ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Άνχελ Τόρες: "Ο Μίτσελ θα θριαμβεύσει στην Ελλάδα!"

Άνχελ Τόρες: "Ο Μίτσελ θα θριαμβεύσει στην Ελλάδα!"

Διαβάστε τι σχολίασε στο Sport24.gr ο πρόεδρος της Χετάφε, Άνχελ Τόρες, σχετικά με την πρόσληψη του Μίτσελ από τον Ολυμπιακό. Ποια είναι η προπονητική φιλοσοφία του Ισπανού τεχνικού των «ερυθρόλευκων», έτσι όπως την περιγράφει ο ίδιος ο Μίτσελ, μιλώντας στο Sport24.gr (φωτογραφίες & videos)

Ο πρόεδρος της Χετάφε, Άνχελ Τόρες, σχολίασε στο Sport24.gr την πρόσληψη του Μίτσελ από τον Ολυμπιακό.

Διαβάστε πώς περιγράφει ο Μίτσελ την προπονητική του φιλοσοφία μιλώντας στο Sport24.gr.

Ο Μίτσελ είναι και επίσημα ο νέος προπονητής των «ερυθρόλευκων». Απομένει η επίσημη παρουσίαση, όμως οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Ο Ολυμπιακός θα είναι ο πέμπτος σταθμός του Μίτσελ, μετά τις Ράγιο, Καστίγια, Χετάφε και Σεβίγια. Αναμφισβήτητα, τα δυο και κάτι χρόνια που ο Ισπανός τεχνικός πέρασε στην ομάδα της Μαδρίτης, υπήρξαν τα πιο πετυχημένα στην προπονητική του καριέρα.

Ο Ατρόμητος έσπασε αήττητο και παραδόσεις ετών

Η σωτηρία την πρώτη χρονιά, όταν ανέλαβε την ομάδα στην προτελευταία θέση διαδεχόμενος τον Βίκτορ Μουνιόθ, αλλά και η πολύ καλή πορεία τη δεύτερη σεζόν, που έφεραν την έκτη (και καλύτερη στην ιστορία του συλλόγου) θέση στο πρωτάθλημα, μαζί με το ευρωπαϊκό εισιτήριο, αποτελούν τα «κατορθώματα» του Μίτσελ στην Χετάφε, από την οποία έφυγε σαν φίλος, διατηρώντας την ομάδα στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

Άνχελ Τόρες: "Θα θριαμβεύσει στην Ελλάδα!"

Άνχελ Τόρες: "Ο Μίτσελ θα θριαμβεύσει στην Ελλάδα!"

Ο Μίτσελ και ο Άνχελ Τόρες σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Χετάφε (2009)

Το Sport24.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά το βράδυ της Παρασκευής (1/2) με τον πρόεδρο της Χετάφε, Άνχελ Τόρες και του ζήτησε ένα σχόλιο για την επικείμενη πρόσληψη του Μίτσελ από τον Ολυμπιακό. Ιδού τι μας απάντησε το πρώην «αφεντικό» του Ισπανού τεχνικού:

« Ναι, έχω ενημερωθεί για τις επαφές των δυο πλευρών και γνωρίζω ότι σχεδόν έχει κλείσει η συμφωνία. Χαίρομαι για τον Μίτσελ, είναι άριστος χαρακτήρας, πολύ καλός προπονητής και είμαι σίγουρος ότι θα θριαμβεύσει στην Ελλάδα».

Τα πιο γρήγορα γκολ στο Καραϊσκάκης

Σειρά έχει η προπονητική φιλοσοφία και οι βασικές αρχές του 50χρονου τεχνικού των «ερυθρόλευκων», όπως μας την είχε αναλύσει ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε το καλοκαίρι του 2011 μαζί του. Το θέμα μας τότε ήταν η «ισπανική σχολή» προπονητών, τα χαρακτηριστικά τους και τα μυστικά της επιτυχίας τους. Ας θυμηθούμε τι μας είχε πει:

Ο Μίτσελ περί προπονητικής

« Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο – για να πάμε λίγο πίσω – είναι η παρουσία πολλών κορυφαίων προπονητών από όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή πολλών και διαφορετικών ποδοσφαιρικών φιλοσοφιών αλλά και τρόπων δουλειάς στις προπονήσεις των ομάδων, γεγονός που με τη σειρά του βοήθησε τους Ισπανούς προπονητές να επιλέξουν και στη συνέχεια να αφομοιώσουν όσα οι ίδιοι θεωρούσαν χρήσιμα για τη δουλειά τους.

Στα αποδυτήρια ο Μαρινάκης μίλησε για Μίτσελ

Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια μαζικότερη στροφή στις ακαδημίες των συλλόγων, όχι ότι αυτό είναι κάτι καινούργιο, αφού τα φυτώρια πάντοτε έδιναν παίκτες στις ομάδες. Όμως τώρα η δουλειά που γίνεται εκεί είναι πολύ πιο σοβαρή, πολύ πιο συστηματική, πολύ πιο επιστημονική. Πολλοί μιλούν για ανάγκη που δημιουργήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά δε νομίζω ότι κάτι τέτοιο ευσταθεί. Αυτή η τάση ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και έφερε αποτελέσματα στις αρχές της δεκαετίας σε πολλές ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Σεβίγια, η Βαλένθια, αλλά και μικρότερες όπως η Εσπανιόλ, η Βιγιαρεάλ, η Χετάφε κλπ.

Άνχελ Τόρες: "Ο Μίτσελ θα θριαμβεύσει στην Ελλάδα!"

Ο Μίτσελ μαζί με τον βοηθό του, Βίκτορ Σάντσεθ (πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού) σε προπόνηση της Σεβίγια (2012)

Οι δυο τρεις τελευταίες γενιές των Ισπανών προπονητών βρίσκονται πλέον όχι απλά στην αφρόκρεμα της Ευρώπης, αλλά μπορούν να πρωταγωνιστούν και στο εξωτερικό, πράγμα που παλαιότερα συνέβαινε σπάνια. Νομίζω ότι τρία από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του σύγχρονου Ισπανού προπονητή, έτσι όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι τα εξής:

1. Δεν θεωρώ ότι ο προπονητής είναι ανώτερος από τους παίκτες, μπορεί όμως να εμπνέει τον σεβασμό και την αποδοχή από τους παίκτες του ότι βρίσκεται σε ένα διαφορετικό πόστο το οποίο πρέπει οι ίδιοι να εκμεταλλευτούν σωστά για να έχουν τα ιδανικά αποτελέσματα.

2. Ο τεχνικός έχει σαν προτεραιότητά του την ενδελεχή ανάλυση των ικανοτήτων, του ψυχισμού και της προσωπικότητας του κάθε παίκτη ξεχωριστά, ώστε με την κατάλληλη αντιμετώπιση και προσέγγιση να τους φέρει όλους στο κοινό σημείο και να τους δώσει συλλογική συνείδηση.

3. Ο προπονητής πρέπει να πείσει τους παίκτες ότι η τεχνική και η στρατηγική είναι κάτι που απευθύνεται σε όλους και όχι μόνο στους περισσότερο προικισμένους. Τα μπακ, τα χαφ και οι επιθετικοί πρέπει να ξέρουν να κοντρολάρουν, να πασάρουν, να ντριμπλάρουν και να κινούνται έξυπνα στον χώρο με ή χωρίς τη μπάλα, και όλα αυτά να τα κάνουν με άνεση και ψυχραιμία.

Πάνω κάτω αυτά φαντάζομαι ότι είναι και τα χαρακτηριστικά που θέλουν να μεταφέρουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι Ισπανοί που δούλεψαν και δουλεύουν εκεί τα τελευταία χρόνια. Οι ίδιοι είμαι σίγουρος ότι έχουν την ικανότητα για να το καταφέρουν, το θέμα είναι κατά πόσο το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει την υπομονή και τη διάθεση να δεχτεί τόσο σημαντικές αλλαγές. Αν βρεθεί η απαραίτητη ισορροπία και συνεργασία, τότε είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει και η επιτυχία».

Άνχελ Τόρες: "Ο Μίτσελ θα θριαμβεύσει στην Ελλάδα!"

Το Sport24.gr είχε συναντηθεί με τον Μίτσελ τον Απρίλιο του 2010 στη Χετάφε, μιλώντας μαζί του για το Μουντιάλ του 2010 και τις πιθανότητες κατάκτησής του από την Εθνική Ισπανίας.

Βίντεο: Η επίσημη παρουσίαση του Μίτσελ από τη Χετάφε (Απρίλιος 2009)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ