ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Φονσέκα: "Οι υποστηρικτές του Πούτιν χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια"

Ο Πάουλο Φονσέκα δίνει οδηγίες στους παίκτες της Ρόμα κατά τη διάρκεια αγώνα του Europa League απέναντι στην Μπράγκα | 18 Φεβρουαρίιου 2021
Ο Πάουλο Φονσέκα δίνει οδηγίες στους παίκτες της Ρόμα κατά τη διάρκεια αγώνα του Europa League απέναντι στην Μπράγκα | 18 Φεβρουαρίιου 2021 @2021 LUIS VIEIRA/AP IMAGES

Τις δραματικές ώρες που πέρασε μέχρι να αφήσει την Ουκρανία μετά από την ρωσική εισβολή περιέγραψε σε συνέντευξή του ο Πάουλο Φονσέκα, με τον Πορτογάλο να κατηγορεί τον Πούτιν για τη φρίκη που βιώνει εδώ και 14 ημέρες η ανθρωπότητα.

Ο Πάουλο Φονσέκα ήταν ένας από τους αμέτρητους αποκλεισμένους αμάχους στην Ουκρανία μετά από τη ρωσική εισβολή τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, ωστόσο ήταν και από τους τυχερούς αφού μπόρεσε μέσω συντονισμένης επιχείρησης να εγκαταλείψει τη χώρα συνοδευόμενος από τη σύζυγό του (ουκρανικής καταγωγής) και τις κόρες τους.

Με τον πόλεμο στα εδάφη της Ουκρανίας να έχει φτάσει στην 14η ημέρα και τις φωνές για την κατάπαυση του πυρός -ώστε να μη χυθεί άλλο αίμα- να πολλαπλασιάζονται, ο πρώην προπονητής της Ρόμα θέλησε να διατρανώσει και αυτός την επιθυμία του για ειρήνη μέσω συνέντευξής του στην "Gazzetta dello Sport" όπου δεν δίστασε να μιλήσει με σκληρά λόγια για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Ήταν ένας εφιάλτης. Ήταν 24η Φεβρουαρίου και υποτίθεται πως θα αρχίζαμε το ταξίδι μας στις 10 το πρωί με προοριοσμό την Πορτογαλία. Στις 4:30 το πρωί ακούσαμε τις πρώτες εκρήξεις. Τρομάξαμε. Ο φίλος μου, Ντάριο Σρνα, με προσκάλεσε στο ξενοδοχείο Opera όπου βρισκόταν η ομάδα της Σαχτάρ.

Κρυφτήκαμε σε μία καρβουναποθήκη, ήταν εκεί επίσης ο προπονητής της Σαχτάρ, Ντε Τζέρμπι. Τα παιδιά κοιμήθηκαν σε μικρά κρεβάτια. Η πρεσβεία μου βρήκε ένα μίνι φορτηγό για τρεις οικογένειες και φύγαμε για Μολδαβία. Ήταν ένα τρομακτικό ταξίδι, 30 ώρες χωρίς διακοπή, με ουρές 5 χιλιομέτρων και αεροσκάφη να πετούν πάνω από τα κεφάλια μας", τόνισε ο 49χρονος Πορτογάλος στην ιταλική εφημερίδα, για να προσθέσει:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

"Χαλάρωσα λίγο μόνο όταν φτάσαμε στην Ρουμανία. Η σύζυγός μου κλαίει ακόμα επειδή έχουμε φίλους και οικογένεια στην Ουκρανία. Τώρα, μέσω της πορτογαλικής ομοσπονδίας, προσπαθούμε να υποδεχτούμε κάποιους από τους πρόσφυγες πολέμου. Είναι ένα μικρό κομμάτι σε σύγκριση με τα 2 εκατομμύρια που το σκάνε από τη χώρα.

Δεν είμαι πολιτικός, αλλά είμαι υπέρ της απαγόρευσης πτήσεων. Η Ρωσία έχει ατομική βόμβα, αλλά αφήνουμε τον Πούτιν να είναι πολύ δυνατός και αισθάνεται το φόβο της διεθνούς κοινότητας. Θα πρέπει να τον σταματήσουμε όμως τώρα, διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο μετά.

Τα χειρότερα έρχονται. Τα πυρηνικά εργοστάσια είναι ένα θέμα, ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί με αυτό τον άνθρωπο. Είναι ο βασικός υπεύθυνος. Όποιος τον υποστηρίζει, χρειάζεται ψυχολογική βοήθεια".

Σε ερώτηση δε για το αν οι Ουκρανοί θα πρέπει να παραδοθούν, απάντησε: "Είναι εύκολο να λες κάτι τέτοιο από μακριά. Τι θα γινόταν όμως εάν γινόταν εισβολή στην Ιταλία ή την Πορτογαλία; Δεν θα δίναμε μάχη; Δεν υπάρχει κάτι πολυτιμότερο από την ελευθερία και τώρα είναι αρκετές οι χώρες που φοβούνται.

Αυτές είναι η Γεωργία, η Μολδαβία, η Πολωνία. Εάν ο Πούτιν κερδίσει αυτό τον πόλεμο, αυτό θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρο τον κόσμο".

TAGS ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ