FITNESS

Αυτά είναι τα οφέλη του Taekwondo στα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος

Karate students practicing during a karate class
Karate students practicing during a karate class ISTOCK

Το Taekwondo αποτελεί μια αρχαία πολεμική τέχνη, η οποία προσφέρει πολλά στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Το Taekwondo μπορεί να προσαρμοστεί για άτομα με αναπηρία, προσφέροντας τους τα οφέλη της άσκησης, της αυτοπεποίθησης και της αμυντικής ικανότητας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που το Taekwondo μπορεί να προσαρμοστεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, ανάλογα με τον τύπο και το βαθμό της αναπηρίας τους, κυρίως όμως θα μπορέσει να τα βοηθήσει.

Ωστόσο πρέπει να είναι ειδικά προσαρμοσμένα τα μαθήματα:

  • Οι προπονητές μπορούν να προσαρμόσουν τις τεχνικές του Taekwondo για να είναι προσιτές σε άτομα με αναπηρία.
  • Υπάρχουν ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης που σχεδιάζονται για να διδάξουν τεχνικές Taekwondo σε άτομα με αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη τις ξεχωριστές ανάγκες τους.
  • Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συμμετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα ή αγώνες μπορεί να προσφέρει στους συμμετέχοντες πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της αυτοπεποίθησης, της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων αμυντικής τεχνικής.

Το Taekwondo μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη σε άτομα με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ), όπως:

  • Η πρακτική του Taekwondo μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος να αναπτύξουν αίσθηση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης καθώς βελτιώνουν τις δεξιότητές τους και κατακτούν νέες.
  • Το Taekwondo απαιτεί συγκέντρωση και αυτοέλεγχο κατά την εκτέλεση τεχνικών και τη συμμετοχή σε αγώνες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην αυτο-ρύθμιση και τη συγκέντρωση.
  • Η συμμετοχή σε μαθήματα Taekwondo μπορεί να παρέχει στα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση, ενσωμάτωση σε ομαδικές δραστηριότητες και ανάπτυξη φιλίας με άλλα άτομα.
  • Το Taekwondo μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και της έντασης που συχνά συνοδεύουν τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, προσφέροντας έναν αποδοτικό τρόπο εκτόνωσης και απελευθέρωσης ενέργειας.

Συνολικά, το Taekwondo μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό και ενδιαφέρον μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ευεξίας των ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απαγορεύονται οι μονομαχίες, διότι δημιουργούν εμμονές. Απαγορεύονται επίσης ρητά τα αγγίγματα στο κεφάλι. Το Taekwondo πιο πολύ δουλεύει θεραπευτικά και συμπληρώνει τη δουλειά του εργοθεραπευτή.

Η ενασχόληση με το Special Needs Taekwondo βοηθά και ενθαρρύνει την επιμονή και την υπομονή, για την επίτευξη των στόχων των ασκήσεων. Η καλά δομημένη ρουτίνα επιτρέπει στους νευρώνες του εγκεφάλου να γίνονται δυνατότεροι.

Αυτό έχει θετικό αποτέλεσμα στον ασκούμενο και εκτός προπόνησης, καθώς αυξάνει την ικανότητα της μνήμης, συγκέντρωσης και προσοχής, που τον βοηθούν να ακολουθεί και να υλοποιεί το πρόγραμμά του.

TAGS FITNESS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ