ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Εθνική ΗΠΑ

Εθνική ΗΠΑ
ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γνωρίζουν καλά τα μονοπάτια του Confederations Cup

Νικήτρια του CONCACAF το 2007, με συμμετοχή στα πέντε τελευταία παγκόσμια κύπελλα και 14η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, οι Ηνωμένες Πολιτείες, με αξιόλογη παρουσία στις προηγούμενες διοργανώσεις, έχουν βάλει ψηλά τον πήχη.
Δύο φορές στο παρελθόν έχουν φθάσει στα ημιτελικά και σε ισάριθμες περιπτώσεις έχουν κερδίσει τον μικρό τελικό. Φέτος ελπίζουν να κάνουν την υπέρβαση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι παραδοσιακά μία αξιόμαχη αντίπαλος. Στο ενεργητικό τους έχουν ιστορικές νίκες σε παγκόσμιο επίπεδο και πολλές φορές αποτελούν την έκπληξη των τουρνουά που συμμετέχουν.

Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους, αφού βρίσκονται σε έναν όμιλο με αντιπάλους την Ιταλία, την Βραζιλία καθώς και την Αίγυπτο. H ομάδα του Μπομπ Μπράντλει είναι ένα συμπαγές σύνολο με ενθουσιασμό.

Βασίζεται στο εναέριο παιχνίδι με μακρινές μπαλιές καθώς υστερεί σε τεχνική. Η άμυνα είναι η αχίλλειος πτέρνα της. Το αστέρι της ο Λάντον Ντόνοβαν, πολλές φορές δεν έχει ξεκάθαρο ρόλο μέσα στο γήπεδο και εμφανίζεται ως μέσος με αμυντικούς προσανατολισμούς.

Διαθέτει πλούσιο ταλέντο από το κέντρο και προς την επίθεση έχοντας τους Κλιντ Ντέμπσει, ΝταΜάρκους Μπίσλει, Λάντον Ντόνοβαν, Αλτιντόρ και Φρέντι Αντού. Η μαχητικότητα είναι ένα ακόμα στοιχείο που προβληματίζει τους αντιπάλους της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα έθνος με μεγάλη αθλητική ιστορία και κουλτούρα. Στόχος τους είναι να φθάσουν σε υψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο και ελπίζουν να συνεχίσουν τις καλές εμφανίσεις στις διεθνής διοργανώσεις όπως δύο χρόνια πριν στο CONCACAF, κόντρα σε σαφώς ισχυρότερους αντιπάλους.

Προπονητής

Ο Μπομπ Μπράντλει βρίσκεται στις ΗΠΑ από το 2006 όταν παρέλαβε τα ηνία της ομάδας από τον Μπρους Αρίνα. Μετά την απογοητευτική εμφάνιση των Ηνωμένων Πολιτειών στο παγκόσμιο κύπελλο της Γερμανίας το 2006, ο νυν τεχνικός αναβαθμίστηκε από την θέση του βοηθού ως πρώτος προπονητής.

Παρά την αρχική δυσπιστία προς το πρόσωπο του, ο Μπράντλει έχει δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο με ταλαντούχους παίκτες έχοντας και την εμπειρία παικτών που αγωνίζονται στην Ευρώπη.

Πριν αναλάβει την εθνική ομάδα είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως προπονητής στο Αμερικάνικο κολλέγιο και αργότερα στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα γράφοντας ιστορία. Ως προπονητής των Chicago Fire, MetroStars και Chivas USA έχει τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του πρωταθλήματος.

Το 2007 ήρθε ο πρώτος τίτλος με την εθνική ομάδα κατακτώντας το Confederations Cup της Κεντρικής, Βορείου Αμερικής και Καραϊβικής με αντίπαλο το Μεξικό 2-1. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη στο Copa America καθώς οι ΗΠΑ δεν πήραν ούτε έναν βαθμό.

Στα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής η ομάδα του Μπομπ Μπράντλει, βρίσκεται στην δεύτερη θέση πίσω από την Κόστα Ρίκα και είναι πολύ κοντά στην πρόκριση για έκτη φορά στην ιστορία της σε παγκόσμιο κύπελλο.

" Το Confederation Cup είναι μία μεγάλη ευκαιρία να παίξουμε σε κορυφαίο επίπεδο, να κερδίσουμε εμπειρία και να ανταγωνιστούμε με δυνατούς αντιπάλους. Επίσης να προσαρμοστούμε στις συνθήκες της Νοτίου Αφρικής, σε περίπτωση που προκριθούμε στο ερχόμενο Μουντιάλ", τόνισε ο τεχνικός των ΗΠΑ.

Το αστέρι

Ο Λάντον Ντόνοβαν αποτελεί τον σύγχρονο ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας με 38 γκολ σε 109 συμμετοχές και πέντε φορές παίκτης της χρονιάς στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ.

Το 1999 σε ηλικία 17 ετών αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης στο παγκόσμιο κύπελλο U-17 στην Νέα Ζηλανδία. Το 2001 έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα και έγινε το σημείο αναφοράς ως ο πιο ταλαντούχος και τεχνικά καταρτισμένος παίκτης της γενιάς του.

Στο παγκόσμιο κύπελλο του 2002 σε ηλικία 20 ετών, ήταν από τους διακριθέντες οδηγώντας τις ΗΠΑ στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Πέτυχε δύο γκολ κόντρα στην Πολωνία και το Μεξικό.

Yπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο στην Μπάγερ Λεβερκούζεν σε ηλικία 18 ετών. Μετά από δύο χρόνια καριέρας στην Γερμανία η πίεση της Μπουντσεσλίγκα και η απειρία του, τον ανάγκασαν να επιστρέψει στην πατρίδα του. Aγωνίστηκε με τους San Jose Earthquakes και LA Galaxy κατακτώντας τρία πρωταθλήματα.

Τον περασμένο Ιανουάριο δόθηκε δανεικός στην Μπάγερν Μονάχου μέχρι την έναρξη του Αμερικάνικου πρωταθλήματος τον περασμένο Μάρτιο. Με τους Βαυαρούς είχε 6 συμμετοχές. Ο Ντόνοβαν θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του Αμερικάνικου ποδοσφαίρου, βάσει προσωπικών επιδόσεων και κατοχής τίτλων.

Συμμετέχει ως…

Oι ΗΠΑ συμμετέχουν στο Confederations Cup ως νικήτρια του Gold Cup της Βορείου Αμερικής, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής το 2007.

Ρόστερ



Φανέλα Όνομα Θέση Ομάδα Ηλικία
18 Γκουζάν Μπραντ Τερματοφύλακας Άστον Βίλα 24
1 Χάουαρντ Τιμ Τερματοφύλακας Έβερτον 30
23 Ρόμπλες Λούις Τερματοφύλακας Καιζερλάουτεν 25
3 Μποκανέγκρα Κάρλος Αμυντικός Ρεν 30
2 Μπόρνστάιν Τζόναθαν Αμυντικός Τσίβας ΗΠΑ 24
14 Κάλιφ Ντάνι Αμυντικός Μίντζιλαντ 29
15 ΝτεΜέριτ Τζέι Αμυντικός Γουότφορντ 29
5 Ονιέγου Ογκούτσι Αμυντικός Σταντάρ Λιέγης 27
6 Πιρς Χιθ Αμυντικός Χάνσα Ροστόκ 24
21 Σπέκτορ Τζόναθαν Αμυντικός Γουέστ Χαμ 23
11 Γουίνι Μάρβελ Αμυντικός Τορόντο 23
19 Αντού Φρέντι Μέσος Μπενφίκα 20
8 Μπίσλει ΝταΜάρκους Μέσος Ρέιντζερς 27
12 Μπράντλει Μίκαελ Μέσος Γκλάντμπαχ 21
13 Κλάρκ Ρικάρντο Μέσος Χιούστον Ντινάμο 26
22 Φίλχαμπερ Μπένι Μέσος ΑGF 24
16 Κλτζέσταν Σάτσα Μέσος Τσίβας ΗΠΑ 23
20 Τόρες Χοσέ Φραντσίσκο Μέσος Πατσούκα 21
17 Αλντιτόρ Τζόζι Επιθετικός Βιγιαρεάλ 19
4 Κάσει Κόνορ Επιθετικός Κολοράντο Ράπιντς 27
9 Ντέιβς Τσάρλι Επιθετικός Χάμαρμπι 22
8 Ντέμπσει Κλιντ Επιθετικός Φούλαμ 26
10 Ντόνοβαν Λάντον Επιθετικός Λος Άντζελες Γκάλαξι 27









































TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ