THE SPORTS ECONOMIST

Το κρίσιμο καλοκαίρι της ελληνικής λεγεώνας

EURO 24 /  -  (  / EUROKINISSI)
EURO 24 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μετά το παιχνίδι της Εθνικής στο Παρίσι κόντρα στη φιναλίτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γαλλία, ξεκινάει για τους περισσότερους από τους διεθνείς που αγωνίζονται εκτός ελληνικών συνόρων ένα πολύ κρίσιμο καλοκαίρι, το οποίο προμηνύει αλλαγές. Το SPORT24 αναλύει και προβλέπει.

Τα περίπου δύο τρίτα της αποστολής της Εθνικής για τις δύο τελευταίες αναμετρήσεις της σεζόν στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2024. αποτελούνται από διεθνείς που αγωνίζονται εκτός συνόρων. Πάντα ιδιαίτερο το καλοκαίρι, πάντα αβέβαιο και καθοριστικό ως προς το στάτους των ποδοσφαιριστών.

Ειδικά αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει και μετά το δευτεριάτικο παιχνίδι με τη Γαλλία στο Παρίσι θα μπει στο μεταγραφικό μεδούλι του, αναμένεται να επηρεάσει αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές του Γκουστάβο Πογέτ.

Αφήνοντας στην άκρη αυτούς που αγωνίζονται εντός των τειχών, το SPORT24 καταγράφει τα δεδομένα για κάθε έναν από τους «λεγεωνάριους» του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, προσπαθώντας να προβλέψει βάσιμα πως θα βγάλουν αυτό το καλοκαίρι και πως θα τους βρει το… φθινόπωρο.

Πάμε λοιπόν…

Οδυσσέας Βλαχοδήμος: Κατάσταση… πολυτελείας. Ακλόνητος στην Μπενφίκα, από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην Ευρώπη την περασμένη σεζόν, αναπροσάρμοσε το συμβόλαιό του και έτσι έγινε από τους καλύτερα αμειβόμενους του ρόστερ των Λουζιτανών.

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα με το Γιβραλτάρ
Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα με το Γιβραλτάρ EUROKINISSI SPORTS

Πάντα βρίσκεται στην οποιαδήποτε κουβέντα σε περίπτωση ντόμινο τερματοφυλάκων, αλλά πλέον για να αποχωρήσει από τη Λισαβόνα, θα πρέπει να προκύψει ονειρική προοπτική. Δεν διαφαίνεται, (ποτέ) δεν αποκλείεται.

Παντελής Χατζηδιάκος: Στα 26 του πλέον, προέρχεται από την πιο γεμάτη σεζόν της καριέρας του, στη συμπλήρωση επτά χρόνων στην ΑΖ. Έχει έναν χρόνο ακόμη συμβόλαιο γι’ αυτό και με βεβαιότητα εκτιμάται πως θα αποχωρήσει αυτό το καλοκαίρι.

Ισπανία και Ιταλία τη δεδομένη στιγμή οι επικρατέστεροι προορισμοί, τα 2-3 εκατομμύρια των αξιώσεων του ολλανδικού συλλόγου, δεν είναι απαγορευτικά για ελληνικές ομάδες, ο ίδιος όμως ο «Χάτζη» προτιμάει παραμονή στο εξωτερικό.

Κώστας Τσιμίκας: Σημαντικό καλοκαίρι για τον «Τσίμι». Προέρχεται από την τρίτη του χρονιά στη Λίβερπουλ, βάσει συμβολαίου του μένουν δύο ακόμη. Εξακολουθεί να διατρανώνει την επιθυμία του για παραμονή στο «Άνφιλντ», απόλυτα ικανοποιημένοι και οι «κόκκινοι» με όσα (και όπως) φέρνει στο τραπέζι.

Ο Τσιμίκας στην αναμέτρηση ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Ντέρμπι
Ο Τσιμίκας στην αναμέτρηση ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Ντέρμπι 2022 AP PHOTO/JON SUPER

Μνηστήρες υπάρχουν, παρακολουθούν πάντα διακριτικά σε περίπτωση που (δεν) διαφοροποιηθούν κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες.

Δημήτρης Γιαννούλης: Προέρχεται από την πιο γεμάτη σε επίπεδο συμμετοχών σεζόν του στη Γηραιά Αλβιόνα. Ο στόχος της επιστροφής της Νόριτς στην Premier League δεν επιτεύχθηκε, αλλαγές στο οργανόγραμμα των «καναρινιών» υφίστανται συνεχώς, με τον 28χρονο αριστερό μπακ να μπαίνει πλέον στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του.

Δεδομένο που αυξάνει τους ενδιαφερόμενους, η Νόριτς πάντως – ως τώρα τουλάχιστον – σηκώνει… απαγορευτικό με τις αξιώσεις της (που ξεπερνάνε επί του παρόντος τα 5 εκατομμύρια ευρώ), χωρίς προφανώς η παραμονή στο «Κάροου Ρόουντ» να είναι κάτι που «χαλάει» τον διεθνή ακραίο αμυντικό.

Κωνσταντίνος Μαυροπάνος: Δεν θα μείνει στην Στουτγάρδη. Βοήθησε καταλυτικά τους Σουηβούς στην παραμονή στην Μπουντεσλίγκα στους αγώνες διαβάθμισης κόντρα στο Αμβούργο και έτσι, τους επέτρεψε να διατηρήσουν και σε υψηλά επίπεδα τις αξιώσεις τους.

Το δεδομένο ενδιαφέρον από την Φρανκφούρτη δεν συγκινεί τον διεθνή στόπερ (πέραν του ότι τα περίπου 30 εκατ. ευρώ που βάσει ρήτρας απαιτούνται είναι πάρα πολλά για τον γερμανικό σύλλογο), ο οποίος προτιμάει να αλλάξει παραστάσεις σε επίπεδο πρωταθλήματος.

Stuttgart's Konstantinos Mavropanos is dejected Dortmund's Jude Bellingham scored his side's fourth goal during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and VfB Stuttgart in Dortmund, Germany, Saturday, Oct. 22, 2022. (AP Photo/Martin Meissner)
Ο Ντίνος Μαυροπάνος @ 2022 MARTIN MEISSNER / AP IMAGES

Γουλβς και Φούλαμ από την Premier League και η πρωταθλήτρια Ιταλίας Νάπολι, επιβεβαιωμένα έχουν στις εξεταζόμενες επιλογές τους τον 25χρονο κεντρικό αμυντικό, η μεταγραφή του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει, με συντηρητικές μάλιστα εκτιμήσεις, τα 20 εκατομμύρια.

Γιάννης Παπανικολάου: Στην τρίτη χρονιά του στη Ράκοβ, ο 25χρονος αμυντικός χαφ αναδείχτηκε πρωταθλητής Πολωνίας, εκτοξεύοντας και την προσωπική, χρηματιστηριακή του αξία στην αγορά.

Ανάλογες και οι απαιτήσεις της ομάδας του – ανέρχονται σε πρώτο επίπεδο στα +4 εκατομμύρια ευρώ -, αυτές ήταν και το βασικό εμπόδιο που δεν ευοδώθηκε το φλερτ του με Τραμπζονσπόρ (και προτιμήθηκε ο ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό Δημήτρης Κουρμπέλης). Από εκεί και πέρα – και ως τώρα - νηνεμία, με τον Παπανικολάου να έχει ακόμη δύο χρόνια συμβολαίου.

Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος: Μεγάλο το άλμα που έκανε πέρυσι μετακομίζοντας από τον Παναθηναϊκό στην Σπόρτινγκ, δυσκολεύτηκε εμφανώς να προσαρμοστεί. Έμεινε νωρίς στη σεζόν εκτός πλάνων του κόουτς Αμορίμ, πήγε στη δεύτερη ομάδα των «λιονταριών» (και στην 3η κατηγορία) προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια του.

Μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας πλέον, η παραχώρησή του, με την Σπόρτινγκ να αναζητά το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να τον δανείσει. Δεν τίθεται θέμα επιστροφής στην Ελλάδα μιας και κανείς – ούτε ο ποδοσφαιριστής ούτε ο σύλλογος – δεν το επιθυμεί, έναντι του κατάλληλου αντιτίμου (το οποίο όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα) ο πορτογαλικός σύλλογος θα συζητούσε ακόμη και πώληση.

Μανώλης Σιώπης: Ολοκλήρωσε την τέταρτη, ανάλογα γεμάτη, σεζόν του στο τουρκικό πρωτάθλημα και δεύτερη στην Τραμπζονσπόρ. Ριζικά διαφορετική σε σχέση με την παρθενική του στην Τραπεζούντα, μιας και η «θύελλα» τερμάτισε 6η, μένοντας εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Έχει έναν ακόμη χρόνο συμβολαίου, κάτι που πιθανώς να διευκολύνει την επιθυμία του (έχει μεταφερθεί στη διοίκηση του τουρκικού συλλόγου) για επιστροφή στην Ελλάδα για οικογενειακούς κυρίως λόγους (πριν δέκα μέρες έγινε πατέρας για δεύτερη φορά).

Ο Σιώπης πανηγυρίζει γκολ του
Ο Σιώπης πανηγυρίζει γκολ του EUROKINISSI SPORTS

Για να ικανοποιηθεί το αίτημά του εκτιμάται πως στην δαπανηρότερη των συνθηκών θα χρειαστεί ένα εκατομμύριο ευρώ για την αγορά του, ακόμη περισσότερο συζητήσιμες οι αξιώσεις του 29χρονου αμυντικού μέσου (σ.σ. εισπράττει 750.000 ευρώ στην Τραμπζονσπόρ).

Δημήτρης Λημνιός: Το σημαντικότερο στην περίπτωσή του είναι πως ξεπέρασε τον σοβαρότατο τραυματισμό που υπέστη τέτοιες μέρες πέρυσι. Μπαίνει στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του στην Κολωνία, χρονιά που προβλέπεται να του αποφέρει κατά τι περισσότερα από 900.000 ευρώ.

Άγνωστες ακόμη οι προθέσεις των «τράγων», το πιο πιθανό είναι να αποχωρήσει ώστε να βρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, επιβεβλημένοι οι λεπτοί χειρισμοί για να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερο… κοστοβόρα, αναμενόμενη η καθυστέρηση στην τελική απόφαση, προτεραιότητα (και) του 25χρονου εξτρέμ (ως τώρα τουλάχιστον) η παραμονή στο εξωτερικό.

Δημήτρης Πέλκας: Πέρασε την χρονιά δανεικός στη Χαλ από τη Φενερμπαχτσέ, από την οποία προ εβδομάδων αποδεσμεύτηκε. Αναμενόμενα έχει συνδεθεί με επαναπατρισμό, αλλά και ειδικότερα με επιστροφή στον ΠΑΟΚ, ωστόσο τη δεδομένη στιγμή οι απαιτήσεις του (στο εκατομμύριο…) και δεν βρίσκουν ανταπόκριση εντός των τειχών σύλλογο, αλλά κυρίως ο ίδιος, περπατώντας πλέον στα 30, θέλει να συνεχίσει στο εξωτερικό αναζητώντας (τουλάχιστον) ένα ακόμη πλουσιοπάροχο συμβόλαιο.

Τάσος Μπακασέτας: Καταπληκτική η περυσινή σεζόν, οδήγησε την Τραμπζονσπόρ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτομάτως όμως έγινε και… απαγορευτική η οποιαδήποτε σκέψη για παραχώρηση, μιας και οι απαιτήσεις της «θύελλας» ήταν στον… Θεό (12 εκατομμύρια ευρώ, όσο και η ρήτρα του).

Φέτος, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά στην Τραπεζούντα. Πολλές οι αλλαγές σε κάθε επίπεδο στον τουρκικό σύλλογο, έμεινε και εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, σαφώς πιο ρεαλιστικές πλέον οι αξιώσεις του.

Ο Τάσος Μπακασέτας στο παιχνίδι με τη Λιθουανία
Ο Τάσος Μπακασέτας στο παιχνίδι με τη Λιθουανία EUROKINISSI

Από την άλλη όμως διατρανωμένη και η πρόθεση της νέας ιδιοκτησίας να κρατήσει τον «Μπάκα» στο ρόστερ, ανανεώνοντας (με πολύ αυξημένες αποδοχές) το συμβόλαιο του κάπτεν της Εθνικής (ολοκληρώνεται του χρόνου).

Ο 30χρονος playmaker πάντως εξακολουθεί να προσπαθεί να εξαντλήσει τις πιθανότητές του για μια μεταγραφή σε καλύτερο από το τουρκικό πρωτάθλημα (εξ ου και διαφοροποίηση στο καθεστώς της εκπροσώπησής του).

Τάσος Χατζηγιοβάνης: Ρόλερ κόστερ η σεζόν του, αντανάκλαση αυτής της Ανκαραγκουτσού. Το φινάλε θετικότατο, τόσο ομαδικά (εξασφαλίστηκε η παραμονή στη Super Lig) όσο και ατομικά, με την «Χάτζη» να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του (τρίτου κατά σειρά στη σεζόν που ολοκληρώθηκε) τεχνικού του τουρκικού συλλόγου, Τολουνάι Καφκάς και έτσι να εδραιώνει την παρουσία και τη θέση του και στην επόμενη χρονιά (τελευταία βάσει του διετούς συμβολαίου που υπέγραψε πέρυσι).

Βαγγέλης Παυλίδης: Σταθερός, συνεπής, αποτελεσματικότατος, βελτιωμένος ο 24χρονος φουνταριστός στη δεύτερη χρονιά του στην ΑΖ. Πέρυσι, κρίθηκαν λίγα τα +10 εκατομμύρια ευρώ της Σαλερνιτάνα και οι επιτελείς του ολλανδικού συλλόγου δεν λάθεψαν.

Ο Βαγγέλης Παυλίδης πανηγυρίζει γκολ του στο Conference League με τη φανέλα της Άλκμααρ
Ο Βαγγέλης Παυλίδης πανηγυρίζει γκολ του στο Conference League με τη φανέλα της Άλκμααρ 2022 AP PHOTO/PETER DEJONG

Το μίνιμουμ ποσό με το οποίο θα αποχωρήσει (γιατί θα γίνει) αυτό το καλοκαίρι ο διεθνής επιθετικός κυμαίνεται μεταξύ 16 και 18 εκατομμυρίων ευρώ και οι λογιών λογιών ενδιαφερόμενοι εγγυώνται άμα και μόνο τη παρουσία τους πως το συγκεκριμένο ποσό εξασφαλιστεί.

Πρωτοπόροι στην σχετική κούρσα (2) γερμανικοί σύλλογοι, από κοντά όμως ιταλικές ομάδες, αλλά και η Μπενφίκα.

Τάσος Δουβίκας: Μόνο και μόνο ότι αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της Eredivise στη δεύτερη χρονιά του στην Ουτρέχτη φτάνει και περισσεύει. Επίτευγμα… διαβατήριο μεταγραφής, η οποία και εκτός αδιανόητου απροόπτου θα γίνει (παρότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα).

Με τίποτα λιγότερο από 10 εκατομμύρια ευρώ δεν ασχολείται ο ολλανδικός σύλλογος, έχοντας όμως πλήρως αποδεχτεί την επιθυμία και του ίδιου του «Δούβι» για την προαγωγή πια στο επόμενο επίπεδο.

Γιώργος Γιακουμάκης – Ταξιάρχης Φούντας: Παρόμοιο το στάτους των «Αμερικάνων» γι’ αυτό και πάνε… πακέτο στη συγκεκριμένη σημείωση. Τόσο ο παλιότερος Φούντας στη DC United όσο και ο φουριόζος νέος, με αλλεπάλληλα ρεκόρ σκοραρίσματος Γιακουμάκης στην Ατλάντα, είναι ακλόνητοι και εννοείται χωρίς ούτε κατά διάνοια να ψάχνονται, έχοντας βρει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού την ποδοσφαιρική (αλλά και πέραν τούτου) Γη της Επαγγελίας.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ