ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σάσα Βεζένκοβ: Γιατί δεν είναι τόσο απλό να πάει στο NBA και γιατί πρέπει να χαμογελούν οι φίλοι του Ολυμπιακού

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ INTIME

Αριθμοί που δεν είχε ούτε ο Μίροτιτς, αυτοπεποίθηση στον ουρανό, μία ομάδα που νικάει και ένας υπέροχος μπασκετμπολίστας που βλέπει έναν καλό του φίλο παγιδευμένο στους κανονισμούς του NBA. Ο Χάρης Σταύρου εξηγεί γιατί ο Σάσα Βεζένκοβ μπορεί να μείνει για χρόνια στην Ευρώπη και να εξελιχθεί σε νέο Βασίλιε Μίτσιτς.

Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα. Αυτά που κάνει φέτος ο Σάσα Βεζένκοβ δεν τα έχουμε δει από φόργουορντ στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού στη EuroLeague. Ο 27χρονος φόργουορντ μπήκε στη σεζόν 2022/23 ως τρίτος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ του EuroBasket 2022 (26.8 πόντοι, 12.2 ριμπάουντ ανά αγώνα με την εθνική ομάδα της Βουλγαρίας), όμως η εικόνα του στα οκτώ πρώτα παιχνίδια της EuroLeague είναι συγκλονιστική, ιστορική, φαντασμαγορική.

Στο διπλό του Ολυμπιακού στο Μόναχο, το βράδυ της Πέμπτης (17/11), ο Βεζένκοβ έγραψε 43 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης που συνιστούν ρεκόρ συλλόγου και φυσικά ρεκόρ καριέρας για εκείνον. Μετά από οκτώ αγωνιστικές, οι αριθμοί του μοιάζουν βγαλμένοι από όνειρο, καθώς είναι ο πρώτος σκόρερ, ο πρώτος ριμπάουντερ και ο πρώτος σε αξιολόγηση στη διοργάνωση. Πρώτος παντού, σε μία ομάδα που κερδίζει και βρίσκεται σε τροχιά κορυφής με στόχο την τετράδα που θα δώσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs για την πρόκριση στο Final Four.

Οι αριθμοί του Σάσα Βεζένκοβ μετά από 8 αγώνες

20 πόντοι
67.9% στο δίποντο (38/56)
48.8% στο τρίποντο (20/41)
85.7% στις βολές (24/28)
8.9 ριμπάουντ
2.2 ασίστ
1.1 κλέψιμο
0.9 φάουλ
3.6 κερδισμένα φάουλ
28.2 PIR
ανά 30:49

Προφανώς και οι οκτώ αγώνες αποτελούν το 1/4 της κανονικής περιόδου, προφανώς και δεν θα είναι εύκολο τα ποσοστά του να μείνουν τόσο ψηλά και η αποδοτικότητά του να του προσφέρει συνεχώς double-doubles στη συνέχεια της περιόδου. Όμως έτσι όπως έχει χτιστεί ο Ολυμπιακός, στον ρόλο που έχει φέτος, ο Βεζένκοβ δεν θα έχει σημαντική πτώση. Δεν θα τον δούμε, δηλαδή, να πέφτει από τους 20 πόντους στους 14 ή από τα εννέα ριμπάουντ στα έξι. Κάπου σε αυτά τα νούμερα (20 / 9 και 28 ranking) θα κυμαίνεται και όσο η ομάδα του νικάει, τόσο θα παραμένει το φαβορί για το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου.

Το περασμένο καλοκαίρι οι επαφές του Βεζένκοβ με τους Σακραμέντο Κινγκς κράτησαν αρκετές εβδομάδες. Το παραδέχθηκαν οι ίδιοι οι άνθρωποι του οργανισμού, με τον 27χρονο φόργουορντ να αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση δεν ήταν ακριβώς αυτή που ήθελε.

Ο Βεζένκοβ δεν θα άφηνε τον Ολυμπιακό για να πάει στο NBA με έναν μικρό ρόλο και με περιορισμένο χρόνο συμμετοχής. Δεν θα άφηνε την Ευρώπη για να ταξιδέψει στο Summer League του Λας Βέγκας για να διαπραγματευθεί ένα συμβόλαιο. Μετά από την περσινή εξαιρετική χρονιά του (13.7 πόντοι, 66.5% στο δίποντο, 37% στο τρίποντο, 83.3% στις βολές, 5.9 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, 17.8 PIR ανά 30:11), ήξερε το επίπεδό του, ήξερε τι άξιζε, κυρίως όμως ήξερε τι ήθελε η καρδιά του. Και δεν ήταν έτοιμος για να κυνηγήσει το όνειρό του που ήταν και παραμένει το NBA, με τις συνθήκες που μπορούσαν να του προσφέρουν οι Κινγκς.

Τα δεδομένα του 2022

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από το NBA Draft 2017 και την επιλογή του στο νούμερο 57 από τους Μπρούκλιν Νετς. Από τότε τα δικαιώματά του έφτασαν στους Σακραμέντο Κινγκς μέσω των Κλίβελαντ Καβαλίερς, με αποτέλεσμα ο Βεζένκοβ να μη θεωρείται unrestricted free agent, με την έννοια του όρου. Με απλά λόγια, δεν μπορεί να επιλέξει αυτός σε ποια ομάδα θα παίξει, δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με όποια ομάδα θέλει. Αν αποφασίσει ότι ήρθε η στιγμή για μετακομίσει στο NBA, θα πρέπει να το κάνει για τον οργανισμό που έχει τα draft rights του.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Και κάπου εδώ η κατάσταση γίνεται κάπως περίπλοκη, έως αρκετά περίπλοκη. Το περασμένο καλοκαίρι οι Κινγκς δεν είχαν ούτε πολλά χρήματα να του προσφέρουν, ούτε ξεκάθαρο ρόλο. Ο Μάικ Μπράουν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, ο Κίγκαν Μάρεϊ επιλέχθηκε στο νούμερο 4 του Draft και με αυτόν κάλυψε ο οργανισμός τη θέση του βασικού πάουερ φόργουορντ. Οι υπόλοιποι τέσσερις της πεντάδας ήταν ο Ντι'Άαρον Φοξ, ο Κέβιν Χέρτερ, ο Χάρισον Μπαρνς κι ο Ντομάντας Σαμπόνις.

Τρέι Λάιλς, Ρισόν Χολμς, Τσιμέζι Μέτου, Άλεξ Λεν ήταν οι υπόλοιποι ψηλοί, οπότε χώρος στο ρόστερ για να πάρει ο Βεζένκοβ 20-25 λεπτά, δεν υπήρχε. Και για παίκτη με τόσο σημαντικό ρόλο, ο οργανισμός δεν έδειξε διάθεση να πληρώσει.

Τα δεδομένα του 2023

Μετά την περσινή σεζόν, μετά το EuroBasket 2022 και μετά απ' όσα έχει ήδη κάνει στη φετινή περίοδο, ο Βεζένκοβ ξέρει ότι δεν έχει κάτι να αποδείξει στους Κινγκς. Δεν είναι παίκτης που θα περάσει εξετάσεις, που θα μπει στο μικροσκόπιο, είναι παίκτης που μπορεί να μπει άμεσα σε ρόστερ NBA και να το ανεβάσει επίπεδο, ακόμη και ως έβδομος-όγδοος στο ροτέισον. Και η αλήθεια είναι πως κάπου εκεί, αν όχι ακόμη πιο μπροστά, θα πρέπει να τον βάλουν οι άνθρωποι του Σακραμέντο αν θέλουν να τον πείσουν να μετακομίσει στις ΗΠΑ το 2023.

Με δεδομένο ότι τα συμβόλαια του SF Χάρισον Μπαρνς, του PF Τρέι Λάιλς, του PF Τσιμέζι Μέτου και του C Άλεξ Λεν εκπνέουν στο φινάλε της περιόδου και με επίσης δεδομένο ότι μόλις επτά παίκτες έχουν εγγυημένη θέση στο ρόστερ της επόμενης χρονιάς, είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος ότι οι Σακραμέντο Κινγκς θα έχουν και χρήματα και χώρο για να προσφέρουν στον Σάσα Βεζένκοβ.

Το ερώτημα είναι όμως πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν σε ετήσιο μισθό και σε λεπτά συμμετοχής (προφανώς δεν θα είναι εγγυημένα, αλλά θα "δείξουν" τον ρόλο για τον οποίο τον θέλει ο Μάικ Μπράουν), για να τον πείσουν να αφήσει όσα χτίζει στα μέρη μας για να δοκιμάσει απέναντι στους κορυφαίους μπασκετμπολίστες του κόσμου ως ένας αξιόλογος φόργουορντ ανάμεσα σε εκατοντάδες.

Η περίπτωση του Μίτσιτς είναι χαρακτηριστική

Την ώρα που ο Βεζένκοβ κάνει θραύση στην Ευρώπη και ονειρεύεται το NBA, ένας καλός του φίλος, ο Βασίλιε Μίτσιτς είναι κυριολεκτικά παγιδευμένος στους κανονισμούς της Λίγκας.

Η Οκλαχόμα Σίτι έχει τα δικαιώματα του Σέρβου σούπερσταρ της Αναντολού Εφές και με απλά λόγια του λέει κάθε χρόνο "αυτά προσφέρουμε, ή τα παίρνεις ή τα απορρίπτεις". Ο Μίτσιτς θεωρεί ότι αξίζει περισσότερα χρήματα από εκείνα που ρίχνουν οι Θάντερ στο τραπέζι, ο GM Σαμ Πρέστι δεν "καίγεται" να κάνει την οικονομική υπέρβαση από τη στιγμή που έχει στην ομάδα τον Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ και τον Τζος Γκίντι, αλλά δεν ενδιαφέρεται και να παραχωρήσει τα δικαιώματα του αθλητή που επέλεξαν οι Σίξερς το 2014 (!) στο νούμερο 52.

Και κάπως έτσι, ο Μίτσιτς παραμένει στην Τουρκία, μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος είτε για να πληρωθεί καλά είτε για να αλλάξουν πόλη τα δικαιώματά του.

Ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς είχε μιλήσει γι' αυτή την αρκετά άδικη κατάσταση, ουδείς μπορεί να πει ότι ο Μίτσιτς έχει άδικο να φωνάζει, όμως ουδείς μπορεί να κατακρίνει τους Θάντερ που κοιτάζουν το δικό τους καλό. Δίνουν προτεραιότητα σε αθλητές που βρίσκονται στο ρόστερ τους, δεν θέλουν να ρισκάρουν "πληρώνοντας υπεραξία", την ίδια στιγμή όμως ξέρουν ποιος είναι ο Μίτσιτς και περιμένουν μία καλή πρόταση για να παραχωρήσουν τα draft rights του.

Business, as usual...

Ο προπονητής των Κινγκς στο SPORT24

Τον Μάικ Μπράουν, που ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι την ομάδα του Σακραμέντο, τον συναντήσαμε στο EuroBasket 2022. Τον βοηθήσαμε να φτάσει μέχρι τον Άλεξ Λεν μετά από αγώνα της εθνικής ομάδας της Ουκρανίας και στο μεσοδιάστημα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του για να καταλάβουμε αρχικά αν γνωρίζει τον Σάσα Βεζένκοβ και στη συνέχεια να κατανοήσουμε ποιο είναι το πλάνο των Κινγκς για εκείνον.

Σάσα Βεζένκοβ: Γιατί δεν είναι τόσο απλό να πάει στο NBA και γιατί πρέπει να χαμογελούν οι φίλοι του Ολυμπιακού
24MEDIA - HARRIS STAVROU

Ο Μπράουν γνώριζε τον Βούλγαρο, παραδέχθηκε όμως ότι έχει δει απλώς μερικά videos του και τίποτα περισσότερο. Η ατάκα "ανυπομονούμε να τον έχουμε μαζί μας κάποια στιγμή στο μέλλον" μπορεί να λέει πολλά, μπορεί να μη λέει και τίποτα.

Για τον συγκεκριμένο προπονητή η άμυνα είναι πάντα η προτεραιότητα και ο Βεζένκοβ έχει κάνει άλματα προόδου και στην ατομική, αλλά και στην ομαδική κάλυψη. "Είναι δύσκολο να πω αν πρόκειται για σμολ φόργουορντ ή για πάουερ φόργουορντ. Στα δικά μου μάτια είναι ένας πάουερ φγόργουορντ, το μπάσκετ, ειδικά στο NBA, είναι πλέον positionless επειδή δεν υπάρχουν θέσεις στην επίθεση, εκεί δεν θα έχει πρόβλημα. Το ερώτημα είναι ποιους παίκτες μπορεί να μαρκάρει, δεν υπάρχει άλλη συζήτηση" μας είχε πει ο Μπράουν.

Το συμπέρασμα

Ο Βεζένκοβ κάνει σεζόν που δεν έχει κάνει ούτε ο Νίκολα Μίροτιτς, ο παίκτης που η Μπαρτσελόνα πλήρωσε ένα καράβι χρήματα για να την ανεβάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Και κάνει τόσο σπουδαία σεζόν για πολλούς λόγους. Επειδή ο προπονητής του τον έβαλε στο νούμερο 1, επειδή παίζει με τους φίλους του, επειδή δουλεύει όσο κανείς, επειδή απλώς διασκεδάζει αυτό που κάνει, στην πιο παραγωγική ηλικία της καριέρας του και με μία γεμάτη δεκαετία στην πλάτη του.

Στο NBA ο Σάσα θα πάει μόνο αν τα χρήματα είναι πραγματικά καλά και αντικατοπτρίζουν το status που έχει πλέον στην Ευρώπη και αν φυσικά πάρει έναν σημαντικό ρόλο που θα τον βοηθήσει να αφήσει την κατάσταση που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα. Με ακόμη πιο απλά λόγια, θα πρέπει οι Κινγκς να του αποδείξουν ότι πραγματικά τον θέλουν. Διαφορετικά, ο Βεζένκοβ θα συνεχίσει να είναι για πολλά χρόνια... άρχοντας στον Ολυμπιακό και στην Ελλάδα, εδώ που νιώθει σαν στο σπίτι του, εδώ που παίζει μπάσκετ ανάλογο του οποίου δεν έχει παίξει κανείς στη θέση του στη χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Υ.Γ.: Το μέσο συμβόλαιο στο NBA τη σεζόν 2022/23 είναι 9.200.000 δολάρια.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE NBA ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ