ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο άριστος εκτός έδρας Ολυμπιακός και τα λαδερά που πρέπει να ετοιμάζει ο Μπαρτζώκας

Ο Κώστας Σλούκας στον αγώνα με την Μπάγερν
Ο Κώστας Σλούκας στον αγώνα με την Μπάγερν EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός παραμένει αλώβητος εκτός έδρας και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον οργιαστικό Βεζένκοφ, τον φοβιστικό Φαλ, τον πολυδιάστατο Γουόκαπ και θυμάται τις μπάμιες και τα φασολάκια που έτρωγαν παλιότερα οι αναπληρωματικοί

Η Μπάγερν μετρούσε δυο συνεχόμενες νίκες (κόντρα σε Εφές και Άλμπα) πολύ θα' θελε και μια τρίτη, έστω και με τις αρκετές απουσίες της πριν από το τζάμπολ, αλλά ο Ολυμπιακός -ως γνωστόν- έξω πάει καλά. Τι καλά, δηλαδή; Άριστα. Το κοντέρ γράφει 4-0 και αυτές οι εκτός έδρας νίκες κάνουν τη διαφορά και τον κρατάνε στην κορυφή της EuroLeague.

Από την άλλη, στο επόμενο γεύμα ή δείπνο της ομάδας, καλό θα είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας να βάλει σε ορισμένους ... "μια μερίδα λαδερό". Σε μια από τις απολαυστικές ιστορίες του, ο Κώστας Μπογατσιώτης, διηγείται μια σκηνή, από τις ηρωικές μέρες του ελληνικού μπάσκετ, όταν οι παράγοντες της ομάδας για να γλιτώσουν δέκα και είκοσι δραχμές, παράγγελναν για τους βασικούς παίκτες μπριζόλες ή φιλέτα και στους αναπληρωματικούς λαδερά. Μπάμιες και φασολάκια.

Εκείνη την εποχή η διαφορά μεταξύ βασικών και αναπληρωματικών έμοιαζε χαώδης, συνήθως το ροτέισον των προπονητών ήταν μια πεντάδα και μία ή δυο αλλαγές. Οι υπόλοιποι συνήθως έβλεπαν (άρα δεν είχαν ανάγκη από μπριζόλα και βολεύονταν με τις μπάμιες).

Στο σύγχρονο μπάσκετ και κυρίως στην Ευρώπη, η φιλοσοφία έχει αλλάξει παντελώς. Οι ομάδες παίζουν με 10, πολλές φορές και με 12 παίκτες, με τους προπονητές να μετράνε και να μοιράζουν το χρόνο, ώστε να έχουν τους παίκτες φρέσκους. Τα ματς διαδέχονται το ένα το άλλο, η ξεκούραση μηδαμινή, άρα το ροτέισον πρέπει να απλώνεται σε βάθος.

Με τη διαφορά από τέλειο πρώτο δεκάλεπτο, όταν ο Ολυμπιακός άνοιξε το χάντικαπ στο +16, ο Μπαρτζώκας έπραξε όπως θα έκαναν όλοι οι προπονητές στη θέση του. Σκέφτηκε ότι ακολουθεί διαβολοβδομάδα, ενδιάμεσο ματς πρωταθλήματος, ενώ τρεις παίκτες του, είχαν επιβαρυνθεί με την υπερπροσπάθεια στην Εθνική Ομάδα. Ως εκ τούτου, δίπλα στον Σλούκα έβαλε τους παίκτες του πάγκου, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι ακριβώς ... αναπληρωματικοί και σε άλλες περιστάσεις έχουν κάνει τη διαφορά.

Ξαφνικά, όμως, ο Ολυμπιακός σταμάτησε να κυκλοφορεί την μπάλα, έχασε όλα (μα όλα) τα ριμπάουντ που τα μάζευαν με τη σέσουλα οι Γερμανοί (14 συνολικά στο δεύτερο δεκάλεπτο, τα 7 επιθετικά) είχε 1/7 τρίποντα και έκανε συνεχόμενες λάθος επιλογές. Η διαφορά έπεσε στους 6 πόντους, η Μπάγερν ξανάμπαινε στο παιχνίδι και οι "ερυθρόλευκοι" έπρεπε να ξαναρχίσουν το ματς σχεδόν από το μηδέν.

Η επιστροφή Βεζένκοβ και ο φόβος του Φαλ

Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Μπαρτζώκας σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο κράτησε εκτός αγώνα ΜακΚίσικ, Πίτερς και Μπλακ, ο Μπολομπόι έπαιξε δυο- τρία λεπτά, λόγω των φάουλ του Φαλ, έβγαλε γρήγορα τον επιπόλαιο Κάναν που έμεινε στο καλό πρώτο οκτάλεπτο, με τους εφτά πόντους και, πλέον, είχε ήσυχο το κεφάλι του.

Ο Σάσα Βεζένκοβ σε οργιαστικό βράδυ, ή μάλλον σε μια κανονική φετινή εμφάνιση του, σάρωσε πάλι με νταμπλ-νταμπλ και ρεκόρ στο σύστημα αξιολόγησης, παίζοντας όλες τις κρίσιμες άμυνες και παίρνοντας όλα τα καθοριστικά ριμπάουντ, όντας αλάνθαστος και από τη γραμμή του φάουλ (10/10). Δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε εγκωμιάζοντας τον κορυφαίο παίκτη του Ολυμπιακού και μέχρι τώρα ολόκληρης της σεζόν. Πρώτος σκόρερ (20π) και ριμπάουντερ (8.9ρ) της διοργάνωσης έχει έξι ματς με +20 πόντους και τέσσερα με διπλές φιγούρες σε σκορ και ριμπάουντ. Κι όλα αυτά, με τον ίδιο να μιλάει πάντα και πρώτα απ' όλα για την ομάδα και τις νίκες της

Με τον Φαλ στο πλευρό του, η φροντ-λάιν του Ολυμπιακού αποκατέστησε την ισορροπία, περιόρισε τη φθορά των ριμπάουντ (στην τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός είχε 9 έναντι 4 της Μπάγερν) και κυρίως περνώντας την μπάλα στον ψηλό, αντιμετώπισε με επιτυχία την άμυνα με αλλαγές του Τρινκιέρι.

Ο Γάλλος τελείωσε με 16π, τελειώνοντας σχεδόν όλες τις φάσεις που πήρε (8/10 σουτ) και δίνοντας τρεις ασίστ που απέφεραν κι άλλους πόντους, όντας σε τελική ανάλυση και ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους ψηλούς της γερμανικής ομάδας. Ο φόβος του Φαλ είναι δεδομένος για οποιαδήποτε επίθεση που κοντράρεται με τον Ολυμπιακό κι αυτό φάνηκε στο γεμάτο (και από φίλους των "ερυθρολεύκων") Audi Dome.

Ο τρισδιάστατος Γουόκαπ

Δίπλα σε αυτούς τους δυο, ο Τόμας Γουόκαπ έκανε ένα ακόμη τρισδιάστατο ματς, με πολύπλευρη προσφορά και άμυνες που δεν ... μετριούνται στην στατιστική. Όχι ότι τα νούμερα του δεν ήταν καλά. Ο Αμερικανός γέμισε όλα τα κουτάκια με τους αριθμούς, απείλησε το τριπλ νταμπλ, έχοντας 9 πόντους, 7 ασίστ και 6 κλεψίματα (αλλά και 3 ριμπάουντ) είναι όμως οι τρομερές άμυνες του, που τον κάνουν να ξεχωρίζει στο παρκέ σαν τον σούπερμαν.

Ο Αντρέας Ομπστ έλεγε πριν από το ματς ότι είναι έτοιμος να επαναλάβει τα θαύματα που είχε κάνει εναντίον της Εθνικής Ελλάδος στον περίφημο προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ, δεν υπολόγιζε όμως ότι κάποια στιγμή ο Γουόκαπ θα γινόταν σκια του, θα του περνούσε χειροπέδες και θα αναγκαζόταν να τελειώσει το ματς 33% από την γραμμή του τρίποντου.

Με 2.4 κλεψίματα ανά παιχνίδι, ο άσος των Πειραιωτών, έχει την πρωτιά στην σχετική στατιστική κατηγορία, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τα ντιφλέξιον, στα οποία πάλι στην κορυφαία θέση θα βρίσκεται

Είναι υπερ-πολύτιμος ο ξανθομάλλης Αμερικανός, που κάθε φορά παίζει με ακόμη περισσότερο πάθος, αυτοπεποίθηση και διάβασμα των φάσεων, όπως οι καταπληκτικές συνεργασίες του στο ξεκίνημα του ματς. Τότε που ο Ολυμπιακός με το παιχνίδι δυο εναντίον δυο είχε κονιορτοποιήσει κάθε αμυντική προσπάθεια της Μπάγερν.

Θέλει όλους στα κόκκινα

Η νίκη θα ερχόταν ακόμη πιο εύκολα αν ο Σλούκας ήταν λίγο πιο εύστοχος (3/13 σουτ) αλλά κυρίως οι παίκτες από τον πάγκο έκαναν αυτό που χρειαζόταν. Εντάξει από τον Λαρεντζάκη που τα' χε δώσει όλα με την Εθνική, προφανώς δεν μπορούσε κανείς να περιμένει τρομερό παιχνίδι, οι υπόλοιποι όμως συν τον Κάναν, που έμεινε στο καλό του ξεκίνημα, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι ο Ολυμπιακός τους περιμένει "στα κόκκινα" είτε παίζουν δυο, είτε είκοσι δυο λεπτά.

Το διπλό, βέβαια, είναι αυτό που μετράει αλλά επειδή τα ματς είναι πολλά (την Τρίτη τον περιμένει η δοκιμασία στο Τελ Αβίβ με τη Μακάμπι, ακολουθεί το ματς με την Άλμπα Βερολίνου στο ΣΕΦ την Πέμπτη, ενώ πριν υπάρχει και το ματς πρωταθλήματος κόντρα στον Κολοσσό) οι αναπληρωματικοί δεν θα πρέπει να τρώνε ... λαδερά.

Η διαφορά μετά της πρώτης και της δεύτερης πεντάδας δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, θέλει ισορροπία και τους πάντες σε φουλ εγρήγορση και προσήλωση.

Ο αγώνας τελείωσε με τον Αντρέα Τρινκιέρι να διαμαρτύρεται στον Μπαρτζώκα γιατί νόμιζε ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού απαιτούσε από τους διαιτητές να χρεώσουν τον προπονητή της Μπάγερν με τεχνική ποινή.

Στη συνέχεια ειρωνεύτηκε την ρεπόρτερ της γερμανικής τηλεόρασης, επειδή του θύμισε το σκορ, ενώ στην συνέντευξη Τύπου άφησε αιχμές για τη διαιτησία, επειδή η ομάδα του που είχε μείνει 16 πόντους πίσω στο πρώτο δεκάλεπτο, έκανε περισσότερα φάουλ από τον Ολυμπιακό. Πως αλλιώς θα μπορούσε να μειώσει τη διαφορά. Με μαγικά από τον πάγκο;

Δεν είναι η πρώτη φορά που φέρεται με αγένεια ο έμπειρος κόουτς, που όσο καλή δουλειά κάνει μέσα και έξω από το γήπεδο, άλλο τόσο εύκολα χάνει την ψυχραιμία του.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΠΑΓΕΡΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ