ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

"Η καριέρα μου έχει γίνει βήμα βήμα..." υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Ζοσέ Πεσέιρο στην "Diario de Noticias"

"Η καριέρα μου έχει γίνει βήμα βήμα..." υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Ζοσέ Πεσέιρο στην "Diario de Noticias"
πεσειρο

Μετά την νέα εμφύλια διαμάχη Πεσέιρο και Σάντος, οι Πορτογάλοι δημοσιογράφοι συνέχισαν να αναζητούν τον 47χρονο "νικητή" του αγώνα τεχνικό του "τριφυλλιού". Ο προπονητής του Παναθηναϊκού μιλώντας στην πορτογαλική εφημερίδα "Diario de Noticias", αναφέρθηκε στη ζωή του στην Ελλάδα, το "τριφύλλι", το ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και την Σπορτινγκ Λισσαβόνας.

Μερικά από τα όσα δήλωσε ο Πορτογάλος τεχνικός...
-Πως είναι η εμπειρία μέχρι τώρα στην Ελλάδα;

«Μέχρι τώρα τα πράγματα είναι θετικά. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των διοργανώσεων που συμμετέχει, αλλά αποκλείστηκε στο Κύπελλο από τον Ολυμπιακό. Στο Πρωτάθλημα είμαστε τρίτοι και συνεχίζουμε στο UEFA».

-Πως είναι το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Έχει μερικές ομοιότητες με το πορτογαλικό, διότι οι δύο χώρες έχουν αρκετά κοινά σημεία. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά από την Νότια Ευρώπη».

-Περιμένετε πολλά από τον Πόστιγκα;

«Ο Έλντερ είχε λίγο χρόνο συμμετοχής στην Πόρτο επειδή εκεί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Πιστεύω ότι θα είναι ευτυχισμένος στην Ελλάδα. Περιμένουμε να μας βοηθήσει σε μια καθοριστική φάση».

-Σου αρέσει που βρίσκεται σε άλλη χώρα;

«Όλοι οι Πορτογάλοι έχουν μια τάση φυγής. Γνωρίζουν ότι μια άλλη χώρα θα τους βοηθήσει να δουν διαφορετικά το ποδόσφαιρο».

-Δηλαδή στην Σαουδική Αραβία πήγες για τα λεφτά ή για να μάθεις πράγματα για το ποδόσφαιρο;

«Στο ποδόσφαιρο μπορεί να μάθεις και την άλλη πλευρά του. Όταν άφησα την Σπόρτινγκ, οι αλλαγές που ήθελα να κάνω στο ποδόσφαιρο δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη. Τότε κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω στην Πορτογαλία. Έτσι δέχθηκα την πρόταση που μου ήρθε από την Σαουδική Αραβία, χωρίς να το κάνω για τα λεφτά».

-Διέκοψες την συνεργασία σου με τον σύλλογο από την Σαουδική Αραβία διότι οι συνθήκες δεν ήταν αυτές που επιθυμούσες. Είχες πει: ‘Δεν πρόκειται να αφήσω να γίνει ότι έγινε στην Σπόρτινγκ’. Αυτό που έγινε στην Σπόρτινγκ ήταν για σένα ένα μάθημα ζωής;

«Η καριέρα μου έχει γίνει βήμα βήμα. Δεν κλήθηκα ποτέ να εργαστώ σε μια υπερ ομάδα. Έπρεπε πάντα να φτιάξω μια ομάδα και με σταθερά βήματα να την οδηγήσω ψηλά».

-Όταν ήσουν στην Σπόρτινγκ είχες πει ότι προτιμάς να κερδίζεις με 5-4 αντί για ένα 1-0. Αυτό δεν γίνεται τώρα. Ήταν ένα ακόμα μάθημα που πήρες στην Σπόρτινγκ;

«Οι προπονητές πρέπει να προσαρμόζονται στους τύπους των ομάδων και των παικτών που δουλεύουν. Στο τελευταίο ματς με τον Παναθηναϊκό π.χ. Θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει με τέσσερα ή πέντε γκολ. Είμαι σε μια ομάδα που είναι υποχρεωμένη να επιτίθεται περισσότερο από τους αντιπάλους της. Πέρα από αυτό είναι γνωστό ότι ως προπονητής θέλω η ομάδα να παίζει καλά και να κερδίζει γνωρίζοντας ότι μπορεί κάποιος άλλος να έχει διαφορετική φιλοσοφία».

-Υπάρχει κρίση στην Σπόρτινγκ;

«Παρακολουθώ το πορτογαλικό ποδόσφαιρο από απόσταση. Το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει ακόμα αλλά θα μπορούσε να είναι πιο ανταγωνιστικό. Ο καθένας μπορεί να δει ότι η Πόρτο είναι μια κλάση ανώτερη από τις υπόλοιπες ομάδες».

-Η νίκη της Σπόρτινγκ επί της Πόρτο μπορεί να σημάνει το τέλος της κρίσης;

«Το μόνο που μπορώ να πω για αυτό το αποτέλεσμα είναι ότι το πρωτάθλημα πήρε λίγο τα πάνω του. Το λέω αυτό επειδή από την άποψη ότι είναι καλό για τον κόσμο προκειμένου να πηγαίνει στα γήπεδα».

-Πότε σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην Πορτογαλία προκειμένου να αναλάβεις κάποια ομάδα;

«Μετά την θητεία μου στην Σπόρτινγκ κατάλαβα ότι έπρπεπε να φύγω εκτός Πορτογαλίας για τρία ή τέσσερα χρόνια. Κάποια στιγμή θα ήθελα να επιστρέψω στην χώρα μου και να αναλάβω μία από τις μεγάλες ομάδες. Προς το παρών πάντως, έχω συμβόλαιο και θέλω να ολοκληρώσω την θητεία μου στον Παναθηναϊκό».

-Η Εθνική Ομάδα είναι στόχος για σένα;

«Θα ήθελα να δουλέψω ως ομοσπονδιακός τεχνικός. Θα ήταν όνειρο για μένα όπως και για κάθε Πορτογάλο προπονητή».

-EURO 2008. Ποιους στόχους πρέπει να έχει η Πορτογαλία στην διοργάνωση;

«Έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε μέσα στην οκτάδα ή την τετράδα. Πρέπει να πετύχουμε αυτό το στόχο».

-Στην Ελλάδα εργάζεται και ο Φερνάντο Σάντος, 500 χιλιόμετρα μακριά από σένα.

«Μιλάμε συχνά στο τηλέφωνο. Μιλήσαμε και μετά το μεταξύ μας αγώνα».
























TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ