ΑΕΚ

ΑΕΚ: Το χαμένο έδαφος των Ελλήνων παικτών είναι η μεγάλη διαφορά από το πρωτάθλημα του 2018

Ο Πέτρος Μάνταλος
Ο Πέτρος Μάνταλος EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ εξελίσσεται, γίνεται ομάδα που δείχνει ικανή να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα, ανεβάζει το ποδοσφαιρικό επίπεδό της. Όμως χάνει σε Έλληνες και αυτό έχει εξήγηση.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2018, ήταν μια ιστορική στιγμή για την ΑΕΚ καθώς ήταν και το μοναδικό που κατάφερε να κάνει δικό της -πέραν των 2-3 περιπτώσεων που έφτασε κοντά ή το έχασε σε χαρτιά και ισοβαθμίες- αγωνιζόμενη μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Είχαν περάσει 24 χρόνια από την προηγούμενη φορά, οπότε εκείνη η παρέα πάντοτε θα μνημονεύεται ως ξεχωριστή.

Τι το ιδιαίτερο είχε όμως; Μια πολύ καλή μαγιά Ελλήνων παικτών, κάποιοι εκ των οποίων βρέθηκαν στην κορύφωσή τους και άλλοι που κατάφεραν να περάσουν στις συνειδήσεις των οπαδών ως πρωταγωνιστές. Κάτω από τα δοκάρια ο Βασίλης Μπάρκας και ο Παναγιώτης Τσιντώντας, ο οποίος παρεμπιπτόντως έπαιξε τότε τα περισσότερα ματς στο πρωτάθλημα, 15 τον αριθμό!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δεξιά -και αριστερά είτε ως στόπερ επίσης- στην άμυνα, ο Μιχάλης Μπακάκης έκανε σούπερ σεζόν, ενώ ο Βασίλης Λαμπρόπουλος έπαιξε βασικός σε 18 παιχνίδια του πρωταθλήματος. Στη μεσαία γραμμή, ο Κώστας Γαλανόπουλος δέσποζε σε πολλά ματς, με εξαιρετική παρουσία στα ντέρμπι. Ο Παναγιώτης Κονέ συμπλήρωνε άψογα την τριάδα της μεσαίας γραμμής (μαζί με τον Σιμόες), ενώ πιο μπροστά ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έκανε τη σεζόν της ζωής του και ο Τάσος Μπακασέτας εξελισσόταν σε βασικό και πολύτιμο γρανάζι.

Ο Πέτρος Μάνταλος έχασε το μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν λόγω τραυματισμού, όμως είχε βοηθήσει πολύ στα πρώτα ευρωπαϊκά ματς, όπως και στη μεγάλη ανατροπή από 0-2 σε 3-2 επί του Ολυμπιακού, παιχνίδι το οποίο αποτέλεσε την αφετηρία για την φανταστική πορεία της ομάδας, εντός κι εκτός συνόρων. Ο Γιώργος Γιακουμάκης ήρθε από τον πάγκο για το γκολ-τίτλου στο ''Γ. Καραϊσκάκης'' ενώ βοήθειες έδωσε και ο Βίκτωρας Κλωναρίδης. Πόσοι; 11 τον αριθμό...

Ενδεκάδα χωρίς Έλληνα στο "Κλεάνθης Βικελίδης"

Στον συγκεκριμένο τομέα, σήμερα η ΑΕΚ νοσεί. Αυτό δεν είναι κακό για την εικόνα της, δεν την έχει επηρεάσει, αντιθέτως οι προσθήκες των ξένων που έγιναν -συμπεριλαμβανομένης του Πάολο Φερνάντες που έρχεται το Γενάρη- ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η ομάδα βρίσκει το δρόμο της και αυτό είναι που έχει σημασία. Βέβαια, οι Έλληνες είναι πάντοτε επιθυμητοί, αν όχι αναγκαίοι. Πλέον όμως ευδοκιμούν λίγοι ικανοί να κάνουν τη διαφορά.

Κάποια στιγμή, στην ενδεκάδα θα μπει και ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, άλλωστε γι' αυτό αποκτήθηκε. Αν ο Αλμέιδα το αποφασίσει για την Κυριακή, στο εκτός έδρας ματς με τον Άρη, τότε η ενδεκάδα της ΑΕΚ θα παραταχθεί δίχως τον μοναδικό Έλληνα που έπαιξε κόντρα στον Ιωνικό από την αρχή, τον Λάζαρο Ρότα: Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Μοχαμάντι, Μουκουντί, Βίντα, Σιμάνσκι, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς, Ελίασον, Αραούχο, Γκαρσία. Κάπου, δε, θα πρέπει να χωρέσει και ο Γιόνσον...

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι Ελληνες δεν θα είναι πλέον πρωταγωνιστές στην ΑΕΚ και θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά και να προσπαθήσουν ώστε, έστω σποραδικά, να βρίσκουν θέση στο αρχικό σχήμα. Και τούτο πάλι, κατά περιπτώσεις. Ο Ρότα και ο Γαλανόπουλος πρέπει να το καταφέρουν γιατί έχουν χρόνια μπάλας μπροστά τους, το ίδιο και ο Μήτογλου που από βασικός πέρυσι, είναι πλέον τέταρτος στην ιεραρχία.

Ο Τζαβέλλας θα είναι πλέον η τρίτη λύση για το κέντρο της άμυνας, στη σεζόν που ίσως να είναι και η τελευταία του με την Ένωση. Ο Μάνταλος καλείται να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι θα έρχεται κυρίως από τον πάγκο. Υπάρχει και ο Αθανασιάδης που οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, όταν κληθεί να καθίσει στον πάγκο ο Στάνκοβιτς. Κι αυτό είναι όλο...

Έπονται οι μικροί: ο Μαχαίρας, ο Κοσίδης, ο Μουστακόπουλος. Όλοι τους μακριά, πολύ μακριά από το να πάρουν σοβαρό χρόνο συμμετοχής, ειδικά σε συνθήκες πρωταθλητισμού ή έστω διεκδίκησης της δεύτερης θέσης, του Κυπέλλου ή ότι άλλου υπάρχει εκεί έξω. Η ΑΕΚ προσπάθησε πολύ το καλοκαίρι να εμπλουτίσει το ρόστερ της με γηγενείς ποδοσφαιριστές με προοπτική να γίνουν βασικοί. Όμως δεν κατέστη εφικτό.

Ρώτησε για τον Δουβίκα, μίλησε με τον Χατζηδιάκο, όμως πρωτίστως εκείνοι δεν επιθυμούσαν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Οπότε και για τη συνέχεια, θα κινείται στην ξένη αγορά, εκτός αν προκύψει κάποιος γηγενής μικρομεσαίας ομάδας που θα κάνει διαφορά στο εγχώριο πρωτάθλημα. Πράγμα σπάνιο τα τελευταία χρόνια καθώς και σε αυτές, οι ξένοι κυριαρχούν...

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ