ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μαθήματα... ισπανικών στο λιμάνι!

Μαθήματα... ισπανικών στο λιμάνι!
Χιμένεθ-Μανθάνο

Το Sport24.gr ανοίγει τον φάκελο των 3 Ισπανών "μνηστήρων" για τον πάγκο του ΟΣΦΠ. Αντίο από "Ζέβλα"

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε που πρόλαβε να αγαπηθεί όσο λίγοι στον έναν χρόνο παρουσίας του στην ομάδα του Πειραιά αλλά και οι Γκρεγκόριο Μανθάνο και Μανόλο Χιμένεθ που έχουν καταγράψει αξιόλογη πορεία στην Πριμέρα Ντιβισιόν είναι οι τρεις σοβαρότεροι υποψήφιοι για τον πάγκο των Πειραιωτών, και το Sport24.gr επιχειρεί να καταγράψει με... πινελιές τα σημαντικότερα βήματα στη μέχρι τώρα καριέρα τους.

Ερνέστο Βαλβέρδε

Μετά από μία 11άχρονη καριέρα στα γήπεδα (1986-1997) όπου αγωνίστηκε ως περιφερειακός επιθετικός και προσέφερε τις υπηρεσίες του κατά σειρά σε Εσπανιόλ, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Μαγιόρκα, ο Ερνέστο Βαλβέρδε ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στα τμήματα υποδομής της Μπιλμπάο, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα (2001) ανέλαβε χρέη βοηθού στην πρώτη ομάδα.

Τη σεζόν 2002-03 βρέθηκε στην δεύτερη ομάδα της Μπιλμπάο, ενώ την επόμενη διετία καθοδήγησε την πρώτη ομάδα των Βάσκων, έχοντας μάλιστα να επιδείξει ως παράσημο την 5η θέση στην Πριμέρα Ντιβισιόν τη σεζόν 2003-04 που την οδήγησε στην Ευρώπη.

Μετά από έναν χρόνο αποχής από τους πάγκους, το "μυργήγκι" πήρε τα ηνία μίας ακόμα ομάδας που ήταν παίκτης της στο παρελθόν, της Εσπανιόλ, και στην πρώτη του μόλις σεζόν (2006-07) την έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA, όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Σεβίλλη.

Το καλοκαίρι του 2008 έκρινε πως είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να ανοίξει τα φτερά του και να εργαστεί έξω από την πατρίδα του, με τον Ολυμπιακό να του δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Ως γνωστόν, η θητεία του ήταν άκρως επιτυχημένη στο "μεγάλο λιμάνι" καθώς συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του νταμπλ για τους "ερυθρόλευκους" (οι μοναδικοί τίτλοι στην καριέρα του) ενώ το καλό ποδόσφαιρο που έπαιξε η ομάδα σε αρκετά ματς μέσα στη σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στη συντριπτική πλειονότητα των φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Παρόλα αυτά, η συνεργασία του με τον Ολυμπιακό δεν ανανεώθηκε και έτσι αποφάσισε να επαναπατριστεί, ανταποκρινόμενος στην πρό(σ)κληση της Βιγιαρεάλ η οποία αναζητούσε έναν προπονητή εγνωσμένης αξίας μετά την αποχώρηση του Μανουέλ Πελεγκρίνι.

Δυστυχώς για τον Ισπανό τεχνικό δεν κατάφερε να "δέσει" με την ομάδα, οι σχέση του με αρκετούς παίκτες δεν ήταν ιδανική και έτσι στις 31 Ιανουαρίου και μετά από μία εντός έδρας ήττα από την Οσασούνα (0-2) είδε την πόρτα της εξόδου από το "Μαδριγάλ".

Η ειρωνεία ήταν μάλιστα πως λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δηλώσει σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό πως περνάει καλά στη Βιγιαρεάλ και ότι σκοπεύει να επεκτείνει τη συνεργασία του με το "κίτρινο υποβρύχιο" και μετά το καλοκαίρι του 2010.

Γκρεγκόριο Μανθάνο

Τα... βάσανα στους πάγκους ξεκίνησαν από νωρίς για τον Γκρεγκόριο Μανθάνο, καθώς η παρθενική του παρουσία στο τιμόνι ομάδας ήταν το 1983 όταν ήταν ακόμα 27 ετών!

Χρειάστηκε βέβαια να περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια για να έχει την πρώτη του εμπειρία από Πριμέρα Ντιβισιόν, και αυτή ήταν στον πάγκο της Ρεάλ Βαγιαδολίδ τη σεζόν 1999-2000, σεζόν στην οποία πανηγύρισε μάλιστα και νίκη με 1-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου".

Την επόμενη σεζόν βρέθηκε στον πάγκο της Ράθινγκ Σανταντέρ, με την οποία κατατρόπωσε 4-0 στο πρωτάθλημα τη Μπαρτσελόνα, όμως παρά τη σπουδαία αυτή επιτυχία δεν μπόρεσε να σώσει την ομάδα τους από τον υποβιβασμό.

Η σεζόν 2001-02 τον βρήκε να κατακτάει την 11η θέση με τη Ράγιο Βαγιεκάνο, ενώ ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Μαγιόρκα.

Στον έναν χρόνο της παρουσίας του μάλιστα στους "νησιώτες" έζησε μεγάλες στιγμές, καθώς πήρε τον πρώτο του τίτλο, το Κόπα Ντελ Ρέι κόντρα στην Ουέλβα (μοναδικός του μέχρι στιγμής), ενώ φιλοδώρησε και με πέντε γκολ τη Ρεάλ μέσα στη Μαδρίτη.

Το 2003-04 κατέλαβε με τα χρώματα της Ατλέτικο Μαδρίτης την 7η θέση που εξασφάλισε στους "ροχιμπλάνκος" το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του Κυπέλλου UEFA, για να μεταπηδήσει στη συνέχεια στη Μάλαγα.

Τον Φεβρουάριο του 2006 πήρε τη θέση του Έκτορ Ραούλ Κούπερ στον πάγκο της Μαγιόρκα και σημείωσε προσωπικό ρεκόρ, καθώς έμεινε στις Βαλεαρίδους Νήσους για τέσσερα χρόνια.

Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε ο σύλλογος κέρδισε τα πρώτα 10 εντός έδρας ματς που έδωσε, έχασε μόλις 3 από τα 19 (από Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Σεβίλλη), ενώ προκρίθηκε στο Europa League μέσω της 5ης θέσης στο πρωτάθλημα.

Παρά την αξιοθαύμαστη πορεία με τη Μαγιόρκα, ο Μανθάνο δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του λόγω οικονομικών προβλημάτων του συλλόγου και έτσι είναι διαθέσιμος αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Μανόλο Χιμένεθ

Ως ποδοσφαιριστής ο Μανόλο Χιμένεθ συνέδεσε το όνομά του αποκλειστικά με τη Σεβίλλη, καθώς με τους Ανδαλουσιανούς αγωνίστηκε για 14 σερί σεζόν (1984-1997) φορώντας για πάνω από 400 παιχνίδια τη φανέλα τους σε όλες συνολικά της διοργανώσεις.

Το εντυπωσιακό είναι πως στο βιογραφικό του ως προπονητής η μόνη ομάδα που μπορεί να συναντήσει κανείς είναι και πάλι η Σεβίλλη.

Από το 2000 μέχρι το 2007 ήταν ο προπονητής της ομάδας αναπληρωματικών της Σεβίλλης, ενώ από το 2007 πήρε "προαγωγή" στην πρώτη ομάδα ύστερα από τη φυγή του Χουάντε Ράμος.

Στην πρώτη του σεζόν στο "Σάντσεθ Πιθχουάν" τερμάτισε στην 5η θέση, ακολούθησε μία 3η θέση που έφερε την επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ πέρυσι δεν κατάφερε να βγάλει τη σεζόν.

Στις 24 Μαρτίου ο Χιμένες αποτέλεσε παρελθόν, με τη διοίκηση να τον θεωρεί υπεύθυνο για την άσχημη πορεία της ομάδας η οποία προερχόταν από ένα αρνητικό σερί 5 αγώνων στο πρωτάθλημα (3 σερί εντός έδρας ισοπαλίες και 2 ήττες) αλλά και για τον αποκλεισμό στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ από την θεωρητικά υποδεέστερη ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Μετακομίζει στην Τουρκία ο Ζεβλάκοφ

Στην Τουρκία και στην Ανκαραγκουτσού θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν την καριέρα του ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ.

Στην αποκάλυψη προχώρησε το πολωνικό site "se.pl" το οποίο αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην... κίνηση ματ των ανθρώπων της ομάδας της Άνκαρα, που δεν διαψεύστηκε από την πλευρά του παίκτη.

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, οι Τούρκοι πήγαν για χάρη του στην Τουρκία και του πρότειναν συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές περίπου 600.000 ευρώ.

Μάλιστα του ζήτησαν να απαντήσει μέσα σε 24 ώρες (σ.σ.: η προθεσμία εκπνέει την Δευτέρα), καθώς δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

Έτσι, ο "Ζέβλα" εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα στείλει εντός της ημέρας υπογεγραμμένο το συμβόλαιο του στα γραφεία της Ανγκαραγκουτσού, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το κεφάλαιο Ολυμπιακός.

Έπαιξε για 45 λεπτά ο Γκαλέτι

Πραγματοποιήθηκε το φιλικό στην Τρίπολη, στο οποίο πήραν μέρος νυν και πρώην ποδοσφαιριστές, ανταποκρινόμενοι στην κλήση από την ιστοσελίδα arcadia-sports.gr, που είχαν σαν στόχο την ενίσχυση του ΕΕΕΕΚ του Δήμου Μαντινείας.

Στον αγώνα συμμετείχαν παλαιοί ερυθρόλευκοι άσοι όπως και ο Λουτσιάνο Γκαλέτι, που έπαιξε για ένα ημίχρονο.

Βέβαια, ο πατέρας του, Ρούμπεν Οράσιο, ήταν αυτός που "πλήγωσε" τα αντίπαλα δίχτυα, σε ένα ματς που έληξε με σκορ 4-4. Δεν αγωνίστηκε τελικά ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, καθώς είχε μια υποχρέωση, η οποία δεν του επέτρεπε να πάρει μέρος.



























































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ