά τους φίλους των "αιώνιων" αντιπάλων".


Πράγματι έτσι είναι. Ο κόσμος ανυπομονεί, βρίσκεται ήδη σε ρυθμούς ντέρμπι. Εσύ που έχεις ζήσει ανάλογα ματς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αργεντινή, βρίσκεις ομοιότητες στον παλμό των φιλάθλων;


"Φυσικά. Ο Έλληνας ζει το ποδόσφαιρο έντονα. Όπως και εμείς εδώ στην Αργεντινή. Τα ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού θυμίζουν πολύ τα αντίστοιχα Μπόκα – Ρίβερ. Η ατμόσφαιρα, το πάθος, η αγωνία, οι φωνές, τα συνθήματα, όλα αυτά είναι μοναδικά. Οι εξέδρες "κοχλάζουν" στη διάρκεια τέτοιων παιχνιδιών και αυτό το νιώθουν όλοι οι ποδοσφαιριστές μέσα στο γήπεδο. Δεν πρόκειται για ματς της μιας ημέρας. Το "πανηγύρι" αρχίζει μια εβδομάδα πριν και συνεχίζεται για αρκετές μέρες μετά τη λήξη".


Για εσάς τους ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι η κορύφωση κάθε αγωνιστικής περιόδου.


"Και ακόμα παραπάνω. Οι μέρες που προηγούνται ενός ντέρμπι γεμίζουν τους παίκτες έξαψη, διέγερση. Αυτά τα ματς είναι το απόλυτο ποδοσφαιρικό "αφροδισιακό". Μετράς τις ώρες και τα λεπτά μέχρι να έρθει η στιγμή που θα βγεις από τη φυσούνα στον αγωνιστικό χώρο. Και όταν ο διαιτητής σφυρίξει την έναρξη η αδρεναλίνη κυριολεκτικά περισσεύει. Πολύ περισσότερο για εμάς τους Λατίνους που το αίμα μας βράζει. Το ποδόσφαιρο συγκινεί τους Αργεντίνους και τους Έλληνες με έναν μοναδικό τρόπο".

Στα δυο χρόνια που αγωνίστηκες στον Ολυμπιακό, έπαιξες σε τέσσερα ντέρμπι. Ποιές είναι οι εντυπώσεις που αποκόμισες από αυτά τα παιχνίδια; Τι αναμνήσεις έχεις;


"Τρεις νίκες και μια ήττα ήταν ένας πολύ καλός απολογισμός στα "δικά μου clasicos". Είχα την ευκαιρία να πανηγυρίσω με τους συμπαίκτες μου τρεις νίκες και το κυριότερο, να τις αφιερώσω στον κόσμο μας. Ξέρεις, η σημαντικότερη ίσως στιγμή ενός ποδοσφαιριστή σε ένα τόσο σπουδαίο ματς, είναι όταν μπορεί να χαρίσει στον φίλαθλο τη χαρά της νίκης.

Όταν μας βλέπεις να γυρνάμε στις εξέδρες και να χειροκροτάμε τους φίλους της ομάδας μας για την υποστήριξη που μας πρόσφεραν, είναι διπλή η ικανοποίηση αν παράλληλα τους κάνουμε να φύγουν ευτυχισμένοι από το γήπεδο. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο κίνητρο για τους παίκτες σε ένα ντέρμπι. Πάνω από οτιδήποτε άλλο".

Γκαμπριέλ ενημερώνεσαι για το ελληνικό πρωτάθλημα; Παρακολουθείς παιχνίδια της πρώην ομάδας σου;


"Βεβαίως. Συνήθως ξέρω τι γίνεται σε γενικές γραμμές στην Ελλάδα. Σήμερα με έπιασες απροετοίμαστο, επειδή βρίσκομαι στις διακοπές μου και κάνω την απαραίτητη "αποτοξίνωση" από τα ποδοσφαιρικά. Όμως παρακολουθώ τις εξελίξεις και βλέπω τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού από τον δορυφόρο.

Η ενημέρωση πάντως τον τελευταίο καιρό είναι ευκολότερη, επειδή στην Ελλάδα αγωνίζονται αρκετοί συμπατριώτες μου. Διατηρώ και επικοινωνία με μερικούς φίλους, οπότε μαθαίνω τα περισσότερα. Με πρώην συμπαίκτες μου βέβαια δεν έχω κάποια επαφή, μόνο με τον Ριβάλντο, αν και γνωρίζω πως πλέον δεν αγωνίζεται στον Ολυμπιακό".




Μια και μιλάμε για πρώην συμπαίκτες σου, ένας τέτοιος πρωταγωνιστεί φέτος στον Ολυμπιακό, όντας μάλιστα πρώτος σκόρερ της Σούπερ Λίγκας. Αναφέρομαι βέβαια στον Ντάρκο Κοβάσεβιτς, με τον οποίο συνυπήρξες στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

"Πράγματι ο Ντάρκο κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις με τα ερυθρόλευκα. Αλλά είναι γνωστή η αξία του. Στη Ρεάλ Σοθιεδάδ, όπου αγωνιζόμασταν μαζί, ο Κοβάσεβιτς έχει γράψει τη δική του ιστορία. Εκεί όμως, στην Πριμέρα Ντιβισιόν, είχα αντιμετωπίσει και τον Γκαλέτι ως αντίπαλο. Και οι δυο είναι μεγάλοι παίκτες και το σημαντικότερο, προσαρμόστηκαν κατευθείαν στην καινούργια πραγματικότητα και βοήθησαν πολύ στην καταπληκτική φετινή πορεία του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ".


Βλέπω ότι είσαι αρκετά ενημερωμένος. Μου είπες πριν πως έχεις παρακολουθήσει τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της πρώην ομάδας σου. Πώς σου φάνηκε ο φετινός Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ;


"Καταπληκτικός. Άξιζε την πρόκριση πέρα για πέρα. Οι καινούργιες μετεγγραφές σε συνδυασμό με τους παλιούς της ομάδας, όπως ο Τζόρτζεβιτς, ο Στολτίδης, ο Πάντος, ο Νικοπολίδης και οι άλλοι, έφτιαξαν ένα πολύ σοβαρό και αξιόμαχο σύνολο, που έκανε πολύ καλές εμφανίσεις σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου, ακόμα και σε αυτό που έχασε. Αναφέρομαι στο ματς του Μπερναμπέου, όπου ο Ολυμπιακός δυσκόλεψε αφάνταστα τη Ρεάλ. Η πρόκριση με χαροποίησε, την άξιζαν και οι φίλαθλοι που έχουν περάσει πολλά με το Ευρωπαϊκό όραμα της ομάδας. Και εμείς είχαμε φτάσει πολύ κοντά τότε, αλλά τελικά δεν τα καταφέραμε για λίγο".



Και μετά την πρόκριση, τώρα η Τσέλσι. Τι λες, μπορεί ο Ολυμπιακός να κάνει την έκπληξη;


"Εύκολο δεν θα είναι. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά ούτε η Τσέλσι θα κάνει περίπατο. Για να σου μιλήσω ειλικρινά, πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να αιφνιδιάσει τους Άγγλους. Έχει τους παίκτες για να πετύχει κάτι τέτοιο. Βέβαια η εμπειρία των ποδοσφαιριστών της Τσέλσι είναι τεράστια, εκεί έχουν το πλεονέκτημα. Επαναλαμβάνω όμως, ο Ολυμπιακός έχει τις πιθανότητές του και είμαι σίγουρος πως θα τις εξαντλήσει. Να είστε σίγουροι πως θα παρακολουθήσω και τα δυο ματς και εύχομαι να προκριθεί η πρώην μου ομάδα".

Τελειώνοντας, ας επιστρέψουμε στα ντέρμπι. Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στους φίλους του Ολυμπιακού;


"Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είχαν και θα έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση μέσα στην καρδιά μου. Είναι με μια λέξη καταπληκτικοί. Η κερκίδα που δημιουργούν είναι πάντοτε ο καλύτερος σύμμαχος των παικτών. Πάντα τους σκέφτομαι με αγάπη, έχω υπέροχες αναμνήσεις και από την ομάδα και από τον λαό της. Μπορώ να σου πω πως κατάφεραν να με κάνουν και εμένα "οπαδό" του Ολυμπιακού. Όχι απλά πρώην παίκτη, αλλά και "οπαδό". Και αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνιέται. Γι’ αυτό λοιπόν η δική μου ευχή είναι να κερδίσουμε και τα δυο ντέρμπι. Γιατί έχουμε μεγάλη ομάδα και έναν υπέροχο κόσμο".

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-2, Ιανουάριος 2006, το τελευταίο ντέρμπι "αιωνίων" για τον Γκαμπριέλ Σούρερ.





• Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γκομέζ ντε Φαρία και τον κ. Χουάν Ραμόν Ρότσα που μας βοήθησαν να "ανακαλύψουμε" τα ίχνη του Γκαμπριέλ Σούρερ στην Αργεντινή.
































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ