THE SPORTS ECONOMIST

Αυτό είναι το στάτους του Μπακασέτα στην Τράμπζονσπορ

Ο Τάσος Μπακασέτας πανηγυρίζει γκολ του στο Ερυθρός Αστέρας - Τράμπζονσπορ
Ο Τάσος Μπακασέτας πανηγυρίζει γκολ του στο Ερυθρός Αστέρας - Τράμπζονσπορ 2022 AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

Τι ακολουθήσε την καλοκαιρινή πρόταση ανανέωσης του Τάσου Μπακασέτα, πως άλλαξαν οικονομικά οι ισορροπίες στα αποδυτήρια της Τράμπζονσπορ, ποια ακριβώς ήταν η διαρροή του τουρκικού συλλόγου στα media που πυροδότησε νέα φημολογία, τι περιμένει ο αρχηγός της της Εθνικής, η διαφαινόμενη επιστροφή του προπονητή με τον οποίο έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, οι πόρτες που εκατέρωθεν δεν κλείνουν και τι έπεται. Το SPORT24 καταγράφει.

Εμβληματική ήδη φυσιογνωμία της Τράμπζονσπορ, ένας από τους παλαιότερους στο ρόστερ της "θύελλας", πραγματική "σημαία" για τον κόσμο της Τραπεζούντας, αλλά και το σύλλογο, τον οποίο και οδήγησε πρόπερσι στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος έπειτα από 38 χρόνια. Αυτά και πολλά περισσότερα είναι ο Τάσος Μπακασέτας για τους "Bordo Mavililer", εύλογα συνεπώς κάθε τι που έχει να κάνει με το στάτους του απασχολεί.

Πριν δύο καλοκαίρια, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν το ενδεχόμενο εξαργύρωσης της σεζόν που χάρισε – άνετα – στην Τραμπζονσπόρ το πρωτάθλημα με μια μεταγραφή. Πρόταση ανάλογη των προσδοκιών του "Μπάκα", αλλά και των απαιτήσεων των ιθυνόντων του τουρκικού συλλόγου δεν ήρθε ποτέ, με τον αρχηγό της Εθνικής να παραμείνει στο "Σενόλ Γκιουνές".

Αυτό το καλοκαίρι το βασικό ζητούμενο αφορούσε την επέκταση του συμβολαίου του, το οποίο και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Από το ξεκίνημα της προετοιμασίας της Τραμπζονσπόρ, ο πρόεδρος του συλλόγου, Ερτουγκρούλ Ντογκάν, είχε καταστήσει σαφή όχι μόνο τη βασική προτεραιότητα που αποτελούσε η παραμονή του 30χρονου επιτελικού μέσου, αλλά τη συνδύασε με τη δημοσιοποίηση της πρότασης που κατατέθηκε στον Μπακασέτα.

Όπως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα, έτσι – πάνω κάτω – σε επίπεδο επικοινωνίας λειτουργούν και στην Τουρκία. Η προσφορά της Τραμπζονσπόρ διέρρευσε στα media και αφορούσε τριετές συμβόλαιο με 40% αύξηση απολαβών στον διεθνή χαφ: από 1,25 εκατ. ευρώ που τώρα εισπράττει, προέβλεπε απολαβές 1,75 εκατ. ευρώ.

Συμβόλαιο που (του) προτάθηκε σε συγκυρία δύσκολη για την προ διετίας πρωταθλήτρια Τουρκίας, μιας και τότε αναζητούσε έσοδα ώστε να αποκαταστήσει μέρος της οικονομικής της ευχέρειας. Ακόμη και έτσι, με αυτό το συμβόλαιο καθιστούσε και οικονομικά τον Μπακασέτα τον "βασιλιά" των αποδυτηρίων, τον καλύτερα αμειβόμενο ποδοσφαιριστή του ρόστερ.

Θεωρήθηκε – και έτσι ήταν – πως σε συνδυασμό με τη συμφωνία που είχε γίνει νωρίτερα και είχε φέρει στην Τραπεζούντα τον κολλητό του "Μπάκα" από την κοινή παρουσία τους στον Αστέρα Τρίπολης, Δημήτρη Κουρμπέλη, η συμφωνία θα ήταν απλώς θέμα χρόνου. Και αυτό παρότι τα απόνερα της – από πριν καν τη λήξη της περυσινής σεζόν και μάλιστα σημαντικά πριν – απόφασης του αρχηγού της Εθνικής να αλλάξει εκπρόσωπο, επηρέαζαν και τις δύο πλευρές.

Τα μεγάλα συμβόλαια του καλοκαιριού

Εν τέλει δεν έγινε έτσι. Το στάτους της "θύελλας" άλλαξε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εξασφαλίστηκαν χορηγίες και οικονομικές συμφωνίες εκατομμυρίων, που της επέτρεψαν να δώσει αρκετά χρήματα (χρήματα που δεν υπολογίζονταν αρχικά πως θα ήταν σε θέση να δώσει) και για αγορές ποδοσφαιριστές και – κυρίως – για τα συμβόλαιά τους.

Ενδεικτικό πως η ακριβότερη αγορά του τουρκικού συλλόγου, ο Γάλλος αμυντικός χαφ Μπατίστα Μεντί θα εισπράξει (κατά μέσο όρο) 1,425 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Η αμέσως επόμενη πιο δαπανηρή αγορά της Τραμπζονσόρ, ο (εξαιρετικά άτυχος μιας και τραυματίστηκε σοβαρά στην πρώτη προπόνησή του στην Τραπεζούντα) Κροάτης επιθετικός Μίροσλαβ Όρσιτς υπέγραψε για 1,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Δύο από τα τελευταία χρονικά, πιο "ηχηρά" μεταγραφικά αποκτήματα της Τράμπζονσπορ ήταν αυτά που τοποθετήθηκαν πλέον στην κορυφή του payroll του συλλόγου: ο Ιβοριανός εξτρέμ Νίκολας Πεπέ υπέγραψε για έναν χρόνο, όπως και ο δανεικός από τη Σαουθάμπτον, Πολ Ονουάτσου, αμφότεροι εισπράττοντας 1,75 εκατ. ευρώ, με το πριμ υπογραφής για τον πρώην winger της Άρσεναλ να κάνει ακόμη πιο μεγάλη τη διαφορά, μιας και του αποδόθηκε άλλο 1,6 εκατ.

Προφανές πως όλοι ξεπερνάνε τις τρέχουσες απολαβές του Μπακασέτα. Προφανέστερο πως κανείς δεν ξεπέρασε την πρόταση που του είχε γίνει στις αρχές καλοκαιριού και βρίσκεται σε ισχύ, μιας και φαίνεται πως το – για την τώρα τουλάχιστον - οικονομικό ταβάνι της Τραμπζονσπόρ, τουλάχιστον σε fix απολαβές, είναι ακριβώς τα χρήματα που έχουν προσφερθεί στον αρχηγό της Εθνικής (1,75 εκατ.).

Αρκετό όμως για happyend, δεν ήταν. Ο "Μπάκα" όλο και καθυστερούσε την απάντησή του. Από μεριάς του, εύλογο. Αγωνιστικά ο ρόλος και η υπόστασή του δεν αμφισβητούνται μιας και δεν νοείται ενδεκάδα της Τράμπζονσπορ χωρίς τον ίδιο. Η φιλοδοξία του, πάντα διακηρυγμένη, να δοκιμάσει σε ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, χωρίς – αν τέτοια ευκαιρία παρουσιαστεί – το οικονομικό να αποτελεί βασικό ζητούμενό του.

Τα δύο τελευταία καλοκαίρια, τέτοια ευκαιρία, παρά τις γεμάτες σε νούμερα σεζόν του στη Super Lig και τον απολύτως ηγετικό ρόλο του στην Εθνική, δεν παρουσιάστηκε (και ήταν και ένας από τους λόγους που τον οδήγησε στην απόφαση να προβεί σε αλλαγές στο πλαίσιο της εκπροσώπησής του).

Η ακριβής διαρροή και η αλλαγή προπονητή

Εύλογο να προσδοκά πως μπαίνοντας τον προσεχή Ιανουάριο σε καθεστώς ελευθερίας ως προς τη διαπραγμάτευση νέου συμβολαίου με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, αυτές οι πιθανότητες θα αυξηθούν. Και αυτό παρότι είναι δεδομένο πως σε οικονομικό επίπεδο, πρόταση ανάλογη της Τραμπζονσπόρ δεν πρόκειται να υπάρξει (πάντα από ομάδα που καλύπτει τη φιλοδοξία του Μπακασέτα για να αγωνιστεί σε ένα από τα top-5 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα).

Η καθυστέρηση στην απάντηση θεωρήθηκε από τον πρόεδρο της Τραμπζονσπόρ Ντογκάν ως καιροσκοπισμός από την πλευρά του Μπακασέτα. Οπότε, η κίνηση με την οποία πυροδοτήθηκε η σεναριολογία των τελευταίων εβδομάδων αναφορικά με «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων, ήταν και πάλι η διαρροή στα media – στα τοπικά της Τραπεζούντας – πως η Τραμπζονσπόρ εξετάζει πλέον επιλογές για τη θέση του Μπακασέτα εν όψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.

Δεν διέρρευσε απόσυρση της προσφοράς, δεν διέρρευσε οριστική διακοπή των διαπραγματεύσεων, δεν διέρρευσε απόφαση για μη ανανέωση συμβολαίου ή άρνηση στην πρόταση από την πλευρά του Μπακασέτα. Τίποτα από όλα αυτά. Η διοίκηση του τουρκικού συλλόγου απλώς ενημέρωσε πως ακριβώς εξαιτίας της μη απάντησης του Μπακασέτα, προτίθεται να βγει στην αγορά για να αποκτήσει ποδοσφαιριστή στη θέση του.

Και ουσιαστικά αποτελούσε μια κίνηση τακτικής στο πόκερ που παραδοσιακά, σε κάθε τέτοια διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ των δύο πλευρών. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο και το κυριότερο, τίποτα οριστικό, ειδικότερα από την πλευρά της Τράμπζονσπορ, συνυπολογίζοντας και το στάτους και τη δημοτικότητα του «Μπάκα» στην Τραπεζούντα, η οποία παραμένει σε επίπεδα… αυτοδυναμίας.

Κάτι που λογικά αποτελεί ένα «όπλο» στη φαρέτρα του Έλληνα σε αυτό το πόκερ, στην τακτική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει, ανεξαρτήτως των όποιων άλλων λόγων (εσωτερικών ισορροπιών) την ενίσχυσαν.

Δεν κλείνει καμία πόρτα, προσπαθεί να διατηρήσει όλες τις επιλογές ανοιχτές, γνωρίζοντας πως υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν ειδικότερα από την Πρωτοχρονιά – όποτε και θα μπαίνει στο τελευταίο εξάμηνο του συμβολαίου του -, περιμένει και αξιοποιεί το προνομιακό αγωνιστικό του στάτους, το οποίο είναι απίθανο να αλλάξει.

Πόσο μάλλον μετά το πρόσφατο «διαζύγιο» με τον Νέναντ Μπιέλιτσα και ακόμη περισσότερο με την (πιθανότατη για να ευοδωθεί) προσπάθεια για να επιστρέψει στον πάγκο ο προπονητής που ήταν στα ηνία της Τράμπζονσπορ στην κατάκτηση του τελευταίου πρωταθλήματος, του Αμπντουλάχ Αβτσί και με τον οποίο ο Μπακασέτας όχι μόνο έκανε σεζόν καριέρας, αλλά πήρε από τον Τούρκο τεχνικό και την μπαγκέτα του ηγέτη στην ομάδα της Τραπεζούντας.

Συμπερασματικά λοιπόν, τίποτα, μα τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί τη δεδομένη στιγμή και να θεωρηθεί δεδομένο ούτε καν για την… επόμενη. Καθυστερημένη σίγουρα, ακόμη ατελέσφορη και νεφελώδης η διαπραγμάτευση, αλλά καμία από τις δύο πλευρές, Τράμπζονσππρ και Μπακασέτας, δεν κλείνουν, από Οκτώβρη μήνα μάλιστα, την πόρτα της συζήτησης.

Κάθε άλλο. Κανέναν δεν συμφέρει. Ακόμη τουλάχιστον.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ SUPER LIG ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ