ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δέλλας:"Δεν νιώθω ΚΑΠΗ"

Δέλλας:"Δεν νιώθω ΚΑΠΗ"
Δέλλας

Ο διεθνής αμυντικός με συνέντευξη του στο "ΕΘΝΟΣΠΟΡ" απαντά σε εκείνους που έκριναν την Εθνική μετά την βαριά ήττα από την Τουρκία.

Ο Τραϊανός Δέλλας με συνέντευξη του στο "ΕΘΝΟΣΠΟΡ" απαντά σε όσους έσπευσαν να κάνουν κριτική στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μετά το βαρύ 1-4 από τους γείτονες, ενώ στέκεται τόσο στην επιτυχία της συμμετοχής για δεύτερη συνεχόμενη φορά στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος όσο και στην συμβολή του Ότο Ρεχάγκελ. Πιο αναλυτικά η σύνεντευξη του Τραϊανού Δέλλα:
-Μετά τον θρίαμβο της Πορτογαλίας, έχετε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στους Έλληνες φιλάθλους. Θεωρείς ότι μπορείτε το ερχόμενο καλοκαίρι να επαναλάβετε εκείνη την επιτυχία;

"Όπως και τότε δεν κάναμε “βαρύγδουπες” δηλώσεις και ποτέ δεν είπαμε ότι θα πάμε στη Πορτογαλία για να κατακτήσουμε τίτλο, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Εγγυώμαι όμως στον κόσμο πως θα δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας και ό,τι βγει. Θα κάνουμε ό,τι κάνουμε πάντα. Εγώ προσωπικά αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας θα λειτουργήσουμε με τον ίδιο τρόπο που λειτουργήσαμε και τότε στην Πορτογαλία. Όσον αφορά την αγωνιστική κατάσταση στην οποία θα βρεθούμε, δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα τώρα, διότι μέχρι το καλοκαίρι μεσολαβούν οχτώ μήνες, Διάστημα μεγάλο για να συμβεί οτιδήποτε…".

- Τι θα θεωρήσεις επιτυχία για την πρωταθλήτρια Ευρώπης στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας;

"Επιτυχία για την Ελλάδα είναι ότι βρίσκεται σε μια μεγάλη διοργάνωση για δεύτερη συνεχή φορά, κάτι που δεν ξανάγινε ποτέ στο παρελθόν. Όπως πιστεύω ότι δεν ήταν αποτυχία για την εθνική ομάδα ο αποκλεισμός από την τελική φάση του Μουντιάλ 2006. Λες και προκρινόμαστε πάντα σε Παγκόσμια Κύπελλα και ένας αποκλεισμός μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχία, ειδικά όταν διεκδικείται μέχρι τέλους…

Αποτυχία θα ήταν για την Αγγλία ή τη Γαλλία ή την Ισπανία που δίνουν πάντα το “παρών” σε μεγάλες διοργανώσεις. Για αυτούς σίγουρα είναι αποτυχία, για εμάς όμως όχι. Άλλωστε δεν έχουμε τις προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν το ποδόσφαιρο αυτών των χωρών, δηλαδή ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και γεμάτα από κόσμο γήπεδα».

- Αποτελεί μειονέκτημα το ότι η πρωταθλήτρια Ευρώπης θα τοποθετηθεί στο γκρουπ των ισχυρών μαζί με τις Αυστρία και Ελβετία, και έτσι στα τελικά θα βρει στον δρόμο της «μεγαθήρια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου;

" Από τη στιγμή που λαμβάνεις μέρος σε διοργανώσεις αυτού του επιπέδου, οι κληρώσεις δεν έχουν σημασία. Είτε τοποθετηθείς στο πρώτο είτε στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, είσαι μεταξύ των κορυφαίων. Μιλάμε για τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, άρα δεν έχει νόημα να αγωνιούμε για την κλήρωση. Είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε με κάποιες από τις υπόλοιπες 15 ομάδες".

- Ποιο είναι τελικά το «μυστικό» της εξαιρετική πορείας στα προκριματικά του EURO 2008, μιας πορείας που θα ζήλευαν συγκροτήματα όπως η Ιταλία, η Αγγλία, η Ισπανία και οι άλλοι;

"Σημαντικό ρόλο έπαιξε το πρώτο παιχνίδι μέσα στη Μολδαβία, όπου κερδίσαμε με 1-0. Σε αυτή την έδρα άλλες ομάδες άφησαν βαθμούς, αντίθετα με την Ελλάδα που νίκησε και απέκτησε εξαρχής ψυχολογικό αβαντάζ. Εμείς σε όλη τη διάρκεια των προκριματικών είχαμε σταθερή πορεία και με πρακτικό τρόπο πήραμε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Στο κάτω κάτω, οι βαθμοί δίνουν την πρόκριση και όχι οι εμφανίσεις. Με αυτή τη λογική θα πορευτούμε τον Νοέμβριο στα δύο τελευταία παιχνίδια των προκριματικών με τη Μάλτα και την Ουγγαρία. Θέλουμε τους βαθμούς, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τη συνολική βαθμολογία της εθνικής ομάδας και να έχουμε καλές κληρώσεις στο μέλλον. Αυτό θα βοηθήσει την επόμενη γενιά…".

- Ποια στοιχεία θεωρείς ότι έλειψαν από την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τελικά «στοίχισαν» τον αποκλεισμό;

" Τότε προσπαθήσαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω, αφήνοντας κάποια από τα θετικά συστατικά που είχαμε στην Πορτογαλία και τελικά το πληρώσαμε. Ίσως εκείνη την περίοδο εμφανιστήκαμε συνεπαρμένοι από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ίσως κάναμε πράγματα που δεν ταιριάζουν στη δική μας ομάδα και σε αυτό το λάθος έχουμε όλοι ευθύνη. Όμως ξαναγεννηθήκαμε από τα λάθη μας και δείξαμε χαρακτήρα στην προκριματική φάση που διανύουμε. Ακόμα και μετά την ήττα από την Τουρκία, σηκώσαμε αμέσως το κεφάλι, ξεπεράσαμε την κακή ψυχολογική κατάσταση και κερδίσαμε στη Μάλτα. Αντίθετα, οι Τούρκοι άφησαν εκεί βαθμούς κι αυτό αποτελεί τρανή απόδειξη πως κανένα παιχνίδι δεν είναι εύκολο. Πόσω μάλλον για την πρωταθλήτρια Ευρώπης, που δίνει επιπλέον κίνητρο στους αντιπάλους".

-Θα συνεχίσεις στη «γαλανόλευκη» μετά το τέλος των υποχρεώσεων στο EURO2008; Πως ονειρεύεσαι το φινάλε σου στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα;

"Δεν ονειρεύομαι κάποια ιδιαίτερη αποχώρηση. Ονειρεύομαι να βγω από το γήπεδο με το κεφάλι ψηλά, έτσι ακριβώς όπως μπήκα. Είμαι τυχερός που βρέθηκα σε αυτή τη “φουρνιά” ποδοσφαιριστών, η οποία έμελλε να σημειώσει τεράστιες επιτυχίες. Μου φτάνουν και μου περισσεύουν δύο συμμετοχές σε τελική φάση Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και βέβαια το μετάλλιο πρωταθλητή Ευρώπης. Αν κάποτε μου το έλεγαν, δεν θα το πίστευα. Όσον αφορά το μέλλον, ακόμα δεν έχω πάρει κάποια οριστική απόφαση. Αν με ρωτούσες αυτή τη στιγμή, θα σου έλεγα πως αντέχω για 3-4 χρόνια… Όμως τα παιχνίδια της εθνικής ομάδας είναι υψηλού επιπέδου και σίγουρα επιβαρύνουν το σώμα – ειδικά εμένα που έχω ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς. Το σίγουρο είναι πως, όταν λάβω την οριστική μου απόφαση για το φινάλε, θα ενημερώσω αμέσως τον προπονητή μου, διότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν βασίζεται σε πρόσωπα. Προέχει η γαλανόλευκη φανέλα – το “εγώ” έρχεται σε δεύτερη μοίρα»".

- Υπάρχουν παίκτες στην εθνική Ελπίδων που πιστεύεις ότι είναι έτοιμοι να προωθηθούν στην ομάδα των ανδρών;

"Η τωρινή ομάδα των ανδρών προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τους παίκτες που έφτασαν με την Ελπίδων στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ρουμανίας το 1998, όπως ο Μπασινάς, ο Καραγκούνης, εγώ και άλλοι… Τώρα έχουν προωθηθεί οι Σαμαράς και Τοροσίδης. Είμαι βέβαιος ότι από την τωρινή Ελπίδων θα υπάρξουν παίκτες που θα φορέσουν τη φανέλα της ανδρών".

-Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της ομάδας του 2004 και αυτής που θα πάει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008;

" Τώρα η ομάδα διαθέτει μικρότερους σε ηλικία ποδοσφαιριστές. Επίσης βρήκε ξανά τη δίψα για να πετύχει κάτι μεγάλο. Από πλευράς ταλέντου ίσως έχει περισσότερο, καθώς η πλειονότητα των διεθνών είναι τεχνίτες, ενώ όλοι οι παίκτες πλέον διαθέτουν μεγαλύτερη πείρα. Από την άλλη, ίσως έχασε λίγο στο επίπεδο των προσωπικοτήτων, διότι έφυγαν σημαντικές μονάδες. Οι περισσότεροι από τους νεότερους παίκτες αναπτύσσουν τώρα την ποδοσφαιρική τους προσωπικότητα και σε αυτό θα τους βοηθήσει η εθνική ομάδα".

- Εσύ φοβήθηκες μετά την ήττα από την Τουρκία στην Αθήνα πως ίσως χαθεί η πρόκριση;

" Δεν υπήρξε καμία στιγμή που να φοβήθηκα ότι δεν θα προκριθούμε στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Απλώς έτυχε να χάσουμε ένα παιχνίδι. Έτυχε να συμβεί σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία κόντρα σε μια συγκεκριμένη ομάδα. Σίγουρα εκείνο το ματς ήταν αυτό που λέμε “μαγική εικόνα” και το τελικό αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δυνατότητες των δύο ομάδων. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό από τη νίκη μας στην Κωνσταντινούπολη. Θα μπορούσε να πάμε εκεί για “πικνίκ”, όμως οφείλαμε στον εαυτό μας- και βέβαια όχι στους επικριτές μας – να κερδίσουμε. Γελιέται όποιος πιστεύει ότι νικήσαμε για αυτούς που μας άσκησαν κριτική. Κερδίσαμε για τον αντρικό εγωισμό μας".

- Νιώθεις…ΚΑΠΗ; Τι απαντάς σε αυτούς που σας χαρακτήρισαν έτσι;

" Όχι, δεν νιώθω ΚΑΠΗ. Οι λέξεις που ειπώθηκαν τότε, μετά την ήττα από την Τουρκία, ήταν από ανθρώπους άσχετους με το ποδόσφαιρο. Δεν ξέρουν γενικά από αθλητισμό. Ο αθλητισμός κι ο πρωταθλητισμός εμπεριέχουν κι άλλα πράγματα. Θα με πείραζαν αν αυτές οι δηλώσεις προέρχονταν από κάποιον σχετικό με τη μπάλα. Τα πικρόχολα λόγια με ενόχλησαν μόνο εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή και μετά τα ξέχασα. Η συκοφαντία και οι ύβρεις είναι πράξεις άνανδρων. Όσοι είπαν αυτές τις κουβέντες μη θεωρήσουν ότι μας αφύπνισαν.

Όλοι οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας είμαστε πολύ αξιοπρεπείς. Έχουμε αυτοσεβασμό και δεν περιμένουμε ούτε τον Γιακουμάτο ούτε τον Τραγάκη να μας πουν αν είμαστε ικανοί να παραμένουμε ή όχι στην ενεργό δράση. Αυτό το γνωρίζουμε καλύτερα εμείς κι όχι αυτοί που έσπευσαν να μας κατακρίνουν. Τώρα, ας κρυφτούν στο καβούκι και να είναι προσεκτικοί μην τυχόν δαγκώσουν τη γλώσσα τους…».

- Πως κρίνεις όσους άσκησαν αυστηρή κριτική στον Ρεχάγκελ;

"Νομίζω πως ακόμα δεν έχουν μάθει το μάθημα τους. Αυτός ο προπονητής τους έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα κι αυτοί επιμένουν! Πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας, θυμάμαι που κάποιοι έλεγαν κι έγραφαν “που πάει ο Ρεχάγκελ με αυτούς τους παίκτες; Θα καταστραφεί…” και τελικά κατακτήσαμε το τρόπαιο. Ο προπονητής μας είναι πολύ έμπειρος και μπορεί να διαχειρίζεται αυτές τις καταστάσεις. Πάντως έχω την αίσθηση πως μαθαίνει όλα όσα γράφονται και μέχρι κάποιο σημείο στεναχωριέται. Το γεγονός πως βρίσκεται στην ομάδα περισσότερο από έξι χρόνια και δεν έχει ξεφύγει από τις αρχές του ούτε μια μοίρα, αποδεικνύει ότι δεν επηρεάζεται από κριτικές».

-Τι διαθέτει ο ομοσπονδιακός τεχνικός σε σχέση με άλλους προπονητές που συνεργάστηκες;

" Το χάρισμα να έχει εξαιρετική επαφή με τους ποδοσφαιριστές του. Όλοι νιώθουμε το αίσθημα της ισότητας. Δεν υπάρχει αδικία. Κανείς δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει άδικο»"

- Θεωρεί ότι ο Γερμανός προπονητής πρέπει να μείνει για να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκροτήματος στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2010;

" Εννοείται πως πρέπει να μείνει στην Εθνική. Η άποψη μου είναι ότι δεν πρόκειται να βρεθεί καλύτερος για αυτή τη θέση. Από τη στιγμή που τον έχουμε κοντά μας και γνωρίζει πλέον την ελληνική πραγματικότητα, δεν υπάρχει λόγος να φύγει. Αρκεί να σκεφτούμε το ότι έχει σημειώσει το “2x2” όσον αφορά τα προκριματικά των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, ενώ λίγο έλειψε να μας οδηγήσει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο".

-Τι θαυμάζεις στον Ρεχάγκελ;

"Θαυμάζω τη δικαιοσύνη του. Θαυμάζω το ότι μπορεί να παίρνει το 100% από κάθε ποδοσφαιριστή κι αυτό είναι μεγάλο προσόν για όλους τους προπονητές".


























































TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ