NBA

Τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά του NBA: Ο Χάρντεν δεν θυμίζει πλέον Χάρντεν

Ο Τζέιμς Χάρντεν με την φανέλα των Νετς
Ο Τζέιμς Χάρντεν με την φανέλα των Νετς Ⓒ 2021 MARY ALTAFFER/ASSOCIATED PRESS

Ο Τζέιμς Χάρντεν που εξακολουθεί να είναι σκιά του εαυτού του, ο Μπόμπι Πόρτις που είναι πολύτιμος για τους Μπακς και ο κορονοϊός που δεν έφυγε ποτέ. Το SPORT24 σας παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα. 

Οι Σπερς συνεχίζουν το σερί τους, ο Τζέιμς Χάρντεν συνεχίζει να ψάχνεται και η “γιορτή των Ευχαριστιών” αύξησε τα κρούσματα κορονοϊού στο NBΑ.

Το SPORT24 σας παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 7 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Οι εσχάτως φορμαρισμένοι Σπερς πήγαν στο Σαν Φρανσίσκο για να αντιμετωπίσουν τους Γουόριορς, που προέρχονταν από τον θρίαμβο επί των Σανς. Τα πράγματα θεωρητικά δεν έμοιαζαν καλά. Κι όμως, οι Σπερς διέψευσαν τις προβλέψεις και νίκησαν με 112-107 μέσα στην έδρα του Γκόλντεν Στέιτ, σε ένα παιχνίδι που βρέθηκαν ακόμα και στο +22, με τον Ντέρικ Γουάιτ (περισσότερα για αυτόν σε λίγο) να έχει 25 πόντους, τον Ντεζάντε Μάρεϊ 23 πόντους και τον Λόνι Γουόκερ 21 πόντους.

Η νίκη των Σπερς ήταν εντυπωσιακή. Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως ήταν το γεγονός ότι δεν πανικοβλήθηκαν στην τέταρτη περίοδο όταν οι Γουόριορς είχαν μία από τις γνωστές… εκρήξεις τους και πέρασαν μπροστά με 106-103. Εκεί είναι το σημείο που πολλές ομάδες - και συχνά στο παρελθόν οι νεανικοί Σπερς - καταρρέουν. Το Σαν Αντόνιο όμως έδειξε χαρακτήρα και πήρε μία νίκη-χαρακτήρα, πάνω στην οποία μπορεί να χτίσει. Για την ιστορία, οι Σπερς έχουν πλέον 4 σερί νίκες, κάτι που είχε να συμβεί από την σεζόν 2018/19.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Νίκολα Γιόκιτς αποφάσισε να νικήσει μόνος του τους Νικς. Και λίγο-πολύ τα κατάφερε, οδηγώντας τους Νάγκετς στην νίκη με 113-99 μέσα στην Νέα Υόρκη, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 32 πόντους με 14/19 σουτ (3/7 τρίποντα), 1/1 βολή, 11 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε μόλις 27 λεπτά συμμετοχής.

Ο Σέρβος δεν περνάει καλά τον τελευταίο καιρό, αφού βλέπει τον ένα μετά τον άλλο τους συμπαίκτες του είτε να τραυματίζονται είτε να μένουν εκτός λόγω κορονοϊού. Συνεχίζει να παλεύει ωστόσο να κρατήσει τους Νάγκετς σε τροχιά playoffs, δείχνοντας το μεγαλείο του σε κάθε ευκαιρία.

Κάτι τρέχει με τον Χάρντεν

Στο ντέρμπι κορυφής της Ανατολής οι - χτυπημένοι από τραυματισμούς και κορονοϊό - Μπουλς αποδείχθηκαν πιο έτοιμοι από τους Νετς, νικώντας τους με 111-107 μέσα στο Μπρούκλιν, με τους Ζακ ΛαΒίν (31 πόντοι) και ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν (29 πόντοι) να δείχνουν τον δρόμο, κόντρα σε ένα Μπρούκλιν που είχε να αντιπαρατάξει τους 28 πόντους του Κέβιν Ντουράντ και τους 20 του ΛαΜάρκους Όλντριτζ. Όσο για τον Τζέιμς Χάρντεν; Έμεινε στους 14 πόντους με 5/21 σουτ, 7 ριμπάουντ, 14 ασίστ και 0 λάθη (όχι δεν ξεχάστηκε το “1” μπροστά από το “0”, ο Χάρντεν δεν υπέπεσε σε λάθος).

Κάτι τρέχει με τον Χάρντεν και αυτό είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο. Δεν έχει την απαραίτητη έκρηξη (να αισθάνεται ακόμα ενοχλήσεις στον δικέφαλο του ποδιού που υπέστη τρεις θλάσεις πέρυσι;), δεν πάει τόσο συχνά στο καλάθι όσο κάποτε, δεν κερδίζει φάουλ με την συχνότητα που κέρδιζε (ίσως και λόγω της αλλαγής των κανονισμών). Ό,τι και αν συμβαίνει, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι ο Χάρντεν δεν είναι... Χάρντεν, έχοντας φέτος μόλις 20.6 πόντους μέσο όρο (χαμηλότερος μέσος όρος από την σεζόν 2011/12 όταν ήταν ο έκτος παίκτης των Θάντερ), σουτάροντας με το χαμηλότερο ποσοστό της καριέρας του τόσο στα σουτ (40.3%) όσο και στα τρίποντα (34.7%).

Πολύς κόσμος υποστήριζε ότι οι Νετς μπορούν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα ακόμα και αν ο Καϊρί Ίρβινγκ χάσει την σεζόν. Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει ο Χάρντεν να αρχίζει να παίζει ξανά ως ένας από τους 5-10 καλύτερους παίκτες στο NBA, κάτι που πλέον δεν ισχύει, με τον “Μούσια” να βρίσκεται βάσει απόδοσης έξω από το Top-20 της λίγκας. Οι Νετς όμως δεν έχουν την πολυτέλεια να βλέπουν τον Χάρντεν να μην ανήκει στην ελίτ. Όχι με τον Ίρβινγκ εκτός.

Υπήρχε μία (όχι μακρινή) εποχή που ο Χάρντεν χρειαζόταν απλώς 4 καρέκλες δίπλα του για να κουβαλήσει μία ομάδα μέχρι τα playoffs. Αυτή την περίοδο ωστόσο είναι αμφίβολο αν ο Χάρντεν είναι έστω All Star. Βασικά, δεν είναι. Και αυτό “πληγώνει” τους Νετς. Κι ας βρίσκονται αυτή την στιγμή στην κορυφή της Ανατολής.

Ο Πόρτις είναι το λαχείο των Μπακς

Ο Μπόμπι Πόρτις έκανε στροφή 180 μοιρών στην καριέρα του όταν υπέγραψε στους Μπακς το καλοκαίρι του 2020. Στην δεύτερη σεζόν του στην ομάδα αποδεικνύεται ότι μετά τον Τζρου Χόλιντεϊ ήταν η καλύτερη κίνηση του Μιλγουόκι την τελευταία διετία, κάτι που έδειξε και στην νίκη επί των Χιτ με 124-102, όπου είχε 19 πόντους και 16 ριμπάουντ, κυριαρχώντας κάτω από τα καλάθια.

Στα 26 χρόνια του ο Πόρτις βιώνει σεζόν καριέρας με την φανέλα των Μπακς, αριθμώντας μέχρι στιγμής 15.3 πόντους, 8.8 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 0.9 κοψίματα μέσο όρο σε 28 λεπτά συμμετοχής. Είναι ο κυριότερος λόγος που δεν φαίνεται το - τεράστιο - κενό του τραυματία Μπρουκ Λόπεζ. Και είναι τουλάχιστον τρελό ότι τα κάνει όλα αυτά έχοντας συμβόλαιο ύψους 4.5 εκατ. δολαρίων τον χρόνο, όταν το καλοκαίρι μπορούσε να βρει τουλάχιστον τα διπλάσια λεφτά σε άλλη ομάδα όταν επέλεξε να μείνει.

Οι Μπουλς νικούν και τις απουσίες

Οι Μπουλς συνεχίζουν να χάνουν τον έναν παίκτη μετά τον άλλο, αλλά με κάποιον τρόπο συνεχίζουν να νικούν, νικώντας και τους Νετς στο Μπρούκλιν. Είναι δεύτεροι στην Ανατολή με ρεκόρ 16-8, έναντι 16-7 των Νετς. Και η… τρέλα συνεχίζεται.

Οι Μπουλς δεν έχουν τον βασικό τους πάουερ φόργουορντ (Πάτρικ Γουίλιαμς), τον οποίο λογικά δεν θα τον έχουν μέχρι τα playoffs. Οι Τζαβόντε Γκριν και Κόρι Γουάιτ βρίσκονται στο πρωτόκολλο κορονοϊού. Ο Άλεξ Καρούσο πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις 8 λεπτά κόντρα στους Νετς πριν αποχωρήσει με ενοχλήσεις στον δεξιό δικέφαλο. Το Σικάγο… ξεμένει από παίκτες, αλλά οι ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν και Ζακ ΛαΒίν απλώς αρνούνται να χάσουν, όντες το Νο1 και το Νο2 του NBA αυτή την στιγμή σε σύνολο πόντων στην 4η περίοδο. Οι Μπουλς δεν αστειεύονται.

Ο Ντέρικ Γουάιτ… ξεμπούκωσε

Ο Ντέρικ Γουάιτ ξεκίνησε άσχημα - βασικά… άθλια - την σεζόν. Σταδιακά ωστόσο δείχνει ότι βρίσκει τον εαυτό του, κάτι που έδειξε και στην νίκη των Σπερς επί των Γουόριορς (112-107), όπου είχε 25 πόντους (ρεκόρ για φέτος) με 8/16 σουτ (2/8 τρίποντα) σε 36 λεπτά συμμετοχής, στην κορύφωση της ανόδου του.

Στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια των Σπερς ο 27χρονος γκαρντ έχει 19.5 πόντους, 5.3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 1 κόψιμο μέσο όρο σε 34 λεπτά συμμετοχής. Καθόλου τυχαία, σε αυτό το διάστημα οι Σπερς τρέχουν σερί 4 νικών, σε μία ακόμα απόδειξη του πόσο ανάγκη είχαν από τον Γουάιτ να βρει τον εαυτό του.

Τον λένε Μπέιν. Ντέσμοντ Μπέιν

Στο ΝΒΑ Draft 2020 ο Ντέσμοντ Μπέιν αντιμετωπίστηκε με την γνωστή καχυποψία που αντιμετωπίζονται όσοι παίκτες κάνουν το “λάθος” να μείνουν 4 χρόνια στο Κολέγιο πριν πάνε στο NBA. Δεν είχε σημασία που στην τελευταία του σεζόν στο TCY είχε 16.6 πόντους με 44.2% στα τρίποντα (2.9/6.5 ανά αγώνα) και ήταν ίσως ο καλύτερος σουτέρ στο NCAA. Αυτό που έλεγαν πολλοί ήταν πως “αν ήταν αρκετά καλός θα είχε δοκιμάσει να πάει στο NBA νωρίτερα και όχι στα 22 του χρόνια”. Κάπως έτσι, έπεσε μέχρι το Νο30. Και οι Γκρίζλις - που τον απέκτησαν μέσω ανταλλαγής την ημέρα του Draft από τους Σέλτικς - ευχαριστούν ευχαριστούν τις άλλες 29 ομάδες για αυτό.

Έπειτα από μία συμπαθητική ρούκι σεζόν (9.2 πόντοι, 3.1 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ μέσο όρο με 43.2% στα τρίποντα σε 22 λεπτά συμμετοχής), ο Μπέιν έχει εκτοξευτεί φέτος, αριθμώντας 15.9 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 2 ασίστ μέσο όρο με 47.5% στα σουτ και 40.1% στα τρίποντα (2.6/6.4 ανά αγώνα) σε 29 λεπτά συμμετοχής. Στην νίκη των Γκρίζλις μέσα στο Ντάλας επί των Μάβερικς (97-90) είχε 29 πόντους με 4/6 τρίποντα. Ο Μπέιν είναι καλός.

Σε μία εποχή που το NBA ψάχνει για σουτέρ… παντού, ο Μπέιν είδε 29 ομάδες να τον προσπερνούν την ημέρα του NBA Draft 2020 επειδή ήταν 22 χρονών και θεωρήθηκε… μεγάλος. Κι ας ήταν ο καλύτερος σουτέρ του NCAA. Πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένο ότι αρκετές από αυτές το έχουν μετανιώσει.

Μπίλαμπς και Μπλέιζερς απλώς δεν… κολλάνε

Ο Τσόνσι Μπίλαμπς υπήρξε εξαιρετικός παίκτης. Ενδεχομένως να είναι καλός προπονητής. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ωστόσο ότι είναι ο κατάλληλος προπονητής για αυτούς τους Μπλέιζερς, που είδαν τους Σέλτικς να τους διαλύουν με 117-145 μέσα στο Πόρτλαντ και να ρίχνουν το ρεκόρ τους στο 11-13.

Το Πόρτλαντ πήρε μία μεγάλη απόφαση φέτος όταν απομάκρυνε τον Τέρι Στοτς από τον πάγκο της ομάδας έπειτα από 9 χρόνια, με την δικαιολογία ότι η ομάδα ήθελε κάτι διαφορετικό και - κυρίως - μία άλλη προσέγγιση στην άμυνα για να πιάσει το ταβάνι της. Οι Μπλέιζερς είχαν πέρυσι την δεύτερη χειρότερη άμυνα στο NBA βάσει defensive rating (πόντοι που δέχονταν ανά 100 κατοχές). Με τον Μπίλαμπς έχουν φέτος… την χειρότερη άμυνα στο NBA βάσει defensive rating (!) δείγμα ότι μάλλον ο ρούκι τεχνικός δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα.

Ο Μπίλαμπς μιλούσε από την αρχή για αλλαγή φιλοσοφίας, για πιο αμυντική προσέγγιση και για μοίρασμα του παιχνιδιού στην επίθεση, το οποίο δεν θα ήταν τόσο προσωποκεντρικό όσο τα προηγούμενα χρόνια όταν ο Ντέμιεν Λίλαρντ τα έκανε όλα μόνος του. Κάποιοι ενθουσιάστηκαν όταν το άκουσαν. Κάποιοι άλλοι ανέφεραν ότι δεν χαλάς μία πετυχημένη συνταγή. Οι δεύτεροι μοιάζει να δικαιώνονται αυτή τη στιγμή.

Οι Μπλέιζερς είναι μία ομάδα που δεν μπορεί να μαρκάρει ούτε κολώνα της ΔΕΗ. Η τριάδα της περιφέρειάς της (Λίλαρντ - τώρα είναι τραυματίας, ΜακΚόλουμ και Πάουελ) έχει για ψηλότερο παίκτη τον ύψους 1.93 μέτρων Πάουελ. Ο Νούρκιτς έχει χάσει ένα βήμα. Ο Κόβινγκτον… περισσότερα. Οι παγκίτες τους δεν βοηθούν. Το Πόρτλαντ έχει πρόβλημα.

Ο κορονοϊός δεν έφυγε ποτέ (ούτε) από το NBA

Η τελευταία εβδομάδα ήταν μία καλή υπενθύμιση για το NBA ότι - όπως σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο - ο κορονοϊός βρίσκεται ακόμα στην ζωή μας. Βασικά, δεν έφυγε ποτέ, με τα κρούσματα πλέον να παρουσιάζουν ανοδική τάση ακόμα και στην κορυφαία λίγκα του κόσμου, που έχει ποσοστό εμβολιασμού κοντά στο 95% ανάμεσα στους παίκτες.

Όστιν Ρίβερς και Μπόουνς Χάιλαντ των Νάγκετς, ΛαΜέλο Μπολ, Τέρι Ροζίερ, Τζέιλεν ΜακΝτάνιελς και Μέισον Πλάμλι των Χόρνετς, Κόμπι Γουάιτ και Τζαβόντε Γκριν των Μπουλς και Τζάστιν Γουίλιαμς των Πέισερς, όλοι μπήκαν στο πρωτόκολλο κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες. Καθόλου τυχαία, αυτή η έξαρση ήρθε μετά την “Γιορτή των Ευχαριστιών” στις ΗΠΑ, όπου όλοι οι παίκτες πέρασαν χρόνο με τις οικογένειές τους. Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν - όπου επίσης αναμένονται… συγκεντρώσεις συγγενών - το ΝΒΑ ψάχνει (και αυτό) να βρει λύση.

Ο Στεφ Κάρι πάντα θα κάνει τα… δικά του

Μοιάζει πλέον συνηθισμένο για τον Στεφ Κάρι, ωστόσο δεν παύει να εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό. Ποιο πράγμα; Η εικόνα του Στεφ Κάρι να σκοράρει με άνεση λίγο μπροστά από το κέντρο, δίνοντας την εντύπωση ότι επιχειρεί λέι-απ. Ας τον χαρούμε όσο τον έχουμε, γιατί παίκτες σαν αυτόν δεν βγαίνουν συχνά:

24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ