ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Λεντέσμα: "Μόνο νίκη με Λάτσιο"

Λεντέσμα: "Μόνο νίκη με Λάτσιο"
λεντεσμα

Ο Κριστιάν Ραούλ Λεντέσμα του Ολυμπιακού μίλησε για όλους και για όλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Εθνοσπόρ

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κριστιάν Ραούλ Λεντέσμα:
Μεθαύριο ο Ολυμπιακός δίνει τον πρώτο «τελικό» της χρονιάς, αφού το παιχνίδι με τη Λάτσιο στη Ρώμη θα κρίνει το μέλλον σας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πόσο έτοιμη είναι η ομάδα για να πάρει θετικό αποτέλεσμα;

Για μας όλα τα παιχνίδια είναι σημαντικά. Τα βλέπουμε όλα με την ίδια σοβαρότητα και δεν κάνουμε διακρίσεις. Οταν ξεκινήσαμε τη χρονιά, δεν γνωρίζαμε ότι στη Ρώμη θα παίξουμε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ομως γνωρίζαμε από την ημέρα της κλήρωσης ότι αυτό θα ήταν ένα πολύ δύσκολο ματς και από την ίδια σκοπιά το αντιμετωπίζουμε και τώρα.

Αισιοδοξείς ότι ο Ολυμπιακός θα αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο που έχει την Τετάρτη;

Μέχρι τώρα έχουμε πραγματοποιήσει πολύ καλή πορεία στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Εχουμε στο ενεργητικό μας δύο πολύ καλές εμφανίσεις εκτός έδρας και ας χάσαμε στη Μαδρίτη. Εχουμε αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όπου κι αν αγωνιζόμαστε. Βέβαια η Λάτσιο είναι πολύ δύσκολη ομάδα στην έδρα της, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για να πάρουμε αυτό που θέλουμε.

Ποια θα είναι τα «κλειδιά» του αγώνα;

Το σημαντικότερο είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι στον αγώνα για 90 λεπτά. Σε αυτό το επίπεδο αναμετρήσεων, έστω και το ένα λάθος μπορεί να το πληρώσεις πολύ ακριβά. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας, έστω και αν παίζουμε εκτός έδρας και να μην παρασυρθούμε από τον ρυθμό της Λάτσιο.

Τι πρέπει να βελτιώσετε σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, για να πάρετε ένα θετικό αποτέλεσμα;

Σίγουρα υπάρχουν σημεία που πρέπει να βελτιώσουμε και να γίνουμε πιο δυνατοί, αλλά δεν θεωρώ ότι οι αδυναμίες μας είναι χτυπητές. Ολες οι ομάδες έχουν δυνατά και αδύναμα σημεία κι εμείς φροντίζουμε όσο μπορούμε να καλύπτουμε τα λάθη μας, πριν τα αντιληφθούν οι αντίπαλοί μας. Αντίθετα, ξέρω ποια είναι τα δυνατά σημεία μας, κι αυτά πρέπει να προβάλουμε κόντρα στη Λάτσιο.

Ποια είναι αυτά;

Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε πολύ δεμένη ομάδα, παλεύουμε πολύ για να βοηθήσει ο ένας τον άλλο σε κάθε παιχνίδι κι έχουμε πολύ μεγάλη επιθυμία να προκριθούμε στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να τα καταφέρουμε.

Για σένα θετικό αποτέλεσμα είναι η ισοπαλία, η οποία σας κρατάει ζωντανούς στον όμιλο ή θα πάτε να παίξετε για τη νίκη;

Οποτε μπαίνουμε μέσα στο γήπεδο, στο μυαλό μας δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη. Η κατάκτηση των τριών βαθμών στη Ρώμη είναι το τέλειο αποτέλεσμα και σ' αυτό στοχεύουμε. Ομως, αν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού προκύψει ως θετικό αποτέλεσμα η ισοπαλία, δεν θα την αγνοήσουμε, αφού και ο ένας βαθμός θα μας δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσουμε την πρόκριση στο Καραϊσκάκη, κόντρα στη Βέρντερ.

Μήπως το γκολ που δεχθήκατε από τη Λάτσιο στο Καραϊσκάκη αποδειχθεί καθοριστικό για την πορεία σας στη διοργάνωση;

Αν είχαμε κερδίσει σε εκείνο το παιχνίδι, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα για μας και θα είχαμε μεγαλύτερη άνεση στο ματς με τη Λάτσιο. Δυστυχώς, όμως, δεχθήκαμε εκείνο το γκολ, δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω κι έχουμε μάθει να ζούμε με αυτή την κατάσταση.

Με όσα είδες από τη Λάτσιο στο πρώτο παιχνίδι, υπάρχει κάτι που σε φοβίζει στην ιταλική ομάδα; Τι πρέπει να προσέξετε περισσότερο;

Η Λάτσιο είναι μια ομάδα την οποία σέβομαι πολύ. Την έχω δει και σε άλλα παιχνίδια, εκτός από αυτό στο Καραϊσκάκη τον Σεπτέμβριο, κι έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορείς να είσαι ήσυχος μ αυτόν τον αντίπαλο. Εκτός από το δικό μας παιχνίδι, κατάφερε δύο φορές να ισοφαρίσει και τη Ρεάλ, κάτι που δείχνει ότι παλεύει όλα τα ματς. Δεν εντυπωσιάζει με το στυλ της, αλλά αν σε παρασύρει στον ρυθμό της, μπορεί να σε παγιδέψει. Ολα αυτά εμείς τα γνωρίζουμε και πάμε στην Ιταλία προετοιμασμένοι για ένα πολύ δύσκολο βράδυ.

Κρίνοντας από τις μέχρι τώρα αναμετρήσεις στον όμιλο, πιστεύεις ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει την πρόκριση απέναντι στη Λάτσιο και τη Βέρντερ;

Στο ποδόσφαιρο μετρούν μόνο οι βαθμοί που συγκεντρώνει κάθε ομάδα και μικρή σημασία έχει η αγωνιστική της παρουσία σε κάθε παιχνίδι. Η βαθμολογία είναι ο καθρέπτης του ομίλου, ανεξάρτητα από τις εντυπώσεις. Κατά τη γνώμη μου αξίζαμε να έχουμε περισσότερους βαθμούς, όπως αξίζαμε να κερδίσουμε τη Ρεάλ στην έδρα της, μολονότι παίζαμε για 80 λεπτά με δέκα παίχτες. Ομως οι αριθμοί λένε ότι είμαστε στη δεύτερη θέση ισόβαθμοι με τη Λάτσιο κι εμείς πρέπει να τους σεβαστούμε. Ελπίζω την Τετάρτη το βράδυ να είμαστε μόνοι στη δεύτερη θέση.

Μπορεί να μη βρίσκεσαι πολύ καιρό στην ομάδα, αλλά σίγουρα γνωρίζεις πως το μεγάλο απωθημένο τόσο των ανθρώπων του Ολυμπιακού όσο και των οπαδών είναι μια καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πιστεύεις ότι φέτος αυτό το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα;

Η πρόκριση της ομάδας στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένα όνειρο για όλους στην ομάδα. Αυτό το καταλαβαίνουμε εμείς οι παίχτες, παλιοί και νέοι, καθώς μας το έχει μεταδώσει ο κόσμος κι η διοίκηση και θα κάνουμε τα πάντα για να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες τους. Ξέρω ότι η πρόκριση θα δώσει χαρά σε πολύ κόσμο, κι είμαστε υποχρεωμένοι να τη διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός τα πάει πολύ καλά κι έχει δείξει χαρακτήρα στα δύσκολα. Αντίθετα, στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει κάνει αρκετές μέτριες εμφανίσεις, τις οποίες μέχρι στιγμής έχει πληρώσει με βαθμολογικές απώλειες. Πού οφείλεται αυτό το διπλό πρόσωπο του Ολυμπιακού;

Μέχρι τώρα δεν έχουμε συνέπεια στις καλές εμφανίσεις και σε μερικά παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος δεν φτάσαμε στα επίπεδα της απόδοσης που είχαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ομως αυτό έχει και μια λογική. Γιατί στην Ευρώπη τα παιχνίδια είναι πολύ λίγα κι οι βαθμολογικές απώλειες δεν καλύπτονται εύκολα. Αντίθετα, στο πρωτάθλημα υπάρχουν 30 αγωνιστικές και μπορεί κάθε ομάδα να καλύψει τη διαφορά από τους αντιπάλους της.

Πιστεύεις ότι μπορείτε να καλύψετε αυτή τη διαφορά από τους αντιπάλους σας;

Και βέβαια. Η ομάδα είναι πολύ καλή, μπορεί από εδώ και πέρα να πετύχει ένα σερί νικών κι είμαι αισιόδοξος ότι θα κατακτήσουμε το πρωτάθλημα.

Μήπως έχετε υποτιμήσει το ελληνικό πρωτάθλημα και γι αυτό σε κάποια ματς η ομάδα ήταν αγνώριστη;

Οχι δεν έχουμε υποτιμήσει το πρωτάθλημα ούτε πιστεύουμε ότι είναι μια εύκολη διοργάνωση στην οποία θα κατακτήσουμε τον τίτλο χωρίς να ιδρώσουμε. Απλά, σε κάποια ματς βρεθήκαμε σε άσχημη μέρα και το πληρώσαμε. Ομως οι μεγάλες ομάδες φαίνονται στα δύσκολα.

Οι δυο βασικοί συνδιεκδικητές του τίτλου είναι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Από τις δύο ομάδες, ποιον θεωρείς δυσκολότερο αντίπαλο για τον Ολυμπιακό στην κούρσα του πρωταθλήματος;

Για μένα και οι δύο ομάδες είναι στο ίδιο επίπεδο. Τις έχω δει σε αρκετά παιχνίδια και δεν νομίζω ότι έχουν μεγάλες διαφορές. Ομως δεν κινδυνεύουμε να χάσουμε τον τίτλο ούτε από τον Παναθηναϊκό ούτε από την ΑΕΚ - μόνο από τις δικές μας κακές εμφανίσεις. Πάντως, είμαι σίγουρος ότι από εδώ και πέρα όλοι θα δουν και στην Ελλάδα τον πραγματικό Ολυμπιακό.

Υστερα από κάποια αρνητικά αποτελέσματα, δεχθήκατε κριτική κι εσείς οι παίχτες και ο προπονητής σας. Τι συνέπειες είχε αυτό το γεγονός στην ομάδα;

Το μόνο που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά και να κατακτήσουμε τους στόχους μας. Ξέρουμε πόσο μεγάλες απαιτήσεις έχει ο Ολυμπιακός κι η ιστορία του. Ο Τύπος σε όλο τον κόσμο είναι ίδιος. Στις νίκες σε αποθεώνει και στις ήττες σού ασκεί κριτική, αλλά εμείς δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από αυτά. Εχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας και πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας. Ηθελα πολύ να επιστρέψω στην Ευρώπη.

Αν και μέχρι τώρα είσαι από τους καλύτερους παίχτες του Ολυμπιακού, δεν έχεις τύχει ανάλογης προβολής, σε αντίθεση με τους άλλους ξένους που ήρθαν φέτος, όπως ο Γκαλέτι, ο Κοβάσεβιτς, ο Λούα Λούα, που βρίσκονται πιο συχνά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Μάλιστα στο περιθώριο μιας συνέντευξης Τύπου, το επεσήμανε και ο κ. Λεμονής, λέγοντας ότι «θα πρεπε όλοι να επιβραβεύουν και τους παίχτες που κάνουν την αθόρυβη δουλειά, όπως ο Λεντέσμα κα ο Στολτίδης». Νιώθεις κάποιο αίσθημα αδικίας;

Για μένα το σημαντικότερο είναι να μπορώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην ομάδα μου και τους συμπαίχτες μου. Ο Ολυμπιακός με απέκτησε για έναν συγκεκριμένο ρόλο και πρέπει να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της διοίκησης και του προπονητή μου. Αν κάνω καλά τη δουλειά μου και βοηθάω τον Ολυμπιακό, είμαι ευτυχισμένος.

Οταν υπέγραψες στον Ολυμπιακό, πριν φύγεις από την Αργεντινή, δήλωσες ότι «αυτή τη φορά δεν θα αποτύχω...». Βλέπεις δηλαδή τον Ολυμπιακό ως μια καλή ευκαιρία για να αποδείξεις πως το πέρασμά σου από το Αμβούργο ήταν μια κακή παρένθεση;

Μου είχε μείνει απωθημένο το ότι, την πρώτη φορά που ήρθα στην Ευρώπη, δεν κατάφερα να παίξω το ποδόσφαιρο που μπορώ κι ήθελα να πάρω μια προσωπική ρεβάνς. Οταν ήρθε η πρόταση του Ολυμπιακού, ήμουν σίγουρος για τον εαυτό μου, είχα ωριμάσει ως άνθρωπος και ως ποδοσφαιριστής κι είχα ένα έντονο προαίσθημα ότι αυτή τη φορά θα πάνε όλα καλά. Κάτι που αποδεικνύεται και στην πράξη.

Τι έφταιξε και δεν έκανες την καριέρα που ονειρευόσουν στη Γερμανία;

Ημουν πολύ νέος και δεν μπορούσα να αντιδράσω σωστά στις δυσκολίες που συναντούσα. Επιπλέον το ποδόσφαιρο στη Γερμανία είναι πολύ σκληρό και δεν είχα αυτοπεποίθηση να αντεπεξέλθω, ενώ η ομάδα μου δεν έδειχνε να με εμπιστεύεται. Κάτι που απολαμβάνω τώρα στον Ολυμπιακό.

Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν να απαντήσεις θετικά στην πρόταση των «ερυθρολεύκων» το καλοκαίρι;

Από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι του Ολυμπιακού μου έδειξαν ότι με θέλουν πολύ στην ομάδα κι εγώ ήθελα να επιστρέψω στην Ευρώπη και να αγωνιστώ στο Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο αποτελεί δέλεαρ για κάθε ποδοσφαιριστή. Είχα ενημερωθεί ότι ο Ολυμπιακός είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος της Ελλάδας, ότι κάθε χρόνο κατακτάει τον τίτλο κι έτσι δεν είχα πολλά περιθώρια να αρνηθώ την πρόταση που μου έγινε.

Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τη ζωή στην Ελλάδα γενικότερα και στον Ολυμπιακό ειδικότερα;

Βρήκα τα πράγματα ακριβώς όπως μου τα είχαν περιγράψει κι ένας λόγος που πηγαίνω καλά είναι ότι και εγώ κι η οικογένειά μου νιώθουμε ευτυχισμένοι, αφού ζούμε σε πολύ φιλικό περιβάλλον. Η ομάδα μού προσφέρει τα πάντα και όλοι μου φέρονται με καταπληκτικό τρόπο. Η Αθήνα είναι πολύ όμορφη πόλη, μοιάζει πολύ η ζωή εδώ με αυτή της Αργεντινής, και μπορώ να αφοσιωθώ στη δουλειά μου με καλή ψυχολογία.

Οι προσωπικές σου φιλοδοξίες εκπληρώνονται στον Ολυμπιακό ή θα ήθελες κάποτε να αγωνιστείς σε κάποιο μεγαλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλω να πετύχω εδώ με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Θέλω να προχωρήσουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, να γίνουμε μια υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη και να κατακτήσω τίτλους. Είμαι πολύ ευτυχισμένος εδώ κι η ομάδα καλύπτει τις φιλοδοξίες μου.

Γιατί σε αποκαλούν «λύκο»;

Δεν ξέρω ακριβώς τον λόγο, αλλά αυτό το παρατσούκλι μου το έδωσε ο πρώτος μου προπονητής, όταν ήμουν πολύ μικρός κι έκανα τα πρώτα μου βήματα στο ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι με αποκάλεσε «λύκο» λόγω του σχήματος του προσώπου μου.

Εχεις συγγένεια με τον Κριστιάν Ντανιέλ Λεντέσμα της Λάτσιο;

Οι ομοιότητες είναι πράγματι πολλές. Εχουμε το ίδιο όνομα, είμαστε από την ίδια χώρα, παίζουμε στην ίδια θέση... Ομως δεν είμαστε συγγενείς, ενώ μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε μιλήσει ποτέ. Τον γνώρισα πρώτη φορά στο μεταξύ μας παιχνίδι στο Καραϊσκάκη και, μετά το τέλος του αγώνα, ανταλλάξαμε φανέλες.

Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι, όταν φύγατε από τη Σαν Λορένσο εσύ και ο Λαβέτσι που πήγε στη Νάπολι, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους οπαδούς της ομάδας;

Πράγματι, ο κόσμος δεν ήθελε να φύγουμε από την ομάδα, αφού την προηγούμενη περίοδο κατακτήσαμε το πρωτάθλημα. Πρέπει όμως να καταλάβουν ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να επιστρέψουμε στην Ευρώπη. Εγώ έχω πολύ καλές αναμνήσεις και από τη Σαν Λορένσο και από τον κόσμο της.

Το καλοκαίρι είχες κληθεί σε κάποιες φιλικές αναμετρήσεις της εθνικής ομάδας της Αργεντινής. Πιστεύεις ότι μπορείς να κληθείς και πάλι και να έχεις την ευκαιρία να συμμετάσχεις στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, στη Νότια Αφρική;

Είναι το όνειρο όλων των ποδοσφαιριστών να αγωνίζονται στην εθνική ομάδα της χώρας τους. Ομως υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μου ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο κι είναι πολύ δύσκολο να βρεις μια θέση στο ρόστερ της Αργεντινής. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά και να περιμένω μια νέα ευκαιρία.

Ποιοι είναι οι δυσκολότεροι αντίπαλοι που έχεις αντιμετωπίσει;

Ο Ρικέλμε και ο Αϊμάρ.

Βλέπεις να έχουν κάποια κοινά σημεία η Ρίβερ Πλέιτ και ο Ολυμπιακός;

Μοιάζουν πολύ οι δύο σύλλογοι. Είναι πολύ μεγάλες ομάδες, με φανατικό κοινό και με τους περισσότερους τίτλους στη χώρα τους. Είμαι υπερήφανος που έχω αγωνιστεί και στον Ολυμπιακό και στη Ρίβερ Πλέιτ.

Κλείνοντας, τι θα ήθελες να πεις στον κόσμο του Ολυμπιακού λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο παιχνίδι με τη Λάτσιο;

Θέλω να υποσχεθώ ότι θα τα δώσουμε όλα για να πραγματοποιήσουμε το όνειρο της ομάδας και να κάνουμε μια μεγάλη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα κερδίσουμε, γιατί αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κανένας άνθρωπος. Ομως θα ματώσουμε στο γήπεδο για να το καταφέρουμε...














































































































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ