ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έχει ξανά τους χαφ που της αξίζουν

Η ΑΕΚ έχει ξανά τους χαφ που της αξίζουν
INTIME SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τη δύναμη ισχύος της ΑΕΚ στη μεσαία γραμμή της και τις μεταγραφές που ίσως στο τέλος της σεζόν, να έχουν 100% επιτυχία.

Η εικόνα της ΑΕΚ αλλάζει αγωνιστικά, προς το καλύτερο, παιχνίδι με το παιχνίδι. Μετά από εκείνο κόντρα στον Παναιτωλικό όπου εμφανίστηκε όσο έτοιμη και αποφασιστική έπρεπε για να περάσει το σοκ της ήττας από τον Παναθηναϊκό -το οποίο άφησε κι έντονες ρυτίδες παραπόνων για διαιτητικές αποφάσεις- ήταν άψογα προετοιμασμένη για την πρώτη νύχτα στην Opap Arena.

Όποιος φόβος, λογικός ή μη, υπήρχε για την πνευματική ετοιμότητα των ποδοσφαιριστών να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα, εξαφανίστηκε στα πρώτα έξι λεπτά του αγώνα. Ήταν η επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως θα έπρεπε να είναι! Δυνατά, με ορμή, σ' ένα γήπεδο κατηφορικό.

Ένα ματς που ίσως άγχωνε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ίσως την οδηγούσε σε μπελάδες και στραβοπάτημα, έγινε γρήγορα παιχνιδάκι για εκείνη. Και θα είναι πολλά, πάρα πολλά τα ματς φέτος, του χρόνου και στο βάθος των επόμενων δεκαετιών, που θα τελειώνουν έτσι. Άλλη κουβέντα αυτή όμως...

Για να σε βοηθήσει το γήπεδο να εκτοξευτείς, θα πρέπει να έχεις και ισχυρή ομάδα. Ένα κακό σύνολο θα το πνίξει στη γκρίνια. Ένα μέτριο θα το βοηθήσει να μοιάζει λίγο καλύτερο από αυτό που στην πραγματικότητα είναι, πάλι κατά περιπτώσεις. Ένα καλό, όμως, θα το απογειώσει. Η ΑΕΚ μοιάζει να γίνεται ομάδα που θα επιστρέψει σε εκείνες που διεκδικούν τίτλους και η έδρα θα παίζει ρόλο στο να εμφανίζεται με τον αέρα της επιβολής.

Η ποιοτική ενίσχυσή της, είναι εμφανής σε όλες τις γραμμές. Εύκολα μπορεί να προκύψει ο συνειρμός πως αυτή θα είναι η σεζόν, στο τέλος της οποίας θα γίνεται αναφορά για μεγαλύτερη του 80% επιτυχία στις μεταγραφικές προσθήκες. Πράγμα σπάνιο για οποιαδήποτε ομάδα στον πλανήτη.

Και θα μπορούσε να φτάσει στο 100% αν όλοι όσοι αποκτήθηκαν παίξουν στο επίπεδο που το κάνουν από την αρχή ο Βίντα, ο Πινέδα, ο Ελίασον, ο Γιόνσον, και ο Γκατσίνοβιτς. Έπονται δηλαδή ο Μουκουντί που ήδη δείχνει καλά στοιχεία, ο Παγκόσμιος πρωταθλητής του 2018, Τζιμπρίλ Σιντιμπέ και ο δοκιμασμένος Φαν Βέερτ. Γιατί όχι;

Η δύναμη στη μεσαία γραμμή της και το ''ξένο σώμα''

Η εικόνα, πάντως, αλλάζει άρδην από την ανταπόκριση των παικτών της μεσαίας γραμμής στο τακτικό πλάνο του Αλμέιδα. Σαφώς και από την πολύ ανώτερη ποιότητά τους εν συγκρίσει με όλους εκείνους που είχε τα τελευταία χρόνια, είναι επίσης και θέμα ποσότητας: οι επιλογές είναι σαφώς περισσότερες, αλλά και τόσο στοχευμένες ώστε να βοηθούν εκείνους -κάποιους έστω- που ήταν ήδη στην ομάδα να παρουσιάσουν τα καλά στοιχεία τους.

Ο Νταμιάν Σιμάνσκι, επί παραδείγματι, ήταν καταπληκτικός για δεύτερο συνεχόμενο ματς στη θέση '6'. Όχι απλώς δεν φάνηκε η απουσία του Γιόνσον, τουναντίον τώρα ο Αλμέιδα έχει σοβαρό δίλημμα για το πως θα αφήσει εκτός τον Πολωνό για να επαναφέρει τον Δανό, από τη στιγμή που η υπάρχουσα διάταξη αποδεικνύεται απολύτως λειτουργική κι ενώ οι Γκατσίνοβιτς, Πινέδα έχουν γίνει πολύ γρήγορα αναντικατάστατοι.

Οι τρεις μεταγραφές της μεσαίας γραμμής έχουν συμβάλει ώστε ο Σιμάνσκι να κάνει παιχνίδια εντυπωσιακής προσαρμογής στο ανασταλτικό αλλά και στο οργανωτικό κομμάτι κι ενώ ο Κώστας Γαλανόπουλος, απόλυτα έτοιμος και πολύ δυνατός πια, έρχεται με φόρα για να διεκδικήσει το χρόνο που του αναλογεί. Είναι βέβαιο δε ότι τα στοιχεία του διεθνούς μέσου, είναι αυτά που ταιριάζουν γάντι σε όσα ο Αλμέιδα θέλει οι χαφ του να υποστηρίζουν.

Μια πεντάδα πανέτοιμη και πλήρης στις θέσεις των χαφ της οποίας πλέον -όταν κι ο Γαλανόπουλος ανέβει στην ιεραρχία- έπεται ο πρώην αρχηγός, Πέτρος Μάνταλος. Ο οποίος ήταν και η μοναδική παραφωνία στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Όχι επειδή έκανε ένα σωρό λάθη, ένα εκ των οποίων κόστισε το γκολ που η ΑΕΚ δέχθηκε στο τέλος του ματς, ούτε διότι σκόραρε σε γήπεδο... ράγκμπι, σημαδεύοντας το matrix στην οροφή του γηπέδου. Ήταν και η εικόνα του να φεύγει γρήγορα για τα αποδυτήρια με το που τελείωσε ο αγώνας, ενώ όλοι οι άλλοι γιόρταζαν τις ανεπανάληπτες στιγμές στο νέο γήπεδο. Έμοιαζε να είναι ξένο σώμα...

Καλό θα είναι να συνέλθει, να βρει τον εαυτό του και την ψυχολογία του για να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι πλέον ότι θα είναι αναπληρωματικός. Έστω κι έτσι όμως, μπορεί να βοηθήσει την ΑΕΚ και ο προπονητής περιμένει από εκείνον να του δίνει πράγματα από τον πάγκο, όπως το κάνει κατ' εξακολούθηση ο Άμραμπατ που έχει συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα.

Παρακολουθήστε την εκπομπή του SPORT24 από την OPAP Arena:

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ