CHAMPIONS LEAGUE

ΑΕΚ-ΛΙΛ 1-0

ΑΕΚ-ΛΙΛ 1-0
αεκ / πανηγυρικο

Στο 22ο παιχνίδι της στο Τσάμπιονς Λιγκ, η ΑΕΚ πήρε την πρώτη νίκη (1-0 τη Λιλ) με γκολάρα του Λυμπερόπουλου

Με τους τρεις βαθμούς που κατέκτησε η Ένωση ανέβηκε στην τρίτη θέση του όγδοου ομίλου με τέσσερις, έναν λιγότερο από τη σημερινή της αντίπαλο και δύο περισσότερους από την Αντερλεχτ.

td> Οι συνθέσεις των ομάδων
ΑΕΚ (Λορένσο Σέρα Φερέρ): Σορεντίνο, Μόρας, Δέλλας, Τσιρίλο, Γεωργέας, Εμερσον (47' Καπετάνος), Ζήκος, Τόζερ, Χέτεμαϊ (88' Κυριακίδης), Ζούλιο Σέζαρ (57' Μαντούκα), Λυμπερόπουλος

Λιλ (Κλοντ Πιέλ): Σίλβα, Σαλμέ, Ταβλαρίδης, Πλεστάν, Ταφορό, Καμπαγιέ, Μποντμέρ, Μακούν (76' Φοβέργκ), Κεϊτά, Ρομπάιγ (56' Ντεμπισί), Οντεμβίνγκιε (56' Γιουλά)

Διαιτητής: Στιβ Μπένετ (Αγγλία)
Κίτρινες: Ταβλαρίδης, Μακούν, Κεϊτά, Καμπαγιέ- Δέλλας, Καπετάνος
Κόκκινη: Ταβλαρίδης (22'-δεύτερη κίτρινη)
td> Με μια ματιά
Ο Λορένζο Σέρα Φερέρ παρέταξε την Ένωση με το αγαπημένο του 4-4-2 σε σχήμα ρόμβου και δύο αλλαγές-έκπληξη σύμφωνα με αυτά που δοκίμαζε όλη την εβδομάδα.

Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Στέφανο Σορεντίνο, με τον Μόρα σε θέση δεξιού μπακ και τον Γεωργέα αριστερά σκιά του Κειτά. Στο κέντρο της το δίδυμο Τσιρίλο Δέλλας δεν αλλάζει με τον Ζήκο μπροστά τους σε ρόλο αμυντικού χαφ. Στη μεσαία γραμμή ο Έμερσον κάλυπτε τη δεξιά πλευρά με τον Τόζερ αριστερά και τον Περπαρίμ Χετεμάι πίσω από τους προωθημένους Λυμπερόπουλο και Σέζαρ.

Με την έναρξη της αναμέτρησης ήταν εμφανής ο τρόπος που είχαν στο μυαλό τους οι δύο ομάδες να χτυπήσουν το παιχνίδι. Η ΑΕΚ από τα πρώτα λεπτά έδειξε διάθεση να παίξει από τα πλάγια και να ανοίξει την άμυνα των Γάλλων, ενώ οι φιλοξενούμενοι έψαχναν σε κάθε επιθετική ενέργεια τον... δαίμονα Κεϊτά.

Ναι μεν αλλά...
Η επιθετική διάθεση των παικτών του δικέφαλου και η πίεση στην αρχή του αγώνα δεν έφεραν την μεγάλη-κλασική ευκαιρία για γκολ αφού ο τρόπος της Ένωσης δεν ήταν ο πλέον ορθόδοξος. Οι πλαγιοκοπήσεις "χάλαγαν" στην τελική προσπάθεια με αποτέλεσμα η κατοχή της Ένωσης να είναι... κουραστική.

Το σκηνικό όχι μόνο δεν άλλαξε αλλά χειροτέρεψε μετά την αποβολή του Ταυλαρίδη στο 22ο λεπτό. Η μεσαία γραμμή δεν ήταν ικανή να δημιουργήσει, ο Τόζερ με τον Έμερσον έμοιαζαν έξω από τα νερά τους, δεν έγιναν ο... εγκέφαλος της ομάδας, με αποτέλεσμα η αριθμητική υπεροχή να πάει περίπατο και συγχρόνως να εκνευρίσει την εξέδρα. Ο Σέζαρ έψαχνε το κάτι παραπάνω, ο Λυμπερόπουλος δεν αξιοποιήθηκε σχεδόν καθόλου και μόνο τα κέφια του Χετεμάι δεν έφταναν.

Μοναδικές φάσεις των γηπεδούχων άξιες αναφοράς το σουτ του Έμερσον στο 12’ με την μπάλα να φεύγει απελπιστικά άουτ και η έμπνευση του Δέλλα στο 32’ όταν θέλησε να κρεμάσει τον Σίλα σχεδόν από το κέντρο του γηπέδου.

Από την άλλη πλευρά η Λιλ προσπαθούσε να εκμεταλλευθεί τις ατομικές ικανότητες των ποδοσφαιριστών της από την μέση και μπροστά, απειλώντας μάλιστα από το... πουθενά δύο φορές την εστία του Σορεντίνο. Στο 15' και στο 30' μετά από κόρνερ εκτελεσμένα από την δεξιά πλευρά και τον Καμπέιγ, η κεφαλιά του Μακούν και το σουτ του Μποντμέρ πάγωσαν το ΟΑΚΑ.

Καλύτερα αλλά όχι αρκετό...

Στην επανάληψη οι φωνές του Φερέρ στα αποδυτήρια και οι αλλαγές του Ισπανού άλλαξαν την εικόνα της αναμέτρησης. Ο Έμερσον αντικαταστάθηκε από τον Μαντούκα και ο Σέζαρ από τον Καπετάνο. Η ΑΕΚ έψαξε με περισσότερο πάθος και θέληση το γκολ αν και καρδιοχτύπησε στην άμυνα.

Η Λιλ κλείστηκε στα σχοινιά από την Ένωση αλλά εκτός από δύο σχετικά καλά σουτ έξω από την περιοχή Χέτεμαϊ (53΄), Ζήκος (61΄) και τη φάση του 63ου στο γύρισμα του Τόζερ η Ένωση δεν έδειχνε να βρίσκει το κλειδί για την γαλλική άμυνα.

Σα να μην έφταναν αυτά οι καρδιές όλων σταμάτησαν στο 69΄ όταν ο Κεϊτά… έσπασε τη μέση του Μόρα, πλάσαρε τον Σορεντίνο και η μπάλα με την παρέμβαση του Γεωργέα έφυγε για λίγα εκατοστά κόρνερ.

Εσύ... Λύμπε

Ο Λυμπερόπουλος βλέποντας την κατάσταση αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, αφού φαινόταν πως η Ένωση δεν έβρισκε τον τρόπο να απειλήσει οργανωμένα. Ο αρχηγός πήρε τη μπάλα αρκετά μακριά από την περιοχή, προχώρησε και με έναν απίστευτο σουτ με εξωτερικό φάλτσο έκανε το 1-0 στο 74΄, φέρνοντας την ΑΕΚ μπροστά σε μία ιστορική νίκη.

Το χρυσό τρίποντο δεν χάθηκε παρά τα λάθη των τελευταίων λεπτών και το σουτ του Γιουλά μέσα από την περιοχή που κόντραρε ο Τσιρίλο στο 84’. Η νίκη επί της Λιλ κρατάει τον δικέφαλο ζωντανό στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης, στόχος που βέβαια παραμένει εξαιρετικά δύσκολος, καθώς την επόμενη αγωνιστική (21/11) υποδέχεται τη Μίλαν.
td> Συνέντευξη Τύπου
Σέρα Φερέρ:

Τι προσφέρει αυτή η νίκη εκτός από τους τρεις βαθμούς; "Είναι μία νίκη που θα μας βοηθήσει πολύ να μεγαλώσουμε και ως ομάδα αλλά και ως σύλλογος. Είναι μια μεγάλη ικανοποίηση για όλα τα μέλη και τους οπαδούς της ΑΕΚ και για εμάς τους επαγγελματίες είναι μια εγγύηση να συνεχίσουμε τη δουλειά μας με μεγάλες απαιτήσεις".

Γιατί η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε τόσο πολύ να πετύχει γκολ απέναντι σε μια ομάδα με 10 ποδοσφαιριστές; "Η Λιλ είναι καλή ομάδα και είχε μια έντονη αμυντική δραστηριότητα, δεν άφηνε κενά και έπρεπε να έχουμε μεγάλη ηρεμία στο παιχνίδι μας. Ταυτόχρονα έπρεπε να έχουμε την σωστή σκέψη, να κινούμαστε γρήγορα και να κάνουμε αυτό που πρέπει. Υπήρχε μεγάλο άγχος σήμερα και κάναμε το λάθος να ψάχνουμε πολύ από τον άξονα και όχι από τα άκρα όπως ήταν το σωστό σήμερα".

Πως πρέπει να διαχειριστεί η ΑΕΚ αυτή τη νίκη;"Είμαι πολύ ικανοποιημένος που συνεργάζομαι με αυτά τα παιδιά και που καταφέραμε να δώσουμε αυτή τη μεγάλη χαρά στους φιλάθλους μας. Αυτό όμως δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία μέρα, ένας αγώνας. Το θέμα είναι να έχουμε τη σωστή νοοτροπία και να διαχειριστούμε σωστά αυτή τη νίκη και όχι να κάτσουμε σε αυτήν. Ο στόχος είναι να πάμε ακόμα πιο ψηλά".

Η άποψή σας για τον Λυμπερόπουλο;"Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναγνωρίζω ότι ο Λυμπερόπουλος είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής, πολύ καλός συμπαίκτης και αυτό που ξεχωρίσει από τους άλλους είναι ότι κάνει συνεχώς ανάγνωση του παιχνιδιού. Είναι πολυτέλεια για εμάς να έχουμε έναν ποδοσφαιριστή με τέτοια ευφυΐα".

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ΑΕΚ"Πρέπει να είμαστε ταπεινοί και να γνωρίζουμε ότι στο ποδόσφαιρο και σε οποιαδήποτε διοργάνωση κάθε φορά δίνεις εξετάσεις. Εγώ θέλω να είμαστε συνεπείς και στις τρεις διοργανώσεις. Τώρα κοιτάμε το πρωτάθλημα, αλλά μας ενδιαφέρει και το κύπελλο και φυσικά να συνεχίσουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα δούμε αν είμαστε ικανοί να καταφέρουμε. Εκεί θα διαπιστώσουμε αν είμαστε σε αυτό το υψηλό επίπεδο".

Κλοντ Πιέλ

Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για την αποβολή του Ταβλαρίδη;"Δεν θέλω να κάνω σχόλιο για τη διαιτησία. Πιστεύω ότι ακόμα και όταν μείναμε με δέκα ποδοσφαιριστές παλέψαμε και κάναμε ευκαιρίες για να φύγουμε με κάτι καλύτερο. Η ήττα δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα του αγώνα και στις ευκαιρίες που δημιουργήσαμε. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στην ομάδα, νομίζω δεν αξίζαμε αυτό το αποτέλεσμα".

Με τι ψυχολογία θα πάει η ομάδα στα επόμενα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ;"Αυτό που πήγε άσχημο για εμάς από το σημερινό παιχνίδι είναι μόνο το αποτέλεσμα. Υπάρχει μια κούραση από συνεχόμενα ματς και κάποιοι ποδοσφαιριστές χρειάζονται φρεσκάρισμα, ωστόσο είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να παλέψουμε και στα δύο ματς που έρχονται για καλό αποτέλεσμα".

Τι κρατάτε από το σημερινό ματς;"Κάποιες φορές πρέπει να κρατάμε και τα θετικά μέσα από τις ήττες. Είμαι απογοητευμένος από το αποτέλεσμα, όμως κρατάω την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών μου και το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν σωστά παρά το γεγονός ότι αγωνιστήκαμε με δέκα ποδοσφαιριστές".

Τι εντυπώσεις σας άφησε η ΑΕΚ;"Οι παίκτες της ΑΕΚ πήραν τον έλεγχο του αγώνα όταν μείναμε με δέκα παίκτες και αυτό ήταν κάπως λογικό να συμβεί. Είναι καλή ομάδα και ξέρει να παίρνει αποτελέσματα. Πλέον η πρόκριση μέσω της δεύτερης θέσης παίζεται ανάμεσα σε 3 διεκδικητές και αναμένονται γερές μάχες".

Παραμένει η ομάδα σας φαβορί για τη δεύτερη θέση;"Πιστεύω ότι ακόμα κρατάμε την τύχη στα χέρια μας. Πρέπει να νικήσουμε την Άντερλεχτ στο επόμενο ματς και εφόσον συμβεί αυτό, τότε θα έχουμε και πάλι τον πρώτο λόγο".
td> To Live του αγώνα...
90+4' Λήξη του αγώνα

85' Τελευταία αλλαγή και για την Ένωση. Ο Κυριακίδης περνά στην θέση του Χετεμάι

82' O Γιουλά αδειάζει την μισή άμυνα της ΑΕΚ και αφού μπαίνει μέσα στην περιοχή, προσπαθεί να σουτάρει, όμως η μπάλα κοντράρει πάνω σε σώματακαι φεύγει μακριά.

77' Τρίτη και τελευταία αλλαγή για την Λιλ, την θέση του Μακούν παίρνει ο Φοβέιγ

76' Κίτρινη στον Καμπέιγ

75' Νέο σουτ του Λυμπερόπουλου έξω από την περιοχή, ο Σίλβα πέφτει και μπλοκάρει.

73' Γκοοολ για την ΑΕΚ! Ο Λυμπερόπουλος, λυτρώνει για μία ακόμη φορά την ΑΕΚ με τρομερό σουτ έξω από την περιοχή αφήνει άναυδο τον Σίλβα και κάνει το 1-0!

69' Κίτρινη κάρτα στον Καπετάνο

67' Απίστευτη ευκαιρία για την Λιλ! Ο Κεϊτά κάνει άλλη μια από τις γνωστές κούρσες του, αδειάζει με ντρίμπλα τον Μόρα και μόνος του με τον Σορεντίνο προσπαθεί να τον νικήσει, όμως ο Ιταλός στέλνει την μπάλα κόρνερ.

64' Ο Κεϊτά παίρνει την μπάλα στο κέντρο, φτάνει με πολύ καλή κούρσα λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή σουτάρει και η μπάλα καταλήγει λίγο άουτ.

54' Ο Ζήκος απαλάσσεται από μαρκαρίσματα, έξω από την περιοχή μετά από πολύ καλή προσποίηση και σουτάρει, όμως ο Σίλβα, μπλοκάρει εύκολα.

52' Δύο αλλαγές για την Λιλ! Ο Ντεμπισί περνά στην θέση του Ρομπέιγ και ο Γιουλά στην θέση του Οντεμβίγκι. Εν τω μεταξύ την δεύτερη αλλαγή του πραγματοποιεί και ο Φερέρ, περνώντας τον Μαντούκα στην θέση του Σέζαρ.

51' Καλή ευκαιρία για την Ένωση! Ο Τόζερ βρίσκει με εξαιρετική μπαλιά από αριστερά τον Χετεμάι, μέσα στην περιοχή και αφού κατεβάσει σουτάρει λίγο άουτ.

50' Χωρίς φάση συνεχίζεται το δεύτερο ημίχρονο, αν και η ΑΕΚ πιέζει με σκοπό να φτάσει στο γκολ, που θα της δώσει το προβάδισμα για την πρώτη της νίκη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

47' Τελικά η ΑΕΚ πραγματοποιεί την πρώτη της αλλαγή καθώς ο Καπετάνος περνά στην θέση του Έμερσον.

46' Το είδαμε και αυτό, ο διαιτητής του αγώνα, ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο, πριν η ΑΕΚ προλάβει να κάνει την αλλαγή της και ενώ οι "κιτρινόμαυροι" παρατάχθηκαν με 10 παίκτες.

45+3' Λήξη του ημιχρόνου

45+2' Κίτρινη κάρτα στον Κεϊτά για σκληρό μαρκάρισμα πάνω στον Γεωργέα.

45' Το ημίχρονο φτάνει σιγά-σιγά προς το τέλος του ενώ η ΑΕΚ, πιέζει ανορθόδοξα όμως, για να φτάσει στο γκολ. Ως τώρα δεν έχει δημιουργήσει την μεγάλη φάση και ο Φερέρ, θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τα σχεδιά του στην ανάπαυλα.

36' Ευκαιρία για την Ένωση! Παραλίγο να τρελάνει κόσμο, ο Δέλλας, ο οποίος εκτέλεσε απευθείας φάουλ κοντά στο κέντρο με λόμπα προς την εστία του Σίλβα, η μπάλα όμως έφυγε λίγο πάνω απο το οριζόντιο του Σενεγαλέζου κήπερ.

34' Κίτρινη κάρτα στον Μακούν, αλλά και στον Δέλλα που πρωτοστάτησε σε αψιμαχίες ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων

30' Μεγάλη ευκαιρία για την Λιλ! Μετά από κόρνερ του Καμπέιγ, η μπάλα στρώνεται στον Μποντμέρ, ο οποίος σουτάρει δυνατά, η μπάλα κοντράρει πάνω στον Έμερσον, όμως ο Σορεντίνο σε ετοιμότητα, αποκρούει

25' Ο Κεϊτά ντριμπλάρει εξαιρετικά, από δεξιά, σουτάρει συρτά, όμως ο Σορεντίνο που ήλεγχε την φάση μπλοκάρει εύκολα.

22' Αποβάλλεται, ο Στάθης Ταυλαρίδης, με δεύτερη κίτρινη κάρτα, μετά από ένα ακόμα σκληρό μαρκάρισμα πάνω στον Χετεμάι

15' Καλή ευκαιρία για την Λιλ! Να που απειλεί και η γαλλική ομάδα. Μετά από κόρνερ του Καμπέιγ από δεξιά, εκτελεσμένο στο πρώτο δοκάρι και χαμηλά, ο Μακούν με κεφαλιά ψαράκι στέλνει την μπάλα ελάχιστα άουτ, ανησυχώντας τον Σορεντίνο.

12' Ευκαιρία για την ΑΕΚ! Ο Τόζερ εκτελεί το κόρνερ, ο Δέλλας πηδάει για την κεφαλιά, ο Σίλβα τον προλαβαίνει και διώχνει, ο Έμερσον με σουτ από το ύψος της περιοχής στέλνει την μπάλα αρκετά ψηλά άουτ.

8' Αποδίδει καρπούς η πίεση της ΑΕΚ που ασκείται αρκετά ψηλά, καθώς οι "κιτρινόμαυροι" καταφέρνουν αρκετές φορές να κλέψουν την μπάλα, χωρίς όμως ως τώρα να είναι ψύχραιμοι στην πάσα, με λίγη περισσότερη προσοχή η ΑΕΚ θα έχει κέρδος...

5' Η ΑΕΚ πιέζει σε αυτό το πρώτο 5λεπτο, την Λιλ, από τα πλάγια κυρίως χωρίς όμως να καταφέρει μέχρι στιγμής να απειλήσει.

3' Σκληρό φάουλ πάνω στον Λυμπερόπουλο, από τον Στάθη Ταυλαρίδη, ο οποίος τιμωρείται με κίτρινη κάρτα.

1' Έναρξη αγώνα με την Ένωση στην σέντρα

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ: Σορεντίνο, Μόρας, Γεωργέας, Τσιρίλο, Δέλλας, Ζήκος, Έμερσον, Χετεμάι, Τόζερ, Λυμπερόπουλος, Σέζαρ

Λιλ: Σίλβα, Ταυλαρίδης, Καμπαγιέ, Μποντμέρ, Οντεμβίγκι, Μακούν, Ρομπάιγ, Ταφορό, Σαλμέ, Κεϊτά, Πλεστάν





















































































































TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ