ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η χρεοκοπημένη Μπαρτσελόνα έκανε τις καλύτερες μεταγραφές και τώρα θα διώξει μισή ενδεκάδα

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι
Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι © 2018 MIGUEL MORENATTI/AP IMAGES

Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, Ραφίνια και ίσως Ζιλ Κουντέ και Μπερνάρντο Σίλβα. Πώς η χρεοκοπημένη Μπαρτσελόνα κάνει τέτοιες μεταγραφές και ποιους χρειάζεται να διώξει για να ολοκληρώσει ένα εκπληκτικό καλοκαίρι που θα την επαναφέρει στην κορυφή;

Ένα μεταγραφικό παζάρι που περιλαμβάνει τον νυν κάτοχο της Χρυσής Μπάλας επιθετικού και του The Best, έναν 25χρονο διεθνή Βραζιλιάνο εξτρέμ, τον βασικό μέσο της πρωταθλήτριας Ιταλίας και τον βασικό κεντρικό αμυντικό μιας ομάδας που έφτασε στην κατάκτηση του Champions League, μόνο επιτυχημένο μπορεί να λογίζεται. Όταν πίσω από αυτό βρίσκεται η Μπαρτσελόνα, υπερθεματίζεται η σημασία του, αφού πρόκειται για ένα σύλλογο που μόλις προ μηνών είχε συνολικές υποχρεώσεις που έφταναν τα 1.300.000.000 ευρώ.

Το φετινό καλοκαίρι είχε παρουσιαστεί ως το πιο κρίσιμο στη σύγχρονη ιστορία και οι άνθρωποι του συλλόγου αποδεικνύουν με τους χειρισμούς τους ότι είναι τέτοιο. Μέχρι στιγμής παίρνουν καλό βαθμό, όμως αν επαναπαυτούν, στις 31 Αυγούστου θα πέσουν κάτω από τη βάση. Κάτι που μπορεί να κοστίσει την ίδια τη βιωσιμότητα του συλλόγου.

Η οικονομική διάσωση της Μπαρτσελόνα

Ακόμα κι αν μοιάζουν υπερβολικά τα ρεπορτάζ από Γερμανία που ήθελαν τους ανθρώπους της Μπάγερν να μην εμπιστεύονται την Μπαρτσελόνα να πληρώσει σε δόσεις τη μεταγραφή του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι διότι "δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει Μπαρτσελόνα σε 2-3 χρόνια", η εντύπωση που υπήρχε στο μυαλό όλων ήταν πως οι "μπλαουγκράνα" δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε μεγάλες κινήσεις το φετινό καλοκαίρι.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η γενική συνέλευση του Ιουνίου που ενέκρινε την ενεργοποίηση δύο μοχλών στήριξης, τη διάθεση μέρους των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε τρίτους και την πώληση του 49,9% των Barça Studios, προσέφερε οικονομική ανάσα που εκτιμαται ότι θα ξεπεράσει τα 600.000.000 σε έσοδα. Υπό μία οπτική, υποθηκεύοντας το μέλλον της, διασώζει το παρόν της και κάπως έτσι άφησε πίσω της και τις κολοσσιαίες άμεσες υποχρεώσεις που την έφερναν κοντά στη χρεοκοπία και την αδυναμία να εκδώσει δελτία στις νέες μεταγραφές της, αφού απέκτησε χώρο στο salary cap της (το οποίο ήταν αρνητικό κατά 144.000.000 στο κλείσιμο της περσινής σεζόν).

Με αυτά τα δεδομενα, οι διοικούντες το σύλλογο απέκτησαν τα εφόδια για να προχωρήσουν σε ενίσχυση της ομάδας και σε αγωνιστικό επίπεδο, ύστερα από την περσινή μεταβατική περίοδο, την πρώτη από το τέλος του κεφαλαίου Λιονέλ Μέσι.

Επαφές από την αρχή του έτους για τη νέα ομάδα

Ο Τσάβι ανέλαβε την Μπαρτσελόνα λίγο πριν από το τέλος του 1ου γύρου της La Liga κι έτσι πρόλαβε να χειριστεί ένα μεταγραφικό παράθυρο. Η απόκτηση των Φεράν Τόρες, Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και Ανταμά Τραορέ έπαιξαν το ρόλο τους για την αγωνιστική αντεπίθεση των "μπλαουγκράνα", το ιστορικό 4-0 μέσα στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" επί της Ρεάλ και τον τερματισμό στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ο αποκλεισμός από την Άιντραχτ με συντριβή στο "Καμπ Νόου" για το Europa League απέδειξε πως δεν ήταν όλα τέλεια, κάτι που ο Τσάβι το γνώριζε ήδη και γι' αυτό είχε αρχίσει το σχεδιασμό της νέας χρονιάς από τις πρώτες μέρες του 2022.

Ο Ισπανός προπονητής άρχισε να μιλάει με τον Ραφίνια από τον Φεβρουάριο, όταν είχε γίνει σαφές ότι ο Ουσμάν Ντεμπελέ δεν θα ανανέωνε με το σύλλογο, αφού απέφευγε επί τρεις μήνες να απαντήσει στην πρόταση που είχε στα χέρια του. Οι Φρανκ Κεσιέ και Αντρέας Κρίστενσεν επίσης έκλεισαν στην Μπαρτσελόνα πριν τελειώσει η σεζόν, με τις συζητήσεις να έχουν αρχίσει νωρίτερα, έχοντας αποφασίσει να μην ανανεώσουν με Μίλαν και Τσέλσι αντιστοίχως.

Ακόμα και το όνομα του Λεβαντόβσκι βρέθηκε στο προσκήνιο πριν από αρκετό καιρό, με τον Πολωνό να έχει μιλήσει με τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα από την άνοιξη και να τα έχουν βρει σε όλα, εκτός από το πώς θα "αποδεσμευτεί" από την Μπάγερν. Ο δύο φορές κάτοχος του The Best και μοναδικός Πολωνός στην ιστορία του συλλόγου έγινε σίριαλ μηνών, όμως τελικά τα 45.000.000 που θα δώσουν οι "μπλαουγκράνα" έπεισαν τους Βαυαρούς να μην τραβήξουν άλλο το σκοινί. Οι καλές σχέσεις με τον Πίνι Ζάχαβι, ατζέντη του Λεβαντόβσκι, έκαμψαν τις αντιστάσεις της Μπάγερν με ένα ποσό κάτω από τα 50.000.000 που έθετε ως βάση συζήτησης, έστω κι αν τελικά η Μπαρτσελόνα μπορεί να δώσει τα επιπλέον 5.000.000 με μορφή μπόνους επίτευξης στόχων.

Στην περίπτωση του Ραφίνια, ο Βραζιλιάνος πίεσε εξίσου πολύ το σύλλογό του να αποδεχθεί την πρόταση της Μπαρτσελόνα, έστω κι αν ήταν μικρότερη από τα 75.000.000 που ήταν διατεθειμένες να δαπανήσουν Άρσεναλ, Τότεναμ και Τσέλσι. Μάλιστα, για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή, ο Ντέκο, με την ιδιότητα του ατζέντη του Ραφίνια και όχι αυτήν του θρύλου της Μπαρτσελόνα πλέον, απεμπόλησε την προμήθειά του, που έφτανε σε επταψήφιο ποσό.

ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Πενιχρά τα έσοδα των πωλήσεων

Η Μπαρτσελόνα βρήκε τρόπο να αυξήσει τα εμπορικά έσοδά της και τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, διαθέτει ακόμα και το "Καμπ Νόου" σε φιλάθλους που θέλουν να παίξουν αγώνες στο ιστορικό γήπεδο με αντίτιμο 300 ευρώ ανά παίκτη, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει έσοδα από τις μεταγραφές του καλοκαιριού.

Τα 20.000.000 με τα οποία πούλησαν τον Φιλίπε Κοουτίνιο στην Άστον Βίλα είναι το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των εσόδων, αλλά συνάμα και το πιο... αστείο, αν αναλογιστεί κανείς τα 120.000.000 που χρειάστηκαν για την αγορά του τον Ιανουάριο του 2018. Ο Τρινκάο επέστρεψε από το δανεισμό του στη Γουλβς και παραχωρήθηκε δανεικός στη Σπόρτινγκ για 3.000.000, με υποχρεωτική αγορά το επόμενο καλοκαίρι για 7.000.000 (με τους Πορτογάλους να αποκτούν συνολικά το 50% των δικαιωμάτων).

Ο Ρέι Μανάι από την Μπαρτσελόνα Β' πωλήθηκε στη Γουότφορντ για 2.500.000, αλλά η πιο επικερδής πώληση από τη δεύτερη ομάδα ήταν ο Φεράν Τζουτγκλά για 5.000.000 (στην Μπριζ). Τέλος, ο Ματέους Περέιρα θα συνεχίσει την καριέρα του στην Έιμπαρ για 1.000.000. Η Μπαρτσελόνα Β' δεν κάνει μόνο πωλήσεις όμως, αγοράζει και παίκτες, με συνέπεια να έχουν δοθεί ήδη 5.000.000 για τον 19χρονο μεσοεπιθετικό Πάμπλο Τορέ και 2.000.000 για τον 18χρονο μέσο Εμρέ Ντεμίρ και να γίνονται διαπραγματεύσεις και για άλλα ταλέντα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η Μπαρτσελόνα έχει δαπανήσει 110.000.000 (χωρίς τα μπόνους) για τις αγορές ποδοσφαιριστών και έχει εισπράξει 31.500.000. Το μεταγραφικό ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 78.500.000 και ίσως να χειροτερεύσει η εικόνα, προτού γίνει καλύτερη!

ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ο Κουντέ και οι άλλοι

Η μεταγραφική ενίσχυση της Μπαρτσελόνα δεν σταματάει στον Λεβαντόβσκι. Με την ανακοίνωση της μεταγραφής του, ισπανικά ρεπορτάζ έκαναν λόγο για πρόταση 58.000.000 συν μπόνους στη Σεβίλλη για τον Ζιλ Κουντέ. Ο 23χρονος διεθνής κεντρικός αμυντικός αποτελεί τον πρώτο στόχο για τα μετόπισθεν και οι "μπλαουγκράνα" έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία μαζί του. Η Σεβίλλη αντιστέκεται, όμως οι δύο σύλλογοι έχουν πολύ καλές σχέσεις και η Μπαρτσελόνα έχει και το ατού του Ζαν Κλερ Τοντιμπό. Ο 22χρονος Γάλλος στόπερ αποτελεί στόχο της Σεβίλλης αν φύγει ο Κουντέ, με την Μπαρτσελόνα να έχει διατηρήσει το 25% των δικαιωματων του από την πώλησή του στη Νις.

Οι συζητήσεις για δύο ακραία μπακ της Τσέλσι, τους Θέσαρ Αθπιλικουέτα και Μαρκος Αλόνσο, συνεχίζονται. Ο Τσάβι θέλει και τους δύο, τόσο για αγωνιστικούς λόγους όσο και για λόγους ηγεσίας και οι "μπλαουγκράνα" είναι πρόθυμοι ακόμα και να δώσουν όσα χρήματα αξιώσει η Τσέλσι για τους δύο Ισπανούς.

Η πιο ιδιαίτερη περίπτωση είναι εκείνη του Μπερνάρντο Σίλβα. Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός αποτελεί τον "εκλεκτό" του Τσάβι, όμως η Μάντσεστερ Σίτι ζητάει έως 80.000.000 για την πώλησή του, χρήματα που δεν έχει αυτήν τη στιγμή η καταλανική ομάδα. Εκτός...

Ο Ντε Γιονγκ και οι "κομμένοι"

Ο Φρένκι ντε Γιονγκ αποτελεί το "κλειδί" για όσα θα πράξει η Μπαρτσελόνα σε μεταγραφικό επίπεδο από εδώ και πέρα. Ο Ολλανδός μέσος αγοράστηκε κοντά στα 80.000.000 το καλοκαίρι του 2019, κοστολογείται κοντά στα 80.000.000 φέτος και η Μπαρτσελόνα θα γλιτώσει κοντά στα 80.000.000 σε μισθούς αν καταφέρει να τον πουλήσει. Γι' αυτό και είναι διατεθειμένη να αποχωριστεί ένα από τα πιο μεγάλα ταλέντα στη θέση του, έστω κι αν προσπαθεί να το κάνει κεκαλυμμένα, χωρίς να το παραδέχεται δημοσίως.

Η παρουσία των Πέδρι, Γκάβι και Νίκο, μαζι με την προσθήκη του Κεσιέ και φυσικά τον Σέρχιο Μπουσκέτς λύνουν τα χέρια στον Τσάβι σε αγωνιστικό επίπεδο, ειδικά αν αποκτηθεί και ο Σίλβα. Ωστόσο, η πώληση του Ντε Γιονγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (παρά την αντισταση του παίκτη που θέλει να παραμείνει μεταξύ άλλων και για να μη χάσει τα συμφωνημένα) δεν αρκεί για τη σωτηρία του συλλόγου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στόχος δεν είναι απλά να εισπράξει τεράστια ποσά από πωλήσεις. Ακόμα και το να ξεφορτωθεί βαριά συμβόλαια μπορεί να αποδειχθεί προσοδοφόρο. Ήδη, ο Ντεμπελέ ανανέωσε με μείωση 40% στο μισθό του, ενώ οι αρχηγοί της ομάδας έχουν προβεί σε τρεις περικοπές μισθών.

Μία πεντάδα παικτών είναι απαραίτητο να φύγει άμεσα. Μία πεντάδα που βρισκόταν στους 16 παίκτες που θα έφευγαν με τα δεδομένα του Ιουνίου, αλλά ακόμα είναι στη Βαρκελώνη. Θα παραμείνουν εκεί, αφού "κόπηκαν" από την αποστολή για την περιοδεία των ΗΠΑ. Ο Σαμουέλ Ουμτιτί... παραλίγο να φύγει δανεικός στη Ρεν, αλλά δεν πέρασε τα ιατρικά, σύμφωνα με καταλανικά ΜΜΕ. Ο Όσκαρ Μινγκέθα έχει βγει στο "σφυρί" για 5.000.000. Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ, Ρίκι Πουτζ και Νέτο επίσης βρίσκονται σε αναζήτηση ομάδας.

Η έκπληξη έγινε με τον Μιραλέμ Πιάνιτς, ο οποίος θα κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι, με τον Τσάβι να θέλει να δει τι μπορεί να κάνει ο Βόσνιος με το "βαρύ" συμβόλαιο και ύστερα να πάρει απόφαση αν είναι χρήσιμος για τη νέα σεζόν. Η αποχώρηση του Ντάνι Άλβες άλλαξε τα δεδομένα και για τον Σερζίνιο Ντεστ και ο Αμερικανός θα παραμείνει στην Μπαρτσελόνα. Τέλος, από την 16άδα προς αποχώρηση, όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει και ο Μέμφις Ντεπάι, αφού στα γραφεία των "μπλαουγκράνα" δεν έχει φτάσει πρόταση που ικανοποιεί.

Πώς θα αγωνίζεται του χρόνου

Αν καρποφορήσουν όλα τα μεταγραφικά σενάρια που υπάρχουν για την Μπαρτσελόνα αυτήν τη στιγμή, το τέλος της μεταγραφικής περιόδου θα τη βρει με ένα αρκετά γεμάτο ρόστερ, το οποίο όμως θα πάσχει από... σύνδεση. Μέσα σε λίγους μήνες, θα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό η βασική ενδεκάδα του συλλόγου, ο οποίος πλέον θα έχει καλό προπονητή, αξιόλογες μονάδες, αλλά θα απαιτει χρόνο για να δημιουργήσει σύνολο.

Ο Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν θα παραμείνει ο "κέρβερος" στο τέρμα με αναπληρωματικό τον Ινιάκι Πένια. Δεξιά, ο Σερζίνιο Ντεστ περιμένει τον Αθπιλικουέτα για να σχηματίσουν δίδυμο ανάλογο με αυτό του Αλόνσο με τον Τζόρντι Άλμπα στα αριστερά. Ο Ρόναλντ Αραούχο παίρνει την μπαγκέτα του ηγέτη της άμυνας από τον Ζεράρ Πικέ, που δεν θα λογίζεται πλέον βασικός. Ο Κουντέ, ο Κρίστενσεν και ο Έρικ Γκαρθία θα συμπληρώνουν το κέντρο της άμυνας, ίσως το πιο δυνατό της δεκαετίας.

Η χρεοκοπημένη Μπαρτσελόνα έκανε τις καλύτερες μεταγραφές και τώρα θα διώξει μισή ενδεκάδα
SPORT


Στη μεσαία γραμμή, το βάρος θα πέσει στους νεαρούς Ισπανούς διεθνείς Πέδρι, Γκάβι, Νίκο και στις μεταγραφές Κεσιέ και Σίλβα. Μπουσκέτς και Σέρζι Ρομπέρτο θα προσφέρουν με την εμπειρία τους, ενώ ο Τσάβι ποντάρει και στον 18χρονο Μαρκ Κασαδό, που θεωρεί διάδοχο του Μπουσκέτς και γι' αυτό τον πήρε μαζί του στις ΗΠΑ.

Όσο για την επιθετική γραμμή, δεν θα ήταν υπερβολή να γίνει λόγος για μία από τις πιο πλήρεις στον κόσμο. Ο Λεβαντόβσκι θα είναι ο ηγέτης, ο Άνσου Φάτι το μέλλον, οι Ραφίνια και Ντεμπελέ τα άκρα, ο Ομπαμεγιάνγκ η ποιότητα από τον πάγκο και ο Φεράν Τόρες το "κλειδί" για όλες τις δουλειές.

Ο Τσάβι τη νέα σεζόν πιθανότατα θα έχει την ευκαιρία να επαναφέρει την Μπαρτσελόνα εκεί που της αξίζει. Μία ομάδα που αναγεννιέται από τις στάχτες της, έστω και με υποθηκευμένο μέλλον, έχοντας βάλει στόχο να πατήσει ξανά στην κορυφή. Αν δεν τα καταφέρει όμως, δεν υπάρχει γυρισμός, αφού δεν θα υπάρχει μέλλον.

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ LA LIGA ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΒΑΝΤΟΒΣΚΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ